Πριν από περίπου τρία χρόνια ο Νταβίντ Ντε Χέα ήταν ίσως ο κορυφαίος τερματοφύλακας στον πλανήτη. Ο Ισπανός είχε φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο και με αυτόν κάτω από τα δοκάρια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ένιωθε σιγουριά. Μετά το 2019 ξεκίνησε μια συνεχόμενη πτώση, με τον Ντε Χέα να είναι σκιά του εαυτού του και να θεωρείται βάρος για την ομάδα. Κι εκεί που όλα έμοιαζαν να έχουν τελειώσει εκείνος επέστρεψε. Από περιττός έγινε ξανά απαραίτητος και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους λόγους για να χαμογελούν φέτος οι «Κόκκινοι Διάβολοι».
Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;
Το χρονικό της πτώσης
Ο Ντε Χέα μπορεί να είναι ακόμη 31, όμως βρίσκεται στο προσκήνιο για περισσότερο από δέκα χρόνια. Στη Γιουνάιτεντ δε, έχει παλιώσει πια τόσο πολύ που αποτελεί τον παλιότερο παίκτη της ομάδας. Φέτος συμπληρώνει δεκαετία στο Μάντσεστερ και όπως καταλαβαίνει κανείς, αποτελεί ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της ομάδας. Είναι τόσο παλιός που έχει προλάβει να κατακτήσει πρωτάθλημα ως «Κόκκινος Διάβολος». Ήταν ο βασικός τερματοφύλακάς τη σεζόν 12/13, στην τελευταία χρονιά του Σερ Άλεξ.
Μετράει 462 συμμετοχές με τη φανέλα της ομάδας και έχει βιώσει όλη αυτή τη μετάβαση από τα χρόνια της δόξας σε αυτά της παρακμής. Σε αυτή τη τόσο δύσκολη περίοδο για το κλαμπ, ο Ντε Χέα αποτελούσε πάντα μια φωτεινή εξαίρεση. Όσα περνούσαν τα χρόνια γινόταν όλο και καλύτερος. Έφτασε μάλιστα σε ένα σημείο που για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούταν από τους περισσότερους ο κορυφαίος της θέσης. Πράγματι από το 2016 μέχρι το 2018, ο Ισπανός ήταν σε άλλο επίπεδο.
Έμοιαζε ανίκητος κάτω από τα δοκάρια και δικαίως είχε κερδίσει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της ομάδας. Οι εμφανίσεις του εκείνο τον καιρό ανταμείφθηκαν με ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο. Ο Ντε Χέα είναι ακόμη και σήμερα ο δεύτερος πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της Γιουνάιτεντ -πίσω από τον Κριστιάνο- και ο τρίτος σε όλη την Premier League -πίσω και από τον Ντε Μπρούιν-. Βέβαια αν κάποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία του από το 2019 και μετά, όλα αυτά δικαίως του φαίνονται απίστευτα.
Από εκείνο το σημείο άρχισε μια κατρακύλα δίχως τελειωμό για τον Ντε Χέα, που δεν έμοιαζε σε τίποτα με τον κέρβερο που όλοι θαυμάζαμε λίγο καιρό πριν. Το λάθος έγινε συνήθεια, η σιγουριά που πρόσφερε μεταμορφώθηκε σε ανασφάλεια και από πρωταγωνιστής εξελίχθηκε σε πρόβλημα. Τόσο που πέρυσι έχασε τη θέση του από τον Χέντερσον στη Γιουνάιτεντ και από τον Ουνάι Σιμόν στην εθνική Ισπανίας. Καταστάσεις που πριν τρία χρόνια ούτε που θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα βιώσει.
Μίλησε ο ποδοσφαιρικός εγωισμός
Όπως είναι λογικό η κριτική που δέχτηκε ο Ντε Χέα ήταν σκληρή. Όταν από τη μια στιγμή στην άλλη ένας παγκόσμιας κλάσης παίκτης, μετατρέπεται σε τερματοφύλακα της σειράς αυτό είναι λογικό. Η κριτική αυτή τον επηρέασε αρκετά. Ο Ισπανός δεν μπορούσε με τίποτα να σηκώσει κεφάλι. Για τεράστιο χρονικό διάστημα βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Οι στιγμές που έμοιαζε με τον πραγματικό του εαυτό ήταν ελάχιστες και σποραδικές. Το ντεφορμάρισμά του ήταν τόσο παρατεταμένο που οι περισσότεροι τον είχαν πια ξεγράψει.
Δύο χρόνια ήταν πολλά και η εικόνα του δεν προϊδέαζε για επιστροφή σε υψηλές πτήσεις. Κι όμως. Φέτος βλέπουμε και πάλι έναν Ντε Χέα κοντά σε αυτόν που αφήσαμε το 2018. Με ποιότητα, καθοριστικές επεμβάσεις και σταθερά καλές εμφανίσεις. Χρειάστηκε βέβαια και κάποια δόση τύχης. Βλέπετε ο προγραμματισμός ήθελε φέτος τον Ντιν Χέντερσον βασικό τερματοφύλακα της Γιουνάιτεντ. Ο 24χρονος Άγγλος είχε δείξει πέρυσι καλά σημάδια και αυτή ήταν μια ευκαιρία που δικαιούταν. Με τον Ντε Χέα να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, η στήριξη στον Χέντερσον ήταν μια απόλυτα δικαιολογημένη κίνηση.
Κάπου εκεί όμως προέκυψε ένας τραυματισμός που άφησε τον Χέντερσον έξω για αρκετό καιρό. Ο Ντε Χέα θα ξεκινούσε αναγκαστικά τη σεζόν. Άλλωστε το κλαμπ έψαχνε τρόπο να απαλλαγεί από το τεράστιο συμβόλαιό του. Η χρονιά λοιπόν ξεκίνησε με τον Ντε Χέα κατ’ ανάγκη βασικό, όμως γρήγορα τα δεδομένα άλλαξαν. Λίγους μήνες μετά είναι ξανά απαραίτητος. Με την άμυνα της ομάδας να παραπαίει, είναι εκείνος που την κρατάει όρθια στα μετόπισθεν.
Τον Νοέμβρη αναδείχτηκε παίκτης του μήνα για τη Γιουνάιτεντ και επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο την ανοδική του πορεία. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αυτή τη στιγμή αποτελεί τον πιο φορμαρισμένο τερματοφύλακα στο Νησί. Όσο για τον Χέντερσον; Τον ανάγκασε να ψάχνει ομάδα προκειμένου να πάρει φανέλα βασικού. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Γεμάτο συγκυρίες.
Δεν συμβαδίζουν τα χνώτα τους
Πάντως αν κοιτάξει κανείς τις μεταπτώσεις στην απόδοση του Ντε Χέα όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει ένα αρκετά ενδιαφέρον σημείο για να σταθεί. Ο Ισπανός είναι στα καλύτερά του όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι στα χειρότερα της. Και το αντίθετο. Στο διάστημα που η ομάδα έδειχνε σταθερά σημάδια ανάκαμψης εκείνος δεν βλεπόταν. Αυτό μπορεί να είναι τυχαίο, όμως μπορεί και να έχει κάποια εξήγηση. Ποια είναι αυτή; Ότι ο Ντε Χέα είναι ένας τερματοφύλακας ρυθμού. Από εκείνους που τους αρέσει περισσότερο να δέχονται πολλές τελικές και να συμμετέχουν έτσι περισσότερο σε έναν αγώνα.
Με τις κατά καιρούς τραγικές αμυντικές επιδόσεις της Γιουνάιτεντ, ο Ντε Χέα είχε συχνά αρκετή δουλειά. Εκεί υπήρχαν ματς που έμοιαζε με υπερήρωα. Όταν όμως η ομάδα συμμαζεύτηκε κάπως και είχε μια πιο ομαλή λειτουργία, έμοιαζε να χάνει τις δυνάμεις του. Για έναν τερματοφύλακα το να κάνει καλύτερα παιχνίδια όταν δέχεται πολλές φάσεις είναι μέχρι ένα σημείο λογικό. Όμως για κάποιον που θέλει να παίζει σε αυτό το επίπεδο η συγκεκριμένη νοοτροπία είναι σχεδόν απαγορευτική. Η κανονικότητα των μεγάλων ομάδων είναι στα περισσότερα ματς να δέχονται φάσεις με το σταγονόμετρο, καθώς η ποιότητά τους είναι συνήθως ανώτερη από του αντιπάλου.
Οι τερματοφύλακές τους συχνά συμμετέχουν ελάχιστα στα ματς, όμως οφείλουν να είναι πάντα έτοιμοι για να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή η θέση έτσι είναι. Με τον Ραλφ Ράνγκνικ στο τιμόνι και την επιστροφή του Ραφαέλ Βαράν η λογική λέει πως η Γιουνάιτεντ θα μοιάζει πάλι με μια κανονική μεγάλη ομάδα. Εκεί ο Ντε Χέα θα πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να συνεχίσει τις μεγάλες εμφανίσεις και κάτω από αυτό το καθεστώς.
Πάντως στα δύο πρώτα παιχνίδια με τον Γερμανό στον πάγκο, ήταν ακριβώς αυτός που έπρεπε. Κράτησε ανέπαφη την εστία του, πραγματοποιώντας λίγες, αλλά παγκόσμιας κλάσης επεμβάσεις και στα δύο παιχνίδια. Θα μπορέσει να συνεχίσει έτσι; Αν ναι, η Γιουνάιτεντ λύνει οριστικά ένα πρόβλημα που την ταλαιπώρησε πολύ τα τελευταία τρία χρόνια.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις