Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
14 Μαρτίου 2005: Η κρισιμότερη καμπή στην ιστορία της Ντόρτμουντ!
Ντόρτμουντ

14 Μαρτίου 2005: Η κρισιμότερη καμπή στην ιστορία της Ντόρτμουντ!

Στις 14 Μαρτίου του 2005, η Ντόρτμουντ απείχε μόλις μερικά λεπτά από τον αφανισμό. Το πλάνο όμως τριών ανθρώπων την έσωσαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

15.03.2022 | 18:28

Εν έτει 2022 η Ντόρτμουντ αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές ποδοσφαιρικές οικονομίες του πλανήτη. Ανεξάρτητοι από κάθε «μεγαλομέτοχο» και με αστέρια στην ομάδα τους, οι Βεστφαλοί αποτελούν μια από τις δύο τεράστιες δυνάμεις του γερμανικού ποδοσφαίρου. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ωστόσο, ο σύλλογος βρισκόταν ένα βήμα μακριά από τον… φούντο, με τεράστια χρέη να βαραίνουν τις πλάτες του. Μερικές άριστες κινήσεις, η αλλαγή φιλοσοφίας και η αγάπη μερικών ανθρώπων για το σύλλογο, έσωσαν τον γίγαντα της Βορειοδυτικής Γερμανίας.

Η επιτυχία έφερε την απληστία στο Ντόρτμουντ

Τον Μάιο του 1997, η Ντόρτμουντ έγραφε την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας της, κατακτώντας μέσα στο Μόναχο το πρώτο Champions League της ιστορίας της. Κάνοντας τη Γιουβέντους να υποκλιθεί μπροστά τους, οι Βεστφαλοί με μπροστάρη στην επίθεση τον Καρλ Χάιντς Ρίντλε έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης και λίγους μήνες μετά στην κορυφή του κόσμου. Κατακτήσεις που έφεραν τεράστια χαρά στους πάντες στον σύλλογο, όμως ξεκίνησαν παράλληλα και την αρχή του… τέλους.

Τα νέα ύψη που βρισκόντουσαν πλέον οι παίκτες της γερμανικής ομάδας, έφεραν και νέες απαιτήσεις στους παίκτες. Κυρίως οικονομικές. Έχοντας πλέον να υπερασπιστεί στο στέμμα της, η Ντόρτμουντ χρειαζόταν να κάνει μερικές νέες προσθήκες. Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι παίκτες ζητούσαν νέα συμβόλαια, με αρκετά ψηφία παραπάνω από όσα ήδη είχαν. Ενδίδοντας σε αυτή την τακτική, το firepower του συλλόγου ανέβηκε κατακόρυφα. Το ίδιο όμως και οι οικονομικές οφειλές, οι οποίες λίγα χρόνια μετά είχαν γίνει πλέον δυσβάσταχτες.

Το 2002, και μετά από μια επική κούρσα στο φινάλε της σεζόν, η Ντόρτμουντ κατέκτησε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική. Φτάνοντας και στον τελικό του κυπέλλου UEFA, οι Γερμανοί συνέχισαν να κάνουν τα πάντα σωστά στο αγωνιστικό πλάνο τους. Οι σπατάλες για να φτάσουν και να προσπεράσουν τη Μπάγερν, προσωρινά έδειχνε να αποδίδει. Φτάνοντας όμως στα 100 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη της, τα ζόρια ερχόντουσαν. Οι πρώτες δυσκολίες ήρθαν το 2003, όταν οι παίκτες είχαν μείνει απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. Τότε είναι που ήρθε το σχεδόν συμβολικό δάνειο των δύο εκατομμυρίων ευρώ της Μπάγερν, για να πληρωθούν οι ποδοσφαιριστές. Μια κίνηση απελπισίας, που έδειχνε την κατάντια που βρισκόταν πλέον ο σύλλογος. Οι μισθοί όμως ήταν μια από τις πολλές τρύπες που καλύφθηκε προσωρινά.

Η κατάρρευση των μετοχών της ομάδας και η οικονομική «ταφόπλακα»

Ο αποκλεισμός της ομάδας από το Champions League το καλοκαίρι του ίδιου έτους από τη Μπριζ, έφερε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. Χάνοντας ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, τα πάντα έγιναν ακόμα πιο σκούρα. Τον Οκτώβριο του 2004 ο τότε πρόεδρος της ομάδας, Γκερντ Νίμπαου, παραιτήθηκε και άφησε τον σύλλογο στο όριο του οικονομικού αφανισμού. Μια κατάσταση που με τις δικές του ακριβές προσθήκες, ο ίδιος είχε προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό.

Τις πρώτες εβδομάδες του 2005, ήρθε και η κατάρρευση των μετοχών της ομάδας στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, φέρνοντας τον σύλλογο ένα βήμα πριν τον αφανισμό. Με νέο εκτελεστικό διευθυντή τον πρώην Διευθυντή Οικονομικών της ομάδας, Χανς-Γιόακιμ Βάτσκε, η καταστροφή απείχε μόλις λίγα λεπτά από την ομάδα. Στις 14 Μαρτίου του 2005, κοντά στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης έγινε η κρίσιμη συνάντηση της νέας διοίκησης με μετόχους της ομάδας, τραπεζικούς, στελέχη του πρωταθλήματος και δικηγόρους. Εκεί, παρουσιάστηκε το πλάνο αποπληρωμής που σχεδίασαν οι Βεστφαλοί, για να αποφευχθεί ο ντροπιαστικός υποβιβασμός στα… τάρταρα των γερμανικών κατηγοριών. Μέχρι και σήμερα, Χανς-Γίοακιμ Βάτσκε, Ράινχαρντ Ράουμπαλ και Τόμας Τρες, θεωρούνται οι τρεις σωτήρες του συλλόγου.

Τα δύσκολα όμως βρισκόντουσαν πλέον μπροστά τους. Η Ντόρτμουντ έπρεπε να πουλήσει, να αλλάξει τακτική και να παραμείνει ανταγωνιστική. Άμεσα, ήρθε μείωση 20% στους μισθούς των παικτών. Στη συνέχεια, ήρθε και η πώληση του ονόματος του μυθικού «Βεστφάλεν», στην ασφαλιστική εταιρία, Signal Iduna. Το καλοκαίρι του 2006 Τόμας Ροσίτσκι και Ντάβιντ Όντονκορ αποχώρησαν, φέρνοντας ένα αξιοσέβαστο ποσό στα ταμεία του συλλόγου. Οι φθηνές και με το βλέμμα στο μέλλον αγορές, έγιναν σήμα κατατεθέν της ομάδας. Παράλληλα, η ανάπτυξη παικτών από τις ακαδημίες έγινε πιο σημαντική από ποτέ, με την ανάδειξη του Νούρι Σαχίν το καλύτερο παράδειγμα της εποχής.

Οι δυσκολίες, η εποχή Κλοπ και το σήμερα

Όπως είναι λογικό, το πλάνο ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να πετύχει. Με ιδιαίτερα περιορισμένο ρόστερ λόγω των οικονομικών οφειλών, oι δυσκολίες παραμόνευαν στη γωνία. Από το 2006 μέχρι και το 2008 η Ντόρτμουντ τερμάτισε στην 7η, την 9η και την 13η θέση. Παρά τον τελικό του Κυπέλλου την άνοιξη του 2008, η ανάπτυξη αργούσε να έρθει στη Βεστφαλία. Έχοντας αλλάξει τρεις προπονητές σε αυτό το διάστημα, η θέση του επικεφαλής στο Ντόρτμουντ ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Ένας νεαρός, πεισματάρης και εκφραστικός φωνακλάς από τη Μάιντζ τράβηξε την προσοχή της διοίκησης. Ανεβάζοντας την ομάδα του στην Bundesliga το 2004, ο Γιούργκεν Κλοπ κατάφερε να την κρατήσει εκεί για δύο χρονιές. Αποτυγχάνοντας να την ανεβάσει ξανά το 2008, παραιτήθηκε, θεωρώντας πως είχε κλείσει ο κύκλος του στην ομάδα. Με γοργές κινήσεις η Ντόρτμουντ τον έκανε δικό της και τα υπόλοιπα είναι πλέον ιστορία.

Δεκαεπτά χρόνια μετά από αυτό το κομβικό meeting, η Ντόρτμουντ είναι πιο υγιής από ποτέ οικονομικά. Με καθαρά τεφτέρια και ένα νεανικό ρόστερ, οι Βεστφαλοί είναι μια από τις πιο επικερδείς ομάδες της Ευρώπης σε θέμα πωλήσεων παικτών. Χωρίς να έχει χτυπηθεί οικονομικά όσο άλλοι από την κρίση του κορωνοϊού, είναι μια μόνιμη διεκδικήτρια του τίτλου.

Κατά καιρούς, η γκρίνια των οπαδών της Ντόρτμουντ είναι μεγάλη για τα ποσά που ξοδεύει η ομάδα. Δυσκολευόμενη να κοντράρει μέχρι τέλους τη Μπάγερν για τα σκήπτρα της Γερμανίας, πολλοί αποκαλούν τους Βεστφαλούς «σκαλοπάτι» για τους Βαυαρούς. Αυτό που ξεχνούν όμως είναι το πόσο κοντά έφτασε στην ολοκληρωτική διάλυση ο σύλλογος. «Δεν θα ξαναμπούμε ποτέ μέσα οικονομικά, ψάχνοντας για υπερβάσεις. Αν η παγκόσμια κρίση χτυπούσε το 2006 και όχι το 2008, θα βρισκόμασταν στην πέμπτη κατηγορία» είχε αναφέρει ο Βάτσκε στο παρελθόν. Κάτι που οι φίλαθλοι της ομάδας δεν πρέπει να ξεχάσουν ποτέ.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Exit mobile version