Ο δανεισμός στην Έβερτον ήταν μια τεράστια λύτρωση για τον Φαν ντε Μπεκ. Ο Ολλανδός που ήρθε πέρυσι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με όνειρα και φιλοδοξίες, βίωσε μια τραυματική εμπειρία στο «Ολντ Τράφορντ». Η διαχείριση του κλαμπ προς το πρόσωπό του ήταν τραγική, καθώς ουσιαστικά εξαφανίστηκε στο διάστημα που βρίσκεται εκεί. Ένα παιδί που έβγαλε μάτια με τη φανέλα του Άγιαξ, δεν έπεισε τους ανθρώπους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ότι αξίζει ούτε μισή ευκαιρία. Ενάμισι χρόνο μετά, η Έβερτον του δίνει την ευκαιρία να φύγει από ένα μέρος που δεν του έδειξε τον παραμικρό σεβασμό.
Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;
Λες και ήθελε να τον καταστρέψει
Ο Φαν ντε Μπεκ είναι μέλος της χρυσής φουρνιάς του Άγιαξ που τρέλανε την Ευρώπη και έφτασε λίγα δευτερόλεπτα μακριά από την συμμετοχή της στον τελικό του Champions League το 2019. Πολλά μέλη εκείνης της ομάδα πραγματοποίησαν μεγάλες και ακριβές μεταγραφές. Ο Ντε Γιονγκ πήγε στη Μπαρτσελόνα, ο Ντε Λιγκτ στη Γιουβέντους ο Ζίγιες στην Τσέλσι και ο Φαν ντε Μπεκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Για κανέναν από αυτούς τα πράγματα δεν ήταν -και μπορεί ακόμη να μην είναι- ρόδινα.
Όλοι τους είχαν καλά και κακά διαστήματα στις ομάδες τους, οι οποίες όμως δεν σταμάτησαν ποτέ να τους στηρίζουν και τους πιστεύουν. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί μόνο ο πρωταγωνιστής του σημερινού μας κειμένου. Ο Ντόνι Φαν ντε Μπεκ δεν έλαβε την παραμικρή στήριξη και πίστη από την ομάδα του. Ποτέ. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι στο Μάντσεστερ παραγκωνίστηκε. Κι αν ο ελάχιστος χρόνος συμμετοχής του ήταν αρχικά λογικός, στη συνέχεια δεν έβγαζε κανένα νόημα.
Η μεταγραφή του γέννησε εξαρχής αρκετά ερωτηματικά. Με την παρουσία των Μπρούνο Φερνάντες και Πογκμπά στην εντεκάδα, ο Ολλανδός έμοιαζε αδύνατο να ξεκινάει στο αρχικό σχήμα. Τα στοιχεία του δεν του επέτρεπαν τη συνύπαρξη με τους άλλους δύο που προφανώς ήταν πιο πάνω από εκείνον στην ιεραρχία του ρόστερ. Να φανταστεί κανείς ότι από ένα σημείο κι έπειτα ούτε ο Φερνάντες με τον Πογκμπά ξεκινούσαν μαζί στην εντεκάδα. Η έλλειψη έντασης και μαρκαρισμάτων στο χώρο του κέντρου, είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα της Γιουνάιτεντ που καμουφλάρεται με τις ελλιπείς λύσεις των Φρεντ και ΜακΤόμινεϊ.
Ο Φαν ντε Μπεκ ήρθε στην ομάδα χωρίς να υπάρχει κανένα πλάνο ή σχέδιο αξιοποίησής του. Δεν αξιοποιήθηκε ούτε για να κάνει τα ρεπό του Μπρούνο, ο οποίος δεν βγαίνει από το γήπεδο ούτε στην χειρότερή του μέρα. Ο Ολλανδός περιορίστηκε στον να μπαίνει ως αλλαγή στα τελευταία λεπτά των αγώνων ή να ξεκινάει σε εντελώς αδιάφορα παιχνίδια με ομάδες πολύ χαμηλότερης δυναμικής. Σίγουρα αλλιώς περίμενε αυτό το μεγάλο βήμα της καριέρας του.
Φτου ξελευθερία
Ο Φαν ντε Μπεκ δεν απέτυχε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν πήρε καν την ευκαιρία για να αποτύχει. Μιλάμε για έναν παίκτη που ουσιαστικά δεν είδαμε ποτέ τι μπορεί να κάνει. Ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε βοηθούσε μόνο στο να εκτεθεί. Κι αν κανείς μπορεί να βρει δικαιολογίες για την κατάσταση αυτή στην πρώτη του χρονιά, φέτος τα πράγματα ξέφυγαν εντελώς. Ο παίκτης ζήτησε το καλοκαίρι να αποχωρήσει δανεικός προκειμένου να βρει χρόνο συμμετοχής. Στα 24 του ήταν καταστροφικό το να περνάει ολόκληρες σεζόν στον πάγκο.
Όταν λοιπόν έκανε γνωστό το αίτημά του στην ομάδα, εκείνη τον διαβεβαίωσε ότι υπολογίζεται κανονικά και πως φέτος τα πράγματα θα είναι αλλιώς. Μάλιστα το καλοκαίρι διαβάζαμε συχνά ρεπορτάζ που αναφέρονταν στη δουλειά που ρίχνει ο Ολλανδός μέσος στις προπονήσεις. Τη μυϊκή μάζα που έχει πάρει, την ικανοποίηση του τεχνικού επιτελείου και το καλύτερο μέλλον που έρχεται για εκείνον στο «Ολντ Τράφορντ». Μόνο που αντί για όλα αυτά, είδαμε τη θέση του στην ομάδα να χειροτερεύει ακόμη περισσότερο.
Αρκεί να σημειώσουμε ότι από Αύγουστο που άρχισαν οι επίσημοι αγώνες, μέχρι και σήμερα, μετράει 380 λεπτά συμμετοχής. Πρόκειται για ένα νούμερο που ένας βασικός ποδοσφαιριστής της Premier League πιάνει σε μιάμιση βδομάδα. O Φαν ντε Μπεκ δεν ήταν απλά αναπληρωματικός στη Γιουνάιτεντ. Ήταν αόρατος. Το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με ένα παίκτη που καλύπτει δύο θέσεις. Τόσο αυτή του κεντρικού, όσο και αυτή του επιθετικού χαφ.
Μπρούνο, Πογκμπά, Φρεντ, ΜακΤόμινεϊ, Mάτιτς βρίσκονται όλοι πάνω από αυτόν στις επιλογές. Η έλλειψη παιχνιδιών του κόστισε ακόμη και τη συμμετοχή του στην εθνική Ολλανδίας. Ο Φαν Χαλ του ξεκαθάρισε πως για να είναι μέλος των «Οράνιε» πρέπει να παίζει. Μέσα σε ενάμισι χρόνο, είδε την πολλά υποσχόμενη καριέρα του να καταρρέει. Για εκείνον το «Ολντ Τράφορντ» δεν ήταν ποτέ θέατρο των ονείρων, αλλά μια φυλακή από την οποία δεν μπορεί παρά να είναι χαρούμενος που δραπετεύει.
Να επιστρέψει μόνο αν έχει ρόλο
Αν το καλοκαίρι του 2020 κάποιος έλεγε στον Φαν ντε Μπεκ ότι τον Γενάρη του 2022 θα παίζει στην Έβερτον, θα γέλαγε. Ένα παιδί που είχε -δικαίως- τραβήξει πάνω του τα βλέμματα των μεγαλύτερων ομάδων της Ευρώπης δεν θα ήταν καθόλου ικανοποιημένος με την προοπτική των «Ζαχαρωτών». Σήμερα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Έβερτον είναι για εκείνον μια όαση. Ακόμη και η φετινή Έβερτον που εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Είναι τέτοια η ανάγκη του να παίξει ποδόσφαιρο που τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία.
Να νιώσει ξανά μέλος μιας ομάδας, να μπει στο γήπεδο, να χαρεί το παιχνίδι. Να δείξει ότι το ταλέντο του άξιζε μιας σαφώς καλύτερης μεταχείρισης από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό που βίωσε εκεί, πρέπει να είναι απίστευτα δύσκολο για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή. Ένα σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι η απουσία οψιόν αγοράς από το δανεισμό του. Στο τέλος της σεζόν δεδομένα θα επιστρέψει στο Μάντσεστερ. Αυτό δείχνει ότι οι «Κόκκινοι Διάβολοι» δεν έχουν κάψει την περίπτωσή του.
Θεωρούν ακόμη ότι μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό παίκτη για την ομάδα. Μόνο που αυτό δεν έχει καμία σημασία αν δεν έχουν την παραμικρή ιδέα σχετικά με το πως θα το πετύχουν. Αν δεν υπάρχει η πρόθεση ο Ολλανδός να αποκτήσει έναν κανονικό ρόλο, η επιστροφή του θα είναι απλά η συνέχιση της καταστροφής του. Γενικότερα παρατηρούμε μια εντυπωσιακή ανικανότητα της Γιουνάιτεντ να διαχειριστεί τους ποδοσφαιριστές της και να πάρει αποφάσεις σχετικά με αυτούς και το ρόλο τους στην ομάδα.
Έχουμε ξαναγράψει από εδώ ότι τα ακριβά ρόστερ δεν έχουν καμία σημασία αν δεν υπάρχει αγωνιστικό σχέδιο. Το είδαμε τα προηγούμενα χρόνια με τη Μπαρτσελόνα, το βλέπουμε εδώ και χρόνια και με τη Γιουνάιτεντ. Η στελέχωση ενός συλλόγου με ανθρώπους που ξέρουν από ποδόσφαιρο είναι το σημαντικότερο πράγμα. Όποιος επιμένει να αψηφά την ποδοσφαιρική λογική θα πληρώνει συνέχεια τα ίδια λάθη. Απλά είναι κρίμα τα λάθη αυτά να παίρνουν παραμάζωμα παιδιά όπως Φαν ντε Μπεκ, που έχουν τόσα να δώσουν στο ποδόσφαιρο.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας