Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Μάντσεστερ Σίτι πήρε μια απόφαση που ξάφνιασε πολλούς. Αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να πάρει τον Χάρι Κέιν, δεν προχώρησε σε κάποια μεταγραφή για την κορυφή της επίθεσης. Έτσι – μετά την αποχώρηση του Κουν Αγκουέρο- έμεινε χωρίς καθαρό σέντερ φορ στο ρόστερ της. Πολλοί πίστεψαν πως αυτή ήταν μια απόφαση που θα κόστιζε στους «Πολίτες». Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια της σεζόν, πάντως μέχρι στιγμής η ομάδα του Πεπ δεν μοιάζει καθόλου προβληματισμένη και πάει τρένο σε όλες τις διοργανώσεις.
Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;
Χωρίς σέντερ φορ; Κανένα πρόβλημα
Η απόφαση της Σίτι να μην πάρει σέντερ φορ το καλοκαίρι ήταν μια απόφαση με αρκετό ρίσκο. Ήμασταν και εμείς ανάμεσα σε αυτούς που θεώρησαν πως οι «Πολίτες» κάνουν λάθος στη συγκεκριμένη περίπτωση. Υπήρχε άλλωστε και το πρόσφατο παράδειγμα της σεζόν 19/20. Εκεί που η απόφαση του Πεπ να ξεκινήσει τη σεζόν με τρία στόπερ στο ρόστερ, είχε τραγικές συνέπειες. Θυμίζουμε ότι μετά τους τραυματισμούς των Λαπόρτ και Στόουνς, η Σίτι είχε μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα με μοναδικό κεντρικό αμυντικό τον Οταμέντι.
Εκείνη τη σεζόν αντιμετώπισε πολύ σημαντικά προβλήματα στα μετόπισθεν και έμεινε εκτός όλων των στόχων της. Στο τέλος της χρονιάς διόρθωσε το λάθος της αγοράζοντας των Άκε και -κυρίως- τον Ρούμπεν Ντίας και μεταμορφώθηκε σε μια από τις κορυφαίες αμυντικές ομάδες στον κόσμο. Φέτος λοιπόν δημιουργήθηκε κενό στη θέση του σέντερ φορ. Ο εμβληματικός Κουν Αγκούερο αποχώρησε, ενώ ο Γκαμπριέλ Ζεσούς εδώ και καιρό χρησιμοποιείται από τον Πεπ σαν εξτρέμ.
Η Σίτι ήθελε να καλύψει το κενό. Μάλιστα σκοπός της ήταν να το κάνει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο. Ο μεγάλος της στόχος ήταν ο Χάρι Κέιν. Πρόσφερε πάνω από 100 εκατομμύρια για χάρη του, όμως η Τότεναμ ήταν ανένδοτη. Παρά το γεγονός πως ο παίκτης ήθελε σαν τρελός να αποχωρήσει, οι «Πετεινοί» έβαλαν βέτο. Για την Σίτι ήταν ή ο Χάρι Κέιν ή κανείς. Έτσι πάρθηκε η απόφαση να μη γίνει κάποια μεταγραφή για τη συγκεκριμένη θέση, παρά το κενό που όλοι έβλεπαν ότι υπάρχει. Λίγους μήνες μετά ελάχιστοι το θυμούνται.
Ο Γκουαρντιόλα έχει φτιάξει μια ομάδα, η οποία σκοράρει κατά ριπάς, παίζοντας μόνιμα χωρίς σέντερ φορ. Στην κορυφή της επίθεσης τα πρόσωπα εναλλάσσονται. Φόντεν, Ντε Μπρούιν, Ζεσούς, Στέρλινγκ, Μαχρέζ, Φεράν Τόρες. Όλοι τους ξεκίνησαν μία ή περισσότερες φορές στην κορυφή της επίθεσης. Τα γκολ έρχονται από παντού και με όλους τους τρόπους. Κάπως έτσι οι «Πολίτες» διαθέτουν -μαζί με τη Λίβερπουλ- την κορυφαία επίθεση στο Νησί. Χρειάζονται φορ λέτε;
Ο Πεπ το έχει πάει σε άλλο επίπεδο
Φυσικά τα εύσημα θα πάνε για μια ακόμη φορά στον Πεπ Γκουαρντιόλα. Έναν άνθρωπο με ανεξάντλητες ιδέες και φαντασία για το παιχνίδι που έχει επηρεάσει όσο κανείς το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Για μια ακόμη φορά η δική του Σίτι είναι ισοπεδωτική. Παρά τα μερικά στραβοπατήματα στην αρχή της σεζόν, κατάφερε να πάρει κεφάλι στο πρωτάθλημα και να πατά με σιγουριά στην κορυφή. Στο Champions League δε, επικράτησε της Παρί Σεν Ζερμέν στην τιτανομαχία για την πρώτη θέση του ομίλου. Μέσα στο γήπεδο μοιάζει με ένα σύνολο που λειτουργεί στον αυτόματο.
Σε πολλά παιχνίδια είναι εκνευριστικά αλάνθαστη. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι εδώ και πέντε χρόνια παραμένει ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο, παρουσιάζοντας διαφορετικές εκδοχές. Μετά το προπέρσινο στραπάτσο, βλέπουμε μια εντελώς διαφορετική ομάδα. Με συμπαγή αμυντική λειτουργία και ένα μεσοεπιθετικό παιχνίδι που βασίζεται κυρίως στου αυτοματισμούς. Ο Πεπ αποφάσισε να περιορίσει τον αυθορμητισμό στο παιχνίδι των ποδοσφαιριστών του και να επενδύσει στην πειθαρχία. Έτσι πήρε περίπατο το περσινό πρωτάθλημα και έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League.
Μπορεί να ακουστεί ακραίο αλλά θεωρούμε ότι ο Πεπ θα έπρεπε να λαμβάνει περισσότερη αναγνώριση από αυτή που ήδη λαμβάνει. Να μην υπάρχει δηλαδή αμφιβολία ότι είναι ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο. Ανεξαρτήτως γούστου και συμπαθειών, η Μάντσεστερ Σίτι είναι η πιο συνεπής ομάδα στην Ευρώπη από τότε που εκείνος ανέλαβε. Το μόνο της τρωτό σημείο είναι τα παιχνίδια νοκ-άουτ στην Ευρώπη. Πέρυσι έφτασε για πρώτη φορά μέχρι τον τελικό όμως ήταν απογοητευτική απέναντι στην Τσέλσι. Φέτος μοιάζει ξανά ως ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί.
Ένα Champions League είναι αυτό που λείπει από μια ομάδα η οποία βρίσκει συνέχεια τρόπους να βελτιώνεται και να βγάζει νέους πρωταγωνιστές. Φέτος για παράδειγμα βλέπουμε μια συγκλονιστική χρονιά από τους Μπερνάρντο Σίλβα και Ζοάο Κανσέλο. Ο πρώτος ήταν φευγάτος το καλοκαίρι και ο δεύτερος έκανε ένα χρόνο μέχρι να κερδίσει θέση βασικού. Μαντέψτε ποιος βρήκε τρόπο να τους αξιοποιήσει και να τους μετατρέψει σε πρωταγωνιστές για την ομάδα του.
Ένα ποδόσφαιρο χωρίς σέντερ φορ
Βλέπουμε λοιπόν τη φετινή Σίτι να τα βγάζει μια χαρά πέρα χωρίς κλασσικό σέντερ φορ και παρατηρούμε κάτι αρκετά ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μας. Η θέση του σέντερ φορ βρίσκεται σε κρίση. Ή για να μην είμαστε τόσο δραματικοί, περνάει μια περίοδο μετάβασης. Τα κλασσικά σέντερ φορ αρχίζουν να εκλείπουν όλο και περισσότερο. Και όταν λέμε κλασσικά σέντερ φορ δεν μιλάμε με όρους του 1990, αλλά με όρους σύγχρονου ποδοσφαίρου. Υπό αυτό το πρίσμα ακόμη και ο Καρίμ Μπενζεμά θεωρείται ένα κλασσικό φορ.
Οι περισσότεροι σπουδαίοι τέτοιοι που υπάρχουν έχουν περάσει εδώ και καιρό τα 30. Λεβαντόφσκι, Μπενζεμά, Καβάνι, Αγκουέρο, Σουάρεζ. Όλοι τους παραμένουν σπουδαίοι -ο Αγκουέρο αποσύρθηκε πριν λίγες μέρες- όμως βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της καριέρας τους. Παγκόσμιας κλάσης, καθαρά σέντερ φορ που να είναι κάτω από τα 30 είναι αυτή τη στιγμή μόνο οι Χάρι Κέιν, Ρομέλου Λουκάκου, Έρλινγκ Χάαλαντ και ίσως ο Ντούσαν Βλάχοβιτς.
Από εκεί και πέρα βλέπουμε όλα και συχνότερα κορυφαίες ομάδες να παίζουν χωρίς φορ στην κορυφή της επίθεσης. Για παράδειγμα στην Παρί παίζει ο Μπαπέ, στην Λίβερπουλ ο Ζότα, στην Μπαρτσελόνα ο Ντεπάι, στην Ατλέτικο συχνά ο Γκριεζμάν. Ο πολυσύνθετος χαρακτήρας των σύγχρονων μεσοεπιθετικών επιτρέπει τη χρησιμοποίησή τους στην κορυφή της επίθεσης και τη δυνατότητα για πιο ευέλικτα και πιο απρόβλεπτα σχήματα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι βέβαια η Σίτι.
Εκεί που -όπως αναφέραμε και παραπάνω- η θέση του σέντερ φορ μοιράζεται ανάμεσα σε πέντε-έξι άτομα. Ο Πεπ μπορεί να δήλωσε ότι αργά ή γρήγορα η ομάδα του πρέπει να αγοράσει έναν στράικερ, όμως για ακόμη μια φορά βλέπουμε από εκείνον το ποδόσφαιρο του μέλλοντος. Ένα ποδόσφαιρο που η θέση του σέντερ φορ αναπροσαρμόζεται στις ανάγκες του παιχνιδιού και αλλάζει χαρακτηριστικά. Άλλωστε από τότε που εμφανίστηκε στους πάγκους, ο Καταλανός τεχνικός βρίσκεται πάντα αρκετά χρόνια μπροστά από την εποχή του.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις