ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η παραμονή του Τσάβι στέρησε από την Μπαρτσελόνα μια νέα… σούπερ αρχή
Άστον Βίλα – Ολυμπιακός: Τα «κανόνια» ηχούν και η UEFA έθεσε το δίλημμα (pic)
Γιουνάιτεντ: O αρχηγός άργησε αλλά πήρε μπροστά (stats)
Η Γιουνάιτεντ βρήκε τον φορ που θέλει στο Νησί αλλά είναι πανάκριβος
Ο Μπέλινγχαμ βάζει παντού… γκολάρες – Η «καυτή» σύντροφος του αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης (pics)
Σιγά που θα άφηνε η Μπάγερν Μονάχου – Βρήκε ποιον θα αρπάξει από τη Λεβερκούζεν
H Ρεάλ Μαδρίτης έχει στα… χέρια της την καλύτερη «σκούπα» της La Liga (stats)
Μπαρτσελόνα: Οι τρεις εγγυήσεις του Λαπόρτα που άλλαξαν την απόφαση του Τσάβι
Κλοπ: «Τα κάναμε όλα λάθος με Έβερτον, συγνώμη από τους οπαδούς μας»
Αγχώθηκε κόντρα στην ουραγό η Γιουνάιτεντ, αλλά έσωσε την παρτίδα (vid)
Η Αταλάντα στον τελικό με «ντόρτια» και τώρα Γιουβέντους! (vid)
Η Λίβερπουλ ανέστησε την Έβερτον… αυτοκτονώντας! (vid)
Γκάλαχερ για Τσέλσι: «Φάγαμε πέντε από την Άρσεναλ αλλά προσπαθήσαμε»!
La Liga: Στέλνει το El Clasico εκτός Ισπανίας!
Τραγικές άμυνες από Λίβερπουλ και Γιουνάιτεντ, δώρα σε Έβερτον και Σέφιλντ! (vids)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Θέματα

Ο Τζάκα γίνεται ο μέσος που η Άρσεναλ (δεν ήξερε ότι) είχε ανάγκη!

Η σχέση του Γκρανίτ Τζάκα με την Άρσεναλ έχει περάσει από σαράντα κύματα, όμως τώρα βρίσκεται στην καλύτερη της φάση.

Ο Τζάκα γίνεται ο μέσος που η Άρσεναλ (δεν ήξερε ότι) είχε ανάγκη!

Ο Γκρανίτ Τζάκα είναι μια προσωπικότητα που έχει βρεθεί αρκετές φορές στο μάτι του κυκλώνα. Τα προηγούμενα χρόνια, ο Ελβετός μέσος αντιμετωπίστηκε ως ο νούμερο ένα υπεύθυνος για την τραγική πορεία της ομάδας. Οι οπαδοί τον γιούχαραν επανειλημμένα και ζήτησαν πολλές φορές την απομάκρυνσή τους. Η κατάσταση κόντεψε να ξεφύγει όταν το 2019 ο παίκτης αντέδρασε ανταλλάσσοντας βαριές κουβέντες με οπαδούς και πετώντας  τη φανέλα του. Κάθε καλοκαίρι ο Τζάκα έφευγε από την Άρσεναλ και κάθε φορά κατέληγε να είναι βασικός. Το ίδιο έγινε και φέτος. Μόνο που αυτή τη φορά οι αποδοκιμασίες έχουν δώσει τη θέση τους στην αποθέωση.

Κάνε Like στη νέα σελίδα μας στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Ποιος είναι αυτός με το 34;

Η περσινή πορεία της Άρσεναλ ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά που γέννησε την πίστη ότι το πρότζεκτ που τρέχει μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πραγματικά καλό. Η έξοδος στο Champions League χάθηκε με άσχημη τρόπο, όμως ο σύλλογος είχε την ωριμότητα να το διαχειριστεί. Οι μεταγραφές που έγιναν το καλοκαίρι αναβάθμισαν σε σημαντικό βαθμό το ρόστερ και οι «Κανονιέρηδες» φιγουράρουν αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Η ομάδα του Αρτέτα είναι γεμάτη από φρέσκα πρόσωπα που δείχνουν ικανά να βγάλουν την Άρσεναλ από την πολυετή κρίση. Παίκτες όπως ο Σάκα, ο Ζεσούς, ο Όντεγκαρντ, ο Σαλίμπα και ο Μαρτινέλι δείχνουν σε κάθε ευκαιρία ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μέσα σε όλους αυτούς υπάρχει και ένα γνώριμος από τα παλιά που φέτος δείχνει αναγεννημένος. Η εικόνα του Γκρανίτ Τζάκα στο ξεκίνημα της χρονιάς σε κάνει πραγματικά να αμφιβάλλεις για το αν αυτό που βλέπεις είναι πραγματικότητα.

Ο καλοκαιρινός μεταγραφικός σχεδιασμός της Άρσεναλ προέβλεπε την απόκτηση ενός μέσου. Υποθετικά ο παίκτης που θα ερχόταν θα έπαιρνε τη θέση του Τζάκα δίπλα στον Τόμας. Οι «Κανονιέρηδες» είδαν αρκετές περιπτώσεις. Ήθελαν πολύ τον Τίλεμανς αλλά δεν κατάφεραν να τον πάρουν. Με τα πολλά ο Τζάκα ξεκίνησε για ακόμη μια χρονιά βασικός. Βέβαια αν στην Άρσεναλ ήξεραν τι θα ακολουθήσει δεν θα έψαχναν ποτέ για χαφ.

Ο Ελβετός βρίσκεται μόνιμα ανάμεσα στους διακριθέντες του Αρτέτα. Σε έναν πιο προωθημένο ρόλο, με περισσότερες δημιουργικές υποχρεώσεις κάνει τα καλύτερα του παιχνίδια από τότε που ήρθε στο Λονδίνο. Έχει ξεκινήσει βασικός σε όλα τα φετινά ματς της Άρσεναλ και έχει χάσει μόλις δύο λεπτά από τον διαθέσιμο αγωνιστικό χρόνο. Σε εννέα παιχνίδια μετρά δύο γκολ και τρεις ασίστ συνθέτοντας ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Παρτέι. Η ανάδειξη του σε MVP του νικηφόρου ντέρμπι με την Τότεναμ ήταν απλά η ιδανική επιβεβαίωση όλων των παραπάνω.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ: Η Άρσεναλ βρήκε τον επόμενο… Όντεγκαρντ!

Η Άρσεναλ δεν σταμάτησε ποτέ να τον πιστεύει

Η ανατροπή σκηνικού που βλέπουμε είναι κάτι που κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί να συμβεί. Ο Τζάκα ήταν μια μόνιμα ανοιχτή πληγή για την Άρσεναλ. Ακόμη κι αν δεν ήταν πάντα κακός, είχε συγκεντρώσει τόσο αρνητισμό γύρω του, που είναι να απορεί κανείς πως άντεξε να παραμείνει εκεί τόσα χρόνια. Από το 2019 και μετά η μπάλα χάθηκε τελείως και ο Ελβετός εξελίχθηκε στην πλέον ανεπιθύμητη (για τους φίλους) και κωμική (για τους αντιπάλους) φιγούρα.

Βλέποντας την παρουσία του στην εντεκάδα των «Κανονιέρηδων» στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν, οι περισσότεροι αναρωτήθηκαν «πόσο ακόμα Τζάκα»; Παρόλα αυτά ο σύλλογος ποτέ δεν τον αντιμετώπισε έτσι. Ό,τι κι αν έγινε η Άρσεναλ πάντα τον στήριζε και του έδειχνε ότι τον υπολογίζει. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για το πιο παλιό παίκτη της ομάδας αυτή τη στιγμή. Ένα παιδί που ήρθε όταν ακόμη προπονητής ήταν ο Αρσέν Βενγκέρ.

Επτά ολόκληρα χρόνια Άρσεναλ και Τζάκα πορεύονται μαζί. Ήταν καλοκαίρι του 2016 όταν οι «Κανονιέρηδες» έδιναν στην Γλάντμπαχ 45 εκατομμύρια ευρώ για τον κάνουν δικό τους. Ναι ο Ελβετός μπορεί να μην εξελίχθηκε ποτέ σε ηγέτη του κέντρου, όμως οι παίκτες που ξεχώρισαν στο «Έμιρεϊτς» αυτά τα χρόνια ήταν ελάχιστοι. Ίσως οι απαιτήσεις να ήταν υπερβολικές. Ίσως από ένα σημείο και μετά να ήταν και θέμα ψυχολογίας. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν ήταν θέμα προσπάθειας ή διάθεσης.

Ο Τζάκα είναι ένας παίκτης που παίζει πάντα με πάθος. Μπορεί να μην είναι ο Κίμιχ, όμως σε ένα κατάλληλο περιβάλλον είναι ικανός να βοηθήσει μια ομάδα τέτοιου επιπέδου. Η Άρσεναλ και ο Αρτέτα πίστεψαν σε αυτόν και ως αντάλλαγμα παίρνουν τον καλύτερο ποδοσφαιρικό εαυτό του. Πλέον οι κακές στιγμές μοιάζουν με μακρινό παρελθόν. Η πορεία της ομάδας και οι εμφανίσεις του πρώην αρχηγού έχουν κερδίσει όλη την προσοχή. Ακριβώς όπως πρέπει να γίνεται σε ένα υγιές ποδοσφαιρικό περιβάλλον.

Να γίνει ο μέσος που τόσα χρόνια της έλειπε

Μπορεί τυπικά να μην είναι, όμως ο Τζάκα θα μπορούσε να θεωρηθεί μεταγραφή για τη φετινή Άρσεναλ. Ο Αρτέτα βρήκε τον τρόπο να αναδείξει όλες τις αρετές του παίκτη του και να τον μετατρέψει σε σημείο αναφοράς για το παιχνίδι της ομάδας. Με τον Παρτέι να κάνει την περισσότερη βρώμικη δουλειά, ο Ελβετός έχει τον χώρο και την ασφάλεια να κινηθεί σε περισσότερους χώρους. Λειτουργεί περισσότερο ως ένας box to box μέσος και βρίσκεται όλο και συχνότερα μέσα ή κοντά στην αντίπαλη περιοχή.

Το μεγαλύτερό του όπλο ήταν πάντα η πάσα. Ακόμα και στις εποχές που τίποτα δεν πήγαινε καλά, ήταν φανερό πως ο Τζάκα διαθέτει μακρινές μεταβιβάσεις ακριβείας. Με την απόφαση του Αρτέτα να του δώσει μέτρα στο γήπεδο, οι μεταβιβάσεις αυτές συνδέονται περισσότερο με την επιθετική ανάπτυξη. Στο πρόσφατο ματς με τη Μπρέντφορντ για παράδειγμα, έδωσε ένα πάρε βάλε-γκολ στον Ζεσούς με μια πάσα την οποία θα ζήλευαν οι κορυφαίοι του είδους. Τζάκα

Η Άρσεναλ ζητούσε επί χρόνια από τον Τζάκα να καλύψει το κενό στο κέντρο της. Τελικά παίρνει αυτό που θέλει μέσα από τον διαφορετικό ρόλο που ο Αρτέτα δημιούργησε για τον Ελβετό. Τώρα το ζήτημα είναι η διάρκεια. Να καταφέρει ο παίκτης να εξελιχθεί σε σταθερά για την ομάδα του και να συνεχίσει να προοδεύει μέσα από το σύνολο. Αυτό βέβαια είναι και το διακύβευμα για ολόκληρη την Άρσεναλ.

Η χρονιά που ζει ο σύλλογος είναι κομβική για τη συνέχεια. Ίσως σηματοδοτήσει την επιστροφή του σε τροχιά πρωταθλητισμού. Σε ένα σύνολο με τόσους νεαρούς παίκτες η παρουσία φιγούρων με την εμπειρία του Τζάκα είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Αυτό που έχει όμως τη μεγαλύτερη αξία είναι πως ο 30χρονος μέσος προσφέρει πάνω απ’ όλα σε αγωνιστικό επίπεδο. Έτσι έκανε το κοινό του «Έμιρεϊτς» να τον αγαπήσει ξανά και έτσι θέλει να συνεχίσει.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ