Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
O Κρίστιαν Έρικσεν επιστρέφει στα γήπεδα επειδή το αξίζει, όχι από οίκτο.
Topics

O Κρίστιαν Έρικσεν επιστρέφει στα γήπεδα επειδή το αξίζει, όχι από οίκτο.

Ο Έρικσεν αφήνει πίσω την περιπέτεια που κόντεψε να του κοστίζει τη ζωή και επιστρέφει στα γήπεδα για να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα.

01.02.2022 | 17:56

Το περιστατικό με τον Κρίστιαν Έρικσεν να καταρρέει στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα Δανία-Φινλανδία, είναι κάτι που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Ο Δανός έφτασε πολύ κοντά στο να χάσει τη ζωή του και οι εικόνες από εκείνο ματς ακόμη κόβουν την ανάσα. Τελικά δεν κέρδισε απλά τον θάνατο, αλλά λίγους μήνες μετά επιστρέφει στα γήπεδα για λογαριασμό της Μπρέντφορντ. Όχι επειδή κάποιος τον λυπήθηκε, αλλά επειδή είναι παιχταράς.

Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;

Στην αγαπημένη του Premier League

Ο Έρικσεν λοιπόν βάζει ξανά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια για να πατήσει στα αγγλικά γήπεδα. Η Premier League είναι ένα πρωτάθλημα όπου ο Δανός οργίασε για όσα χρόνια βρέθηκε στην Τότεναμ. Μπορεί η αδυναμία της ομάδας να κατακτήσει τίτλους να υποβαθμίζει την παρουσία του, όμως δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο Έρικσεν είναι ένας από τους κορυφαίους μεσοεπιθετικούς στη σύγχρονη ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως αποτελεί έναν από τους δύο παίκτες που έχουν καταφέρει να γράψουν διψήφιο αριθμό ασίστ για τέσσερεις σερί σεζόν.

Ποιος είναι ο άλλος; Ο Ντέβιντ Μπέκαμ. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Αγγλία, έδειξε το τι είναι ικανός να κάνει. Υπήρξε, χωρίς καμία αμφιβολία, μια από τις πλέον κομβικές φιγούρες στην αναρρίχηση και την εδραίωση της Τότεναμ ως μια ομάδα τετράδας της Premier League. Συνολικά έπαιξε σε αυτή εξίμιση σεζόν, με τα νούμερά του να μιλούν από μόνα τους. Σε 305 συμμετοχές μέτρησε 69 γκολ και 90 ασίστ, κάνοντας σταθερά τη διαφορά για την ομάδα του.

Αν σκεφτούμε πως η μετακίνησή του από τον Άγιαξ το καλοκαίρι του 2013, κόστισε μόλις 14 εκατομμύρια ευρώ, τότε καταλαβαίνουμε πόσο σπουδαία ήταν αυτή η μεταγραφή για τους «Πετεινούς». Τι κι αν τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά έδειχναν να μην ταιριάζουν με τον στυλ παιχνιδιού της Premier League; Ο Έρικσεν κατάφερε με την ποιότητα του και την ποδοσφαιρική του οξυδέρκεια να προσφέρει αμέτρητες υπέροχες εμφανίσεις στο Νησί. Χωρίς να είναι γρήγορος, χωρίς να είναι δυνατός, χωρίς να είναι σκληρός.

Η επιστροφή του εκεί ξυπνά μνήμες από την καλύτερη εποχή της καριέρας του. Σίγουρα θα πρέπει να περιμένουμε ώστε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται και πόσο θα του πάρει να επανέλθει στα κατάλληλα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Ας μην ξεχνάμε όμως πως πρόκειται για έναν παίκτη που μέχρι το τραγικό συμβάν του περασμένου καλοκαιριού, έπαιζε ανελλιπώς. Μάλιστα τέλειωσε τη σεζόν ως πρωταθλητής με τη φανέλα της Ίντερ.

Είχε αποδείξει ήδη ότι είναι μαχητής

Επιλέγουμε συνειδητά να μη σταθούμε τόσο στο θέμα υγείας του Έρικσεν. Πρώτον γιατί θεωρούμε ότι τα δύσκολα πέρασαν και δεύτερον γιατί πιστεύουμε πως τον αδικεί σαν ποδοσφαιριστή. Δεν είναι κάτι που πρέπει να τον ορίζει. Τουλάχιστον όχι μέχρι να δούμε τι μπορεί να κάνει μέσα στα γήπεδα από εδώ και πέρα. Αυτό που σίγουρα κρατάμε, είναι το πείσμα και η δύναμη ενός ανθρώπου που μετά από κάτι τόσο σοβαρό, βρήκε το κουράγιο να επιστρέψει. Αν βέβαια ρίξουμε μια ματιά στο πέρασμά του από την Ίντερ, τότε μάλλον θα καταλάβουμε πως έχουμε να κάνουμε με έναν πραγματικό μαχητή. Κάποιον που δεν τα παρατάει ποτέ.

Ο Έρικσεν έφτασε στο Μιλάνο τον Γενάρη του 2020. Η Τότεναμ έκανε τα πάντα για να τον κρατήσει στο Λονδίνο, όμως εκείνος είχε πάρει την απόφασή του. Ήθελε μια καινούργια περιπέτεια που θα του πρόσφερε μια πιο ρεαλιστική ευκαιρία να κατακτήσει τίτλους. Μετά από τόσα χρόνια στους «Πετεινούς», το κίνητρο δεν μπορεί να είναι το ίδιο όταν δεν έρχεται κάποιο τρόπαιο ούτε για δείγμα. Η Ίντερ λοιπόν του έδωσε την προοπτική να παλέψει για το πρωτάθλημα και ο ίδιος πίεσε τις καταστάσεις για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.

Μια μεταγραφή που σε πρώτη ανάγνωση έμοιαζε εντυπωσιακή, αλλά με μια πιο προσεκτική ματιά δεν έβγαζε ιδιαίτερο νόημα. Εκείνη την εποχή στην άκρη του πάγκου βρισκόταν ο Αντόνιο Κόντε. Ένας προπονητής φανατικός υποστηρικτής του 3-5-2 και του ασταμάτητου τρεξίματος από τους παίκτες του. Ο Έρικσεν ως δεκάρι ούτε ξεκάθαρο ρόλο είχε σε αυτή τη διάταξη, ούτε τα τρεξίματα αποτελούν ένα από δυνατά στοιχεία του παιχνιδιού του.

Κάπως έτσι γρήγορα δημιουργήθηκε μπέρδεμα σχετικά με τον τρόπο που θα χρησιμοποιείται. Ένας παίκτης που ήρθε για να κάνει τη διαφορά, κατέληξε να μην βρίσκεται καν στο αρχικό σχήμα και η παρουσία του στην ομάδα έμοιαζε πια αρκετά αβέβαιη. Παρόλα αυτά δεν το έβαλε κάτω. Πάλεψε, προσαρμόστηκε και κατάφερε να κερδίσει θέση στο απαιτητικό και εκτός των νερών του πλάνο του Κόντε. Καθιερώθηκε ως αμυντικό χαφ (!) και στο τέλος της χρονιάς πανηγύρισε ως βασικός την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Και τώρα Μπρέντφορντ

Αν ο Έρικσεν δεν είχε εμφανίσει αυτό το πρόβλημα υγείας θα ήταν ακόμη παίκτης της Ίντερ. Βασικά αν οι κανονισμοί της Serie A επέτρεπαν τη συμμετοχή του σε αγώνες της ομάδας, ακόμη κι έτσι δεν θα είχε φύγει. Βλέπετε οι κανόνες του ιταλικού ποδοσφαίρου απαγορεύουν τη συμμετοχή κάποιου παίκτη ο οποίος φορά βηματοδότη στην καρδιά. Αυτό είναι κάτι που ο Δανός δεν μπορούσε να αποφύγει. Η τοποθέτηση βηματοδότη ήταν απαραίτητη μετά την αρρυθμία που παρουσίασε. Κάπως έτσι η παραμονή του στην Ίντερ κατέστη αδύνατη, παρόλο που οι «Νερατζούρι» είχαν ξεκαθαρίσει ότι τον υπολογίζουν.

Ειδικά με τον Σιμόνε Ιντζάγκι στον πάγκο, ο Δάνος θα είχε σαφώς περισσότερες ελευθερίες και χώρο για να ξεδιπλώσει τις τεράστιες δημιουργικές του αρετές. Μετά το μπλόκο που τους έβαλε η νομοθεσία, Έρικσεν και Ίντερ αναγκάστηκαν να χωρίσουν τους δρόμους τους. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως ο 30χρονος επιτελικός μέσος είχε σκοπό να τα παρατήσει. Αφού έμεινε ελεύθερος, ξεκίνησε να προπονείται με τον Άγιαξ και περίμενε μια πρόταση. Τελικά αυτή ήρθε από την Μπρέντφορντ. Η νεοφώτιστη ομάδα της Premier League είδε μπροστά της μια τεράστια ευκαιρία και δεν την άφησε να πάει χαμένη.

Η υπογραφή εξάμηνου συμβολαίου και από τις δύο πλευρές είναι μια έξυπνη και συμφέρουσα κίνηση. Ο Έρικσεν θα έχει την ευκαιρία να τεστάρει τις δυνάμεις του. Να δει αν και σε ποιον βαθμό τον επηρεάζει ο βηματοδότης και αν μπορεί να επανέλθει σε υψηλά επίπεδα απόδοσης. Από την άλλη μεριά η Μπρέντφορντ παίρνει έναν παίκτη που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα μπορούσε ούτε να ονειρευτεί.

Αν της βγει, θα αποτελέσει ένα τεράστιο όπλο στη μάχη για παραμονή στην κατηγορία. Αν όχι, το καλοκαίρι οι δρόμοι τους θα χωρίσουν. Με απλά λόγια βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που είναι όλοι κερδισμένοι. Ευχή όλων σε έξι μήνες από τώρα να συζητάμε ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη ομάδα του Έρικσεν. Ακόμη όμως κι αν αυτό δε συμβεί, το συγκεκριμένο comeback μας γεμίζει -έτσι κι αλλιώς-  με χαμόγελα.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version