Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Οι δηλώσεις του Καντονά για το Mundial του Κατάρ δείχνουν γιατί είναι ο King Eric
Topics

Οι δηλώσεις του Καντονά για το Mundial του Κατάρ δείχνουν γιατί είναι ο King Eric

Ο Ερίκ Καντονά ήταν η δυνατή φωνή που χρειαζόταν το ποδόσφαιρο, για να «μποϊκοτάρει» τη διοργάνωση της σκλαβιάς που θα είναι το Mundial του Κατάρ

13.01.2022 | 19:15

Λίγους μήνες πριν το Mundial του Κατάρ, ο Ερίκ Καντονά έκανε αυτό που ένιωθε. Εξέφρασε ανοιχτά την πλήρη εναντίωσή του με μια διοργάνωση η οποία δεν δείχνει να έχει καμία σχέση με αυτό που πρεσβεύει κανονικά το ποδόσφαιρο. Όχι, δεν είμαι τόσο αφελής να πιστεύω πως οι απανταχού διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου και της χαράς του αθλήματος πηγαίνουν με τον «σταυρό στο χέρι». Ωστόσο, όταν η υποτιθέμενη «γιορτή του ποδοσφαίρου» μετατρέπεται σε ένα βασανιστήριο του «αδύναμου», το προϊόν που μας χαρίζεται απλόχερα δεν θα έπρεπε να είναι επιθυμητό από κανέναν και σε καμία των περιπτώσεων.

Επιλεκτικές κινήσεις της FIFA για «εξέλιξη του αθλήματος»

«Δεν μπορώ να κατανοήσω το πως το Κατάρ θα φιλοξενήσει Mundial» ανέφερε μεταξύ πολλών δηλώσεων του ο Καντονά στην αγγλική  «Mail». «Νότια Αφρική και ΗΠΑ δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη ποδοσφαιρική κουλτούρα, όμως έκαναν μερικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Στο Κατάρ δεν βλέπω το ίδιο περιθώριο εξέλιξης. Νομίζω πως γίνεται μονάχα για τα χρήματα».

Και πως μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τον Γάλλο για αυτές του τις δηλώσεις; Αρκετές χώρες έκαναν αρκετές προσπάθειες για να διεξάγουν τη διοργάνωση στα εδάφη τους και δέχθηκαν απανωτά «άκυρα» από τη FIFA. Από το 1994 μέχρι και σήμερα το Μαρόκο έχει καταθέσει έξι (!) δυναμικές προτάσεις για διεξαγωγή του Mundial, ακούγοντας ισάριθμα «όχι». Στην απόπειρα των Μαροκινών για τη διοργάνωση του 2026, το πλάνο απορρίφθηκε αρκετά γρήγορα από την Αρμόδια Αρχή. Παρά τις προσπάθειες για επέκταση του δικτύου μετρό, κατασκευή 21 νοσοκομείων και αναβάθμιση του επιπέδου των υποδομών της χώρας, η FIFA στάθηκε στα αρνητικά σημεία του bid.

Ως λόγους για απόρριψη του εγχειρήματος υποδείχθηκαν αρκετά σημεία. Από τους φανατικούς οπαδούς, το μεγάλο ρίσκο, την έλλειψη υποδομών και ΜΜΜ και την κρατική δίωξη ομοφυλοφιλικών σχέσεων, το όχι» ήρθε και επίσημα και στη νέα προσπάθεια. Το ενδιαφέρον κομμάτι όμως είναι πως το Κατάρ βρίσκεται σε παρόμοια (αν όχι χειρότερη) μοίρα από το Μαρόκο στις περισσότερες των παραπάνω κατηγοριών.

Παρόλα αυτά, η δική τους προσφορά έγινε αποδεκτή με τεράστια χαρά από τους ιθύνοντες της FIFA παρότι ήταν μόλις η πρώτη απόπειρα των Αράβων. Μάλιστα, τερμάτισαν μπροστά από τις αντίστοιχες προτάσεις από Αυστραλία, Ν. Κορέα, Ιαπωνία και ΗΠΑ. Χώρες με πολύ μεγαλύτερη ποδοσφαιρική κουλτούρα και με καλύτερες υποδομές από αυτές του Κατάρ. Όμως εκεί το ρίσκο του εγχειρήματος μετατράπηκε σε «ευκαιρία για ανάπτυξη».

Βασανιστήριο ανθρώπων στα έργα που ο Καντονά δεν θέλει να επικροτήσει

Από το 2013, είχαν βγει στο φως αμέτρητες παραβάσεις των κανονισμών ασφαλείας στα έργα του Mundial του Κατάρ. Μετανάστες χωρίς δουλειά μπήκαν ως εργάτες στις εγκαταστάσεις, δουλεύοντας ωστόσο σαν σκλάβοι στις κάκιστες συνθήκες της αραβικής χερσονήσου. Όλα αυτά μένοντας σε… κοντέινερ, την ώρα που οι θερμοκρασίες του Κατάρ κυμαίνονται από εξωφρενικά υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα, σε πολικές τη νύχτα.

Διεθνής Αμνηστία και πολλές ακόμα διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις από όλο τον πλανήτη, έχουν καταδικάσει την επερχόμενη διοργάνωση στο Κατάρ. Μια χώρα που αντί να κάνει βήματα προόδου και να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συνεχώς καταπατούνται, κρατά ακόμα πολύ σκληρή στάση. Αντί η ίδια να κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, η αρμόδια Αρχή του ποδοσφαίρου γίνεται πιο «ελαστική» μαζί της. Φέρνοντας ουσιαστικά το ποδόσφαιρο στα δικά της μέτρα, αντί να συμβεί το αντίθετο.

«Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει στα έργα, δουλεύοντας σαν σκλάβοι. Όλα συμβαίνουν μόνο για τα χρήματα και ο τρόπος που φέρθηκαν σε αυτούς τους ανθρώπους είναι φρικτός. Προσωπικά, δεν πρόκειται να παρακολουθήσω αυτό το Mundial». Λόγια που λίγοι θα τολμούσαν να πουν στη σύγχρονη εποχή του χρήματος. Ο Ερίκ προτιμά να πει αυτό που πιστεύει και βλέπει, παρά αυτό που θα τον πληρώσουν να πει. Χύμα ήταν ως ποδοσφαιριστής, χύμα παραμένει και πλέον που βρίσκεται έξω από τον κύκλο του.

Μετά τον Έρλινγκ Χάαλαντ, ακόμα μια φυσιογνωμία με επιρροή δείχνει στο πρόβλημα. Κάποιοι μπορεί να εθελοτυφλούν, όμως τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν. Και κάποιοι έχουν τη «δουλειά» να τα δείχνουν και στους υπόλοιπους. Και για αυτό το λόγο, ο Καντονά παραμένει ακόμα και σήμερα ο King Eric.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version