ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Στον τελικό ο Ολυμπιακός, έκαναν το θαύμα τους τα «ερυθρόλευκα» πιτσιρίκια! (vids)
Αποκάλυψη Γκουαρντιόλα – «Ήθελε να φύγει! Εγώ φταίω, δεν του έδινα χρόνο…»
Αρτέτα: «Πάτε καλά; Βάζουμε τόσα γκολ και… λέτε πως έχουμε πρόβλημα»
Τα μεγάλα φαβορί για την Χρυσή Μπάλα – Bye, bye Μέσσι! (pic)
Τσέλσι, πες αλεύρι – Επιστρέφει ο ανεπιθύμητος στο Λονδίνο!
Ρεάλ: Ακραία απόφαση του Αντσελότι – Διώχνει το μεγάλο αστέρι και… ξενέρα!
Τεν Χαγκ… κοιμάσαι – «Δεν αλλάζω άποψη, όσο καλά και αν παίζει»
Ρίχνει… μπουρλότο η Mundo Deportivo: «Ο Ζιντάν αναλαμβάνει την Μπάγερν Μονάχου»
Ο «πυραυλοκίνητος» Γκιρασί ετοιμάζεται για απόβαση στη Μαδρίτη
Guardian: «Η Άρσεναλ αντεπιτίθεται με 180 εκατ. ευρώ για δύο παιχταράδες»
Αξία ανεκτίμητη: Η αγκαλιά του Τζολάκη με τον πατέρα του (pics)
«Άδειασε» την Μπάγερν ο Νάγκελσμαν – Είπε το «ναι» στην Εθνική Γερμανίας
Παρουσιάστηκε η νέα φανέλα – κόσμημα της Εθνικής Ελλάδος (pic)
Λαπόρτα: «Πάμε στη Μαδρίτη για να νικήσουμε τη Ρεάλ»
Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν… νιώθει από κούραση – Θέλει να διαλύσει την Μπαρτσελόνα
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Topics

Η Γιουνάιτεντ (ξανα)χάνει τον Πογκμπά ακριβώς όπως της αξίζει!

Ο Πολ Πογκμπά αποχωρεί για δεύτερη φορά ως ελεύθερος από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Η Γιουνάιτεντ (ξανα)χάνει τον Πογκμπά ακριβώς όπως της αξίζει!

Το καλοκαίρι του 2016 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδινε 105 εκατομμύρια στη Γιουβέντους προκειμένου να διορθώσει ένα τραγικό της λάθος. Ο Πολ Πογκμπά εξέθεσε τους «Κόκκινους Διαβόλους» και τους ανάγκασε να πληρώσουν ακριβά το ότι τον άφησαν να φύγει ως ελεύθερος το 2012. Έξι χρόνια μετά ο Γάλλος αποχωρεί από το «Ολντ Τράφορντ» ξανά ως ελεύθερος έχοντας μάλλον μετανιώσει για την επιλογή του να επιστρέψει.

Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;

Το δις εξαμαρτείν

Στις τέσσερεις σεζόν του με τη Γιουβέντους, ο Πογκμπά έβγαλε μάτια. Έχοντας ελάχιστη εμπειρία σε επαγγελματικό επίπεδο, μπήκε με το καλημέρα στη βασική εντεκάδα και έκανε πάταγο με τις εμφανίσεις του. Η κορυφαία τεχνική του κατάρτιση σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή σωματοδομή του δημιουργούσαν έναν τρομακτικό συνδυασμό. Ο Γάλλος έμοιαζε με ένα ασταμάτητο θηρίο μέσα στο γήπεδο. Δίπλα σε παίκτες όπως οι Πίρλο, Βιντάλ και Μαρκίνιος στάθηκε σαν ίσως προς ίσο.

Μαγικές πάσες, εντυπωσιακά γκολ και περίτεχνες ενέργειες ήταν στο ρεπερτόριό του κάθε φορά που πατούσε στο χορτάρι. Όλη η Ευρώπη παραμιλούσε με τα κατορθώματα ενός παιδιού με προσόντα που δεν είχαμε ξαναδεί σε κεντρικό χαφ. Ο Πογκμπά καθιερώθηκε γρήγορα ως ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο και έγινε μήλο της έριδος για όλες τις μεγάλες ομάδες της γηραιάς ηπείρου. Ανάμεσα σε αυτές και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ανέδειξε ποδοσφαιρικά τον Γάλλο. Πογκμπά

Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» είδαν ένα δικό τους παιδί που άφησαν να φύγει ως ελεύθερος, να μεγαλουργεί για χάρη μιας άλλης ομάδας. Όταν ο Πογκμπά άκουσε για το ενδιαφέρον τους  έκλεισε τα αυτιά του σε οποιαδήποτε άλλη προοπτική. Θεωρούσε πως είχε ανοιχτούς λογαριασμούς στο «Ολντ Τράφορντ» και ήθελε να τους… διευθετήσει. Η επιστροφή του κόστισε 105 εκατομμύρια και τον έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή στον πλανήτη μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Σε μια περίεργη περίοδο για τον σύλλογο, η απόκτηση ενός παίκτη του δικού του στάτους ήταν μεγάλη ψυχολογική τόνωση. Έξι χρόνια μετά τίποτα δεν θυμίζει την αισιοδοξία που υπήρχε το καλοκαίρι του 2016. Ο Πογκμπά αποχωρεί ξανά ως ελεύθερος χωρίς να έχει πετύχει τίποτα απ’ όσα ονειρεύτηκε όταν αποφάσιζε να επιστρέψει. Ο ίδιος δεν υπήρξε υπόδειγμα επαγγελματία, όμως η μεγαλύτερη ευθύνη αυτής της αποτυχίας βαραίνει σίγουρα τη Γιουνάιτεντ. Ο τρόπος που τελειώνει η σχέση των δύο πλευρών δείχνει πολλά για το πόσο λάθος λειτουργούν τα πάντα στην ομάδα.

Ρεσιτάλ τραγικής διαχείρισης

Ο Πολ Πογκμπά δεν είναι και πιο εύκολη περίπτωση ανθρώπου. Σίγουρα πρόκειται για έναν χαρακτήρα με αρκετά προβλήματα που συχνά αφήνει το ποδόσφαιρο να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Ναι ο Γάλλος δεν είναι μια προσωπικότητα που κερδίζει τον σεβασμό για τη στάση του εντός και εκτός γηπέδων. Είναι όμως παικταράς. Κι αυτό το έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές για να το αμφισβητήσει κανείς. Στη Γιουβέντους ήταν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο έχοντας προπονητές που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους.

Αυτός που τον καθιέρωσε ως βασικό ήταν ο Αντόνιο Κόντε και εκείνος που τον απογείωσε ο Μάσιμο Αλέγκρι. Δύο προσωπικότητες έντονες, που δεν ανέχονται το παραμικρό περιστατικό απειθαρχίας. Υπό τις οδηγίες τους ο Πογκμπά έκανε σταθερά κορυφαίες εμφανίσεις. Στην εθνική Γαλλίας είναι εδώ και χρόνια ένας από τους πυλώνες της ομάδας. Βασικός σε κάθε μεγάλη διοργάνωση και φυσικά κομβικός στην κατάκτηση του Mundial το 2018.

Και εκεί κάνει κουμάντο μια εξίσου ισχυρή προσωπικότητα. Ο Ντιντιέ Ντεσάν. Ο άνθρωπος που επί χρόνια άφηνε εκτός κλήσεων τον κορυφαίο του επιθετικό επειδή τον θεωρούσε προβληματικό χαρακτήρα. Στη Γιουνάιτεντ είναι αλήθεια πως ο Πογκμπά δεν είχε συνέπεια. Πέρασε καλές περιόδους που ήταν αυτός που όλοι ξέρουμε ότι μπορεί να είναι και άλλες που δεν βλεπόταν. Βέβαια θα έλεγε κανείς ότι ακριβώς το ίδιο ισχύει για τη Γιουνάιτεντ στην ανάλογη χρονική περίοδο.

Όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε ούτε μια φορά που οι «Κόκκινοι Διάβολοι» να παρουσίασαν ένα σταθερά καλό πρόσωπο. Κανείς από τους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της τα τελευταία χρόνια δεν κατάφερε να έχει διάρκεια. Ακόμα και ο εντυπωσιακός Μπρούνο Φερνάντες φέτος είδε την απόδοσή του να πέφτει. Από τότε που αγόρασε τον Πογκμπά δεν υπήρξε ποτέ το παραμικρό πλάνο αξιοποίησής του. Ποτέ δεν έπαιξε δίπλα του ένα αμυντικό χαφ αντίστοιχου επιπέδου. Η φυγή ήταν μονόδρομος για εκείνον.

Τον πήγε πίσω

Όλα αυτά τα χρόνια ο Πογκμπά έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο της κριτικής. Έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα και έχει δεχτεί τα περισσότερα πυρά για την κακή πορεία της Γιουνάιτεντ. Η αλήθεια είναι πως ο Γάλλος χαφ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στο «Ολντ Τράφορντ», όμως και να το έκανε δεν θα άλλαζαν πολλά. Ακόμα κι αν ο Πογκμπά δεν είχε κάνει ούτε μισό κακό παιχνίδι, η πορεία της ομάδας δεν θα είχε την παραμικρή αλλαγή.

Η διαφορά από τους ανταγωνιστές ήταν πάντα τέτοια που ακόμα κι αν εκείνος αποτελούσε μόνιμο σημείο αναφοράς στο κέντρο, τα πράγματα θα ήταν ακριβώς ίδια. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μια ομάδα με πάρα πολλά προβλήματα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κατρακύλα της με την ασυνέπεια του Πογκμπά. Περισσότερο εκείνη έβλαψε τον Γάλλο, παρά εκείνος αυτήν. Αν αντί για τη Γιουνάιτεντ είχε μείνει στη Γιουβέντους ή είχε πάει σε κάποια άλλη μεγάλη ομάδα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά για αυτόν.

Θα είχε κατακτήσει σίγουρα περισσότερα τρόπαια και τα όποια προβλήματά στον χαρακτήρα του δεν θα φαίνονταν τόσο έντονα. Γιατί; Γιατί σε μια ομάδα που κερδίζει τα πάντα είναι πιο ωραία. Αυτή η εξαετία στην Αγγλία κόστισε στον Πογκμπά. Του κόστισε σε φήμη, σε τίτλους, στην εικόνα του. Στα 29 του πλέον, αποχωρεί για να βρει τον καλό του εαυτό και να παίξει στο επίπεδο που μπορεί.

Παρά την κακή του εικόνα τα τελευταία χρόνια, πολλές μεγάλες ομάδες θα ήθελαν πολύ να τον εντάξουν στο ρόστερ τους. Ρεάλ Μαδρίτης, Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι, τον έχουν ψηλά στις λίστες τους. Πάντως αυτή που δείχνει να έχει το μεγάλο προβάδισμα για τον αποκτήσει είναι η Γιουβέντους. Πόσο άσχημα θα νιώσουν άραγε στη Γιουνάιτεντ αν δουν τους «Μπιανκονέρι» να τον υπογράφουν τσάμπα για άλλη μια φορά;

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ