Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Γιαν Κόλερ: Ο Τσέχος γίγαντας που αντί για μπασκέτες «κάρφωνε» γκολ!
Forgotten Legends

Γιαν Κόλερ: Ο Τσέχος γίγαντας που αντί για μπασκέτες «κάρφωνε» γκολ!

Ένας αγαθός γίγαντας της Τσεχίας και της Ντόρτμουντ, ο Γιαν Κόλερ αν και με εντελώς ανορθόδοξο στυλ, μνημονεύεται ως θρύλος στην πατρίδα του και τη Βεστφαλία!

31.03.2022 | 20:53

Ποδοσφαιριστές με… δύο μέτρα μπόι δεν βλέπεις αρκετά συχνά. Με εξαίρεση μερικούς τερματοφύλακες, είναι πάρα πολύ σπάνιο να συναντήσεις κάποιον επαγγελματία στο ποδόσφαιρο που με τέτοιο κορμί μπορεί να παίξει σε υψηλότατο επίπεδο. Όσο εξωγήινο είναι σήμερα αυτό, άλλο τόσο ήταν στη δεκαετία του 2000 να βλέπει κάποιος τον Γιαν Κόλερ στη γραμμή της επίθεσής της ομάδας του. Μόνος του μπροστά, πανύψηλος και… καραφλός, ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Όμως δεν ήταν μόνο το παρουσιαστικό του που τον έκανε να ξεχωρίζει, αλλά και η ικανότητά του να σκοράρει. Με κάθε δυνατό τρόπο.

Από τερματοφύλακας ξεκίνησε, επιθετικός κατέληξε!

Πριν από περίπου μισό αιώνα ή αλλιώς 49 χρόνια, σε ένα μικρό χωριό της Νότιας Βοημίας. H Σμετάνοβα Λότα είναι ένα χωριουδάκι με όλους και όλους 300 κατοίκους, σχεδόν ξεχασμένο από τους ίδιους του Τσέχους! Σε αυτό το ταπεινό χωριό στις 30 Μαρτίου του 1973, έβλεπε για πρώτη φορά το φως του Ήλιου ο Γιάν Κόλερ. Ένα μωρό σαν όλα τα άλλα, που έμελλε να γίνει το κορυφαίο «κανόνι» στην ιστορία της χώρας.

Από πολύ νεαρή ηλικία, ο Τσέχος ξεχώριζε για δύο πράγματα. Το πολύ γερό κορμί του και το μπόι που σίγουρα δεν του έλειπε. Όντας νέος, θεωρούσε πως η καλύτερη θέση για να εκμεταλλευτεί αυτό το πλεονέκτημα ήταν αυτή του τερματοφύλακα. Μέχρι τα 19 του παρέμεινε σε αυτή τη θέση, μέχρι που οι προπονητές του κατάλαβαν ότι ήταν… υπερβολικά καλός τεχνικά για να χαραμίζεται κάτω από τα δοκάρια. Μια εποχή που η θέση του τερματοφύλακα-λίμπερο ήταν τόσο άγνωστη, που η αλλαγή από κίπερ σε επιθετικός ήταν πιο πιθανή!

Στη Σπάρτα Πράγας δεν κατάφερε να ξεχωρίσει και μετά από δύο χρονιές και ένα πρωτάθλημα, μετακόμισε στη βέλγικη Λόκερεν. Το Βέλγιο αποδείχθηκε η χώρα που θα εκτόξευε την καριέρα του θηριώδη φορ, καθώς οι αντίπαλες άμυνες δυσκολευόντουσαν να μαρκάρουν τον Κόλερ. Μετά από δύο μέτριες πρώτες χρονιές, η σεζόν 1998-99 ήταν η «τυχερή» του! Σκοράροντας 24 γκολ στο πρωτάθλημα και συνολικά 27 σε όλη τη σεζόν, ο Τσέχος κέρδισε το «χρυσό παπούτσι» της λίγκας. H Άντερλεχτ δεν έχασε την ευκαιρία και με συνοπτικές διαδικασίες τον ενέταξε στο ρόστερ της, συνθέτοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Τομάς Ρατζίνσκι. Δύο πρωταθλήματα μετά και έχοντας βγει ισάριθμες χρονιές πρώτο σκόρερ της, η μεγάλη μεταγραφή βρισκόταν προ των πυλών.

Ντόρτμουντ, το δεύτερο σπίτι του Κόλερ!

Το καλοκαίρι του 2001, στα 28 του πλέον και την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του, ο Κόλερ έπρεπε να πάρει μια απόφαση. Η Αγγλία και η Premier League μέσω της Φούλαμ, καλούσε τον Τσέχο να μετακομίσει στο Νησί. Ο Ζαν Τιγκανά, ήθελε να δημιουργήσει ένα φονικό δίδυμο μαζί με τον Λουί Σαχά, στην επιστροφή της Φούλαμ στα μεγάλα σαλόνια μετά το 1968. Οι βλέψεις του Τσέχου όμως ήταν διαφορετικές. Με τη Ντόρτμουντ να του προσφέρει χρόνο στο Champions League της επόμενης σεζόν, ο Κόλερ ήταν πεπεισμένος πως η Βεστφαλία ήταν το κατάλληλο μέρος για αυτόν. Αυτοί που χαμογέλασαν τελικά ήταν οι Γερμανοί και με ποσό ρεκόρ για τη Bundesliga, έντυσαν τον Κόλερ στα κιτρινόμαυρα.

Άμεσα, ο «dino» (από το δεινόσαυρος), ανέπτυξε χημεία με τους συμπαίκτες του. Παίζοντας μόνος του στην κορυφή, μια εποχή που τα δύο φορ ήταν μονόδρομος, ο Κόλερ διέπρεψε. Μέσα σε μόλις λίγους μήνες αναδείχθηκε πρωταθλητής Γερμανίας, ενώ έφτασε και μέχρι τον τελικό του τότε Κυπέλλου UEFA. Μαζί με τον Τομάς Ροσίτσκι δημιούργησε μια… τσεχική αποικία στη Βεστφαλία, όντας δύο από τα μεγάλα αστέρια της ομάδας.

Τα πέντε χρόνια στον γερμανικό Βορρά, ήταν και τα πιο «αναγνωρίσιμα» της καριέρας του. Έχοντας γίνει σύνθημα στα χείλη των φίλων της Ντόρτμουντ, ο Κόλερ έδειχνε να χαίρεται πραγματικά το διάστημα της παραμονής του στους Βεστφαλούς. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνούσε εκείνη την περίοδο ο σύλλογος, τον έφερε στην πόρτα της εξόδου το καλοκαίρι του 2006. Μένοντας ελεύθερος, ο Τσέχος μεταπήδησε στη Μονακό, η οποία ήταν ουσιαστικά και η τελευταία «μεγάλη» ομάδα της καριέρας του. Το πάθος του όμως φαινόταν, πίσω από πολλές ιστορίες του στη Γερμανία. Μια εξ αυτών, το ντέρμπι με τη Μπάγερν το Νοέμβριο του 2002, όταν και για περίπου μισή ώρα αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας. Και ενώ όλοι θυμούνται εκείνο το παιχνίδι ως highlight, εκείνος δεν θέλει να το θυμάται γιατί «στο τέλος χάσαμε».

Ένας από τους «εργάτες» της «χρυσής γενιάς» της Τσεχίας

Ποσοτικά, ο Κόλερ δεν κέρδισε πολλούς τίτλους στην καριέρας του. Ένας δύο τίτλοι στο Βέλγιο με την Άντερλεχτ και την Τσεχία με την Σπάρτα Πράγας και το πρωτάθλημα στη Γερμανία με τη Ντόρτμουντ. Από όπου πέρασε όμως, έμεινε αγαπητός για όσα κατάφερε να προσφέρει. Κάτι που ειδικά οι Τσέχοι φίλαθλοι θυμούνται μέχρι και σήμερα.

Στη «χρυσή γενιά» της Τσεχίας κοντά στην αλλαγή της χιλιετίας, υπήρχαν πολλά μεγάλα ονόματα. Νέντβεντ, Σορίτσκι, Γιανκουλόφσκι, Βλάντιμιρ Σμίσερ και Μίλαν Μπάρος, ήταν μερικά από τα αστέρια που γιγάντωσαν την εθνική ομάδα. Αν και ο Γιάν Κόλερ δεν ήταν ένα τόσο μεγάλο μέγεθος ποδοσφαιρικά σε σύγκριση μαζί τους, κατάφερε να γίνει το καλύτερο «κανόνι» στην ιστορία της χώρας. Όποτε η ομάδα του έψαχνε την πρόκριση σε μια μεγάλη διοργάνωση, αυτός έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να την οδηγήσει εκεί. Προκριματικά Euro 2000, 2004 και 2008, καθώς και Mundial 2006, ο πανύψηλος γκολτζής δεν σταματούσε να σκοράρει.

Βέβαια, στο Euro του 2004 βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του. Η Τσεχία τότε ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, όντας μια πραγματική υπερδύναμη. Μπάρος και Κόλερ συνέθεσαν ένα άριστο επιθετικό δίδυμο, που υπέταξε Γερμανία, Ολλανδία και Δανία. Ένα βήμα όμως πριν τον τελικό, είχαν την ατυχία να βρεθούν στον δρόμο μιας άλλης ασταμάτητης δύναμης, που έφτασε και στην κατάκτηση του τροπαίου.

Το 2008 αποσύρθηκε από την εθνική Τσεχίας, στην ηλικία των 35 ετών. Βλέποντας όμως τη χώρα του να δυσκολεύεται, επέστρεψε για λίγους μήνες προκειμένου να την οδηγήσει στο Mundial της Νοτίου Αφρικής. Τελικά, το καλοκαίρι του 2009 έπεσε οριστικά αυλαία στην εθνική ομάδα, κλείνοντας ταμείο στον εντυπωσιακό αριθμό των 55 γκολ. Ένα ρεκόρ που κρατά μέχρι και σήμερα και δεν φαίνεται να απειλείται για αρκετά χρόνια ακόμα…

Ακολούθησε μας και στο επίσημο κανάλι μας στο Youtube

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Forgotten Legends
Exit mobile version