ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ο Μίλικ μίλησε στο τέλος νικώντας τον Μανδά κι έστειλε τη Γιουβέντους στον τελικό! (vid)
H Άρσεναλ έστειλε μήνυμα σε όλους με την ιστορική «πεντάρα» στην Τσέλσι! (vid)
Le Parisien: Η Παρί ενεργοποιεί τη ρήτρα της χαφάρας της Σίτι!
Μπεν Γουάιτ και Χάβερτς έστειλαν για… τσάι την άμυνα της Τσέλσι! (vids)
Λάτσιο – Γιουβέντους: «Ντοπιέτα» ο Καστεγιάνος, ισόπαλο το συνολικό σκορ! (vids)
Έξαλλος ο Αλόνσο στην προπόνηση: «Όχι, γαμ@@νες γιώμες» (vid)
Δυο παίκτες της Premier League συνελήφθησαν για βιασμό και σεξουαλική επίθεση!
Ίντερ: Και ιστορία έγραψε και δεύτερο αστέρι έραψε!
«Κανονιά» του Τροσάρ και 1-0 η Άρσεναλ κόντρα στην Τσέλσι! (vid)
Ο Λουίς Ενρίκε τρελάθηκε και θέλει διακαώς το τρεμπλ με την Παρί!
Αρχηγική κίνηση από τον Μόντριτς: Έτσι, κλείνει στόματα στη Ρεάλ!
Αγγλική εφημερίδα βλέπει νέο «πόλεμο» Σίτι- Άρσεναλ για τον Γκιμαράες!
Άσχημα νέα για τη Λίβερπουλ: Ο Κλοπ επιβεβαίωσε τον τραυματισμό του Ζότα!
Ο Βλάχοβιτς δηλώνει ερωτευμένος με τη Γιουβέντους και δεν… βλέπει την Παρί!
Είπε το «αντίο» ο Ζιρού – Συμφώνησε με ομάδα… εκτός Ευρώπης!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Ο ρομαντικός Μπιέλσα και το σκληρό πρόσωπο της Premier League!

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα αναγέννησε τη Λιντς όμως τελικά λύγισε από το ασφυκτικά ανταγωνιστικό περιβάλλον της Premier League.

Ο ρομαντικός Μπιέλσα και το σκληρό πρόσωπο της Premier League!

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα είναι ένας προπονητής με καθολικό σεβασμό στο χώρο του ποδοσφαίρου. Πιστός στις ιδέες τους και στη φιλοσοφία του για το παιχνίδι. Πριν από τέσσερα χρόνια ανέλαβε την ιστορική Λιντς, με σκοπό να την οδηγήσει ξανά στα μεγάλα σαλόνια της Premier League. Στο διάστημα που παρέμεινε εκεί, κατάφερε πολλά και η ομάδα του έγινε μια από τις πιο διασκεδαστικές της κατηγορίας. Πέρυσι κέρδισε τις εντυπώσεις και μια άνετη παραμονή. Φέτος όμως γνώρισε την άλλη όψη του νομίσματος.

Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;

Ο «τρελός» που ήθελε απλά να μείνει στην «τρέλα» του

Ο Μπιέλσα είναι μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Δεν έχει δουλέψει ποτέ σε κάποια από τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης και δεν έχει κερδίσει ποτέ κάποιον σημαντικό τίτλο. Το παρατσούκλι του είναι «ο τρελός», γιατί οι ιδέες του είναι εντελώς αντισυμβατικές. Σκέφτεται πάντα έξω από του κουτί και εκπροσωπεί με όλο του το είναι αυτά που πιστεύει. Ο σεβασμός που εμπνέει στην ποδοσφαιρική πιάτσα είναι μεγάλος και καθολικός. Πολλές μεγάλες προσωπικότητες του αθλήματος έχουν εκφραστεί κατά καιρούς με άκρως κολακευτικά λόγια για τον Αργεντίνο τεχνικό. Πιο χαρακτηριστικό και πιο πρόσφατο παράδειγμα, οι δηλώσεις του Πεπ Γκουαρντιόλα πριν το πρώτο περσινό ματς της Μάντσεστερ Σίτι με τη Λιντς.

«Είναι ο άνθρωπος που θαυμάζω περισσότερο στο χώρο του ποδοσφαίρου, τον θαυμάζω ως προπονητή και ως άνθρωπο. Πιστεύω ότι είναι ο πιο αυθεντικός προπονητής στο πώς διαχειρίζεται τις ομάδες του, είναι μοναδικός και ειδικά για την συμπεριφορά του έξω από τα γήπεδα. Πιστεύω ειλικρινά ότι οι προπονητές δεν κρίνονται από τους τίτλους. Οι ομάδες μου έχουν κερδίσει περισσότερους τίτλους από τις δικές του, αλλά σε ό, τι έχει να κάνει με γνώσεις, είμαι πολύ μακριά από τον Μαρσέλο. Είναι ένα μεγάλο δώρο για την Premier League που τον έχουμε εδώ. Οι ομάδες του Μπιέλσα είναι πραγματικές ομάδες. Επιτίθενται με πολλούς παίκτες και αμύνονται με τον ίδιο τρόπο. Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ματς πρωταθλήματος, το να παίζεις κόντρα στις ομάδες του Μπιέλσα είναι εντελώς διαφορετικό».

Όταν αυτά τα λόγια προέρχονται από τον -κατά κοινή αποδοχή- καλύτερο προπονητή του πλανήτη έχουν τεράστια αξία. Στα χρόνια που βρέθηκε στην Αγγλία, ο Μπιέλσα σίγουρα άφησε το στίγμα του. Με αυτόν στην άκρη του πάγκου η Λιντς έπαιξε μπαλάρα. Κέρδισε με εμφατικό τρόπο την πολυπόθητη άνοδο στην Premier League, κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρώτη του χρονιά στα μεγάλα σαλόνια και μαζί τις καρδιές των φίλων της ομάδας. Κάπου εκεί όμως ήρθε η φετινή χρονιά να τον προσγειώσει στη σκληρή πραγματικότητα της Premier League.

Χαστούκι ρεαλισμού

Η περσινή Λιντς ήταν μια από τις μεγάλες εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Με ωραίο ποδόσφαιρο και φρέσκιες ιδέες υπήρξε μια από τις πλέον ευχάριστες ομάδες να παρακολουθεί κανείς. Τα παιχνίδια της χαρακτηρίζονταν από ανοιχτό ποδόσφαιρο, θέαμα και πολλά γκολ. Ο Μπιέλσα είχε φτιάξει ένα σύνολο που δεν θυσίαζε τίποτα για το αποτέλεσμα, όμως αυτό ερχόταν. Η 9η θέση συνιστούσε μεγάλη επιτυχία για την ομάδα και αποκτά μεγαλύτερη αξία αν σκεφτεί κανείς ότι ήρθε με τους δικού της όρους. Η Λιντς κέρδισε 18 παιχνίδια την περσινή σεζόν. Σημείωσε 62 γκολ. Περισσότερα από οποιαδήποτε ομάδα τερμάτισε κάτω από αυτή και περισσότερα από Άρσεναλ και Τσέλσι.

Με ένα ιδιόμορφο 4-1-4-1, ο Μπιέλσα ήθελε η ομάδα του να επιτίθεται μαζικά και να πιέζει ψηλά κάθε φορά που ο αντίπαλος ξεκινούσε παιχνίδι από πίσω. Με παίκτες κλειδιά τον ακούραστο Κάλβιν Φίλιπς, τον ποιοτικό Ραφίνια και τον σκόρερ Μπάμφορντ όλα κυλούσαν ρολόι. Υπήρχαν παιχνίδια που η άμυνα έμπαζε σαν τον Τιτανικό, όμως συνήθως καθάριζε εύκολα τα παιχνίδια με ομάδες ίδιας ή χαμηλότερης δυναμικής. Η σεζόν ολοκληρώθηκε με τη Λιντς να εντυπωσιάζει και να σκορπά αισιοδοξία ενόψει της νέας χρονιάς. Μόνο που τα πράγματα δεν κύλησαν ακριβώς βάσει πλάνου.

Η ομάδα μπήκε πολύ άσχημα στη φετινή σεζόν. Στα πρώτα έξι παιχνίδια θα μετρήσει τρεις ήττες και τρεις ισοπαλίες. Όπως φάνηκε στη συνέχεια, η αρχή ήταν τελικά το ήμισυ του παντός. Η κάκιστη πορεία συνεχίστηκε. Οι ελάχιστες, σποραδικές νίκες, δεν αρκούσαν για να τις δώσουν απόσταση ασφαλείας από την επικίνδυνη ζώνη. Το πλάνο του Μπιέλσα δεν λειτουργούσε πλέον και κάπου εκεί ήρθε ο Φλεβάρης της καθίζησης.

Μέσα σε αυτό το μήνα, η Λιντς έδωσε πέντε αγώνες. Μέτρησε μία ισοπαλία, τέσσερεις ήττες και δέχτηκε συνολικά 18 γκολ. Σε συνολικά 26 αγώνες έχει την χειρότερη άμυνα της κατηγορίας με 60 γκολ παθητικό και τη δεύτερη χειρότερη διαφορά τερμάτων με -31, μπροστά μόνο από την ουραγό Νόριτς. Η απόλυση του Μπιέλσα ήταν μονόδρομος.

Καλή και η «τρέλα» αλλά…

Ο Μπιέλσα δέθηκε με τη Λιντς. Είναι η ομάδα στην οποία έμεινε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην προπονητική του καριέρα. Και η Λιντς όμως δέθηκε με τον Μπιέλσα. Ο Αργεντίνος αγαπήθηκε πραγματικά από όλους μέσα και γύρω από το σύλλογο. Έχουμε την εντύπωση ότι οι άνθρωποι της ομάδας εξάντλησαν κάθε περιθώριο πριν την απόλυσή του. Βλέποντας όμως τον κίνδυνο του υποβιβασμού δεν είχαν άλλη επιλογή. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό κλαμπ στο Νησί, με πολύ και πιστό κόσμο, το οποίο απουσίαζε επί χρόνια από την Premier League.

Στόχος της διοίκησης ήταν και είναι η μονιμοποίηση στη μεγάλη κατηγορία. Θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν τη μετατροπή της ομάδας σε «ασανσέρ». Γι’ αυτό άλλωστε επένδυσαν και σημαντικά ποσά μετά την επιστροφή τους το περσινό καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην 16η θέση με 23 βαθμούς. Έβερτον και Μπέρνλι είναι στο -1 και στο -2, όμως και οι δύο έχουν δύο αγώνες λιγότερους. Όπως καταλαβαίνετε η Λιντς όχι μόνο ασφαλής δεν μπορεί να νιώθει, αλλά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Ένας ενδεχόμενος υποβιβασμός θα είναι καταστροφικός για την ψυχολογία του συλλόγου. Ο Μπιέλσα το γνώριζε αυτό και δεν έκανε τίποτα για να το σταματήσει. Είναι καλό κάποιος να πιστεύει στις ιδέες του, αλλά όταν βλέπεις το καράβι να οδεύει ολοταχώς προς τα βράχια, έχει έρθει η ώρα να σκεφτείς ότι κάτι δεν κάνεις καλά. Η ομάδα του δεχόταν γκολ με το τσουβάλι και πήγαινε από διασυρμό σε διασυρμό γιατί σε όλα τα ματς έβγαινε μπροστά λες και κυνηγούσε γκολ στις καθυστερήσεις.

Αν ο αντίπαλος κατάφερνε να σπάσει το pressing ψηλά, έβγαινε στην αντεπίθεση λες και έβγαινε βόλτα σε λιβάδι. Η Premier League δε συγχωρεί την αφέλεια. Αυτό το έχουν βιώσει ομάδες πολύ καλύτερες και πολύ πιο ακριβές από τη Λιντς. Όταν αγαπάς κάποιον, κάνεις υποχωρήσεις για το καλό του. Ο Μπιέλσα δεν έκανε ούτε μισό βήμα πίσω για να προστατεύσει τη Λιντς, η οποία ξεκάθαρα δεν άντεχε άλλη «τρέλα».

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ