Ο Άγιαξ είναι εδώ και χρόνια γνωστός για την παραγωγή και εξαγωγή κορυφαίου επιπέδου ποδοσφαιρικών ταλέντων. Οι ακαδημίες του «Αίαντα» είναι οι πιο ξακουστές στην Ευρώπη. Από εκεί έχουν αναδειχθεί παίκτες που έγραψαν και γράφουν ιστορία στα γήπεδα. Κάθε χρόνο, οι Ολλανδοί μας συστήνουν νέους ποδοσφαιριστές που λίγους μήνες μετά γίνονται περιζήτητοι ανάμεσα στα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ. Φέτος για ακόμη μια χρόνια, ο Άγιαξ προχώρησε σε σπουδαίες πωλήσεις και γέμισε τα ταμεία του. Όλα αυτά χωρίς σε καμία περίπτωση να αφήνει σε δεύτερη μοίρα την ανταγωνιστικότητα της ομάδας του και τη διάθεση για διάκριση σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει.
Αν σου αρέσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, τότε θα σου αρέσει σίγουρα και η σελίδα μας στο Facebook!
Πουλάει αλλά δεν ξεπουλάει
Κάθε καλοκαίρι ο Άγιαξ είναι μια από τις πλέον πολυάσχολες ομάδας στο μεταγραφικό παζάρι. Ως ένας σύλλογος που κάνει μόνιμα πρωταθλητισμό στην Ολλανδία και παράλληλα στοχεύει ψηλά και στην Ευρώπη, ο «Αίαντας» προφανώς και θέλει να εμφανίζεται καλύτερος κάθε χρόνο. Μόνο που για εκείνους εξίσου σημαντικό -ίσως και σημαντικότερο- κόμματι με τις αφίξεις, είναι και οι αποχωρήσεις. Οι παίκτες του προσελκύουν ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης και εκείνος δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους παραχωρήσει. Με τους δικούς του όρους βέβαια.
Ο Άγιαξ προχωράει σε εντυπωσιακές πωλήσεις, όμως αυτές γίνονται με πλάνο και πάντα με γνώμονα το καλό της ομάδας. Προφανώς στο κλαμπ γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κρατήσουν παίκτες για τους οποίους ενδιαφέρονται κορυφαίες ομάδες των κορυφαίων πρωταθλημάτων. Παρόλα αυτά οι Ολλανδοί είναι αυστηροί στον αριθμό των παικτών που θα παραχωρήσουν. Το τελευταίο που θέλουν είναι η ομάδα να χάσει τον προσανατολισμό της και να ρίξει τα αγωνιστικά της στάνταρ.
Εκτός από τις μεγάλες και λαμπερές πωλήσεις, με τις οποίες ασχολούνται όλοι, γίνονται και άλλες πιο… ταπεινές αλλά πάντα στοχευμένες. Φέτος για παράδειγμα αποχώρησαν από την ομάδα πάνω από δεκαπέντε ποδοσφαιριστές. Πολλοί από αυτούς με σημαντικούς ρόλους την περασμένη σεζόν. Για παράδειγμα ο βασικός αριστερός μπακ Ταλιαφίκο πουλήθηκε στη Λυών και ο τρίτος στόπερ Σχίουρς στην Τόρινο. Την ίδια στιγμή ακόμη επτά παίκτες αποχώρησαν είτε ως ελεύθεροι, είτε με μικροποσά.
Αυτές οι κινήσεις παίζουν τεράστιο ρόλο στην ισορροπία του ρόστερ, όμως κακά τα ψέματα όλο το παιχνίδι παίζεται στις πωλήσεις εκατομμυρίων που σπάνε τα ταμεία. Οι φετινές μεγάλες αποχωρήσεις του Άγιαξ ήταν πέντε. Κι από αυτές ο «Αίαντας» έγινε κατά 207 εκατομμύρια ευρώ πλουσιότερος. Με αυτά τα χρήματα εξασφαλίζεται τόσο η βιωσιμότητα του συλλόγου, όσο και η δυνατότητα για ενίσχυση ικανή να κρατήσει την ομάδα στον αφρό σε Ολλανδία και Ευρώπη.
Show me the money
Η περσινή ομάδα του Άγιαξ ήταν χωρίς αμφιβολία ένα εξαιρετικό σύνολο. Πολλοί τη συνέκριναν ακόμα και με την ομάδα του 2019 που έφτασε λίγα δευτερόλεπτα μακριά από τον τελικό του Champions League. Η αλήθεια είναι πως ο περσινός Άγιαξ του Τεν Χαχ έβγαζε γούστα, όμως δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις προσδοκίες. Πήρε το πρωτάθλημα, αλλά αποκλείστηκε αναπάντεχα από την Μπενφίκα στο Champions League και έχασε τον τελικό κυπέλλου από την Αϊντχόβεν.
Παρόλα αυτά, η περσινή ομάδα του «Αίαντα» ήταν όντως εντυπωσιακή. Έπαιζε όμορφο και διασκεδαστικό ποδόσφαιρο και είχε στη σύνθεσή της κάποιους πραγματικά ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Πέντε εξ αυτών αποχώρησαν φέτος για κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ και γέμισαν με ζεστό χρήμα τα ταμεία της ομάδας. Πιο συγκεκριμένα οι Μαζράουι και Χράφενμπερχ μετακόμισαν στη Μπάγερν Μονάχου, ο Αλέ πήγε στη Ντόρτμουντ, ενώ οι Άντονι και Μαρτίνεζ ακολουθήσαν τον Τεν Χαχ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Η αλήθεια είναι πως στις περιπτώσεις Μαζράουι και Χράφενμπερχ, ο Άγιαξ δεν τα πήγε τόσο καλά. Ο πρώτος υπέγραψε ελεύθερος και ο δεύτερος για μόλις 19 εκατομμύρια καθώς το συμβόλαιό του έληγε το επόμενο καλοκαίρι. Βέβαια αυτό που ακολούθησε στη συνέχεια έμελλε να είναι το απόλυτο ρεφάρισμα. Οι μηχανές ζεστάθηκαν με την πώληση του Αλέ για 31 εκατομμύρια στη Ντόρτμουντ και μετά εμφανίστηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» επιχειρούν μια νέα αρχή με τον Τεν Χαχ και ήθελαν να στηρίξουν με μεταγραφές αυτό το εγχείρημα. Ο Ολλανδός ήταν δεδομένο ότι θα προσπαθούσε να φέρει μαζί του στο «Ολντ Τράφορντ» κάποιους πρώην παίκτες του. Η αρχή έγινε με τον Λισάντρο Μαρτίνεζ, ο οποίος αποκτήθηκε με ένα πόσο που ξεπερνά τα 57 εκατομμύρια. Φυσικά ακολούθησε η πιο ακριβή μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού, με τον Άντονι να πηγαίνει στη Γιουνάιτεντ ως η ακριβότερη πώληση στην ιστορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου.
Ενίσχυση για όλα τα γούστα στοχεύοντας πάντα στην κορυφή
Πριν καν πουλήσουν τον Άντονι, οι πρωταθλητές Ολλανδίας είχα ήδη ενισχυθεί σημαντικά στις θέσεις που είχαν ανάγκη. Η απώλεια του Μαζράουι καλύφθηκε με μια εντελώς… Άγιαξ επιλογή. Ο 24χρονος Μεξικανός Χόρχε Σάντσες ήρθε από την Αμέρικα για να γίνει η νέα μεγάλη ανακάλυψη της ομάδας. Στα αριστερά της άμυνας ο 22χρονος Όουεν Βάινταλ αποκτήθηκε από την Άλκμααρ για να δώσει το κάτι παραπάνω σε σχέση με τον Ταλιαφίκο.
Αντίθετα ο Χράφενμπερχ θα αντικατασταθεί εκ των έσω, με τον πολλά υποσχόμενο Κένεθ Τέιλορ να έχει πάρει ήδη τη θέση του στην βασική εντεκάδα. Στο κέντρο της άμυνας το κενό του Μαρτίνεζ καλύφθηκε με την απόκτηση του 22χρονου Κάλβιν Μπασσέι από τη Ρέιντζερς και του 19χρονου Αχμετσάν Καπλάν από την Τραμπζονσπόρ. Η παραμονή του Τίμπερ -παρά το μεγάλο ενδιαφέρον- είναι επίσης μια σημαντική εξέλιξη για τα μετόπισθεν.
Στην επίθεση η επιστροφή του 20χρονου Μπράιαν Μπρόμπι και η απόκτηση του 21χρονου Λορέντζο Λούκα, είναι η απάντηση στη φυγή του Αλέ. Η πιο σημαντική φετινή προσθήκη είναι σίγουρα εκείνη του Στίβεν Μπεργκβάιν που επιστρέφει στην Ολλανδία για να βρει τον καλό του εαυτό και να ηγηθεί του νέου Άγιαξ. Από εκεί και πέρα ο Λούκας Οκάμπος βρίσκεται προ των πυλών για να αντικαταστήσει τον Άντονι, σε μια θέση που είχε ήδη προηγηθεί η απόκτηση του 19χρονου Φρανσίσκο Κονσεϊσάο από την Πόρτο.
Τέλος δεν αποκλείεται μια κίνηση της τελευταίας στιγμής για τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο που θα αποτελέσει ξεκάθαρη αναβάθμιση κάτω από τα δοκάρια. Οι συνολικές μεταγραφικές δαπάνες αναμένεται να φτάσουν -αν αποκτηθεί ο Βλαχοδήμος- τα 135 εκατομμύρια . Την ίδια στιγμή τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις αγγίζουν τα 221 εκατομμύρια. Με πιο απλά λόγια, ο Άγιαξ είναι κερδισμένος κατά 86 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχει κάνει τον παραμικρό σκόντο ως προς τις φιλοδοξίες του για την φετινή σεζόν. Καθόλου άσχημα.
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις