ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρίχνει… μπουρλότο η Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν αναλαμβάνει την Μπάγερν Μονάχου»
Ο «πυραυλοκίνητος» Γκιρασί ετοιμάζεται για απόβαση στη Μαδρίτη
Guardian: «Η Άρσεναλ αντεπιτίθεται με 180 εκατ. ευρώ για δύο παιχταράδες»
Αξία ανεκτίμητη: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του (pics)
«Άδειασε» την Μπάγερν ο Νάγκελσμαν – Είπε το «ναι» στην Εθνική Γερμανίας
Παρουσιάστηκε η νέα φανέλα – κόσμημα της Εθνικής Ελλάδος (pic)
Λαπόρτα: «Πάμε στη Μαδρίτη για να νικήσουμε τη Ρεάλ»
Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν… νιώθει από κούραση – Θέλει να διαλύσει την Μπαρτσελόνα
Μπάγερν Μονάχου: Η UEFA τιμωρεί τους οπαδούς της και η Ρεάλ… χαμογελάει
H πανηγυρική selfie του Μαρινάκη με τα τρία δάχτυλα μέσα στην Πόλη (pic)
Αλλάζει στάση η Μπαρτσελόνα με Αραούχο – Το ποσό που ξετυλίγει τη μεταγραφή
Πανευτυχής ο Μαρινάκης: «Δείξαμε τι σημαίνει η ψυχή του θρύλου»
Κωνσταντίνος Τζολάκης: Το θρυλικό βράδυ του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού! (vids)
Ολυμπιακός: Οι πανηγυρισμοί στην Πόλη μετά την ιστορική πρόκριση! (vid)
Κλοπ, είσαι αξεπέραστος: Αποκλείστηκε και τους αγκάλιασε όλους έναν προς έναν! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Λίβερπουλ

Λίβερπουλ vs Μπάρτσα: Η τακτική ιδιοφυΐα πίσω από το έπος του «Άνφιλντ» (vid)

Ο βοηθός του Γιούργκεν Κλοπ, Πεπ Λίντερς, ανέλυσε τακτικά πώς η Λίβερπουλ έφτασε στη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ.

Λίβερπουλ vs Μπάρτσα: Η τακτική ιδιοφυΐα πίσω από το έπος του «Άνφιλντ» (vid)

Το 2019, η Λίβερπουλ κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ για 6η φορά στην ιστορία της, επικρατώντας στον τελικό με 2-0 της Τότεναμ. Είχε προηγηθεί μία από τις επικές προκρίσεις στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι «κόκκινοι» είχαν αποκλείσει τη Μπαρτσελόνα παρόλο που στον πρώτο αγώνα του «Καμπ Νου» είχαν ηττηθεί με 3-0.

Στη ρεβάνς του «Άνφιλντ», ο Κλοπ παρέταξε την ομάδα του χωρίς τους τραυματίες Σαλάχ και Φιρμίνο. Ο Ντιβόκ Οριγκί και ο Σακίρι πήραν τις θέσεις τους. Στο πρώτο ημίχρονο, ο Βέλγος φορ άναψε τη σπίθα που θα εξελισσόταν σε πυρκαγιά. Στην επανάληψη, ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ με δύο γρήγορα γκολ έφερε το παιχνίδι στην ισορροπία. Φτάσαμε στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης, για να σκοράρει ο Οριγκί το γκολ πρόκρισης μετά την πιο πονηρή εκτέλεση κόρνερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου από τον Αλεξάντερ Άρνολντ.

Η τακτική ιδιοφυΐα πίσω από την ανατροπή

Για να έρθει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, φυσικά, χρειάστηκε μία τακτική προετοιμασία άνευ προηγουμένου. Σήμερα, ο βοηθός του Κλοπ, Πεπ Λίντερς, μέσω του Coach Voices, μας διαφώτισε για το πώς φτάσαμε σε αυτήν την επική ανατροπή.

Ο ίδιος στάθηκε πάρα πολύ στο εξοντωτικό πρέσινγκ. της Λίβερπουλ. Εξήγησε, μάλιστα, ότι το πρέσινγκ δεν είχε ως σκοπό το λάθος του αντιπάλου αλλά το κλέψιμο της μπάλας. Όλα τα γκολ έχουν ξεκινήσει στην αρχή της φάσης από κλέψιμο της μπάλας. Είτε αυτό ήρθε από τα στόπερ είτε από το δεξί μπακ, όλα κατέληξαν στο τέλος στην εστία του Τερ Στέγκεν.

Ο Πεπ Λίντερς εξηγεί, βέβαια, ότι όλα αυτά έγιναν δυνατά χάρη και στη μαγική ώθηση του κόσμου, που έκανε τους παίκτες του Κλοπ να τρέχουν σαν να παίζουν το ματς της ζωής τους.

«Δεν πιέζουμε απλά, κυνηγάμε τη μπάλα»

Για να πάρετε μία ιδέα πριν δείτε το βίντεο, απλά μορφωθείτε με λίγα από τα λόγια του Πεπ Λίντερς:

«Η ιδέα μας ήταν να κυνηγήσουμε τον αντίπαλο σε όλο το γήπεδο. Νομίζω ότι το 80% των ομάδων στο μοντέρνο ποδόσφαιρο πιέζουν. Η πίεση, όμως, σε σχέση με το να κυνηγάς τη μπάλα είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Εμείς κυνηγάμε. Η ιδέα του πρέσινγκ μας δεν έχει να κάνει με το να τους αναγκάσουμε προς μία πλευρά. Η ιδέα του πρέσινγκ μας δεν έχει να κάνει με το να τους αναγκάσουμε σε κακές πάσες. Η ιδέα του πρέσινγκ μας είναι να κλέψουμε τη μπάλα. Να κλέψουμε τη μπάλα για να επιτεθούμε, να δημιουργήσουμε» είπε αρχικά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Σε αυτό το παιχνίδι αυτό έπαιξε τεράστιο ρόλο, διότι γνωρίζαμε ότι η Μπάρτσα δεν είναι μία ομάδα που πιέζει. Όταν πάρεις την κατοχή της μπάλας από εκείνους, όταν πάρεις το ρυθμό τους – ειδικά γύρω στον Μπουσκέτς, τον Πικέ και τον Τερ Στέγκεν εκείνη την περίοδο ήταν κρίσιμο».

«Για παράδειγμα. Έστω ότι ο Χέντερσον ασκούσε πίεση στον Μπουσκέτς. Η ιδέα όταν ασκούμε πίεση δεν είναι να προστατεύσουμε τα μετόπισθεν. Όχι. Όταν πρεσάρουμε, όλα έχουν να κάνουν με τα δύο τελευταία μέτρα του πρέσινγκ. Όταν πηγαίνουμε λοιπόν, πάμε για να κλέψουμε τη μπάλα. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε πολλές ομάδες».

«Επομένως, αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι το πλαίσιο ήταν το εξής: Βρισκόμαστε 3-0 πίσω, έχοντας δεχτεί μερικά απίθανα γκολ. Όταν επιστρέψαμε στα αποδυτήρια από τον πρώτο αγώνα, έλαβα ένα μήνυμα από τον Βίτορ Μάτος – τον τωρινό βοηθό προπονητή μας. Εκείνη την περίοδο δε ήταν ακόμα βοηθός μας. Στο μήνυμα μου έλεγε “Πεπ, αν υπάρχει μία ομάδα στον πλανήτη που μπορεί να ανατρέψει αυτό το σκορ, είστε εσείς”. Άφησα τον Γιούργκεν να το διαβάσει και το δείξαμε σε ορισμένους παίκτες. Τότε έμαθα ότι τα πέντε λεπτά μετά το τέλος του ματς είναι πιο σημαντικά από τα πέντε λεπτά που οδηγούν σε ένα παιχνίδι».

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ