ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σ-έξι και όποιος αντέξει με αυτή τη Λίβερπουλ! (vid)
Η Λίβερπουλ σπάει… πλάκα με την Τότεναμ: Γκολ και ο Σαλάχ! (vid)
Δεν σταματάει να σκοράρει η Λίβερπουλ – Κρατάει ζωντανή την Τότεναμ με ΣΟΥΤΑΡΑ ο Μάντισον! (vids)
Show της Ρεάλ Μαδρίτης με καλεσμένη τη Σεβίλλη (vid)
Σέντρα «λουκούμι» από τον Άρνολντ και άπιαστη κεφαλιά από τον Ντίας! (vid)
Μαγική ενέργεια από τον Σαλάχ και δοκάρι για τη Λίβερπουλ! (vid)
Ρεάλ Μαδρίτης, αυτό είναι το μεγαλείο σου: Το pasillo στον Νάβας! (vid)
Πίκρα για την Τσέλσι στο Γκούντισον Παρκ
«Τρίμπαλο» της Μπόρνμουθ και… δράμα η Γιουνάιτεντ (vid)
«Βρέχει» υπεργκολάρες στο Μπερναμπέου: «Διαμαντάκι» από τον Βαλβέρδε (vid)
Γκολ… «ρουκέτα» ο Μπαπέ – Κατεδάφισε το τέρμα της Σεβίλλης (vid)
Ο Κλάιφερτ… σκοτώνει τη Γιουνάιτεντ (vid)
Ξεκίνησε το παραμύθι: Το πρώτο επαγγελματικό γκολ του 17χρονου Καρέτσα (vid)
«Κέρασε» γκολ από στημένη φάση η Μπόρνμουθ τη Γιουνάιτεντ (vid)
O Λαουτάρο αποκάλυψε το μυστικό της επιτυχίας του μαέστρου Ιντζάκι
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η μπάλα στην εξέδρα

Μουντιάλ 1998: Στημένο ή όχι – Οι «σκανταλιές» του Πλατινί και ο «ονειρικός» τελικός

Ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, είχε παραδεχτεί το 2018 ότι η κλήρωση του Μουντιάλ του 1998 είχε φτιαχτεί ώστε η Γαλλία να αντιμετωπίσει τη Βραζιλία στον τελικό.

Μουντιάλ 1998: Στημένο ή όχι – Οι «σκανταλιές» του Πλατινί και ο «ονειρικός» τελικός

Ο Μισέλ Πλατινί απότέλε θρύλο του γαλλικού ποδοσφαίρου και της Γιουβέντους, κατακτώντας το EURO το 1984 και το Τσάμπιονς Λιγκ το 1985.

Ο Γάλλος παλαίμαχος εκλέχθηκε προέδρος της UEFA τον Γενάρη του 2007. Το 2015, όμως, κατηγορήθηκε ότι έλαβε «άπιστη πληρωμή» ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων από τον πρόεδρο της διεθνούς Ομοσπονδίας Σεπ Μπλάτερ.  Εν τέλει, κρίθηκε ένοχος για παραβιάσεις δεοντολογίας και απαγορεύτηκε η ενασχόληση του με το άθλημα έως το 2023.

Ήταν στημένο το Μουντιάλ του 2018;

Ο θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου, Μισέλ Πλατινί και πρώην πρόεδρος της UEFA, παραδέχτηκε το 2018 ότι στο Μουντιάλ του 1998 οι διασταυρώσεις είχαν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι οικοδεσπότες Γάλλοι να μην συναντήσουν την υπερδύναμη, εθνική Βραζιλίας πριν τον τελικό. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιζόταν το «όνειρο όλων» να συναντηθούν οι δύο ομάδες στον τελικό. Θυμίζουμε ότι εκείνο του Μουντιάλ διεξαγόταν στη Γαλλία.

Ο Μισέλ Πλατινί τόνισε ότι η Γαλλία χρησιμοποίησε ένα «τρικ» για να επηρεάσει την κλήρωση των ομίλων του Μουντιαλ.

«Όταν οργανώσαμε το ημερολόγιο, κάναμε ένα μικρό κόλπο. Αν τερματίζαμε πρώτοι στον όμιλο και η Βραζιλία τερμάτιζε πρώτη, δεν θα μπορούσαμε να βρεθούμε πριν τον τελικό. Δεν δουλέψαμε για έξι χρόνια για να διοργανώσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο για να μην κάνουμε κάποιες σκανταλιές. Όταν είσαι στο σπίτι, θέλεις να μπορείς να απολαμβάνεις πράγματα. Πιστεύεις ότι οι άλλοι δεν το κάνουν για τα Μουντιάλ τους; Η Γαλλία εναντίον της Βραζιλίας στον τελικό, αυτό ήταν το όνειρο όλων» είχε πει χαρακτηριστικά.

Πώς το κατάφερε αυτό

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες κληρώσεις των τουρνουά, οι νοκ άουτ γύροι χωρίζονται σε δύο μισά. Εκεί, οι 4 νικητές των γκρουπ δε μπορούν να κερδίσουν κανέναν από τον νικητή των άλλων 4 γκρουπ μέχρι τον τελικό.

Το 1998 οι νικητές του γκρουπ Α,D,E, και H ήταν στο πρώτο μισό της κλήρωσης. Το γκρουπ B, C, F και G ήταν στο άλλο.

Ως οικοδεσπότες, η Γαλλία ήταν προκαθορισμένο ότι θα λάβουν τη θέση C1 ενώ η Βραζιλία τοποθετήθηκε στο Α1 ως υπερασπιστρια του τίτλου. Θυμίζουμε ότι μέχρι και το 2006 ο κάτοχος του προηγούμενου Μουντιάλ είχε εξασφαλισμένη θέση στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Επομένως, ΓΓαλλία και Βραζιλίας δε μπορούσαν να συναντηθούν παρά μόνο στον τελικό – με την προϋπόθεση ότι θα τερμάτιζαν στην 1η θεση του ομίλου τους, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν δεδομένο.

Ποιος το αποφάσισε αυτό;

Λίγο πριν από την κλήρωση των τελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Οργανωτική Επιτροπή της FIFA συνεδριάζει για να οριστικοποιήσει τη διαδικασία της κλήρωσης. Αυτή δεν είναι μια απόφαση που μπορεί να ληφθεί αποκλειστικά από τη διοργανώτρια χώρα, αλλά ο Πλατινί και ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και ο συμπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Φερνάν Σαστρ, θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση για να ζητήσουν αυτό το είδος της κατάταξης.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της FIFA ήταν ο Lennart Johansson από τη Σουηδία και συμμετείχε επίσης ο τότε πρόεδρος της FIFA, Joao Havelange, από τη Βραζιλία.

Ήταν τελικά στημένη η κλήρωση;

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ίδια η κλήρωση ήταν στημένη με οποιονδήποτε τρόπο. Η Γαλλία κληρώθηκε με τη Δανία, τη Νότια Αφρική και τη Σαουδική Αραβία. Η Βραζιλία κληρώθηκε με τη Νορβηγία, τη Σκωτία και το Μαρόκο. Και οι δύο έπρεπε να φτάσουν στην κορυφή του δικού τους ομίλου και να περάσουν από τους γύρους νοκ άουτ για να φτάσουν στον τελικό.

Η Γαλλία κέρδισε την Παραγουάη, την Ιταλία και την Κροατία για να περάσει στον τελικό, ενώ η Βραζιλία πέρασε από τη Χιλή, τη Δανία και την Ολλανδία.

Έκαναν κάτι λάθος;

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η Γαλλία δημιούργησε μια κατάσταση όπου δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την κύρια αντίπαλό της για τον τίτλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου με το να κατανεμηθεί σε διαφορετικό μισό της κλήρωσης, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητές της για επιτυχία. Αλλά δεν θα ήταν ή μόνη διοργανώτρια που θα απολάμβανε αυτό το προνόμιο. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα από τα προνόμια των διοργανώτριων χωρών. Αυτό συνέβη και σε άλλα τουρνουά, όπως το 1994, το 2002 και το 2006.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ