Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Η Ατλέτικο προσπάθησε να αλλάξει και «έχασε» το DNA της!
Topics

Η Ατλέτικο προσπάθησε να αλλάξει και «έχασε» το DNA της!

Στραπάτσα εδώ και αρκετούς μήνες δέχεται συνεχώς η Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία αντί να γίνεται καλύτερη, εμφανίζεται ολοένα και χειρότερη όλο προχωρά η σεζόν!

20.01.2022 | 17:55

Μετά τη μπόρα βγαίνει ο καθαρός ουρανός και ένας υπέροχος Ήλιος. Αυτό μάλλον θα έχουν στο μυαλό τους οι φίλοι της Ατλέτικο εδώ και αρκετές εβδομάδες, για παρηγοριά μετά από κάθε στραπάτσο. Για να ανατείλει όμως αυτός ο Ήλιος στον γαλανό ουρανό, προϋποθέτει πως η κακοκαιρία έχει περάσει. Κάτι που στην φετινή Ατλέτικο δεν φαίνεται να έχει συμβεί ακόμα.

Η υπέρβαση στις μεταγραφές έγινε, αλλά αποτέλεσμα κανένα!

Το καλοκαίρι που πέρασε, οι «ροχιμπλάνκος» εκμεταλλεύτηκαν τον χρόνο και ό,τι χρήματα είχαν, κάνοντας σπουδαίες προσθήκες στην ομάδα τους. Μετά το πρωτάθλημα, οι Μαδριλένοι θέλησαν να δώσουν συνέχεια στις κατακτήσεις του βαρύτιμου ισπανικού τροπαίου, κάνοντας γενναιόδωρη «ένεση» έμψυχου δυναμικού.

Ένας από τους πυλώνες της Ουντινέζε και της εθνικής Αργεντινής, Ροντρίγκο Ντε Πολ, κατέφτασε στο «Μετροπολιτάνο». Μπορώντας να καλύψει κάθε θέση στα χαφ, ο 28χρονος ήταν μια άριστη προσθήκη για τον Σιμεόνε. Από εξτρέμ, μέχρι και κεντρικό μέσο, ο Ντε Πολ μπορεί να καλύψει μια μεγάλη γκάμα θέσεων. Παράλληλα, ο Ματέους Κούνια, μετά από ένα άριστο τουρνουά με την ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας. Βγάζοντας ολόκληρη την περσινή σεζόν με μόλις έναν επιθετικό, η προσθήκη ενός ακόμα φορ ήταν μια απαραίτητη κίνηση προκειμένου να μην καταρρεύσει το οικοδόμημα που έχτιζαν οι «κολτσονέρος».

Η μεγαλύτερη απόκτηση όμως, έγινε αναμφισβήτητα τις τελευταίες στιγμές της μεταγραφικής περιόδου. Μετά από δύο χρονιές… εξορίας στη Βαρκελώνη, ο Αντουάν Γκριεζμάν επέστρεψε στο σπίτι του. Με στόχο να σώσει μια καριέρα που είχε πάρει την κατιούσα, ο Γάλλος φόρεσε ξανά τη φανέλα των «ροχιμπλάνκος». Κόντρα στα περισσότερα… προγνωστικά, ο 31χρονος θέλησε να πάει κόντρα στο κύμα και να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για την αγαπημένη του ομάδα. Όλα αυτά, ενώ δεν υπήρξε κάποια μεγάλη αποχώρηση. Ο Αρίας δεν είχε ποτέ την αγωνιστική συνεισφορά που ήθελαν στη Μαδρίτη, ενώ ο Σαούλ είχε πάψει να είναι το ίδιο σημαντικός για τον Σιμεόνε.

Η δυσκολία του να δημιουργείς και όχι να αμύνεσαι

Στα χαρτιά, όλες οι κινήσεις έγιναν με απόλυτη επιτυχία. Το μόνο που έπρεπε να γίνει πλέον, ήταν να «δέσουν» οι παίκτες μεταξύ τους. Το ξεκίνημα της σεζόν δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό, με την Ατλέτικο να γλυτώνει αρκετές φορές είτε στο 90′, είτε χάρη στην ατομική ποιότητα των παικτών της. H τύχη των «ροχιμπλάνκος» όμως κάποια στιγμή θα τελείωνε και έτσι θα φαινόταν τελικά και το μεγάλο πρόβλημα.

Το 4-4-2 ήταν για (πάρα) πολλά χρόνια το σύστημα που υπηρέτησε πιστά την Ατλέτικο του Σιμεόνε. Σφιχτό, σκληρό και με αντεπιθέσεις, το αγαπημένο σύστημα του Τσόλο έφερε πρωταθλήματα, τίτλους και τελικούς Champions League. Παραλλαγές του σε 4-4-1-1 ή 4-1-4-1 κράτησαν την ίδια φιλοσοφία που είχε περάσει ο Αργεντίνος προπονητής μια δεκαετία στην ισπανική πρωτεύουσα. Όμως τα χρόνια πέρασαν και οι παίκτες άλλαξαν. Γοδίν, Γκάμπι, Τιάγκο και οι περισσότερες μαχητικές φιγούρες της ομάδας αποχαιρέτησαν. Το πνεύμα μπορεί να έμεινε σε ίδια επίπεδα, όμως η ατομική ευθύνη κάθε παίκτη στο σύστημα άλλαξε.

Παίκτες με πιο ντελικάτο στυλ ήρθαν και το σύστημα άλλαξε ελαφρώς. Αυτό που δεν άλλαξε όμως είναι η ομαδική προσέγγιση. Πάλι με ανταρτοπόλεμο και στην κόντρα, η Ατλέτικο θαρρούσε πως θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα. Εγχείρημα το οποίο όπως καταλαβαίνετε, έμοιαζε από την αρχή καταδικασμένο να αποτύχει. Και οι αριθμοί «σκοτώνουν» την επιλογή των «ροχιμπλάνκος» να… ψευτοαλλάξουν.

Μια σύγκριση με μερικούς παλιότερους αριθμούς, δείχνει το πόσο έχει… ξεχάσει την τέχνη της άμυνας η ομάδα της Μαδρίτης. Οι Μ.Ο των τριών περασμένων σεζόν σε σχέση με τους φετινούς, αντικατοπτρίζουν πλήρως την κάκιστη εικόνα των «ροχιμπλάνκος». Σε 38 παιχνίδια τις τρεις τελευταίες σεζόν, η άμυνα είχε δεχθεί 27, 29 και 25 γκολ αντίστοιχα. Φέτος, σε μόλις 22 παιχνίδια, το παθητικό βρίσκεται ήδη στα 24 τέρματα (μ.ο 1,2 γκολ κατά)! Αριθμός που θα δικαιολογούταν αν η επίθεση ήταν καλύτερη. Και εκεί όμως η κατάσταση είναι κάκιστη, τόσο στη δημιουργία (26,7 xGoals), όσο και στην εκτέλεση (33 τέρματα).

Ατλέτικο χωρίς ταυτότητα… ψάχνεται!

Βρισκόμαστε στα μέσα Ιανουαρίου και ήδη οι περισσότεροι στόχοι των Μαδριλένων φαίνονται χαμένοι. Στο πρωτάθλημα, Σεβίλλη και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν ξεφύγει με διψήφιο αριθμό πόντων και δεν πιάνονται. Στο Copa del Rey, η Σοσιεδάδ έβγαλε νοκ άουτ την πρωταθλήτρια. Την ίδια ώρα, στο Champions League η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Περνώντας μετά βίας του ομίλους, πλέον περιμένει την επίσης προβληματική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο γύρο των «16». Ακόμα και αν περάσει όμως, το ταβάνι της φαίνεται πως θα είναι τα προημιτελικά. προϊόν περισσότερο τύχης, παρά αγωνιστικής ικανότητας.

To πείραμα που επιχείρησε η Ατλέτικο στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Η προσπάθεια μετάβασης από το αμυντικογενές και συντηρητικό ποδόσφαιρο, σε ένα στυλ με περισσότερες πρωτοβουλίες, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί με επιτυχία. Ο κύριος λόγος είναι μάλλον το ότι ποτέ δεν έγινε ακριβής αλλαγή από το ένα στο άλλο, αλλά μάλλον περισσότερο κάτι σαν μίξη! Το αποτέλεσμα της οποίας είναι εμφανές πως απέτυχε παταγωδώς. Οι συνέπειες αυτής της αποτυχίας μπορεί να μην έχουν φανεί ακόμα, όμως αν δεν υπάρξει άμεσα αλλαγή, οι Μαδριλένοι μπορεί να επιστρέψουν στις παλιές, προ Σιμεόνε εποχές.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version