ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα βρήκε τον επιθετικό που θα «εκτοξεύσει» την ομάδα του!
Η Ίντερ «παραμονεύει» για τον θρύλο της Ρεάλ Μαδρίτης!
Μάντσεστερ Σίτι – Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Αγκουέρο κόντεψε να… βάλει τα κλάμματα! (vid)
Η Μπάγερν χρυσώνει την Μπαρτσελόνα αγοράζοντας πακέτο δυο βασικούς της!
Πλησιάζει το τέλος εποχής του αρχηγού της Ρεάλ Μαδρίτης!
Ένας (τυχερός) παίκτης έζησε από κοντά και τις δυο ιστορικές προκρίσεις του Ολυμπιακού σε λίγες ώρες! (vid)
Δεν έμεινε τυχαία όρθιος ο Λούνιν στο πέναλτι του Μπερνάρντο Σίλβα (pic)
Κοντά σε νέο «χρυσό» συμβόλαιο-βάλσαμο της Μπαρτσελόνα με τη NIKE!
Σίνα: «Σκέφτηκα να ρωτήσω τον Τζολάκη πώς το έκανε, το χαρτάκι με βοήθησε» (vids)
Η «Equipe» διαφωνεί με τη Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν θέλει Γιουνάιτεντ»!
Κάθε Παρασκευή προσφορά* χωρίς κατάθεση στην ελληνική ρουλέτα της Betsson
«Στόλισαν» τον Μπονούτσι στο Instagram του οι οπαδοί της Φενέρμπαχτσέ! (pic)
Οζίλ: «Μπαρτσελόνα, έχεις… χαλάσει! Πάψε να μιλάς για διαιτητές»
Στον τελικό ο Ολυμπιακός, έκαναν το θαύμα τους τα «ερυθρόλευκα» πιτσιρίκια! (vids)
Αποκάλυψη Γκουαρντιόλα – «Ήθελε να φύγει! Εγώ φταίω, δεν του έδινα χρόνο…»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

O Τζιανλουίτζι Μπουφόν κορόιδεψε το χρόνο και πέρασε στην αιωνιότητα!

Στα 44 του, ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν συνεχίζει να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και να γράφει ιστορία με τη φανέλα της Πάρμα.

O Τζιανλουίτζι Μπουφόν κορόιδεψε το χρόνο και πέρασε στην αιωνιότητα!

Αποτελεί έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες που έχουμε δει στα γήπεδα. Για πολλούς τον κορυφαίο. Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν έχει σημαδέψει όσο λίγοι τη συγκεκριμένη θέση. Η μυθική ποδοσφαιρική του διαδρομή κάνει τα λόγια να μοιάζουν περιττά. Ο εμβληματικός Ιταλός διανύει την 27η σεζόν του στα γήπεδα και βρίσκει ακόμη κίνητρο και χαρά παίζοντας το αγαπημένο του παιχνίδι. Πλέον το όνομά του θα παραμείνει για πάντα γραμμένο στα βιβλία της ποδοσφαιρικής ιστορίας, αφού είναι ο πρώτος τερματοφύλακας με 500 ανέπαφες εστίες. Τιτάνας.

Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;

 Τι τριάντα, τι σαράντα, τι πενήντα;

Ο Μπουφόν έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο τη σεζόν 1995/1996. Τότε ήταν η πρώτη φορά που φόρεσε τα γάντια του για υπερασπιστεί την εστία της Πάρμα. Από τότε ακολούθησαν ακόμη 1150 συμμετοχές σε συλλογικό επίπεδο με Πάρμα, Γιουβέντους και Παρί Σεν Ζερμέν και σε εθνικό με όλες τις ομάδες της Ιταλίας. Κι ακόμα δεν έχουμε τελειώσει. Βλέπετε στα 44, ο Μπουφόν είναι ακόμη ενεργός. Όχι σε συμπληρωματικό ρόλο, αλλά ως βασικός τερματοφύλακας της αγαπημένης του Πάρμα. Μιας ομάδας που -ανεξαρτήτως των κακών αποτελεσμάτων της- ξεκίνησε τη χρονιά ως βασική υποψήφια για να πάρει την άνοδο στη Serie A.

Ξεκίνησε από εκεί όταν ήταν ακόμη ανήλικος και σήμερα, 27 χρόνια μετά, βρέθηκε ξανά σε γνώριμα λημέρια για να κάνει αυτό που τόσο αγαπάει. Να παίζει ποδόσφαιρο. Για αυτό το λόγο άλλωστε άφησε και τη Γιουβέντους. Την ομάδα με την οποία μεγαλούργησε και πέρασε τα πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας του. Από το να είναι δεύτερος εκεί, προτίμησε να πάει κάπου όπου θα αγωνίζεται βασικός. Ακόμη και σε αυτή την ηλικία βρήκε το κίνητρο για κάτι τέτοιο.

Όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε, στόχος του είναι να παραμείνει σε αγωνιστική δράση προκειμένου να είναι διαθέσιμος για το Mundial του Κατάρ τον ερχόμενο Νοέμβρη. Τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι τερματοφύλακες της γενιάς του απολαμβάνουν τη σύνταξή τους, εκείνος ψάχνει την επόμενη πρόκληση που θα κρατήσει ζωντανή τη φλόγα μέσα του. Μια φλόγα που έχει καταφέρει να διατηρήσει άσβεστη όλα αυτά τα χρόνια που μεγαλουργεί στα γήπεδα.

Μάλιστα όπως όλα δείχνουν, η απόσυρση είναι κάτι που δεν βρίσκεται στα άμεσα πλάνα του. Καμία εντύπωση δεν θα μας κάνει αν ο Μπουφόν κλείσει τα 30 χρόνια καριέρας. Καθόλου απίθανο δεν μας φαίνεται αν αποφασίσει να παίξει ακόμη και μέχρι τα 50. Όσο βρίσκει ακόμη λόγους να μπαίνει στο γήπεδο είμαστε σίγουροι πως θα το κάνει. Το ιστορικό ρεκόρ που κατέρριψε είναι αδιαμφησβήτητα ένας τέτοιος λόγος.

Ένα ρεκόρ-υπογραφή

Το παιχνίδι της Πάρμα απέναντι στη Μπενεβέντο για την 21η αγωνιστική της Serie B, είναι ένα ματς που κανονικά θα ξεχνούσαμε πολύ σύντομα. Πιθανότατα να μην καταλαβαίναμε πότε ότι έχει παιχτεί. Τελικά θα μείνει στην ιστορία. Γιατί; Γιατί στο συγκεκριμένο παιχνίδι καταγράφηκε ένα πραγματικά ιστορικό ρεκόρ. Αυτή ήταν η 500η φορά που ο Μπουφόν κράτησε το μηδέν στην εστία του. Κάνεις άλλος τερματοφύλακας στην ιστορία του ποδοσφαίρου δεν έχει καταφέρει κάτι ανάλογο. Ο αριθμός αυτός είναι πραγματικά εντυπωσιακός.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τερματοφύλακες όπως ο Άλισον, ο Έντερσον ή ο Μεντί έχουν λιγότερες από 500 συμμετοχές συνολικά στην καριέρα τους. Ο Μπουφόν λοιπόν έφυγε 500 φορές ανίκητος από το γήπεδο. 92 με την Πάρμα, 322 με την Γιουβέντους, 9 με την Παρί και 77 με την εθνική Ιταλίας. Κάπως έτσι αποτυπώνεται η τεράστια προσφορά του σε όποια ομάδα αγωνίστηκε. Με μοναδική εξαίρεση την Παρί, που ακόμη και σήμερα κανείς δεν κατάλαβε πως ο «Τζίτζι» βρέθηκε εκεί.

Προφανώς οι περισσότερες από αυτές τις εμφανίσεις ήρθαν με τη φανέλα της Γιουβέντους. Στο Τορίνο πέρασε 18 ολόκληρες σεζόν. Ακολούθησε τη Γιουβέντους ακόμη και στην περιπέτεια της Serie B και συνέδεσε για πάντα το όνομά του μαζί της. Εκεί καθιερώθηκε ως ο καλύτερος τερματοφύλακας και κέρδισε τους περισσότερους από τους αμέτρητους ομαδικούς και ατομικούς τίτλους του. Η παραμονή του στην κορυφή είχε τέτοια διάρκεια που κάπου χάθηκε η έννοα του χρόνου.

Το πρώτο πρωτάθλημα του Μπουφόν με τους «Μπιανκονέρι» ήρθε το 2002 και το τελευταίο το 2020. 18 χρόνια μετά. Ο πρώτος τίτλος της καριέρας του ήταν το Copa Italia του 1999 με την Πάρμα. Ο τελευταίος, το περσινό Copa Italia με τη Γιουβέντους. Δύο τρόπαια, δύο τελικοί, με τον Μπουφόν βασικό και 21 χρόνια να τους χωρίζουν. Όπως καταλαβαίνετε το ρεκόρ των 500 απαραβίαστων εστιών αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο τη διαχρονικότητα ενός εκ των σπουδαιότερων τερματοφυλάκων που έχουμε δει ποτέ.

Άξιο φαβορί για τον τίτλο του GOAT

Η θέση του τερματοφύλακα είναι με διαφορά η πιο υποτιμημένη θέση στο ποδόσφαιρο. Οι τερματοφύλακες είναι εκείνοι που τραβούν πάνω τους τα λιγότερα φώτα. Αυτοί που συνήθως φταίνε για μια ήττα και σπάνια παίρνουν τα εύσημα για μια νίκη. Η φύση της θέσης είναι τέτοια που δεν τους επιτρέπει να βρίσκονται συχνά στο προσκήνιο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ο ρόλος τους σε μια ομάδα δεν είναι καθοριστικός. Μια από τις βασικότερες αρχές του ποδοσφαίρου λέει πως μια καλή ομάδα ξεκινά από τον τερματοφύλακα.

Δεν ξέρουμε για εσάς, πάντως εμείς συμφωνούμε απόλυτα. Σπάνια βλέπουμε ομάδες να διακρίνονται και να πετυχαίνουν μεγάλα πράγματα χωρίς έναν καλό τερματοφύλακα κάτω από τα δοκάρια τους. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση μεταβλήθηκε και οι τερματοφύλακες άρχισαν να λαμβάνουν κάπως μεγαλύτερη αναγνώριση. Παραμένουν υποτιμημένοι σε σχέση με τους άλλους ποδοσφαιριστές, όμως όχι τόσο όσο παλαιότερα. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως τα προηγούμενα χρόνια αναδείχθηκαν κάποιοι από τους κορυφαίους γκολκίπερ όλων των εποχών.

Η γενιά του Μπουφόν -λίγο πριν, λίγο μετά- μας χάρισε μερικούς πραγματικά σπουδαίους πορτιέρε. Πίτερ Σμάιχελ, Όλιβερ Καν, Ίκερ Κασίγιας, Έντβιν Φαν ντε Σααρ και Πετρ Τσεχ είναι οι σπουδαιότεροι εξ αυτών. Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν υπήρξε -κατά τη γνώμη μας-  ο καλύτερος όλων. Ο μόνος που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του είναι ο Μάνουελ Νόιερ. Αυτοί οι δύο μονομαχούν όχι μόνο για τον τίτλο του κορυφαίου στη σύγχρονη ποδοσφαιρική ιστορία αλλά και γενικότερα.

Ο Γερμανός υπήρξε εξωπραγματικός πριν τον σοβαρό τραυματισμό του, όμως ο Μπουφόν έχει περισσότερες χρονιές σε κορυφαίο επίπεδο. Τέλος πάντων. Όλα αυτά μικρή σημασία έχουν. Στην τελική μπορεί να είναι απλά και θέμα γούστου. Κάνεις δεν θα σε κοιτάξει περίεργα αν πεις ότι ο «Τζίτζι» είναι ο νούμερο ένα τερματοφύλακας όλων των εποχών. Αυτό από μόνο αρκεί. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως η ιστορία του ακόμα γράφεται. Μέχρι να κρεμάσει τα γάντια του, ο τύπος αυτός θα γράφει ιστορία. Είναι το πεπρωμένο του.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ