ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Γιουβέντους «σώθηκε» στο 87ο λεπτό κόντρα στην Κάλιαρι! (vid)
Ο Μαρκίνιος έγραψε ιστορία με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα βρήκε τον επιθετικό που θα «εκτοξεύσει» την ομάδα του!
Η Ίντερ «παραμονεύει» για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης!
Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αγκουέρο κόντεψε να… βάλει τα κλάμματα! (vid)
Η Μπάγερν χρυσώνει την Μπαρτσελόνα αγοράζοντας πακέτο δυο βασικούς της!
Πλησιάζει το τέλος εποχής του αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ένας (τυχερός) παίκτης έζησε από κοντά και τις δυο ιστορικές προκρίσεις του Ολυμπιακού σε λίγες ώρες! (vid)
Δεν έμεινε τυχαία όρθιος ο Λούνιν στο πέναλτι του Μπερνάρντο Σίλβα (pic)
Κοντά σε νέο «χρυσό» συμβόλαιο-βάλσαμο της Μπαρτσελόνα με τη NIKE!
Σίνα: «Σκέφτηκα να ρωτήσω τον Τζολάκη πώς το έκανε, το χαρτάκι με βοήθησε» (vids)
Η «Equipe» διαφωνεί με τη Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν θέλει Γιουνάιτεντ»!
Κάθε Παρασκευή προσφορά* χωρίς κατάθεση στην ελληνική ρουλέτα της Betsson
«Στόλισαν» τον Μπονούτσι στο Instagram του οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσέ! (pic)
Οζίλ: «Μπαρτσελόνα, έχεις… χαλάσει! Πάψε να μιλάς για διαιτητές»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Φιορεντίνα-Γιουβέντους: Η σχέση μίσους που «βράζει» εδώ και 40 χρόνια

Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς αποφάσισε να «φτύσει» τη Φιορεντίνα για χάρη της Γιουβέντους, ακολουθώντας τον παραδοσιακό και χειρότερο δρόμο προδοσίας των «βιόλα»

Φιορεντίνα-Γιουβέντους: Η σχέση μίσους που «βράζει» εδώ και 40 χρόνια

Η Φλωρεντία αποτελεί ίσως το «κόσμημα» της μαγευτικής Τοσκάνης. Κέντρο των τεχνών και της μόδας, κατά πολλούς είναι η ομορφότερη πόλη του πλανήτη. Το Αναγεννησιακό κέντρο είναι φιλόξενο προς κάθε επισκέπτη, ανοίγοντας την αγκαλιά του στους ανθρώπους που έρχονται. Ένα ποτήρι κρασί, είναι ο καλύτερος τρόπος να καλωσορίσει ένας ντόπιος, κάποιον νεοφερμένο. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση. Αν επιστρέφεις στην υπέροχη Φλωρεντία, μετά από ένα ταξίδι στον Βορρά και συγκεκριμένα το Τορίνο, είσαι ήδη «στόχος». Ειδικά αν φόρεσες τη φανέλα της Γιουβέντους, όχι μόνο κρασί δεν θα πιείς, αλλά θα φοβάσαι να κυκλοφορήσεις στους δρόμους. Γιατί οι φίλοι της Φιορεντίνα δεν ξεχνούν ποτέ τους «προδότες».

Ντέρμπι με αφορμή ένα «κλεμμένο» πρωτάθλημα

Ως ντέρμπι στη γλώσσα του αθλητισμού, ονομάζεται η αναμέτρηση μεταξύ δύο σωματείων που βρίσκονται σε κοντινή γεωγραφική απόσταση. Ένα άλλο παράδειγμα, είναι η σύγκρουση δύο διαφορετικών κοινωνιών, η οποία έχει επεκταθεί και στον αθλητισμό. Τώρα πως γίνεται μια ομάδα της Τοσκάνης να έχει κόντρα με μια από το Πεδεμόντιο, είναι ένα παράδοξο φαινόμενο. Ωστόσο, με μια προσεκτικότερη ματιά, η κόντρα των δύο έχει ξεκινήσει με έναν ιδιαίτερα περίεργο τρόπο.

Στη δεκαετία του 80′ και οι δύο ομάδες βρισκόντουσαν σε ποδοσφαιρική άνθηση. Μέχρι τότε, οι δύο σύλλογοι δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη κόντρα. Η Γιουβέντους ήταν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας, κερδίζοντας οπαδούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Όχι όμως στη Φλωρεντία, όπου οι κάτοικοι παρέμεναν πιστοί στην αγαπημένη τους ομάδα. Και η έλευση του πλούσιου Φλάβιο Ποντέλο στα ηνία της ομάδας, έφερε ελπίδα στους φίλους των «βιόλα». Την τελευταία μέρα της σεζόν 1981-82, οι δύο ομάδες βρισκόντουσαν μια ανάσα από τον τίτλο. Η Φιορεντίνα όμως κόλλησε στο 0-0 με την Κάλιαρι, βλέποντας ένα γκολ της να ακυρώνεται.

Την ίδια ώρα η Γιουβέντους κέρδισε πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ, ενώ η Κατανζάρο δεν κέρδισε την εσχάτη των ποινών σε μια αμφιλεγόμενη φάση. Το 1-0 έμεινε ως τέλους και ο τίτλος κατέληξε στη Γιουβέντους. Αυτή η εξέλιξη έφερε την έκρηξη του αστεριού της Φιορεντίνα, Τζανκάρλο Αντονιόνι, ο οποίος θεώρησε πως του είχε «κλαπεί» το πρωτάθλημα. Ήταν τότε που οι οπαδοί της Φιορεντίνα είχαν βγάλει το γνωστό πλέον «meglio secondi che ladri», γνωστό και ως «καλύτερα δεύτερος, παρά κλέφτης».

Η μεταγραφή του Μπάτζιο και οι εξεγέρσεις

Μετά το χαμένο πρωτάθλημα του 1982, η Φιορεντίνα δυσκολεύτηκε αρκετά να βρει συνέπεια στην απόδοσή της. Παίζοντας από τρίτη μέχρι και κάτω από το πρώτο μισό της βαθμολογίας, οι «βιόλα» έβλεπαν τους ανταγωνιστές τους να επιτυγχάνουν εντός γηπέδων, ενώ οι ίδιοι ζοριζόντουσαν. Το 1990, η ομάδα του Φραντσέσκο Γκρατσιάνι κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό του κυπέλλου UEFA. Έχοντας στις τάξεις της τον νεαρό Ρομπέρτο Μπάτζιο, οι φίλαθλοι της ομάδας ήταν χαρούμενοι που μπορούσαν να διεκδικήσουν ένα τρόπαιο. Στους διπλούς τελικούς όμως, δεν κατάφεραν να αντισταθούν στην υπεροχή της Γιουβέντους, η οποία με συνολικό σκορ 3-1 κατέκτησε το κύπελλο.

Σαν μην έφτανε ο χαμένος τελικός, λίγους μήνες αργότερα τα πράγματα θα γινόντουσαν ακόμα χειρότερα για τους «βιόλα». Ο Ποντέλο βρισκόταν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και σκεφτόταν την πώληση του μεγάλου αστεριού της ομάδας και αγαπημένου της εξέδρας, Ρομπέρτο Μπάτζιο. H τιμή των 25 δισ. λιρετών έγινε αποδεκτή από τη Γιουβέντους, η οποία ετοιμαζόταν να «κλέψει» και τον κορυφαίο παίκτη της.

Όπως ήταν λογικό, ο κόσμος της ομάδας δεν πήρε καθόλου καλά την απόφαση πώλησης του. Βασικά το «δεν πήρε καλά» μετριάζει ιδιαίτερα αυτό που ακολούθησε. Έξαλλοι, οι οπαδοί της ομάδας ξεκίνησαν πολιορκία(!) έξω από τα γραφεία της ομάδας, πετώντας τούβλα, αλυσίδες και μολότοφ! Η εμπλοκή της αστυνομίας ήταν απαραίτητη, καθώς υπήρξαν πάνω από 50 τραυματισμοί, ενώ πραγματοποιήθηκαν και εννέα συλλήψεις. Την ίδια ώρα, ο Πόντελο αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο στο «Αρτέμιο Φράνκι» για να γλυτώσει τα χειρότερα.

Οι προδότες που «φίλησαν» τη Γιουβέντους και η διαφορά τους με τον Μπάτζιο

Αν και η μεταγραφή ήταν κάτι που δεν ήθελε ο ίδιος ο Μπάτζιο, οι φίλαθλοι τον αποκάλεσαν προδότη. Στην επιστροφή του στο «Αρτέμιο Φράνκι», οι αποδοκιμασίες ήταν ασταμάτητες. Όταν η Γιουβέντους κέρδισε πέναλτι, ο ίδιος αρνήθηκε να το εκτελέσει. Άλλοι λένε ως ένδειξη σεβασμού στην πρώην ομάδα του, άλλοι γιατί ο Μαρεγκίνι ήξερε πως εκτελούσε ο άλλοτε συμπαίκτης του. Τελικά λίγα λεπτά αργότερα, αποσύρθηκε στον πάγκο εισπράττοντας περισσότερα μπινελίκια.

Ανάμεσα στα πολλά αντικείμενα που του πέταξαν οι οπαδοί των «βιόλα», ήταν και ένα κασκόλ της ομάδας, που έφτασε δίπλα στα πόδια του. Χωρίς να το σκεφτεί, το σήκωσε και κουνώντας το, κοίταξε προς την Curva Fiesole. Αυτή η κίνηση σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι, τον έκαναν αιώνιο θρύλο της ομάδας. «Βαθιά μέσα μου θα είμαι για πάντα βιόλα». Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος «έφτυνε» έτσι τη μεγάλη αντίπαλο τους, ενώ μάλιστα δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει. Μάλλον επειδή ήταν μια πράξη η οποία βγήκε αυθόρμητα αλλά και αληθινά από την καρδιά του Μπάτζιο.

Αυτό είναι που τον διαφοροποιεί και από κάθε άλλο παίκτη που έκανε το δρομολόγιο Φλωρεντία-Τορίνο. Πολλοί παίκτες παράτησαν τους «βιόλα» (οι περισσότεροι από τις ακαδημίες της ομάδας), θαμπωμένοι από τα φώτα της Γιουβέντους. Κιέζα, Φελίπε Μέλο, Νέτο, Μπερναρντέσκι και τώρα ο Βλάχοβιτς, όλοι τους παράτησαν άμεσα την ομάδα τους για να πάνε στο Τορίνο. Οι Κιέζα, Μπερναρντέσκι και Βλάχοβιτς ανάγκασαν την Φιορεντίνα να τους πουλήσουν στη μισητή αντίπαλο τους, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα στη Φλωρεντία.

Πολλοί παίκτες πέρασαν από τον ένα σύλλογο στον άλλο. Κακά τα ψέματα, η διαφορά μεγέθους των δύο ομάδων είναι εμφανής, με τους δέκα τίτλους να αδυνατούν να κοντράρουν τους… 70. Και όποτε η Φιορεντίνα πάει να δυναμώσει και να κάνει μια προσπάθεια να γεφυρώσει το αχανές κενό, οι παίκτες της απαιτούν μεταγραφή σε έναν άλλο σύλλογο. Ο οποίος τις περισσότερες φορές θα είναι οι «μπιανκονέρι». Ακόμα και αν δεν το ζητήσουν οι ίδιοι, η Γιουβέντους θα ρίξει «δίχτυα» για την απόκτησή τους, κρατώντας έτσι το μίσος των «βιόλα» πάντα ζωντανό…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ