Ο δανεισμός του Γκάλαχερ στην Κρίσταλ Πάλας είχε σκοπό να δείξει αν ο νεαρός Άγγλος έχει τα φόντα να γίνει ένας υπολογίσιμος παίκτης για την Τσέλσι. Ο 21χρονος μέσος θα είχε την ευκαιρία να δείξει στους «Μπλε» πως αξίζει να είναι ακόμη ένας παίκτης από τις ακαδημίες τους με σημαντικό ρόλο στην πρώτη ομάδα. Κι όπως φαίνεται δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει αυτή την ευκαιρία να φύγει ανεκμετάλλευτη.
Ακολούθησε μας και στο επίσημο κανάλι μας στο Youtube
Η τέχνη του δανεισμού
Το πρότζεκτ αξιοποίησης των ακαδημιών λειτουργεί μέχρι στιγμής ιδανικά για την Τσέλσι. Οι «Μπλε» έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να ανεβάσουν αρκετούς παίκτες στην πρώτη ομάδα. Κάποιοι από αυτούς, όπως οι Μάουντ, Τζέιμς και Κρίστενσεν, αποτελούν αυτή τη στιγμή βασικά στελέχη της. Κάποιοι άλλοι όπως οι Χάντσον Οντόι, Λόφτους Τσικ και Τσάλομπα εξελίσσονται σε κομβικά μέλη του ροτέισον και άλλοι, όπως οι Άμπραχαμ και Τομόρι έφεραν σημαντικά ποσά στα ταμεία του συλλόγου με τις πωλήσεις τους.
Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις -όλες πλην του Οντόι- η Τσέλσι ακολούθησε την ίδια τακτική. Την τακτική των δανεισμών. Όλα αυτά τα παιδιά που σήμερα παίζουν στο κορυφαίο επίπεδο έκαναν κάπου το ή τα «αγροτικά» τους. Το μοτίβο που ακολουθείται είναι σχεδόν πάντα το ίδιο. Ένας δανεισμός σε μια μικρότερη ομάδα εντός συνόρων. Εκεί οι νεαροί παίκτες των «Μπλε» έχουν την ευκαιρία να γίνουν βασικά κομμάτια μιας ομάδα και να γαλουχηθούν στο δύσκολο περιβάλλον της Premier League ή ακόμα και της Championship.
Οι εμπειρίες και οι παρατάσεις που αποκτούν είναι τόσο πολύτιμες όσο και απαραίτητες για να ανοίξει η πόρτα της πρώτης ομάδας. Όποιος ξεχωρίσει σε αυτό το στάδιο θα έχει σίγουρα την ευκαιρία του. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει φέτος με τον Κόνορ Γκάλαχερ. Ένα παιδί από τα σπλάχνα του συλλόγου, που στα 21 του βιώνει τον τέταρτο διαδοχικό δανεισμό του. Στην αρχή ήταν η Τσάρλτον, μετά η Σουόνσι, στη συνέχεια η Γουέστ Μπρομ και φέτος η Κρίσταλ Πάλας. Κάθε χρόνο και ένα βήμα. Όλα μελετημένα και προσεγμένα για μια άρτια εξέλιξη.
Πέρυσι ο Γκάλαχερ συστήθηκε για πρώτη φορά στην Premier League. Ήταν ένας από τους ελάχιστους λόγους για να θυμόμαστε την παρουσία της Γουέστ Μπρομ στην κατηγορία. Παρά τον υποβιβασμό της ομάδας, εκείνος ξεχώρισε και έδειξε ικανός να σταθεί στη μεγάλη κατηγορία. Ο φετινός δανεισμός στην Κρίσταλ Πάλας ήταν πρόκληση. Καλύτερη ομάδα, με πιο ποιοτικούς παίκτες με βάσιμες φιλοδοξίες να αποφύγει με σχετική άνεση τον υποβιβασμό. Τι έκανε ο Γκάλαχερ; Εμφανίστηκε ακόμα καλύτερος.
Φωνάζει βροντερό παρόν
Οι φετινές εμφανίσεις του Γκάλαχερ με την Κρίσταλ Πάλας είναι εντυπωσιακές. Τόσο που τον οδήγησαν μέχρι την εθνική Αγγλίας, με την οποία έγραψε την πρώτη του συμμετοχή τον περασμένο Νοέμβρη. Ο μικρός είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, ένας από τους πιο πολύτιμούς παίκτες της ομάδας του Πατρίκ Βιεϊρά. Μάλιστα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αποτελεί έναν από τους κορυφαίους νεαρούς παίκτες όλου του πρωταθλήματος. Έχει ξεκινήσει βασικός σε όλα τα ματς της σεζόν εκτός από την πρεμιέρα. Κι αυτό επειδή δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής καθώς ήταν το παιχνίδι απέναντι στην Τσέλσι.
Σε 16 συμμετοχές μετράει 6 γκολ, 3 ασίστ, ατελείωτα χιλιόμετρα μέσα στο γήπεδο και είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που η Πάλας μένει σταθερά πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Πρόκειται για έναν πολυσύνθετο μέσο που προσφέρει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς του παιχνιδιού. Ένα οχτάρι που έχει έφεση στη δημιουργία, του αρέσει να πατάει περιοχή αλλά θα γίνει θυσία για το σύνολο. Με πιο απλά λόγια ο Γκάλαχερ είναι ένας παίκτης από αυτούς που συνήθως γουστάρουν οι προπονητές.
Στην Τσέλσι σίγουρα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, βλέποντας πως εξελίσσεται η πορεία του δανεισμού του. Ο ίδιος με τα παιχνίδια που κάνει, φωνάζει ένα μεγάλο και βροντερό παρόν. Αναγκάζει την ομάδα του να στρέψει την προσοχή της πάνω του και να σκεφτεί πως θα τον αξιοποιήσει μετά την επιστροφή του. Διότι το ταξίδι των δανεισμών κάπου εδώ τελειώνει.
Ο Γκάλαχερ ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο. Πάλεψε σκληρά και κέρδισε κάθε μέτρο της μέχρι στιγμής διαδρομής του με το σπαθί του. Σεζόν με τη σεζόν, παιχνίδι με το παιχνίδι, εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Του χρόνου, στα 22 του, δικαιούται ένα πιο μόνιμο περιβάλλον σε μια ομάδα της οποίας θα μπορεί να αισθάνεται κανονικό μέλος. Χωρίς τη προδιαγεγραμμένη αποχώρηση στο τέλος κάθε σεζόν. Αν αυτό δεν είναι στην Τσέλσι ίσως είναι κάπου αλλού. Αν και όπως έχουμε δει τελευταία, οι «Μπλε» στηρίζουν απόλυτα τα δικά τους παιδιά.
Χαρακτηριστικά που λείπουν από την Τσέλσι
Έχουμε την εντύπωση, που φτάνει στα όρια της βεβαιότητας, ότι ο Γκάλαχερ θα πάρει του χρόνου μια κανονική ευκαιρία στην πρώτη ομάδα της Τσέλσι. Αυτή θα είναι ακόμη μια μάχη που πρέπει να κερδίσει. Η δυσκολότερη όλων μέχρι στιγμής. Να αποδείξει στον Τόμας Τούχελ πως αξίζει να βρίσκεται στα πλάνα του. Δεν θα είναι εύκολο. Μιλάμε για μια από τις καλύτερες και πιο πλήρεις ομάδες του κόσμου. Το περιβάλλον είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά που μπορεί να συναντήσει ένας ποδοσφαιριστής. Ο Γκάλαχερ όμως έχει δείξει μέχρι τώρα ότι δεν μασάει από προκλήσεις.
Στην προσπάθειά του να γίνει ένας κανονικός παίκτης της Τσέλσι έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι η φιλοσοφία του συλλόγου που στοχεύει στο να αναδεικνύει παιδιά που έρχονται από τις ακαδημίες. Οι ευκαιρίες σίγουρα θα υπάρξουν, στο χέρι του είναι να τις εκμεταλλευτεί. Το δεύτερο πλεονέκτημα έχει να κάνει με τη θέση και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του Κόνορ Γκάλαχερ. Η Τσέλσι διαθέτει τρεις πρωτοκλασάτους κεντρικούς χαφ, οι οποίοι όμως διαθέτουν πάνω κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά.
Ζορζίνιο, Καντέ και Κόβασιτς είναι παίκτες με ως επί το πλείστον αμυντικούς προσανατολισμούς. Αυτό εξυπηρετεί αρκετά τη διάταξη του Τουχέλ, όμως ο Γερμανός δεν θα χαλιόταν και με την ύπαρξη ενός χαφ με περισσότερες επιθετικές αρετές. Σε αυτή τη λογική έγινε τόσο η απόκτηση με δανεισμό του Σαούλ, όσο και η ενεργοποίηση του Λόφτους-Τσικ. Όμως με τον Ισπανό να απογοητεύει και τον Άγγλο να έχει πιάσει το ταβάνι του, ανοίγει ο δρόμος για τον Γκάλαχερ.
Η Τσέλσι δεν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ένα καθαρό οχτάρι, έτσι ώστε να ξοδέψει κάποιο μεγάλο ποσό και να φέρει έναν παίκτη από το πάνω ράφι. Μπορεί όμως κάλλιστα να δώσει την ευκαιρία σε ένα δικό της παιδί ώστε να γίνει αυτός ο παίκτης που της λείπει. Άλλωστε ο Γκάλαχερ έχει την ικανότητα να παίξει σε όλες τις θέσεις των χαφ. Κάτι μας λέει πως η Τσέλσι έχει στα χέρια της ένα νέο διαμάντι. Απλά προς το παρόν το έχει… δανείσει.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας