ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γιουνάιτεντ: O αρχηγός άργησε αλλά πήρε μπροστά (stats)
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον φορ που θέλει στο Νησί αλλά είναι πανάκριβος
Ο Μπέλινγχαμ βάζει παντού… γκολάρες – Η «καυτή» σύντροφος του αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης (pics)
Σιγά που θα άφηνε η Μπάγερν Μονάχου – Βρήκε ποιον θα αρπάξει από τη Λεβερκούζεν
H Ρεάλ Μαδρίτης έχει στα… χέρια της την καλύτερη «σκούπα» της La Liga (stats)
Μπαρτσελόνα: Οι τρεις εγγυήσεις του Λαπόρτα που άλλαξαν την απόφαση του Τσάβι
Κλοπ: «Τα κάναμε όλα λάθος με Έβερτον, συγνώμη από τους οπαδούς μας»
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
Αυτά που κάνει φέτος η Άρσεναλ στο Λονδίνο δεν έχουν ξαναγίνει! (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Retro Stories

«Χρυσή Μπάλα» 2003: Άξιος νικητής ο Νέντβεντ, ή αδικήθηκε ο Ανρί;

Είναι σωστή η κριτική που ασκείται μέχρι και σήμερα για τη «Χρυσή Μπάλα» του 2003 και την ανάδειξη του Πάβελ Νέντβεντ ως κορυφαίου παίκτη στον κόσμο αντί του Τιερί Ανρί, ή μήπως όχι;

«Χρυσή Μπάλα» 2003: Άξιος νικητής ο Νέντβεντ, ή αδικήθηκε ο Ανρί;

Η «Χρυσή Μπάλα» αποτελεί το υπέρτατο προσωπικό βραβείο που μπορεί να κερδίσει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στην καριέρα του. Από τους χιλιάδες παίκτες που περνούν κάθε χρόνο, το όνειρο είναι κοινό για τους περισσότερους. Πριν ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο κάνουν… τσιφλίκι τους το τρόπαιο, υπήρχαν αρκετοί διαφορετικοί νικητές. Μεταξύ αυτών όμως δεν βρέθηκε ποτέ ο Τιερί Ανρί, ο οποίος παρότι ήταν ένας καθαρός γκολτζής, μας έχει μείνει η εντύπωση πως αδικήθηκε στις ψηφοφορίες. Είναι αλήθεια όμως κάτι τέτοιο;

Ό,τι και αν έκανε, ο Ανρί δεν είδε ποτέ «Χρυσή Μπάλα»!

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο και βλέποντας πάλι τις χρονιές του Ανρί, δεν είναι δυνατόν αν παραβλέψουμε μερικές χρονιές. Το 2003 και τους «Invincibles» ή το 2006 και την πορεία της Άρσεναλ μέχρι τον τελικό του Champions League. Αυτές ήταν και οι δύο χρονιές που ο Γάλλος έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο τρόπαιο. Το 2006 τερμάτισε τρίτος στην ψηφοφορία, πίσω από τους δύο πρωταθλητές κόσμου, Φάμπιο Καναβάρο και Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Ο Γάλλος είχε πάλι την ατυχία να είναι φιναλίστ στα δύο σημαντικότερα τρόπαια. Το Champions League και το Mundial.

Πιο κοντά από ποτέ όμως έφτασε το 2003, όταν και κατετάγη δεύτερος στην ψηφοφορία. Με 128 πόντους έναντι 190 του Πάβελ Νέντβεντ της Γιουβέντους, ο Τσέχος σήκωσε το τρόπαιο και ο Γάλλος έμεινε για ακόμα μια φορά στα… κρύα του λουτρού. Τα αποτελέσματα όμως είχαν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με την κοινή γνώμη να θεωρεί πως ο σούπερ σταρ της Άρσεναλ είχε αδικηθεί. στην ψηφοφορία.

Τη σεζόν 2002-03 στην Premier League, ο Ανρί δεν είχε αντίπαλο! Αν και η Άρσεναλ τερμάτισε στη δεύτερη θέση πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι αριθμοί του τότε 26χρονου σταρ ήταν ασυναγώνιστοι. Μάλιστα, τα 20+ γκολ και ασίστ που κατέγραψε ο Γάλλος, είναι ένα ρεκόρ που ακόμα και σήμερα δεν έχει ισοφαριστεί. Τα 24 γκολ του και οι 20 ασίστ στο πρωτάθλημα έφεραν με άνεση το βραβείο του κορυφαίου παίκτη στο πρωτάθλημα, όμως όχι και κάποιον τίτλο. Ημερολογιακά μάλιστα τα 42 γκολ και οι 26 ασίστ του «Τιτί» για το 2003 ήταν ασυναγώνιστες από κάθε άλλον αντίπαλο. Ήταν όμως αρκετά για να φέρουν μια «Χρυσή Μπάλα»; Οι αριθμοί από μόνοι τους ναι, τα τρόπαια όμως όχι.

Το «κόλπο» που έκανε τον Νέντβεντ… τσέχικο κανόνι!

Αφού κοιτάξαμε ήδη τους αριθμούς του Γάλλου, ας ρίξουμε και μια ματιά σε αυτούς του Νέντβεντ. Ο πιο ταλαντούχος παίκτης της «χρυσής» γενιάς της Τσεχίας, ο 31χρονος μετακινήθηκε στη Γιουβέντους το 2001. Έχοντας ξεχωρίσει ήδη ως ένας εκ των κορυφαίων παικτών της Ιταλίας στη Λάτσιο, ο Νέντβεντ μετακόμισε στο Τορίνο. Εκεί αν και αρχικά αγωνιζόταν ως αριστερό εξτρέμ, ο Μαρσέλο Λίπι δεν άργησε να καταλάβει πως η φυσική του θέση βρισκόταν πιο κεντρικά.

Στο ρόμβο που η Γιουβέντους παρατάχθηκε στις αρχές της δεύτερης σεζόν του, ο Νέντεβεντ βρέθηκε σε έναν νέο ρόλο. Αυτόν του Trequartista, στην πλάτη των αντίπαλων χαφ. Θέση την οποία είχε ξεκινήσει να κάνει σιγά-σιγά γνωστή ο Φραντσέσκο Τότι στην αγαπημένη του Ρόμα. Με τον Νέντεβεντ να έχει μπροστά του τους Τρεζεγκέ και Ντελ Πιέρο, δεν χρειαζόντουσαν και πολλά για να ξεχωρίσει ο Τσέχος. Το δεύτερο σερί Σκουντέτο ήρθε με χαρακτηριστική άνεση με τον ίδιο να ξεχωρίζει σε όλη τη σεζόν. Με 9 γκολ και 15 ασίστ, ο Πάβελ ήταν το «μαγικό γρανάζι» της «βέκια σινιόρα».

Ο Ζινεντίν Ζιντάν μπορεί να αποχώρησε το 2001 για τη Ρεάλ, όμως ο Τσέχος έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να φροντίσει να ξεχάσουν τον παλιό… βασιλιά οι φίλοι της Γιουβέντους. Κάτι που εκ του αποτελέσματος ο Νέντβεντ κατάφερε στη Γιουβέντους με απόλυτη επιτυχία. Αντικαθιστώντας με τον καλύτερο τρόπο τον παίκτη που θαύμαζε όσο λίγους.

Το Champions League έδειξε τον τελικό νικητή

Συγκρίνοντας μόνο τους αριθμούς των δύο παικτών, είναι εμφανές το ποιος είναι ο νικητής. Όμως επειδή έχουν διαφορετικούς ρόλους, είναι αδύνατον να υπάρξει σωστό αποτέλεσμα. Ο ένας αγωνίζεται ως επιθετικός και ο άλλος ως δημιουργικός μέσος. Τα 14 γκολ και οι 10 ασίστ του Τσέχου είναι εξαιρετικοί αριθμοί για κάθε χαφ, όμως δεν αποτελούν καμία άμεση απειλή σε αυτούς του Ανρί. Και οι δύο ήταν κομβικοί για την ομάδα τους με τον δικό τους τρόπο, όμως υπήρξε μια μεγάλη διαφορά.

Για πολλά χρόνια το Champions League αποτελούσε την αδυναμία του Τιερί Ανρί. Αν και στην πρώτη φάση των ομίλων ο Γάλλος σκόραρε αρκετά συχνά, η συνέχεια ήταν πάντα δύσκολη. Τόσο για τον ίδιο όσο και την ομάδα του. Ειδικά το 2003, όταν και η Άρσεναλ αποκλείστηκε στην δεύτερη φάση των ομίλων. Την ίδια ώρα όμως, ο Νέντβεντ κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του πολύ μπροστά στη διοργάνωση. Στα προημιτελικά με την Μπαρτσελόνα, σκόραρε αλλά μοίρασε και ασίστ, αρπάζοντας την πρόκριση τελικά στην παράταση.

Η απόλυτη στιγμή λάμψης του Νέντβεντ ήρθε όμως κόντρα στη Ρεάλ. Μετά το 2-1 της «βασίλισσας» στον πρώτο ημιτελικό, η Γιουβέντους έπρεπε να προσπαθήσει πολύ σκληρά για να πάρει την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Ο Τσέχος, κάνοντας ίσως το παιχνίδι της καριέρας του, γονάτισε τους Ισπανούς. Έχοντας χορέψει την αντίπαλη άμυνα για 90 λεπτά, ο ίδιος έβαλε την υπογραφή του στο 73′. Το γκολ που σφράγισε την πρόκριση της ομάδας του και έδειξε πως ο Νέντβεντ βρισκόταν σε άλλο επίπεδο. Δυστυχώς για τον ίδιο όμως, η κίτρινη κάρτα που δέχθηκε λίγο αργότερα, τον έθεσε εκτός τελικού. Εκεί όπου και τελικά η Γιουβέντους ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Μίλαν.

Μια περίοδο που το «Football France» έδινε τεράστια βαρύτητα στο Champions League για τη «Χρυσή Μπάλα», ο Ανρί δεν κατάφερε να δείξει την αναμφισβήτητη λάμψη του και στην Ευρώπη. Παρότι εκείνη την περίοδο ο ίδιος ήταν ίσως ο κορυφαίος γκολτζής του κόσμου, η έλλειψη επιτυχιών σε ηπειρωτικές διοργανώσεις τον είχε καταδικάσει να μείνει μακριά

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ