ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Το μεγάλο φαβορί για τον πάγκο της Λίβερπουλ
Ρεάλ Μαδρίτης: Επιβραβεύει τον πιο αδικημένο της με νέο συμβόλαιο
H Mundo Deportivo αποθεώνει Ιωαννίδη και τον στέλνει στη La Liga
Ο Γιακουμάκης έσβησε τα αναθέματα και τις κατάρες με την πιο γλυκιά φωτογραφία (pic)
Η Μπάγερν κυνηγά τον προπονητή που μαζί του θα ταράξει την Ευρώπη
Μπαρτσελόνα: Με τον θεμέλιο λίθο της στα χαφ κόντρα στην Παρί
«Στο στόχαστρο της Σεβίλλης ο Βαγγέλης Παυλίδης»
Έσβησε το όνειρο της Λίβερπουλ για Τσάμπι Αλόνσο – Πήρε την απόφασή του ο Βάσκος
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον στράικερ που θέλει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ρούντιγκερ θα κινηθεί νομικά επειδή τον συνέδεσαν με τους… ISIS!
Λίβερπουλ: Νέος τραυματισμός και «πονοκέφαλος» για τον Κλοπ!
Τσέλσι: Ο Στέρλινγκ δεν έχει κερδίσει το κοινό αλλά έχει μαζί του τους συμπαίκτες του!
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χτίζει από τώρα το μέλλον της με τον Τεν Χαγκ!
Νεϊμάρ: Τραυματίας στο ποδόσφαιρο αλλά… βασικός στα πάρτι! (pics)
«Θηρίο στο κλουβί» ο Μιλιτάο, θέλει να παίξει την Κυριακή κι έχει λόγο!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Ζάλτσμπουργκ: Το πλούσιο παιδί που έγινε… ακόμα πλουσιότερο με δουλειά και χωρίς υπερβολές!

Η ομάδα έκπληξη του φετινού Champions League χτίζεται αδιάκοπα εδώ και 15 χρόνια, έχοντας υποδειγματική οργάνωση στο παρασκήνιο

Ζάλτσμπουργκ: Το πλούσιο παιδί που έγινε… ακόμα πλουσιότερο με δουλειά και χωρίς υπερβολές!

Μόνιμη πρωταθλήτρια Αυστρίας η μια, μόνιμη πρωταθλήτρια Γερμανίας η Άλλη. Bundesliga η μια, Austrian Bundesliga η άλλη. Κι όμως, η Ζάλτσμπουργκ του φανερά χαμηλότερου επιπέδου της Αυστρίας, κατάφερε να βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι στον… φόβο και τρόμο της Ευρώπης, Μπάγερν Μονάχου. Με τον νεανικότερο κορμό παικτών στο Champions League και τον νεότερο προπονητή της διοργάνωσης, οι Αυστριακοί δείχνουν πως δεν χρειάζεσαι τεράστια μπάτζετ για να επιτύχεις. Μόνο καλή οργάνωση και συνεχή δουλειά στη σιωπή.

Λιγότερο νεόπλουτη από κάθε πλούσια ομάδα

Δεν είναι λίγες οι ομάδες με τις οποίες «ανακατεύθηκε» η εταιρία αναψυκτικών, Ρεντ Μπουλ, στις αρχές του 21ου αιώνα. Κάνοντας το έξυπνο άνοιγμά της στον αθλητισμό για διαφήμιση του προϊόντος της, το ποδόσφαιρο δεν ήταν δυνατό να μην βρεθεί στα πλάνα της. Και το δαιμόνιο μυαλό του Ντίτριχ Μάτεσιτς, στόχευσε σε μια μεγάλη ομάδα της πατρίδας του, τη Ζάλτσμπουργκ. Τον Απρίλιο του 2005 ολοκληρώθηκε η εξαγορά του συλλόγου, δίνοντας το «εναρκτήριο λάκτισμα» στην είσοδο της εταιρίας στο ποδόσφαιρο. Νέα Υόρκη, Λειψία και Μπραγκαντίνο θα ακολουθούσαν, όμως η πρώτη ομάδα έμεινε και η πιο πιστή στις αξίες της.

Παρά το απεριόριστο μπάτζετ του κολοσσού που υπήρχε πίσω από την ομάδα, δεν υπήρξαν νεοπλουτισμοί στην οργάνωση του μέλλοντος του συλλόγου. Από τα «φυσιολογικά» κεφάλαια που επενδύθηκαν στην ομάδα, το μεγαλύτερο μέρος πήγε στις υποδομές και το δίκτυο σκάουτινγκ. Αυτή ήταν η διαφορά από την Τσέλσι και όσες ομάδες που πλούτησαν εν μια νυκτί ακολούθησαν τις επόμενες σεζόν.

Έχοντας μερικές από τις πιο σύγχρονες ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις στο Τάξαμ, οι νεαροί «ταύροι» από ακατέργαστα διαμάντια, μετατρέπονται σε αστέρια. Έχοντας όλα τα κατάλληλα υλικά, κάθε παίκτης που περνάει από τη Ζάλτσμπουργκ μπορεί να ξεκλειδώσει το potential του στο τέλος.

Σκάουτινγκ και Ζάλτσμπουργκ: δύο έννοιες ταυτόσημες

Δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι παίκτες που έχουν ξεπεταχθεί από τις ακαδημίες της ομάδας. Σλάγκερ, Χίντερεγκερ, Λάινερ, Βολφ, Λάιμερ και πολλοί άλλοι βγήκαν από τα σπλάχνα των «ταύρων». Οι μεγαλύτερες επιτυχίες όμως ήρθαν από έναν διαφορετικό τομέα. Με την αγορά τρομακτικά νέων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι ήταν… άγνωστοι. Όχι απλά στο ευρύ κοινό, αλλά ακόμα και μεταξύ των λοιπών σκάουτερ άλλων ομάδων.

«Διαμαντάκια» από εθνικότητες που δεν τις λες και… ποδοσφαιρομάνες, η Ζάλτσμπουργκ έκανε αυτό που δεν έκαναν πολλοί. Έψαξε για νέους, φθηνούς και τρομερά εξελίξιμους παίκτες από χώρες που ελάχιστοι κοιτούσαν. Ουγγαρία (Σζομποσλάι, Γκουλάτσι), Σλοβενία (Καμπλ), N. Κορέα (Χ. Χι-Τσαν), Νορβηγία (Χάαλαντ) και Ιαπωνία (Μιναμίνο), έφεραν πολλά χρήματα και τίτλους στο σύλλογο. Και το συνολικό κόστος τους δεν ξεπέρασε τα τέσσερα εκατομμύρια. Σχεδόν αστείο ποσό, αν λάβουμε υπόψη τα απίστευτα χρήματα που απέφεραν οι πωλήσεις τους.

Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε όμως για τη Ζάλτσμπουργκ, αν δεν αναφέραμε την Αφρική. Η σχέση που έχουν οι αυστριακοί με τη «μαύρη ήπειρο», είναι στενότερη από κάθε άλλον σύλλογο αυτού του επιπέδου. Τα «λαγωνικά» της ομάδας έχουν απλωθεί σε ολόκληρη τη δυτική Αφρική, ψάχνοντας σε κάθε πιθανή γειτονιά για ανερχόμενα ταλέντα. Νεαρά παιδιά, με όνειρα για μια καριέρα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες.

Σενεγάλη, Ζάμπια, Γκάνα, Γουινέα και πάνω από όλες το Μάλι, οι παίκτες που έχουν συστηθεί στο ευρύ κοινό μέσα από τον αυστριακό σύλλογο είναι αμέτρητοι. Σάντιο Μανέ, Ναμπί Κεϊτά, Ενόκ Μουεπού, Αμαντού Χαϊνταρά, Ντιαντιέ Σαμασεκού και Πάτσον Ντακά, πάτησαν το πόδι τους στην Αυστρία από την Αφρική ως «άγνωστοι» και έφυγαν ως τεράστια ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Κρατά ψηλά τη σημαία και συνεχίζει τις παραδόσεις της

Μετά από μια δεκαπενταετία, ο συνολικός απολογισμός είναι κάτι παραπάνω από… άριστος για τους αυστριακούς. Απίστευτη εισροή χρημάτων στα ταμεία της ομάδας, μεγάλοι παίκτες ΄που πέρασαν από τις τάξεις τη ομάδας και φυσικά τίτλοι. Αμέτρητοι τίτλοι. Δώδεκα πρωταθλήματα Αυστρίας, οκτώ Κύπελλα, ημιτελικά Europa League και Κυπελλούχος Ευρώπης στην ομάδα νέων το 2017. Επίτευγμα που ήρθε με νίκη επί της Μπενφίκα των Ρούμπεν Ντίας και Ζοάο Φέλιξ, Παράλληλα, έχει καταφέρει να καθιερωθεί στο Champions League, περνώντας μάλιστα και στη φάση των νοκ άουτ τη φετινή σεζόν.

Στο υπερβολικά ταλαντούχο ρόστερ της φετινής χρονιάς, υπάρχουν αρκετά αστεράκια, έτοιμα να μοσχοπουληθούν. Καρίμ Αντεγέμι, Ουμάρ Σολέ, Ράσμους Κρίστενσεν, Μοχάμεντ Καμαρά, Λούκα Σούσιτς, Σεκού Κοϊτά και Μπέντζαμιν Σέσκο, είναι μερικά από τα πολλά ονόματα που στο μέλλον θα… μοσχοπουληθούν. Με το καθαρό κέρδος την τελευταία πενταετία στα 218 εκατομμύρια, πίσω μόνο από Μπενφίκα και Άγιαξ, η εξέλιξη που έχει βιώσει ο σύλλογος από την Αυστρία είναι τρομακτική.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ευκαιρίες που έχουν πάρει αρκετοί νέοι προπονητές στο Ζάλτσμπουργκ. Άντι Χίτερ, Ρότζερ Σμιντ, Μάρκο Ρόζε, Τζέσι Μαρς και τώρα, ο πολλά υποσχόμενος Ματίας Τζέισλε. Σχεδόν για όλους, ο οργανισμός προσφέρει απλόχερα αρκετές ευκαιρίες για να εξελιχθούν. Και όλα αυτά σε μια ομάδα στο μικρό και άσημο πρωτάθλημα της Αυστρίας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ