ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γιουνάιτεντ, πλησιάζει ο παικταράς – Ένας «μάγος» στο Ολντ Τράφορντ με… 60 εκατ. ευρώ!
Μπρούνο Φερνάντες, 2024
Τονάλι, διαλύεται η καριέρα σου – Νέα κατηγορία για παράνομο στοιχηματισμό (pic)
Η Μπαρτσελόνα είναι κοντά στο να πάρει… τσάμπα τον «εγκέφαλο» της Άρσεναλ!
Οριστική απόφαση – «Ακύρωσε» την Μπάγερν και θέλει μόνο Ρεάλ!
Άρσεναλ: Ο Αρτέτα έχει βρει ποιοι επιθετικοί τον ενδιαφέρουν από τώρα!
Μπαρτσελόνα, τον έδιωξες σαν άχρηστο – Τώρα γίνεται μάχη για την απόκτηση του!
Μπαρτσελόνα: Γιαμάλ… η εκτόξευση – Τα δύο στοιχεία που δείχνουν την εξέλιξη του!
Ποτσετίνο: «Είναι τέρμα λυπημένος! Δώσαμε τόσα χρήματα και έπαιξε μόλις 30’»
Οι δέκα πιο ακριβοί ποδοσφαιριστές στον κόσμο – Λείπουν οι… GOAT (pic)
Φελίπε Μέλο προς Άλβες- Ρομπίνιο: «Αν είχατε βιάσει τη δική μου κόρη θα σας είχα σκοτώσει»
Ο Ντάνι Άλβες μόλις βγήκε από τη φυλακή έκανε το πάρτι της ζωής του!
Ο Ρόδρι κουβαλάει ένα από τα πιο… ακραία σερί που έχουμε δει!
Mundo Deportivo: «Η Μπαρτσελόνα έβγαλε… άχρηστους 4 κορυφαίους προπονητές»
Φερνάντες για Κριστιάνο: «Προσεύχομαι για εκείνους που τον κράζουν… Θα πάθουν ζημιά!»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Ο Γκουντογκάν σημάδεψε το πιο δύσκολο πρωτάθλημα της Σίτι!

Ο Ιλκάι Γκουντογκάν ήταν εκείνος που μετέτρεψε τον απόλυτο εφιάλτη σε ονειρικό θρίαμβο για την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ο Γκουντογκάν σημάδεψε το πιο δύσκολο πρωτάθλημα της Σίτι!

Στο παιχνίδι που λέγεται ποδόσφαιρο υπάρχουν ήρωες και αντί-ήρωες. Οι δεύτεροι είναι εκείνοι οι παίκτες που δεν τους αρέσει η φήμη και τα φώτα του ήρωα. Προτιμούν να προσφέρουν αθόρυβα κι ας είναι λιγότεροι εκείνοι που θα αγοράσουν τη φανέλα τους ή θα φωνάξουν το όνομά τους. Ο Ιλκάι Γκουντογκάν είναι ακριβώς αυτό. Ένα παιδί που εδώ και μια δεκαετία ξεχωρίζει στο κορυφαίο επίπεδο χωρίς ποτέ να κερδίσει την προσοχή των πολλών. Κι όταν η Σίτι χρειαζόταν απεγνωσμένα έναν ήρωα, αυτός ήταν εκεί για να αναλάβει το ρόλο που κανείς άλλως δεν μπορούσε. Αυτή τη φορά όλα τα μάτια ήταν καρφωμένα πάνω του και όλα τα στόματα φωνάζαν το δικό του όνομα. Δίκαια.

Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube

Καταπληκτικός παίκτης

Πολλοί μπορεί να διαφωνήσουν, όμως ο Ιλκάι Γκουντογκάν είναι ένα από τα σπουδαιότερα κεντρικά χαφ που έχουν περάσει από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Σε όσους αυτή η πρόταση φαίνεται εκτός πραγματικότητας ας το ξανασκεφτούν. Η καριέρα του 32χρονου Γερμανού χαφ μιλάει από μόνη της. Ο Γκουντογκάν υπήρξε βασικό μέλος δύο εκ των σημαντικότερων ομάδων της τελευταίας δεκαετίας και παίκτης των δύο κορυφαίων προπονητών της σύγχρονης εποχής. Της Μπορούσια Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ και της Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουανρτιόλα.

Αρκετά χρόνια πριν οι Βεστφαλοί γίνουν οι απόλυτοι πελάτες της Μπάγερν, είχαν μια ομάδα που όχι απλά την κοίταγε στα μάτια, αλλά της έπαιρνε και πρωταθλήματα. Με αρχιτέκτονα τον Γιούργκεν Κλοπ, η Ντόρτμουντ έπαιξε μπαλάρα, πήρε δύο σερί πρωταθλήματα το 2011 και το 2012 και έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League το 2013. Εκείνη η ομάδα ήταν μια από τις πιο συμπαθητικές και κοινά αποδεκτές ομάδες στην Ευρώπη. Το στυλ παιχνιδιού της και οι νέοι πρωταγωνιστές που ανέδειξε έμελλε να επηρεάσουν αρκετά το ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια.

Ο Ιλκάι Γκουντογκάν ήρθε στη Μπορούσια το καλοκαίρι του 2011 έναντι 5.5 εκατομμυρίων από τη Νυρεμβέργη. Αποτελούσε προσωπική επιλογή του Κλοπ και με το καλημέρα απέκτησε κομβικό ρόλο. Ήταν από τα σημαντικότερες φιγούρες του repeat το 2012 και της πορείας μέχρι τον τελικό του Champions League την επόμενη σεζόν.

Η ποιότητα και η οξυδέρκεια του έκαναν τον Πεπ Γκουανρτιόλα να ζητήσει την απόκτησή του στην πρώτη του σεζόν με τη Σίτι, παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά από τραυματισμούς. Έξι χρόνια μετά, ο Γκουντογκάν είναι ακόμη κάτοικος Μάντσεστερ. Μετρά 253 συμμετοχές, 48 γκολ, 33 ασίστ, τέσσερα πρωταθλήματα και αμέτρητες μεγάλες στιγμές με τους «Πολίτες». Βέβαια η πιο μεγάλη από αυτές ήρθε στο -ιστορικό όπως εξελίχθηκε- ματς της τελευταίας αγωνιστικής απέναντι στην Άστον Βίλα.

Η απόλυτη δικαίωση ενός αντί-ήρωα

Όλα αυτά τα χρόνια που ο Γκουντογκάν παίζει στη Σίτι, είναι πάντα στις βασικές επιλογές του Πεπ. Αν εξαιρέσει κανείς την πρώτη του σεζόν που λόγω τραυματισμών έμεινε για αρκετό καιρό εκτός, όλες τις υπόλοιπες μετρά από 43 συμμετοχές και πάνω. Ένα καθαρό οχτάρι που πρόσφερε και προσφέρει την απαραίτητη ισορροπία στο χώρο του κέντρου. Ένας παίκτης με ατελείωτη αθόρυβη δουλειά και λύσεις σε κάθε πρόβλημα. Κοντρολαρισμένος, άρτιος τεχνικά, ιδιαίτερα έξυπνος και βαθιά γνώστης του παιχνιδιού.

Ο Γκουντογκάν ήταν πάντα εκεί για να κάνει τη διαφορά, αφήνοντας για άλλους τα φώτα και τους προβολείς. Μόνο που στην τελευταία αγωνιστική του φετινού πρωταθλήματος, ήταν εκείνος που για μια μέρα έστρεψε πάνω του όλα τα φλας. Στην τελευταία αγωνιστική η Σίτι ήθελε ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα με τη Λίβερπουλ για να εξασφαλίσει τον τίτλο. Με τα στάνταρ που έχουν θέσει οι δύο ομάδες τα τελευταία χρόνια, η σωστή διατύπωση είναι ότι ήθελε μόνο νίκη.

Το χαμένο πέναλτι του Μαχρέζ στο προηγούμενο ματς με τη Γουέστ Χαμ, έδωσε την ευκαιρία στους «Κόκκινους» να πλησιάζουν και πάλι σε απόσταση αναπνοής. Αυτό σε συνδυασμό με τον οδυνηρό αποκλεισμό απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης πριν λίγες μέρες, γέμιζε πίεση τους παίκτες του Πεπ. Όπως είδαμε και στο πρώτο ημίχρονο η Σίτι δεν ήταν ο εαυτός της. Η μαζική άμυνα της Άστον Βίλα τη δυσκόλεψε αρκετά και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι «Χωριάτες» προηγήθηκαν και στο σκορ.

Το 0-2 του Κουτίνιο στο 69 έμοιαζε με ταφόπλακα και στις κερκίδες είχαν αρχίσει οι προσευχές προκειμένου η Γουλβς να κρατήσει το 1-1 στον «Άνφιλντ». Ένα λεπτό πριν το 0-2 της Βίλα ο Πεπ απέσυρε τον Μπερνάρντο Σίλβα και πέρασε στη θέση του τον Γκουντογκάν. Τον άνθρωπο που έμελλε να καθορίσει τη μοίρα της φετινής Premier League. Με δύο γκολ στο 76 και το 81, ο Γερμανός υπέγραψε μια μυθική ανατροπή στέλνοντας στον έβδομο ουρανό την μπλε πλευρά του Μάντσεστερ.

Ένα πρωτάθλημα ψυχής και χαρακτήρα

Ό,τι και να λέμε για την πλούσια διοίκηση, ό,τι κι αν της χρεώσουμε για τους αποκλεισμούς από το Champions League, η Μάντσεστερ Σίτι είναι η ομάδα που έχει κυριαρχήσει το αγγλικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Από τους οχτώ συνολικά τίτλους της, οι έξι έχουν έρθει τα τελευταία έντεκα χρόνια. Οι τέσσερεις εξ αυτών τα τελευταία πέντε. Οι «Πολίτες» χτίζουν μια δυναστεία που μπορεί τώρα να υποτιμάται, όμως σε βάθος χρόνου σίγουρα θα μείνει στην ιστορία. Η παραμονή τους σε κορυφαίο επίπεδο είναι τέτοιας διάρκειας που έχουν προλάβει να αλλάξουν τρεις βασικούς αντιπάλους.

Στις αρχές της δεκαετίας κονταροχτυπιόνταν με τη συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ. Μετά ήταν η Τσέλσι και από το 2018 και μετά έχουμε τις επικές μονομαχίες με τη Λίβερπουλ. Από τους τίτλους που έχουν κατακτήσει τα τελευταία χρόνια οι τρεις έχουν έρθει δια περιπάτου και οι άλλοι τρεις με αίμα και άμμο. Πιο συγκεκριμένα τα πρωταθλήματα του 2011, του 2019 του 2022 είναι από τα πιο ανταγωνιστικά που έχει κατακτήσει ποτέ ομάδα στην Αγγλία και όχι μόνο.

Το 2011 χρειάστηκε το περιβόητο Αγκουεροοοοοοό ώστε η Σίτι να πάρει τον τίτλο στην ισοβαθμία με τη Γιουνάιτεντ. Το 2019 είχαμε μια συγκλονιστική κούρσα τίτλου, όπου Σίτι και Λίβερπουλ κατέρριψαν κάθε λογική. Οι «Πολίτες» ήρθαν από το -5 και με δεκατέσσερεις σερί νίκες τερμάτισαν στην πρώτη θέση με 98 βαθμούς, αφήνοντας πίσω τους τη Λίβερπουλ με 97. Θα μας επιστρέψετε ωστόσο να θεωρήσουμε το φετινό πρωτάθλημα το πιο δύσκολο από τα τρία.

Σε μια προσομοίωση της σεζόν 19/20, Σίτι και Λίβερπουλ έφτασαν ξανά μέχρι την τελευταία αγωνιστική να διεκδικούν το τρόπαιο. Λέμε ότι το φετινό ήταν το πιο δύσκολο παρόλο που κρίθηκε πιο νωρίς από εκείνο του 2011 και με λιγότερους βαθμούς από εκείνο του 2019. Γιατί; Γιατί οι διαφορές των ομάδων ήταν μικρότερες από ποτέ. Η φετινή Λίβερπουλ ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών. Η πίεση που έβαλε στην ομάδα του Πεπ την έφερε στα όριά της. Ευτυχώς για εκείνη ο Ιλκάι Γκουντογκάν ήταν εκεί για να τη βοηθήσει τα ξεπεράσει.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ