ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σίτι – Ρεάλ: Βασιλική εκδίκηση, αποκαθήλωση της πρωταθλήτριας Ευρώπης! (vid)
Στα ημιτελικά η Μπάγερν στο καναβάτσο η Άρσεναλ! (vid)
Σίτι – Ρεάλ: Ο Ντε Μπρούιν «χτυπά» και επαναφέρει τις ισορροπίες! (vid)
Μπάγερν – Άρσεναλ: Κεφαλιά… δυναμίτης του Κίμιχ και 1-0! (vid)
Σίτι – Ρεάλ: Λογομαχία Γκρίλις με Βινίσιους για… θέατρο του Άγγλου! (vid)
Μπαρτσελόνα: Σοβαρά υποψήφιος εκ των έσω για αντι-Τσάβι!
«Παγώνει» το «Έτιχαντ» ο Ροντρίγκο, ΑΡΡΩΣΤΗ ενέργεια Μπέλινγχαμ! (vid)
Πλουτίζει κι άλλο ο Κριστιάνο, κέρδισε τη μάχη με τη Γιουβέντους!
Μπάγερν VS Άρσεναλ, Σίτι VS Ρεάλ: Οι ενδεκάδες των τιτανομαχιών! (vid)
Μπαρτσελόνα: Στα… τάρταρα τα αποδυτήρια μετά τον αποκλεισμό από την Παρί!
Ατλέτικο Μαδρίτης: Θέλει τον παίκτη που… την κάνει από τη Γιουβέντους!
Τσέλσι: Ο λόγος που ο Τζάκσον πήγε να «κλέψει» το πέναλτι από τον Πάλμερ!
Μπάγερν: Το σχόλιο του Κέιν για τον Νάγκελσμαν!
Η Ρεάλ βρήκε τον αμυντικό που έψαχνε στην Άρσεναλ!
«Ντόπαρε» τους παίκτες της Άρσεναλ ο Αρτέτα με τις δηλώσεις του!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Retro Stories

12 Απριλίου 2000: Η καταραμένη μέρα που άλλαξε την ποδοσφαιρική ιστορία

Σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια, ο Ρονάλντο τραυματίζεται στο γόνατο και αλλάζει την έκβαση μιας καριέρας που ίσως δεν είχαμε δει προηγούμενο

12 Απριλίου 2000: Η καταραμένη μέρα που άλλαξε την ποδοσφαιρική ιστορία

Στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα, υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις «τι θα είχε γίνει, αν δεν είχε συμβεί». Προσωπικά, θεωρώ πως καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή του Ρονάλντο Ναζάριο ντε Λίμα, η αλλιώς το γνωστό σε όλους μας «φαινόμενο». Που στα 24 του, βίωσε έναν από τους χειρότερους τραυματισμούς, που έχει περάσει ποτέ ποδοσφαιριστής.

Η καταραμένη στιγμή που μας στέρησε τον «πραγματικό» Ρονάλντο

Το ημερολόγιο δείχνει 12 Απριλίου 2000. Ίντερ και Λάτσιο έχουν φτάσει στον τελικό του Copa Italia και ετοιμάζονται για τον πρώτο αγώνα. Οι «λατσιάλι» νικούν με 2-1 στο 58′ και ο Μαρσέλο Λίπι αποφασίζει να ρίξει στον αγώνα τον Ρονάλντο. Παραγκωνισμένος από τον Νοέμβριο του 1999, ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ είχε υποστεί έναν τραυματισμό στο δεξί του γόνατο. Έχοντας περάσει ήδη από χειρουργείο, ο 24χρονος τότε γκολτζής ετοιμαζόταν για τη μεγάλη επιστροφή. Κάποιο θεώρησαν πως ήταν ένα ρίσκο η συμμετοχή του, κάποιοι θεωρούσαν απλά αναπόφευκτο αυτό που θα ακολουθούσε.

Μόλις έξι λεπτά μετά την είσοδό του, συμβαίνει αυτό που κανείς δεν θέλει να φανταστεί. Σε μια προσπάθεια του Ρονάλντο να ελιχθεί, το γόνατο του τον προδίδει. Ο Βραζιλιάνος πέφτει στον αγωνιστικό χώρο, σφαδάζοντας από τον πόνο. Οι αμυντικοί της Λάτσιο, έχοντας αντιληφθεί πως κάτι κακό έχει συμβεί, φωνάζουν τους γιατρούς να έρθουν γρήγορα. Τα χειρότερα όμως έχουν ήδη συμβεί. Σχεδόν κάθε τένοντας στο δεξί γόνατο του Ρονάλντο έχει διαλυθεί. Το «Ολίμπικο» είχε σιγήσει, κανείς δεν τολμούσε να πει τίποτα.

Ο διετής αγώνας για την επιστροφή

Αφού η μεγάλη ζημιά είχε γίνει, έπρεπε να ξεκινήσει η προσπάθεια για την επιστροφή. «Δεν υπάρχουν θαύματα» είχε σχολιάσει ο χειρούργος του Ρονάλντο, Ζεράρ Σαγιάν. Ο Γάλλος ιατρός υπολόγιζε πως ο Ρονάλντο θα χρειαζόταν πάρα πολλούς μήνες, προκειμένου να καταφέρει να αγωνιστεί ξανά. Ο φυσιοθεραπευτής του Βραζιλιάνου σταρ, Νίλτον Πετρόνε, χαρακτήρισε τον τραυματισμό ως «τον χειρότερο που είχε δει ποτέ στην καριέρα του». «Η επιγονατίδα του… έσκασε και βρέθηκε στα μισά του μηρού του» είχε σχολιάσει ο Σαγιάν.

Μετά την επιτυχή επέμβαση, το γόνατο του είχε πρηστεί τόσο πολύ, που έμοιαζε με μπάλα του ράγκμπι. Ακόμα μια τεράστια ατυχία, που ερχόταν να προστεθεί στο βουνό που έπρεπε να σκαρφαλώσει. Ολόκληρη τη σεζόν 2000-2001, ο Ρονάλντο δούλευε ασταμάτητα με φυσιοθεραπευτές και ιατρούς, για να επανέλθει και πάλι στη δράση. Οι πόνοι ήταν τόσο έντονοι, που ο Βραζιλιάνος μερικές φορές έκλαιγε από τους πόνους και ζητούσε μορφίνη για να μπορέσει να αντέξει.

Ένα βράδυ, ο Ρονάλντο έπιασε έναν ιατρό και τον ρώτησε αν θα μπορούσε να παίξει ξανά μπάλα. Η επιστήμη έλεγε ότι ήταν απίθανο, ενώ οι γιατροί είχαν βάσιμες αμφιβολίες. Το κουράγιο όμως του ίδιου και η άπειρη βοήθεια που είχε από το ιατρικό τιμ, κατάφεραν να επαναφέρουν στην αγωνιστική δράση το «φαινόμενο». 661 ημέρες μετά τον τραυματισμό του, ο ίδιος επέστρεψε για να συνεχίσει αυτό που είχε ξεκινήσει…

Η λύτρωση και το Mundial του 2002

Περίπου στα μισά της σεζόν 2001-2002, ο Βραζιλιάνος έκανε τη μεγάλη επιστροφή του. Πρώτο του μέλημα ήταν να καταφέρει να βρεθεί σε φόρμα τέτοια, για να επιστρέψει στη «σελεσάο» για το Mundial του ερχόμενου έτους. Κάτι που εκείνη την ώρα φάνταζε τρελό, μιας και η αγωνιστική απραξία του ήταν πραγματικά τεράστια. Tο προσωνύμιο «φαινόμενο», όμως για κάποιο λόγο το είχε αποκτήσει και ήταν μια στιγμή να επιβεβαιώσει ξανά γιατί τον αποκαλούσαν έτσι.

Λίγους μήνες μετά, στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας, η «σελεσάο» θα έφτανε στην πέμπτη κατάκτηση της κορυφής του ποδοσφαιρικού κόσμου. Με οκτώ γκολ και και μια πραγματική παράσταση στον τελικό κόντρα στη Γερμανία, ο Ρονάλντο είχε πάρει στις πλάτες του την πατρίδα του. Έχοντας μάθει να σηκώνει πολύ μεγαλύτερα βάρη, το να κάνει απλά αυτό που αγαπούσε φαινόταν αρκετά ευκολότερο. Και εκεί, ολοκλήρωσε την «καμπύλη της εξιλέωσης του» στο ποδόσφαιρο.

«Ήταν μια πολύ σκληρή περίοδος, με τεράστια αγωνία για εμένα. Το ότι έγινα πατέρας, ήταν κάτι που με βοήθησε πολύ και μου έδωσε το κουράγιο που χρειαζόμουν. Η οικογένεια μου, οι φυσιοθεραπευτές μου και οι γιατροί κατάφεραν να με ενθαρρύνουν για να παλέψω».

Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ