ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μεγάλη στιγμή για τον Ράγια: Καπάρωσε το «χρυσό γάντι» της Premier League!
Κλοπ: «Γι’ αυτό τον λόγο πάτωσαν οι αγγλικές ομάδες στην Ευρώπη»
Θρύλος της Λίβερπουλ «έκραξε» τον Σαλάχ δίχως… αύριο: «Είναι ατομίσταρος!»
Ο Αρτέτα γελάει με τα δημοσιεύματα για το μέλλον του Ζεσούς!
Ο Αρτέτα έριξε «βόμβα» πριν το ματς με την Μπόρνμουθ!
Ο Ρόις σε ένα συγκινητικό βίντεο εξήγησε γιατί αποχωρεί από την Ντόρτμουντ! (vid)
ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Τέλος από την Ντόρτμουντ ο Ρόις το καλοκαίρι!
Η μεγάλη επιστροφή για τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι γεγονός!
ΟΛΟ το Μάντσεστερ μάχεται για τα μάτια του Μανδά!
Κάνει πίσω η Μπαρτσελόνα για τον Μεσίνιο!
Ο Κλοπ ξεκαθάρισε πώς έχει η κατάσταση με τον Σαλάχ!
Τσέλσι: Οι επτά παίκτες που δε θα φορέσουν ξανά τη φανέλα της!
Η Λάτσιο… επιστρέφει δυναμικά για τον Ιωαννίδη!
Τζο Κόουλ: «Ο Βιρτς είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Μπέλινγχαμ»!
Η Τσέλσι βρήκε τον αντικαταστάτη του Τιάγκο Σίλβα!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Μίλαν

Ζορζ Γουεά: Ο «πάνθηρας» που δεν πιανόταν – Liberian boy που έγινε…«πρόεδρος» της Ευρώπης (vid)

Ο «πάνθηρας» που δάμαζε τις αντίπαλες άμυνες! Ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής της Αφρικής... που έχει μάθει να ηγείται ή πιο απλά, ο Ζορζ Γουεά!

Ζορζ Γουεά: Ο «πάνθηρας» που δεν πιανόταν – Liberian boy που έγινε…«πρόεδρος» της Ευρώπης (vid)

Το 1966 γεννήθηκε στην Μονρόβια, ένας από τους μελλοντικούς… ηγέτες του ποδοσφαίρου και της Λιβερίας. Το όνομα αυτού, Ζορζ Γουεά. 

Όπως κάθε παιδί, έτσι και ο ίδιος πέρασε πολύ δύσκολα χρόνια στην πατρίδα του, ζώντας σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης. Μοναδική του χαρά ήταν το ποδόσφαιρο. Δεν το έκανε για βιοποριστικούς λόγους, αλλά για να… περνάει η ώρα του, όπως έχει δηλώσει.

«Όταν ήμουν πιτσιρικάς, μετά το σχολείο πήγαινα και πουλούσα ντόνατς και τοστ! Έτσι έβγαζα μερικά χρήματα και τα έδινα στην οικογένεια μου, καθώς μόνο έτσι μπορούσαν να πληρώσουν τα χρήματα για να συνεχίσω τις σπουδές μου. Πέρασα δύσκολα χρόνια»

Έκανε τα πρώτα του βήματα σε ομάδες χαμηλής κατηγορίας της χώρας του. Στην συνέχεια έκανε το άλμα για την πρώτη κατηγορία, εκεί που κατέκτησε τους πρώτους του ομαδικούς τίτλους.

Σε μια εποχή που το σκάουτινγκ δεν ήταν στα “πάνω” του, ο Αρσέν Βενγκέρ μέσω των γνωριμιών του στην Αφρική, είδε την “λάμψη” στον Γουεά και με ελάχιστα χρήματα κατάφερε να κάνει το όνειρο του τότε πιτσιρικά, πραγματικότητα. Το καλοκαίρι του 1988 ο 22χρονος… άγνωστος μέχρι τότε σε όλη την Ευρώπη, υπέγραψε στην Μονακό, σε μία μεταγραφή που δεν ένοιαξε κανέναν!

«Στα χρόνια που ο ρατσισμός μας “πονούσε” όλους, ο Βενγκέρ με δέχθηκα σαν να είμαι γιος του και απέδειξε σε όλους πως δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Ένας μαύρος και ένας άσπρος… συνεργαστήκαμε άψογα και φτάσαμε στην κορυφή»

Στην Μονακό κατάφερε άμεσα να κάνει την διαφορά και σε 149 εμφανίσεις, σκόραρε 66 γκολ, δείχνοντας πως έχει μια ιδιαίτερη αγάπη με τα αντίπαλα δίχτυα. Η Παρί Σεν Ζερμέν θαμπώθηκε από το άστρο του Λιβεριανού σταρ και «αναγκάστηκε» να προχωρήσει στην απόκτηση του το 1992! Με τους Παριζιάνους βρήκε τον “έρωτα”…και 55 γκολ σε 138 ματς.

Εν τέλει η Ιθάκη του θα ήταν η Μίλαν που τον πίστεψε και τον έχρισε ηγέτη της στα χρόνια που οι “ροσονέρι” είχαν δημιουργήσει την δικιά τους dream team. Για 5 χρόνια μεγαλούργησε με τους Μιλανέζους, πριν φορέσει την φανέλα των Μαρσέιγ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι.

Ήρεμος και «αλήτης», ασταμάτητος, απλός, αλλά και επιβλητικός – Αυτός ήταν ο Ζορζ Γουεά, ο οποίος το 1995 κατέκτησε την Χρυσή Μπάλα, όντας ο μοναδικός Αφρικανός που το έχει καταφέρει.

Ο Γουεά είχε τα κατάλληλα φυσικά χαρακτηριστικά για να γράψει ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ψηλός και.. γυμνασμένος. Ένας επιθετικός που ασκούσε “ψυχολογικό πόλεμο” στις αντίπαλες άμυνες, πριν ξαφνικά εμφανίσει την μπάλα στα δίχτυα.

Ένας άνθρωπος που δεν νοιαζόταν για το τι… «θα πουν οι άλλοι» και λειτουργούσε πάντα με το συναίσθημα, κάτι που ίσως να του κόστισε πολλά στην καριέρα του.

«Το ποδόσφαιρο υπήρξε καλό προς εμένα. Για 15 σερί χρόνια ήμουν στην κορυφή και έκανα σπουδαία πράγματα. Αλλά αυτό συνέβη επειδή και εγώ ήμουν σοβαρός και τιμούσα το ποδόσφαιρο. Δεν έχει να κάνει με το τι θα δώσει το άθλημα σε εσένα, αλλά με το τι θα δώσεις εσύ ο ίδιος στο άθλημα», είπε ο Γουεά λίγες μέρες μετά την αποχώρηση του από την ενεργό δράση.

Ο πρώτος ποδοσφαιριστής που… γίνεται πρόεδρος χώρας – Ο Γουεά ηγείται της Λιβερίας από το 2018 και παλεύει κόντρα σε όλους και σε όλα, ενώ ανακοίνωσε πως θα θέσει υποψηφιότητα για μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση.

Το ποδόσφαιρο και η τύχη τον αντάμειψαν και ο Γουεά… «επενδύει» για να χαρίσει στην Λιβερία και τα παιδιά της χώρας του ένα καλύτερο μέλλον και θα το πετύχει. Θα προσπεράσει τα εμπόδιο τους «αντιπάλους» και θα βάλει το τελευταίο και πιο σημαντικό γκολ της ζωής του.

«Κανείς δεν πρέπει να φοβάται την αλλαγή. Δείτε τη ζωή μου: έγινα από ποδοσφαιριστής, πολιτικός. Θα μπορούσατε κι εσείς να είστε στη θέση μου. Είμαστε παρόμοιοι. Να θυμάστε όμως πως πάντα υπάρχει κάποιος… στον πάγκο, που μπορεί να μας αντικαταστήσει»

Ο μεγάλος του έρωτας όμως παραμένει ο γιος του! Ο Τίμοθι Γουεά συνεχίζει… την αυτοκρατορία της οικογένειας του και το καλοκαίρι του 2023 υπέγραψε στην Γιουβέντους, έχοντας ήδη κάνει περήφανο τον πατέρα του!

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ