Αν μια ισπανική ομάδα εκ των «σχετικά μεγάλων» στην Ισπανία ήταν το… μαύρο πρόβατο ανάμεσα στις υπόλοιπες, αυτή θα ήταν η Ρεάλ Μπέτις. Με ένα τεράστιο κοινό στην υπόλοιπη χώρα και εκτός της Ανδαλουσίας, οι «βερντιμπλάνκος» ανταγωνίζονται τη συμπολίτισσα, Σεβίλλη, σε φίλαθλο κοινό. Ωστόσο στην ιστορία της επικρατεί κυρίως ένα χάος, με αρκετούς υποβιβασμούς παρά το υλικό της ανά τα έτη. Άλλωστε, ο ίδιος ο ύμνος της ομάδας σε… προετοιμάζει για ζόρια και δυσκολίες. «¡Viva el Betis manque pierda!» ή ελληνιστί «ζήτω η Μπέτις ακόμα και όταν χάνει». Μήπως όμως φέτος αυτό το γενικό χάος έχει δώσει τη θέση του σε μια έστω και προσωρινή τάξη;
Ο Πελεγκρίνι γυρίζοντας στην Ισπανία βρήκε ξανά το στοιχείο του!
Το μεγαλύτερο highlight της φετινής σεζόν για τη Μπέτις ήταν μάλλον η νίκη-σοκ (για πολλούς) επί της Μπαρτσελόνα μέσα στο «Καμπ Νου». Ωστόσο, το να κρίνουμε την ομάδα της Ανδαλουσίας μόνο μέσα από αυτό το παιχνίδι θα την αδικούσε. Αυτό γιατί φέτος η Μπέτις έχει κάνει πολλά παραπάνω από το να κερδίσει μια «βαριά άρρωστης Μπαρτσελόνα». Φτάνοντας στα μισά της σεζόν, βλέπουμε πως οι «βερντιμπλάνκος» πραγματοποιούν την καλύτερη σεζόν τους στο πρωτάθλημα, εδώ και 86 ολόκληρα χρόνια! Τελευταία φορά που η Μπέτις έκλεισε το έτος μέσα στην τριάδα, η ομάδα κατέκτησε το μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας της (1934-35).
Για να βρίσκεται σε αυτή τη θέση και το -9 από την πρωτοπόρο και ασταμάτητη Ρεάλ, η ομάδα της Ανδαλουσίας χρειάστηκε να σπάσει πολλά ρεκόρ της σύγχρονης ιστορίας της. Από το καυτό ξεκίνημά της στη σεζόν (21 βαθμοί σε 11 αγώνες), φαινόταν πως η Μπέτις θα μπορούσε να φτάσει στην υπέρβαση. Συγκομιδή βαθμών μεγαλύτερη από αυτή του Πέπε Μελ (2012-13) και του Λορένθο Σέρα Φερέρ (1996-97), όταν και ο σύλλογος κατέκτησε την 6η και την 4η θέση στο πρωτάθλημα.
Αυτή η τεράστια μεταστροφή σε σχέση με την 15η θέση της σεζόν 2019-20, οφείλεται σε έναν πραγματικό δάσκαλο της προπονητικής. Το δεύτερο πέρασμα του Μανουέλ Πελεγκρίνι από την Αγγλία για χάρη της Γουέστ Χαμ, δυστυχώς δεν απέδωσε καρπούς. Η Ισπανία τον περίμενε πάλι με ανοικτές αγκάλες όμως, μετά τα επιτυχημένα περάσματα από Βιγιαρεάλ, Ρεάλ και Μάλαγα. Και δεν άργησε καθόλου να βρει πάλι τον παλιό καλό εαυτό του στην Ιβηρική χερσόνησο.
Κάθε προσδοκία που υπήρχε, η Μπέτις την τσαλαπάτησε!
Μέσα σε μόλις έναν χρόνο, ο Χιλιανός πολύπειρος προπονητής έδειξε στον Ρούμπι πως γίνεται σωστά η δουλειά. Από 15η της σεζόν του κορωνοϊού, η Μπέτις έκλεισε την περσινή χρονιά στην 6η θέση, πάνω από Βιγιαρεάλ, Βαλένθια και Μπιλμπάο. Μετά από δύο χρόνια μακριά από την Ευρώπη και το Europa League, η Μπέτις βγήκε ξανά στο άψε-σβήσε σε διηπειρωτική διοργάνωση.
Ειδικά μέσα στο 2021 η ομάδα της Ανδαλουσίας πετούσε φωτιές! Στα 50 παιχνίδια που έχουν παιχτεί μέχρι στιγμής μέσα στο ημερολογιακό έτος, τα 28 κερδισμένα αποτελούν αριθμό ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου. Ρεκόρ που λογικά μέσα στις επόμενες μέρες θα φτάσει ακόμα υψηλότερα, μιας και ακολουθούν ακόμα δύο αναμετρήσεις.
Όλα αυτά βέβαια, ενώ μέσα Δεκέμβρη η Μπέτις παίζει ακόμα και στις τρεις διοργανώσεις που ξεκίνησε τη σεζόν. Στο Copa del Rey λογικά θα περάσει στον τρίτο γύρο, ενώ στη La Liga φιγουράρει στην τρίτη θέση! Παράλληλα, στο Europa League πέρασε από τον ζόρικο όμιλο των Σέλτικ και Λεβερκούζεν ως δεύτερη. Στους «16» της διοργάνωσης και με αντίπαλό της τη Ζενίτ, οι Ισπανοί θεωρούν πως έχουν ακόμα δρόμο μέχρι να αγγίξουν το ταβάνι τους.
Για να γίνουν βέβαια αυτά, το καλοκαίρι χρειάστηκε να… σπάσουν αυγά. Στις μεταγραφές δεν υπήρξαν… τσιγκουνιές, δίνοντας το υλικό που ο Πελεγκρίνι ζήτησε με στόχο το «βήμα παραπάνω», οι «βερδιμπλάνκος» φρόντισαν να κάνουν και τις ανάλογες αγορές. Ο δοκιμασμένος για χρόνια στην Φιορεντίνα, Χερμάν Πετσέλα ήταν η μόνη μεταγραφή έναντι αντίτιμου που έγινε. Οι υπόλοιποι ήρθαν είτε ως ελεύθεροι, είτε δανεικοί. Ο σταθερότατος Ρουί Σίλβα της Γρανάδα ενίσχυσε την εστία, ενώ ο Χουάν Μιράντα «κλάπηκε» από τη Μπαρτσελόνα. Η μεγαλύτερη προσθήκη έγινε όμως στο δεξί άκρο της άμυνας, με τον Έκτορ Μπεγερίν να ολοκληρώνει έναν δανεισμό που κανένας δεν περίμενε, προκειμένου να επαναπατριστεί. Παράλληλα, ο… φτωχός πλην τίμιος Γουίλιαν Ζοσέ ήρθε δανεικός, δίνοντας βάθος στην ήδη πληθωρική επίθεση.
Η αγάπη του κόσμου υπάρχει πάντα για την ομάδα
«Όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη» λέει το γνωμικό. Με τα πάντα να κυλούν ρολόι, άπαντες θα περίμεναν πως ξαφνικά το γήπεδο της ομάδας θα γέμιζε ασφυκτικά. Πως ακόμα και οι «ξεχασμένοι» φίλαθλοι της Μπέτις θα γίνονταν ξανά οπαδοί της εν μια νυκτί. Αντιθέτως όμως, τα εισιτήρια διαρκείας παρέμειναν σταθερά στα επίπεδα που βρισκόντουσαν. Αχαριστία; Κάθε άλλο. Οι φίλοι της βρίσκονταν πάντα στο πλευρό της ομάδας και δεν περίμεναν μια επιτυχία για να πάνε πάλι στο γήπεδο. Τα ετήσια εισιτήρια βρίσκονται σταθερά σε υψηλότατα επίπεδα, ενώ ο σύλλογος έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο μ.ο. προσέλευσης στην La Liga. Κάθε αγωνιστική το «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» φιλοξενεί 48 χιλιάδες φίλους της.
Έτσι και πριν λίγες μέρες, το γήπεδο της Ανδαλουσίας ήταν και πάλι γεμάτο. Στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι του μαγικού για αυτούς 2021, άπαντες βρέθηκαν δίπλα στην ομάδα τους. Παράλληλα, φρόντισαν να φέρουν και 19 χιλιάδες λούτρινα κουκλάκια, τα οποία θα δοθούν σε άπορα παιδιά τα Χριστούγεννα. Κάτι που έχει γίνει παράδοση πλέον στον σύλλογο.
Στην ανάπαυλα του παιχνιδιού με τη Σοσιεδάδ και οι 52.158 θεατές που βρέθηκαν στο γήπεδο πέταξαν τα παιχνίδια στον αγωνιστικό χώρο και τραγούδησαν για την ομάδα τους. Μετά από αμέτρητα χρόνια αυτή δείχνει και πάλι μια ισχυρή δύναμη. Πάλι, κάτω από τη Σεβίλλη η οποία κάνει δεύτερη σεζόν πρωταθλητισμού, όμως το όνειρο του Champions League δεν είναι πλέον μόνο όνειρο. Βέβαια και τελευταία να ήταν η ομάδα τους, οι φίλαθλοι της πάλι θα τραγουδούσαν χαρούμενοι. Γιατί δεν είναι οι νίκες και οι επιτυχίες που καθορίζουν την ανιδιοτελή αγάπη τους για την αγαπημένη τους ομάδα.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας