Τυχεράκιας, μέτριος, κ@@@φαρδος, πολλές είναι οι λέξεις που πολλοί θεωρούν πως χαρακτηρίζουν τον Θέσαρ Αθπιλικουέτα. Έναν πραγματικό νικητή που κοσμεί εδώ και περίπου δέκα χρόνια το ρόστερ της Τσέλσι, αλλά δύσκολα θα τον θυμηθείς στους πρώτους πέντε παίκτες της. Αυτός ο «μέτριος» όμως έχει ανέβει σε ύψη, που ποτέ κανένας δεν πίστευε πως θα έφτανε στην καριέρα του. Μήπως δεν είναι πλέον τόσο η τύχη και υπάρχει και κάποια ικανότητα.
Ούτε ο Λάμπαρντ, ούτε ο Ντρογκμπά, ούτε ο Τέρι έχουν αυτό που έχει ο Αθπιλικουέτα!
Από τις αρχές του αιώνα και την ανάληψη της Τσέλσι από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, πολλές σπουδαίες ομάδες έχουν συσταθεί στο Λονδίνο. Με παίκτες ίσως καλύτερης ποιότητας από ότι η σημερινή Τσέλσι, οι «μπλε» πλησίαζαν την κορυφή, αλλά έμεναν μέχρι εκεί. Στο Champions League, παρότι οι Λονδρέζοι συγκαταλέγονταν πάντα μεταξύ των φαβορί, δεν κατάφερναν να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής.
«Αυτός ο τυπάς έχει κερδίσει μέσα σε δύο χρόνια, όσα εμείς σε δέκα» σχολίασε πριν λίγες ημέρες ο θρύλος της ομάδας, Ντιντιέ Ντρογκμπά. Ένας παίκτης που έζησε τα «χρυσά χρόνια» των εγχώριων διοργανώσεων και ζορίστηκε πάρα πολύ μέχρι να κατακτήσει το Champions League το 2012. «Δώστε μου μια ομάδα με έντεκα Αθπιλικουέτα και θα τα κερδίσω όλα» είχε πει το 2014 ο Ζοσέ Μουρίνιο. «Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το ταλέντο. Είναι και η προσωπικότητα με τον χαρακτήρα». Κάτι που σίγουρα είχαν οι μεγαλύτεροι θρύλοι της ομάδας και ακόμα πιο σίγουρα έχει ο Ισπανός αμυντικός.
Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Λιγκ Καπ, Europa League, Champions League, UEFA Super Cup και τώρα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Επτά διαφορετικά τρόπαια, τα περισσότερα που έχει κερδίσει ποτέ παίκτης με τη φανέλα της Τσέλσι. Και όλα αυτά τα κέρδισε σε μια καλή, αλλά όχι εξωφρενικά καλή από ποιότητας παικτών δεκαετία στον σύλλογο.
Σταθερός παρά τα αμύθητα χρήματα που δαπανήθηκαν
Το καλοκαίρι του 2012, λίγους μήνες μετά τον θρίαμβο του Champions League, ο τότε τεχνικός της ομάδας, Ρομπέρτο Ντι Ματέο, αποκτούσε έναντι μόλις 8 εκατομμυρίων ευρώ, έναν 22χρονο Ισπανό αμυντικό. Μεγαλωμένος στις ακαδημίες της Οσασούνα και «ψημένος» με την ακόμα ισχυρή Μαρσέιγ, ο Αθπιλικουέτα έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Όντας η φθηνότερη μεταγραφή της Τσέλσι εκείνο το καλοκαίρι, πίσω από Βίκτορ Μόζες, Εντέν Αζαρ και Μάρκο Μαρίν.
Και από την πρώτη μέρα, βάλθηκε να αποδείξει σε όλους την αξία του. Την πρώτη του σεζόν στους Πρωταθλητές Ευρώπης, έκλεισε με 48 παιχνίδια. Πολλά για έναν θεωρητικά «άβγαλτο» νεαρό αμυντικό, στην ομάδα με τη μεγαλύτερη πίεση στο Champions League; Ναι, πάρα πολλά, είναι η απάντηση. Από τότε μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει χρονιά που να τελείωσε με λιγότερες από 40 συμμετοχές. Και όχι με έναν ή δύο προπονητές, αλλά με επτά διαφορετικούς τεχνικούς στον πάγκο. Κάτι μάλλον κάνει καλά για να κερδίζει την εμπιστοσύνη τόσων ατόμων.
Από τότε, μέχρι και σήμερα παραμένει ο μόνος συνδετικός κρίκος της γενιάς των Τέρι, Ντρογκμπά και Λάμπαρντ, με το 2022. Με εξαίρεση τον Λουκάκου που άλλαξε μερικές ομάδες στην πορεία και τον Αντρέας Kρίστενσεν που ήταν… 16 ετών, o Αθπιλικουέτα μέχρι και σήμερα συνεχίζει ακμαίος. Παρότι η Τσέλσι ξόδεψε από το 2012 μέχρι και σήμερα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλαξε παίκτη σε ΚΑΘΕ πιθανή θέση, το δεξί μπακ/δεξί σέντερ μπακ παρέμενε όπως είχε.
Δεν ακουμπάνε τον Αθπιλικουέτα τα πικρόχολα σχόλια
Ως «υπερβολικά τυχερό» και «όχι καλό αμυντικό» έσπευσε να χαρακτηρίσει τον Ισπανό ο Νιλ Γουόρνοκ, λίγες ημέρες μετά τον θρίαμβο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Για τον Άγγλο τεχνικό, ο Θέσαρ είναι τυχερός που «βρέθηκε τη σωστή στιγμή στον κατάλληλο σύλλογο», για να χαρεί τις νίκες άλλων, που δεν κέρδισε με τη δική του αξία.
Ε λοιπόν τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αν ο Αθπιλικουέτα είναι τυχερός που βρέθηκε στην Τσέλσι, τότε η Τσέλσι είναι διπλά τυχερή που βρήκε έναν παίκτη που για δέκα ολόκληρα χρόνια συνέχισε με αμείωτη την ταχύτητα. Μπορεί αν μου πείτε πως η ταχύτητα δεν ήταν και πολύ υψηλή για να το καθιστά αυτό μεγάλο επίτευγμα. Πόσους παίκτες όμως βλέπουμε να επιβιώνουν πολλαπλές αλλαγές προπονητών και να παραμένουν σε μια ομάδα για πολλά χρόνια. Ελάχιστους. Πόσο μάλλον, αν συνεχίζουν να κερδίζουν παρά τη «μετριότητά» τους και λίγο πριν τα 33 τους να είναι περιζήτητοι.
Μετά από εννέα τίτλους, 459 συμμετοχές και αμέτρητες νίκες, είναι πραγματικά ανόητο να μιλάμε για μετριότητα σε ένα σύλλογο όπως η Τσέλσι. Γεννημένος νικητής και γνήσιος ηγέτης, ο Άθπι αξίζει κάθε τίτλο που κατέκτησε με την ομάδα του. Και όσους ακολουθήσουν στο μέλλον.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας