ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Συγκινητικός Σιμεόνε: «Η νίκη αυτή ήταν δώρο του πατέρα μου» (vid)
Ο Αμορίμ έχει βρει τον επιθετικό που θα… εκτοξεύσει τη Γιουνάιτεντ!
Ο Αντσελότι τέλειωσε τις… δικαιολογίες για τον Μπαπέ! (pic)
Σε… αναμμένα κάρβουνα η Άρσεναλ – Έφυγε με πατερίτσες ο Σάκα! (vid)
«Απάντησε» στον Χάαλαντ με… υπέροχη δήλωση ο Γκουαρντιόλα! (vid)
Σόρλοθ, ο κακός… δαίμονας της Μπαρτσελόνα! (pic)
«Κέρβερος» Όμπλακ… ληστής Σόρλοθ και τάβλα η Μπαρτσελόνα
«Πάγωσε» το Μονζουίκ η γκολάρα του Ντε Πολ (vid)
Τζίμας ο εξολοθρευτής – «Καθαρίζει» για τη Νυρεμβέργη (vid)
Χάθηκε η μπάλα και ο Πέδρι την εμφάνιση στα δίχτυα της Ατλέτικο (vid)
«Καρέ» Σικ και η 5αστερη Λεβερκούζεν ξεκινά το κυνήγι της Μπάγερν (vid)
Ο Ζεσούς με τα… δώρα του και η Άρσεναλ με την «πεντάρα» της! (vid)
Ο Κλάιν παραλίγο να διαλύσει τον αστράγαλο του Καλαφιόρι (vid)
O Μέρετ έσωσε τη Νάπολι στο 90′ από τα… δόντια του Μπαλοτέλι (vid)
Η Νάπολι «άλωσε» τη Γένοβα και πάτησε κορυφή (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
FACE CONTROL

Μεσούτ Οζίλ: Καλλιτέχνης θα πει…

Ο Μεσούτ Οζίλ ανακοίνωσε ότι μέχρι εδώ ήταν τα... δίφραγκα και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ως ένας από τους τελευταίους «καλλιτέχνες».

Μεσούτ Οζίλ: Καλλιτέχνης θα πει…

Ο Μεσούτ Οζίλ είχε σταματήσει να είναι θέμα συζήτησης και κουβέντας στα καφενεία της Τουρκίας. Όχι τώρα. Αλλά εδώ και καιρό. Όλοι στην αρχή είχαν ενθουσιαστεί όταν ο έμπειρος μεσοεπιθετικός άφησε το γκλαμουράτο και κοσμοπολίτικο Λονδίνο για χάρη της πρώτης του μεγάλης ποδοσφαιρικής αγάπης: της Φενερμπαχτσέ.

Ωστόσο, ακόμη και εκεί αυτός ο -νεανικός- ενθουσιασμός δεν κράτησε πολύ. Κάτι οι τραυματισμοί, κάτι οι κακές εμφανίσεις, κάτι η αδιαφορία του και το «βαρύ» συμβόλαιό του, τον άφησαν, μετά από περίπου έναν χρόνο, εκτός ομάδας. Η Μπασακσεχίρ το περασμένο καλοκαίρι πήρε την απόφαση να… τζογάρει. Και ό,τι βγει. Εν τέλει δεν βγήκε κανείς κερδισμένος από αυτό το «στοίχημα» που βρήκε τον Γερμανό χαφ στα 34 του να είναι ψυχή και σώμα παλαίμαχος.

Το τέλος στην σπουδαία καριέρα του είχε μπει προ πολλού. Το τυπικό -και τελευταίο μέχρι το επόμενο- κεφάλαιο μπήκε το μεσημέρι της Τετάρτης (22/3) όταν με μία ανακοίνωσή του, μέσω των social media, έκανε γνωστό ότι το ποδόσφαιρο για εκείνον, μετά από 17 χρόνια, τελείωσε.

Σίγουρα τα στερνά δεν τιμούν τα… πρώτα στην περίπτωση του Μεσούτ Οζίλ. Παρόλα αυτά σαν ένας άλλος μεγάλος καλλιτέχνης είχε προλάβει να μας προσφέρει έργα σπάνιας και εξαιρετικής ομορφιάς. Γι’ αυτά θα τον ευχαριστούμε και θα τον κρατήσουμε στο μυαλό μας ως έναν από τους τελευταίους στη θέση «10». Άλλωστε ένας αρτίστας σαν και εκείνον δεν μεγαλώνει. Δεν… τελειώνει. Ποτέ. Είναι ακμαίος, όσο επίκαιρο είναι το έργο του. Και σίγουρα το δικό του θα είναι για πολύ καιρό.

Τα πρώτα μεγάλα παιχνίδια του

Ο Μεσούτ Οζίλ γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου και μεγάλωσε στο Γκελζενκίρχεν στις. Παιδί Τούρκων μεταναστών ξεκίνησε να έρχεται σε επαφή με άλλα παιδάκια λόγω της μανίας τους να παίζουν από το πρωί, μέχρι το βράδυ ποδόσφαιρο στα στενά δρομάκια της περιοχής. Κάτι σαν FIFA Street, αλλά πριν γίνει… μόδα. Από τότε, όμως, ξεκίνησε να κάνει τη διαφορά.

Οι γονείς του δεν άργησαν να τον γράψουν στις ακαδημίες πολλών και διαφορετικών τοπικών ομάδων. Μέχρι που το καλοκαίρι του 2005 η Σάλκε τον έντυσε στα χρώματά της. Η πιο σωστή απόφασή τους. Από τις πρώτες του κιόλας προπονήσεις με τους «βασιλικούς μπλε» έδειχνε ότι το… έχει. Ότι θα κάνει σπουδαία πράγματα. Αν και από τότε έμοιαζε ολίγον τι τεμπελάκος. Κάτι που τον έφερε αρκετές φορές σε αντιπαραθέσεις με τους προπονητές του.

Μία από αυτές έφτανε για να τον θέσει εκτός ομάδας ο Μάρκο Σλόμκα. Παρόλα αυτά η Βέρντερ Βρέμης κινήθηκε απλά και γρήγορα και έντυσε στα χρώματά της. Μία κίνηση που της κόστισε μόλις πέντε εκατομμύρια ευρώ. Αλλά στο μέλλον αυτά θα έμοιαζαν με… ψίχουλα. Έτσι, κι αλλιώς ήδη είχε κάνει τα πρώτα του σημαντικά ματς στη Bundesliga, δείχνοντας ένα μικρό κομμάτι της κλάσης και της ποιότητάς του που είχε ήδη αποκτήσει από τους δρόμους του Γκελζενκίρχεν.

Τα αμυντικά κενά και αδυναμίες της Βέρντερ δεν τον άφησαν να δείξει τόσο πολύ για το τι ήταν ικανός να προσφέρει. Παρόλα αυτά από τα πρώτα του κιόλας ματς είχε πάρει την μπαγκέτα του μαέστρου και οργάνωνε το παιχνίδι των «πράσινων». Παράλληλα, δυνάμωνε τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά, ώστε να αντέχει τα δυνατά μαρκαρίσματα, τις κριτικές -όποιες και αν ήταν αυτές- και γενικά να βγει… μπροστά. Έτσι, έκανε και με τον ίδιο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Βέρντερ πήγε στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2009, χάνοντας από τη Σαχτάρ.

Αλλά και την επόμενη σεζόν (2009-2010) έδειξε ότι στην ημέρα του ήταν κάτι παραπάνω από άξιος αναπληρωτής του Ντιέγκο και του κενού που είχε αφήσει πίσω του ο Βραζιλιάνος χαφ.

Κύλησε ο τέντζερης…

Νότιος Αφρική. Παγκόσμιο Κύπελλο 2010. Ο Μεσούτ Οζίλ όχι απλά είναι βασικός στην εθνική Γερμανίας. Μα κάνει και πολύ καλά ματς. Ναι μεν τα «πάντσερ» σταματούν πάνω στους Ισπανούς στα ημιτελικά. Αλλά εκείνος… συνεχίζει. Όχι στο Mundial αλλά προς Ισπανία μεριά, αφού η Ρεάλ Μαδρίτης για χάρη του έδωσε μόλις 15 εκατομμύρια ευρώ για χάρη του.

«Όταν η Ρεάλ Μαδρίτης σου κάνει πρόταση δεν το σκέφτεσαι πολύ. Απλά απαντάς θετικά και πηγαίνεις εκεί. Είναι μία τεράστια ομάδα και η πρόκληση είναι ανάλογη», θα πει στις πρώτες του δηλώσεις. Εκεί θα γίνει «ένα» εντός, αλλά και εκτός αγωνιστικού χώρου με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος φορ ήταν ακόμα… φρέσκος, αφού μόλις ένα καλοκαίρι νωρίτερα (εκείνο του 2009) άφησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για χάρη της «βασίλισσας». Έτσι, κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι του.

Οι δυο τους μπορούσαν να συνδυαστούν με κλειστά μάτια. Ο ένας έκοβε (Μεσούτ Οζίλ) και ο άλλος έραβε (Κριστιάνο Ρονάλντο). Trademark αυτής της συνεργασίας ήταν το iconic γκολ μέσα στο «Καμπ Νου» το 2012. Ο Οζίλ βγάζει μία μαγική κάθετη πάσα με τον Ίβηρα να νικάει από πλάγια θέση τον Βαλντές και τα υπόλοιπα να είναι γνωστά. Όπως και ο πανηγυρισμός του το γνωστό «calma, calma».

«Το να έχει ένας επιθετικός πίσω του έναν μέσο σαν τον Οζίλ του κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή. Είναι πολυτέλεια για εμένα να έχω έναν τέτοιο συμπαίκτη με τέτοιο επίπεδο. Πολλά γκολ μου οφείλονται σε εκείνον», τάδε έφη Κριστιάνο Ρονάλντο, λίγο πριν μείνει… μόνος του στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η «κανονιά» της Άρσεναλ με Οζίλ

Το καλοκαίρι του 2013 η Άρσεναλ ψάχνει ένα «μπαμ». Κάτι μεγάλο. Κάτι σπουδαίο. Όλοι περιμένουν αυτό να γίνεται με τον Γκονζάλο Ιγκουαΐν που τα ρεπορτάζ τον έφερναν πρώτο και καλύτερο στη λίστα του Αρσέν Βενγκέρ. Τελικά μερικές ώρες πριν το φινάλε των καλοκαιριών μεταγραφών οι Λονδρέζοι ανακοινώνουν την απόκτηση του Μεσούτ Οζίλ από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο… σπάγκος Βενγκέρ για χάρη του έκανε την υπέρβαση. Για χάρη του έδωσε στους Μαδριλένους 50 εκατομμύρια ευρώ (ή αλλιώς 42,5 εκατομμύρια λίρες) Ιστορική «κανονιά». Μιας και έγινε τότε η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Οι φίλοι της Άρσεναλ ήταν κάτι παραπάνω από χαρούμενοι με την απόκτησή του. Πίστευαν ότι η απόκτηση του Γερμανού μέσου ήταν αρκετή για να τους επαναφέρει και πάλι σε τροχιά πρωταθλήματος. Να γίνουν εκ νέου ανταγωνιστικοί εντός και εκτός των συνόρων. Η ιστορία τους έδειξε ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι.

Η ποιότητα του Οζίλ ήταν εμφανέστατη από τα πρώτα του κιόλας ματς με το κανόνι στο στήθος. Όσο όμως αυτός και οι: Ζιρού, Ποντόλσκι, Σάντσες -αργότερα-, Γουόλκοτ, έχτιζαν η άμυνα πίσω τους το γκρέμιζε. Ο έμπειρος μέσος είχε αρκετές μεταπτώσεις στις εμφανίσεις και στο παιχνίδι του. Όπως και όλη η ομάδα γενικότερα. Παρόλα αυτά τα highlights που μοίραζε ήταν συχνό φαινόμενο.

Τα πρώτα… σύννεφα στη σχέση του με την ομάδα ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2016 και έπειτα. Οι κακές εμφανίσεις ήταν κάτι παραπάνω από συχνό φαινόμενο όσο περνούσε ο καιρός. Παρόλα αυτά ο Βενγκέρ έβαζε το χέρι του στη φωτιά για εκείνον. Το ίδιο και η διοίκηση. Τον Ιανουάριο του 2018 και έξι μήνες πριν μείνει ελεύθερος ανανεώνει για τρία χρόνια ακόμα με την Άρσεναλ, υπογράφοντας το πιο ακριβό συμβόλαιο την ιστορία του συλλόγου και έχοντας λαμβάνειν 400.000 λίρες την εβδομάδα.

Από εκεί και πέρα όχι απλά επαναπαύτηκε. Μα δεν θύμιζε σε τίποτα τον καλό του εαυτό. Ο Βενγκέρ τον στήριζε, αλλά, οι εμφανίσεις του δεν… έπειθαν. Όπως δεν έπεισαν και τόσο πολύ τον Ουνάι Έμερι που ναι μεν τον χρησιμοποιούσε, αλλά, έχοντας πάντα δεύτερες σκέψεις. Μέχρι που ο Μίκελ Αρτέτα τον άφησε… ξεκρέμαστο, φέρνοντας το τέλος τον Ιανουάριο του 2021.

Ένα άδοξο τέλος που είχε μπει εδώ και καιρό

Ο αγωνιστικός του χρόνος ήταν ολοένα και λιγότερος. Ολοένα και πιο ποιοτικός. Αλλά τον Ιανουάριο του 2021 έμεινε ελεύθερος από την Άρσεναλ με τη Φενερμπαχτσέ να πιστεύει πως έχει πιάσει το… τζόκερ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής οι οικονομικές ετήσιες απολαβές το Οζίλ ήταν περίπου ανάλογες με αυτές που είχε στην Άρσεναλ.

Αυτές ήταν οι προσδοκίες. Η αλήθεια απείχε κατά πολύ μιας και ήταν… είδηση αν αγωνιζόταν. Τα καλά παιχνίδια του Οζίλ με την ομάδα της καρδιάς του, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, ήταν μετρημένα στα δάχτυλα των δύο χεριών. Οι τραυματισμοί του, η αδιαφορία του και γενικότερα οι απουσίες του τον έστειλαν εκτός ομάδας τον Μάρτιο του 2022. Το πέρασμά του από την Μπασακσεχίρ σχεδόν δεν χρήζει αναφοράς, αφού από τον Αύγουστο μέχρι και τον Μάρτιο του 2023 πραγματοποίησε μόνο τέσσερις εμφανίσεις. Ένα άδοξο τέλος απλά επισφραγίστηκε.

Μεσούτ Οζίλ και τίτλοι!

Για πολλούς τα στατιστικά και οι τίτλοι είναι τα πάντα… όλα. Για κάποιους καλλιτέχνες -σαν τον Μεσούτ Οζίλ- ήταν απλά… κάτι. Παρόλα αυτά το κοντέρ του Γερμανού μέσου έγραψε:

Με τη Βέρντερ Βρέμης:

1χ Κύπελλο Γερμανίας (2009)

Με τη Ρεάλ Μαδρίτης:

1χ Πρωτάθλημα Ισπανίας (2012)

1χ Κύπελλο Ισπανίας (2011)

1χ Super Cup Ισπανίας (2012)

Με την Άρσεναλ:

4χ Κύπελλο Αγγλίας (2014,2015,2017,2020)

4χ Community Shield (2014, 2015,2017, 2020)

Με την εθνική Γερμανίας:

1χ Παγκόσμιο Κύπελλο (2014)

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ