Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
H αυτοκαταστροφική φύση του Ομπαμεγιάνγκ ίσως γίνει «μπαρούτι» στη Μπαρτσελόνα!
FACE CONTROL

H αυτοκαταστροφική φύση του Ομπαμεγιάνγκ ίσως γίνει «μπαρούτι» στη Μπαρτσελόνα!

Η απόκτηση του «τοξικού» Πιέρ Εμρίκ Ομπαμεγιάνγκ από τη Μπαρτσελόνα είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη, με τον χαρακτήρα του Αφρικανού να μην τη δικαιώνει σε καμία των περιπτώσεων.

03.02.2022 | 19:38

Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν αμφισβητήσει την ποδοσφαιρική ποιότητα του Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ τα τελευταία χρόνια. Μετά τη μεταγραφή του στη Ντόρτμουντ από τη Σεντ Ετιέν, ο ταχύτατος Αφρικανός σκόρερ είχε καταφέρει να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων επιθετικών της Ευρώπης. Αυτό όμως που τον απέτρεψε από το να πάει ακόμα ψηλότερα, ήταν ο προβληματικός χαρακτήρας του. Χωρίς να καταλαβαίνει τι σημαίνει «όχι», ο Ομπαμεγιάνγκ «πριόνισε» από μόνος του την καρέκλα που καθόταν. Και η μετακίνησή του ως ελεύθερος στη Μπαρτσελόνα πριν λίγες ημέρες, δείχνει για ακόμα μια φορά αυτό το μειονέκτημα του.

Τα προβλήματα του Ομπαμεγιάνγκ φαινόντουσαν από παλιά

Το ημερολόγιο δείχνει 31 Ιανουαρίου 2018. Μετά από μερικές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, Άρσεναλ, Ντόρτμουντ και Τσέλσι πετυχαίνουν ένα τριπλό deal επιθετικών. Οι «κανονιέρηδες» αποκτούν τον Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ έναντι 65 εκατομμυρίων ευρώ, παραχωρώντας τον Ολιβιέ Ζιρού στην Τσέλσι. Την ίδια ώρα οι «μπλε» δίνουν ως δανεικό τον Μίτσι Μπατσουαγί στους Βεστφαλούς, καλύπτοντας το κενό του Γκαμπονέζου στράικερ.

Το παρασκήνιο ωστόσο πίσω από τη μεταγραφή δεν ήταν τόσο ρόδινο. Η Ντόρτμουντ δεν είχε καμία απολύτως διάθεση να πουλήσει τον ποδοσφαιριστή της, γνωρίζοντας πως στα μισά της σεζόν πολύ δύσκολα θα έβρισκε σωστό αντικαταστάτη. Πόσο μάλλον για τον καλύτερο επιθετικό της, ο οποίος μέσα σε μόλις λίγους μήνες είχε σκοράρει ήδη 20 γκολ. Ενώ ο ίδιος «πετούσε», η ομάδα του είχε πέσει σε… βάλτο. Παρά το εντυπωσιακό σερί των Βεστφαλών μέχρι τον Οκτώβριο με 6 νίκες σε 7 παιχνίδια, ακολούθησε ένα πολύ κακό δίμηνο.

Από τις 14 Οκτωβρίου μέχρι και 9 Δεκεμβρίου, θα υπήρχε ένα εφιαλτικό σερί χωρίς νίκη σε καμία διοργάνωση! Εννιά ήττες και πέντε ισοπαλίες κατέστρεψαν τη χρονιά του γερμανικού συλλόγου σε όλα τα πιθανά μέτωπα. Εκεί ήταν και που ο Όμπα «μυρίστηκε» την κατάσταση και βιάστηκε να «πηδήξει από το καράβι». Αρνούμενος να συμμετάσχει σε προπονήσεις και ομαδικές συναντήσεις, ο Γκαμπονέζος πίεσε την ομάδα του να τον πουλήσει. Kίνηση που έδειχνε πλήρη αδιαφορία για το τι θα κάνει ο σύλλογος, παρότι δεσμευόταν ακόμα με πολυετές συμβόλαιο. Ο πρώην επικεφαλής σκάουτερ της Ντόρτμουντ, Σβεν Μίσλιντατ, τότε ως μέλος του σταφ της Άρσεναλ, προσπάθησε για τη μεταγραφή. Αν και γνώριζε την φήμη του «κακού αγοριού» του Ομπαμεγιάνγκ, πίστεψε πολύ σε αυτόν και τελικά ολοκλήρωσε τη μετακίνηση.

Η μεγάλη υπόσχεση στην Άρσεναλ που εκπληρώθηκε εν μέρει (και αν)

Ήταν τέτοια η τρέλα για την αγορά του Ομπαμεγιάνγκ στο Λονδίνο, που οπαδοί της Άρσεναλ αγόραζαν φανέλες του συλλόγου με το όνομά του, πριν καν επέλθει συμφωνία. Στο απόγειο της καριέρας του και με πολλές μαγικές χρονιές στο Ντόρτμουντ, ο Αφρικανός επιθετικός ήταν μια όαση στα μάτια των φιλάθλων των «κανονιέρηδων». Αυτός που με τα δικά του γκολ θα έφερνε και πάλι χαρά στο «Έμιρεϊτς», κάνοντας την ομάδα να διεκδικήσει κάποιο τρόπαιο.

Και όπως σχεδόν κάθε επιθετικός που έρχεται στην Άρσεναλ συγκρίνεται με τον απόλυτο μύθο της ομάδας, Τιερί Ανρί, έτσι και ο Ομπαμεγιάνγκ δεν γλύτωσε από αυτό. Το στυλ τους άλλωστε είχε κάποια κοινά στοιχεία. Και οι δύο ξεκίνησαν ως εξτρέμ, προφέρθηκαν ως κεντρικοί επιθετικοί, ήταν ταχύτατοι και με άριστα τελειώματα. Μάλιστα, ίσως και ο ίδιος το επιδίωξε να συγκριθεί με τον παλαίμαχο Γάλλο θρύλο, επιλέγοντας την βαρύτερη φανέλα. Αυτή με τον αριθμό 14.

Ο αντίκτυπος του Γκαμπονέζου στην ομάδα ήταν άμεσος. Πολύ γρήγορα, κατάφερε να βρει χημεία με τον Αλεξάντρ Λακαζέτ στην κορυφή της επίθεσης, συνθέτοντας ένα υπέροχο δίδυμο. Δέκα γκολ την πρώτη μισή σεζόν και 31 την επόμενη, έδειχναν πως ο Πιέρ ήταν έτοιμος να γράψει ιστορία στο Βόρειο Λονδίνο. Την δεύτερη γεμάτη χρονιά του στους «κανονιέρηδες», ο Ομπαμεγιάνγκ «απογειώθηκε» με κάθε έννοια. Παρότι η ομάδα του ήταν πολύ κακή, ο ίδιος την είχε πάρει στις πλάτες του και την οδηγούσε. Μπορεί όχι στο πρωτάθλημα, αλλά στο FA Cup έκανε κάθε προσπάθεια για να κατακτήσει έναν τίτλο.

Και τα κατάφερε, βγάζοντας σχεδόν ολομόναχος τις Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι νοκ άουτ. Λίγους μήνες πριν το συμβόλαιό του λήξει, ξεκίνησε το σήριαλ ανανέωση του από τον αγγλικό σύλλογο. Αν και οι αξιώσεις του ήταν τρελές, η ομάδα του έκανε την υπέρβαση για να κρατήσει τον αρχηγό της και τον έκανε τον πλέον καλοπληρωμένο παίκτη στην ιστορία της ομάδας. Άπαντες πανηγύριζαν, αλλά δεν γνώριζαν την παγίδα που είχαν πατήσει.

Η εγκατάλειψη της μάχης και η άτακτη φυγή του έκπτωτου βασιλιά

Το αγωνιστικό διάστημα της σεζόν 2020-21 είναι μερικοί μήνες που οι φίλοι της Άρσεναλ θέλουν να διαγράψουν από τη μνήμη τους. Ιστορικά αρνητικά σερί αποτελεσμάτων, συντριβές και μη πρόκριση σε ηπειρωτική διοργάνωση, ήταν ένα εκρηκτικό μείγμα για τους «κανονιέρηδες». Με ελάχιστες εξαιρέσεις, κανένας δεν απέδιδε καλά στο «Έμιρεϊτς». Και ένας από αυτούς που άκουσε πολλά ήταν ο Ομπαμεγιάνγκ. Ο αρχηγός της ομάδας δυσκολεύτηκε πολύ να κάνει το βήμα μπροστά, χάνοντας τεράστιες ευκαιρίες και φαινομενικά εύκολα τέρματα. Με απολογισμό 15 γκολ σε 39 παιχνίδια, τα 350 χιλιάδες ευρώ που λάμβανε την εβδομάδα ήταν δυσανάλογα της παρουσίας του.

Ακόμα και σε αυτή τη ζόρικη περίοδο όμως, δεν χάθηκε η ελπίδα των υπολοίπως στο πρόσωπο του. Γνωρίζοντας τι μπορεί να κάνει ο αρχηγός τους, συμπαίκτες και προπονητής στήριξαν τον Γκαμπονέζο, ελπίζοντας πως σύντομα θα έβγαινε από το τέλμα. Αυτός που έπρεπε όμως να πιστέψει όμως και να «βάλει το κεφάλι κάτω», δεν το έκανε ποτέ. Ο Ομπαμεγιάνγκ όχι απλά δεν έδειξε να προσπαθεί, αλλά αντίθετα χειροτέρεψε! Στην πιο μεγάλη κρίση της σύγχρονης ιστορίας της Άρσεναλ, ο αρχηγός της έδειχνε να ενδιαφέρεται ελάχιστα για το τι θα ακολουθούσε. Στάση που όχι απλά δεν αρμόζει στον αρχηγό μιας ομάδας, αλλά είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Ειδικά σε μια νεανική ομάδα όπως οι «κανονιέρηδες», όπου οι χαρακτήρες των παικτών της ακόμα πλάθονται.

Αυτός ήταν και ο λόγος που όχι απλά καθαιρέθηκε από αρχηγός, αλλά μπήκε και στον πάγο από τον Μίκελ Αρτέτα. Κίνηση που δεν έγινε λίγους μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου του, αλλά ενάμιση ολόκληρο χρόνο νωρίτερα. Και όχι κάποιου τυχαίου συμβολαίου, αλλά αυτό των περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Η αδιαφορία του Αφρικανού και οι κάκιστες επιλογές του, τον έκαναν ανεπιθύμητο σε μια ομάδα η οποία μέχρι πριν λίγους μήνες πάλευε να κρατηθεί στη ζωή.

Οι πιθανότητες του Ομπαμεγιάνγκ στη Μπαρτσελόνα δεν είναι με το μέρος του

Η Μπαρτσελόνα μάλλον δεν παρακολουθούσε τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, τρέχοντας προς τη «φάκα». Και ήταν τέτοια η φούρια της Άρσεναλ να τον διώξει, που έλυσε το συμβόλαιο του, καταβάλλοντας μια πολύ μεγάλη αποζημίωση, προκειμένου να μεταβεί ως ελεύθερος στη Βαρκελώνη. Τίποτα από όλα αυτά δεν κίνησε υποψίες στους «μπλαουγκράνα», οι οποίοι βρίσκονται σε μια παρόμοια κατάσταση με τους «κανονιέρηδες».

«Περήφανος για τη νέα του ομάδα» και «στεναχωρημένος για το πως έφυγε» δήλωσε ως νέος παίκτης της Μπαρτσελόνα. Ίδιο μήκος κύματος δηλώσεων, με αυτές που είχε κάνει όταν εντάχθηκε στην Άρσεναλ. Μόνο που τώρα έχει μεταγραφεί όχι για να δοκιμάσει νέες προκλήσεις, αλλά επειδή δεν κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και ήταν πλέον ανεπιθύμητος. Και σε μια νεανική ομάδα υπό κρίση όπως η Μπαρτσελόνα, δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσο επιθυμητός μπορεί να είναι. Αντίθετα, βλέπουμε πολύ εύκολα να βάζει δυναμίτες στα ήδη σαθρά θεμέλια του ισπανικού συλλόγου…

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version