ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γιουνάιτεντ: O αρχηγός άργησε αλλά πήρε μπροστά (stats)
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον φορ που θέλει στο Νησί αλλά είναι πανάκριβος
Ο Μπέλινγχαμ βάζει παντού… γκολάρες – Η «καυτή» σύντροφος του αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης (pics)
Σιγά που θα άφηνε η Μπάγερν Μονάχου – Βρήκε ποιον θα αρπάξει από τη Λεβερκούζεν
H Ρεάλ Μαδρίτης έχει στα… χέρια της την καλύτερη «σκούπα» της La Liga (stats)
Μπαρτσελόνα: Οι τρεις εγγυήσεις του Λαπόρτα που άλλαξαν την απόφαση του Τσάβι
Κλοπ: «Τα κάναμε όλα λάθος με Έβερτον, συγνώμη από τους οπαδούς μας»
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
Πάνος Κατσέρης: Το ακατέργαστο ελληνικό διαμάντι της Ligue 1 (vid)
Αυτά που κάνει φέτος η Άρσεναλ στο Λονδίνο δεν έχουν ξαναγίνει! (pic)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Λουίς Ντίαζ: Ένας «Δράκος που πετάει φωτιές!

Ο Λουίς Ντίαζ διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με τη φανέλα της Πόρτο και προσελκύει το ενδιαφέρον των μεγάλων.

Λουίς Ντίαζ: Ένας «Δράκος που πετάει φωτιές!

Το όνομα του Λουίς Ντίαζ ήταν παντελώς άγνωστο στο ευρωπαϊκό κοινό μέχρι πριν δυόμιση χρόνια. Κάπου εκεί η Πόρτο τον εντόπισε και τον έφερε στην Πορτογαλία. Από τότε συνεχώς βελτιώνεται. Κάθε σεζόν ανεβαίνει ακόμη ένα σκαλοπάτι. Φέτος κάνει με διαφορά την καλύτερη χρονιά του με τους «Δράκους» και συγκεντρώνει πάνω του τα βλέμματα. Στα 25 του μοιάζει έτοιμος να γίνει ακόμη μια σπουδαία ποδοσφαιρική ανακάλυψη, μιας ομάδας που γνωρίζει άψογα που να βρίσκει κρυμμένους θησαυρούς.

Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;

Αστραπιαία εξέλιξη

Μπορεί τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο ο Λουίς Ντιάζ να κάνει θραύση με τη φανέλα της Πόρτο, όμως πέντε χρόνια πριν, το σενάριο αυτό έμοιαζε απίθανο για εκείνον. Το 2017 ο Κολομβιανός εξτρέμ αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία της χώρας του και την άγνωστη σε όλους μας Μπαρρανκίγια. Το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν πραγματοποίησε μια μεταγραφή που τότε έμοιαζε -και ήταν- τεράστια για εκείνον. Μεταπήδησε στην μεγάλη ομάδα της πόλης, Τζούνιορ ντε Μπαρρανκίγια, η οποία ήταν διεκδικήτρια του τίτλου στην πρώτη κατηγορία.

Δεν ξέρουμε για εσάς, πάντως για εμάς και η δεύτερη ομάδα του Ντιάζ, είναι εξίσου άγνωστη με την πρώτη. Στο Κολομβιανό ποδόσφαιρο ωστόσο, η Τζούνιορ ντε Μπαρρανκίγια κατέχει μια σχετικά σημαντική θέση. Είναι η τέταρτη ομάδα της χώρας, έχοντας κατακτήσει εννέα φορές το πρωτάθλημα. Οι δύο από αυτές ήταν τα χρόνια που ο Ντίαζ αγωνιζόταν εκεί. Βέβαια η αλήθεια είναι πως το πρωτάθλημα της Κολομβίας δεν συγκεντρώνει και πολλά βλέμματα.

Το επίπεδο είναι αρκετά χαμηλό και δεν συγκαταλέγεται καν στα κορυφαία της Λατινικής Αμερικής. Οι περισσότεροι παίκτες από εκεί που κάποια στιγμή καταλήγουν στην Ευρώπη, έχουν περάσει πρώτα από άλλα πρωταθλήματα της Νότιας Αμερικής σε χώρες όπως η Βραζιλία ή η Αργεντινή. Για τον Ντίαζ δεν ίσχυσε το ίδιο. Γιατί; Γιατί στην περίπτωσή του μπαίνει στη μέση η Πόρτο. Μια ομάδα που ξέρει όσο λίγες να ανακαλύπτει ποδοσφαιρικά διαμάντια. Ειδικά στη συγκεκριμένη αγορά.

Ο Ντιάζ λοιπόν ήρθε στην Πόρτο το καλοκαίρι του 2019 και από τότε δεν έχει σταματήσει να τρυπά το ταβάνι του. Από την πρώτη του κιόλας χρονιά κέρδισε θέση βασικού στα πλάνα του Κονσεϊσάο και έγινε ένας σημαντικός παίκτης για την ομάδα. Μαζί της κέρδισε ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο και έπαιξε δύο φορές στο Champions League. Κι ενώ εξ αρχής οι εμφανίσεις του ήταν σταθερά καλές, φέτος δείχνει να κάνει το βήμα παραπάνω. Αυτό που κάνει το πορτογαλικό πρωτάθλημα μικρό για να τον χωρέσει.

Ο καλύτερος παίκτης στην Πορτογαλία

Με 15 γκολ και 5 ασίστ σε 25 συμμετοχές ο Λουίς Ντίαζ δεδομένα διανύει μια χρονιά εκτόξευσης. Μάλιστα έχει γράψει αυτά τα νούμερα ξεκινώντας τις περισσότερες φορές ως αριστερό χαφ στο ιδιόμορφο 4-4-2 του Κονσεϊσάο. Χαρακτηρίζουμε το συγκεκριμένο σύστημα ιδιόμορφο καθώς η διάταξη στο κέντρο κάθε άλλο παρά κλασσική είναι. Οι δύο κεντρικοί χαφ παίζουν σαν εξάρια. Βρίσκονται δηλαδή πιο πίσω στο γήπεδο. Ως αποτέλεσμα οι πλάγιοι χαφ έχουν περισσότερες ευθύνες στη δημιουργία αλλά και το σκοράρισμα. Την ίδια στιγμή, όμως πρέπει να δίνουν βοήθειες και αμυντικά καθώς η παρουσία δύο σέντερ φορ δεν επιτρέπει εφησυχασμό στα μετόπισθεν. Ειδικά στην ομάδα του Κονσεϊσάο που δίνει τεράστια σημασία στο αμυντικό κομμάτι.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Για να εξηγήσουμε ότι σε ένα σχήμα με καθαρά εξτρέμ ο Ντίαζ θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο παραγωγικός. Μιλάμε άλλωστε για έναν εξαιρετικά ποιοτικό παίκτη που διαθέτει την τεχνική κατάρτιση για να δημιουργεί συνεχώς καταστάσεις στις αντίπαλες άμυνες. Φέτος είναι με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης της πορτογαλικής λίγκας. Είναι ο πρώτος σκόρερ της Πόρτο αλλά και του πρωταθλήματος -μαζί με τον Νούνιες της Μπενφίκα- και ηγείται της προσπάθειας των «Δράκων» για επιστροφή στην κορυφή.

Οι εμφανίσεις του τον έχουν βάλει στο στόχαστρο αρκετών μεγάλων ομάδων. Εκείνη που φαίνεται να εξετάζει πιο ζεστά την περίπτωσή του είναι η Λίβερπουλ. Μάλιστα πλήθος δημοσιευμάτων, ήθελε την ομάδα του Κλοπ να φουλάρει για την απόκτησή του τον Γενάρη. Το συγκεκριμένο σενάριο φαίνεται τελικά να διαψεύδεται, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα ισχύσει το ίδιο και το καλοκαίρι.

Άλλωστε η Πόρτο δύσκολα θα έδινε τον καλύτερό της παίκτη μέσα στη μέση της χρονιάς με τη μάχη του τίτλου να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι «Δράκοι» γνωρίζουν πως από το μομέντουμ που έχει ο Ντίαζ μόνο να κερδίσουν έχουν. Από τη μία μπορεί να τους βοηθήσει να πάρουν τα σκήπτρα από τη Σπόρτινγκ και από την άλλη να ανεβάσει στα ύψη την τιμή του παίκτη ενόψει καλοκαιριού.

Γη της επαγγελίας για τους Λατινοαμερικάνους

Η Πόρτο είναι μια ομάδα που σίγουρα αξίζει σεβασμού και αναγνώρισης. Είναι εδώ και δεκαετίες στο προσκήνιο και πρωταγωνιστεί μονίμως στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο. Την ίδια στιγμή έχει μια σταθερή παρουσία στο Champions League έχοντας καθιερωθεί ως μια ομάδα των νοκ άουτ. Όλα αυτά τα χρόνια, η Πόρτο έχει αποδείξει πολλά. Ανάμεσε σε αυτά είναι σίγουρα και η τεχνογνωσία στις αγοροπωλησίες ποδοσφαιριστών. Ειδικά στις περιπτώσεις Λατινοαμερικάνων παικτών, οι «Δράκοι» έχουν πετύχει κάποια πραγματικά εντυπωσιακά ντιλ.

Ο Λουίς Ντίαζ είναι ο επόμενος υποψήφιος για μια μεγάλη πώληση που θα σπάσει τα ταμεία. Ο Κολομβιανός αγοράστηκε το 2019 για εφτά εκατομμύρια ευρώ και είναι δεδομένο ότι θα πουληθεί αρκετά πάνω από 40. Πριν από αυτόν όμως έχουν προηγηθεί δεκάδες τέτοιες συμφωνίες.Το καλοκαίρι του 2019 ο Έντερ Μιλιτάο πωλήθηκε στην Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Εκεί που σχεδόν μια δεκαπενταετία πριν είχε πωληθεί ο Πέπε έναντι 30 εκατομμυρίων. Το 2014 ο Χάμες Ροντρίγκεζ κόστισε στη Μονακό 45 εκατομμύρια και το 2011 ο συμπατριώτης του Ρανταμέλ Φαλκάο παραχωρήθηκε στην Ατλέτικο με 40. Τη σεζόν 15/16 οι Τζάκσον Μαρτίνεζ, Ντανίλο και Άλεξ Σάντρο πουλήθηκαν σε Ατλέτικο, Ρεάλ και Γιουβέντους για συνολικά 95 εκατομμύρια. Τέλος το 12/13 ο Χουλκ παραχωρήθηκε στη Ζενίτ για 40 εκατομμύρια.

Υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις όμως λέμε να μη σας ζαλίσουμε άλλο. Νομίζουμε πως αυτά αρκούν για να δείξουμε ότι η Πόρτο γνωρίζει καλά αυτή την τέχνη. Αγοράζοντας φθηνά και πουλώντας σε δεκαπλάσιες τιμές μπορεί και παραμένει ανταγωνιστική όλα αυτά τα χρόνια. Ο Ντίαζ αργά ή γρήγορα θα φύγει και θα γεμίσει ξανά τα ταμεία. Στη θέση του θα έρθει ένας άλλος Ντίαζ, από κάποια άγνωστη ομάδα της Λατινικής Αμερικής που κανείς δεν της δίνει σημασία. Εκεί που οι άλλοι απαξιούν να ασχοληθούν, η Πόρτο βρίσκει διαμάντια. Και ως τέτοια τα πουλάει στους μεγάλους της Ευρώπης.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ