ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η αστεία δικαιολογία του Άντονι : «Για αυτό έκανα την χειρονομία στην Κόβεντρι!»
Μπαρτσελόνα, σώθηκες – Αφήνει την Σίτι και πάει Βαρκελώνη ο ηγέτης!
ΕΠΙΣΗΜΟ: Για πάντα στην Άστον Βίλα ο Έμερι – Υπέγραψε νέο τρελό συμβόλαιο! (vid)
Αντεπίθεση Τεν Χαγκ: «Ντροπή σας! Ναι ρε, πειράζει που πανηγυρίσαμε;» (vid)
Ο Φαν Μπάστεν έκανε «σκουπίδι» τον Ράσφορντ – «Ο τύπος δεν κάνει τίποτα»
Μπαρτσελόνα: Τα τρία «μεγάλα» ονόματα για τον πάγκο – Έτσι πάει για… αυτοκρατορία!
Ο Τσαλχάνογλου έβαλε τα κλάματα για το Scudetto της Ίντερ μέσα στο Σαν Σίρο (vid)
Η Αστον Βίλα δίνει τα «κλειδιά» στον δικό της Σερ Άλεξ Φέργκιουσον
Μπαρτσελόνα: Στέλνει στην έξοδο τον Αραούχο με… τρόπο
Πήρε ανάποδες ο Μαρινάκης και μηνύει τον Γκάρι Νέβιλ
Βγαίνει από τη «ναφθαλίνη» ο Ντε Χέα και επιστρέφει στη La Liga
Μετά τον Κλοπ… το χάος – Θλίψη με τον προπονητή που κυνηγά η Λίβερπουλ
Η Ίντερ πάει για… δυναστεία – Οι δύο παιχταράδες που έχει κλείσει για του χρόνου
Επιβραβεύει με τον καλύτερο τρόπο τον Λούκας Βάσκεθ η «Βασίλισσα»
Σήκωσε το Scudetto ο Μάρκους Τουράμ – Η αφιέρωση στον Τιερί Ανρί (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Η μέρα που ο Μέσι πέρασε στην αιωνιότητα!

Σαν σήμερα πριν εννέα χρόνια, ο Λιονέλ Μέσι σκοράρει το 91ο του γκολ μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος. Αυτό. Θέλετε κι άλλα;

Η μέρα που ο Μέσι πέρασε στην αιωνιότητα!

Στα χρόνια που κοσμεί με την παρουσία του τα γήπεδα, ο Λιονέλ Μέσι μας έχει προσφέρει αμέτρητες ιστορικές στιγμές. Το όνομά του είναι γραμμένο σχεδόν σε όλες τις λίστες των σημαντικότερων ποδοσφαιρικών ρεκόρ. Στην κορυφή αυτών στέκεται ένα επίτευγμα που ακόμη και σήμερα μοιάζει απίστευτο. Τα 91 γκολ που σκόραρε ο Αργεντίνος μέσα στο 2012 θα είναι πάντα εκεί για να μας θυμίζουν, πως το παιδί αυτό είναι ένα δώρο της ανθρωπότητας στο αγαπημένο μας παιχνίδι. Ένα ατόφιο ποδοσφαιρικό διαμάντι.

Ακολούθησε μας και στο επίσημο κανάλι μας στο Youtube

Ένα ρεκόρ για τους αιώνες

Όταν το 1972 ο Γκέρντ Μίλερ σημείωνε 85 γκολ μέσα σε μια χρονιά μάλλον ήταν ήσυχος πως αυτό είναι ένα ρεκόρ που δεν σπάσει ποτέ κανείς. Με τη συγκεκριμένη επίδοση, ο Γερμανός έριχνε από την κορυφή ένα ιερό τέρας του ποδοσφαίρου. Τον θρυλικό Πελέ. Τον άνθρωπο που ακόμα και σήμερα το όνομά του προκαλεί δέος. Ο Μίλερ λοιπόν ξεπέρασε κατά δέκα γκολ την επίδοση του Πελέ -που κρατούσε από το 1958- και στρογγυλοκάθισε αναπαυτικά στο θρόνο. Το ρεκόρ του πράγματι έμοιαζε απλησίαστο. Στα χρόνια που ακολούθησαν δεν απειλήθηκε καν.

Τα 72 γκολ του Ζίκο το 1979 και του Ρομάριο το 2000 δεν ήταν αρκετά για να τον αγχώσουν. Για να καταλάβετε πόσο σπουδαίο είναι το επίτευγμα, οι δύο Βραζιλιάνοι ήταν οι μόνοι που μέχρι το 2012 είχαν ξεπεράσει έστω τα 60 γκολ. Σαράντα χρόνια πέρασαν, με τον Μίλερ να μοιάζει και μάλλον να είναι, ακλόνητος στην κορυφή. Σε αυτό το διάστημα πέρασαν από τα γήπεδα μερικοί από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ στην ιστορία του αθλήματος.

Κρόιφ, Μαραντόνα, Εουσέμπιο, Φαν Μπάστεν, Ίαν Ρας, Μπάτζιο, Ρουμενίγκε Ρονάλντο, Ανρί και Κριστιάνο έπαιξαν είτε παράλληλα, είτε μετά τον Μίλερ. Όλοι τους είχαν την ευκαιρία να σπάσουν το ρεκόρ του. Κανείς δεν τα κατάφερε. Ανάμεσα σε όλους αυτούς όμως, υπήρξε και ένα παιδί από την Αργεντινή. Τόσο ξεχωριστό που τίποτα δεν ήταν αδύνατο για εκείνο. Το 2012 ο Λιονέλ Μέσι είχε ήδη κυριαρχήσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Σάρωνε τα πάντα τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και με τη Μπαρτσελόνα. Είχε ήδη τρεις Χρυσές Μπάλες και άλλα τόσα Champions League.

Tα νούμερα που έγραφε ήταν εξωπραγματικά και όλος ο πλανήτης μιλούσε για το φαινόμενο Μέσι. Εκείνος λοιπόν φρόντισε να τους δώσει ακόμη μια αφορμή. Τι έκανε; Σκόραρε 91 γκολ μέσα σε μια χρονιά και έριξε τον Γκέρντ Μίλερ από το θρόνο του. Ναι έκανε το αδύνατο, δυνατόν. «Το ρεκόρ μου κράτησε για 40 χρόνια και έσπασε από τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο. Είμαι ενθουσιασμένος για εκείνον. Είναι ένας απίθανος, τεράστιος παίκτης», δήλωσε ο ίδιος Μίλερ τη μέρα που ο Μέσι κατέρριψε το ιστορικό ρεκόρ του.

Το «μια ομάδα μόνος του» στην κυριολεξία

Η επίδοση των 91 γκολ μέσα σε ένα χρόνο, είναι κάτι που όσο το σκέφτεσαι τόσο πιο εντυπωσιακό γίνεται. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι πολύ πιο λογικό να αφορά τα συνολικά τέρματα μιας ομάδας μέσα σε ένα χρόνο. Όχι ενός μόνο παίκτη! Αρκεί κανείς να δει νούμερα μεγάλων ομάδων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τη χρονιά που ο Μέσι σημείωσε αυτή την τρομακτική επίδοση. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παρί Σεν Ζερμέν, Τσέλσι και Μπορούσια Ντόρτμουντ είχαν 85, 86, 87 και 88 γκολ αντίστοιχα. Όλες τους λιγότερα απ’ ότι ο Μέσι μόνος του!

Και δε μιλάμε για τυχαίες ομάδες, αλλά για συλλόγους που πρωταγωνιστούν στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Τη συγκεκριμένη χρονιά σέντερ φορ της Γιουνάιτεντ ήταν ο Ρούνεϊ, της Παρί ο Ιμπραίμοβιτς, της Τσέλσι ο Ντρογκμπά και της Ντόρτμουντ ο Λεβαντόφσκι. Με μια απλά λόγια κάποιοι από τους κορυφαίους φορ της σύγχρονης εποχής και από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο εκείνη την περίοδο. Όσο γράφουμε αυτές εδώ τις γραμμές τόσο πιο αδιανόητο μας φαίνεται αυτό που έκανε ο Μέσι.

Δεν ξέρουμε για εσάς, αλλά το δικό μας μυαλό δεν μπορεί να χωρέσει με τίποτα πως ένας παίκτης μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο. Η κλισέ ποδοσφαιρική φράση ‘’μια ομάδα μόνος του’’ βρίσκει στην περίπτωση του Αργεντίνου πλήρη εφαρμογή. Γιατί το 2012, επιθετικά ήταν κυριολεκτικά μια ομάδα μόνος του. Θέλετε να το κάνουμε ακόμα πιο… τρομακτικό; Εκτός από τα 91 γκολ, την ίδια περίοδο μοίρασε και 22 ασίστ. Είχε δηλαδή άμεση συμμετοχή σε 113 γκολ της Μπαρτσελόνα.

Τώρα εμείς τι άλλο να γράψουμε και τι άλλο να πούμε; Να πούμε ότι ο αιώνιος ανταγωνιστής του Κριστιάνο έχει ρεκόρ σκοραρίσματος σε μια χρονιά, τα 69 γκολ που πέτυχε μέσα στο 2013. 22 γκολ λιγότερα από τον Αργεντίνο. Φανταστικά πράγματα από έναν φανταστικό παίκτη που εννέα χρόνια μετά παραμένει σταθερά στην κορυφή και διατηρεί ένα ρεκόρ που μοιάζει απλησίαστο.

Η ανακάλυψη του false 9

Φυσικά τα 91 γκολ που πέτυχε ο Μέσι το 2012 δεν αποτελούσαν κάποια εξαίρεση στους ρυθμούς σκοραρίσματος του Αργεντίνου. Εκείνα τα χρόνια η παραγωγικότητά του βρισκόταν σταθερά στα ύψη. Από τη σεζόν 09/10 μέχρι τη σεζόν 18/19 δεν έπεσε ποτέ κάτω από το φράγμα των 40 γκολ. Παρόλα αυτά η κορυφαία επίδοσή του παραμένει εκείνη του 2012 και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Ο Μέσι έπαιζε στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα από το 2004. Μας συστήθηκε ως ένα καθαρό εξτρέμ που είχε ως μεγάλο όπλο την ταχύτητα, την οποία συνδύαζε με μια εξαιρετική τεχνική κατάρτιση.

Από νωρίς όλοι είχαν καταλάβει ότι αυτό το παιδί έχει όλα τα προσόντα για να αποτελέσει κεφάλαιο για τη Μπαρτσελόνα. Στα 19 του ήταν ήδη βασικός και το μέλλον φάνταζε λαμπρό. Για να γίνει όμως αυτό που είναι σήμερα χρειάστηκε η παρέμβαση ενός ανθρώπου. Του Πεπ Γκουαρντιόλα. Μέχρι ο Πεπ να αναλάβει τους «Μπλαουγκράνα» ο Μέσι ήταν εντυπωσιακός αλλά σε επίπεδα σκοραρίσματος ήταν ακόμη… φυσιολογικός. Στις πρώτες του δύο χρονιές σαν βασικός είχε 17 και 16 γκολ αντίστοιχα.

Ήταν δεδομένο πως η ανοδική του πορεία θα συνεχιζόταν τα επόμενα χρόνια και τα γκολ θα ήταν περισσότερα, όμως ο Πεπ επιτάχυνε τις διαδικασίες και τον εκτόξευσε. Πως; Δημιουργώντας μια θέση μόνο για εκείνον. Μέχρι Πεπ και Μέσι να συνυπάρξουν στην Μπαρτσελόνα δεν είχαμε ιδέα τι θα πει false 9 ή αλλιώς ψευτοεννιάρι. Ε μάθαμε μια και καλή. Ο Γκουαρντιόλα πήρε τον Μέσι από τα άκρα και τον μετατόπισε στην κορυφή της επίθεσης. Ο ρόλος του ωστόσο δεν είχε καμία σχέση με το ρόλο κλασσικού σέντερ φορ. Ήταν κάτι ανάμεσα στο δέκα και το εννιά.

Ο Αργεντίνος είχε την ελευθερία να κινείται όπως θέλει στο μεσοεπιθετικό κομμάτι και να ξεκινά τις προσπάθειές του πολλά μέτρα μακριά από την αντίπαλη περιοχή. Η συγκεκριμένη έμπνευση του Πεπ, ξεκλείδωσε όλο του το μεγαλείο. Από τότε πέρασαν αρκετά χρονιά και ο Μέσι άλλαξε ξανά θέση, όμως όσοι τον είδαν σαν ψευτοεννιάρι καταλαβαίνουν τη διαφορά.  Υπάρχουν άλλωστε και 91 γκολ να το θυμίζουν.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ