Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Εντού Γκασπάρ: Κάτι… ψήνεται στην Άρσεναλ
FACE CONTROL

Εντού Γκασπάρ: Κάτι… ψήνεται στην Άρσεναλ

Ο Εντού Γκασπάρ από την πρώτη στιγμή που πήγε στην Άρσεναλ έχει καταφέρει με τις... νόστιμες προσθήκες του να την κάνει ακόμη πιο γευστική!

11.07.2023 | 19:13

Ο Εντού Γκασπάρ ξέρει την Άρσεναλ πολύ καλά. Μιας και ήταν μέλος της ομάδας που πήρε το τελευταίο πρωτάθλημά του συλλόγου. Δηλαδή ήταν μέλος των «Ανίκητων». Στο Βόρειο Λονδίνο δεν έμεινε πολύ. Από τον Ιανουάριο του 2001 μέχρι και το καλοκαίρι του 2005. Όμως, τίποτα δεν τον εμπόδισε από το να αφήσει το στίγμα του και να δεθεί με τον κόσμο και την τότε διοίκηση.

Η αλήθεια είναι από ποδοσφαιρικής πλευράς η συνεισφορά του δεν ήταν κάτι το εξωπραγματικό. Οι «κανονιέρηδες» μπορούσαν να ανταποκριθούν και χωρίς αυτόν. Ο Βραζιλιάνος όσο φορούσε εξάταπα δεν ήταν από εκείνους που ξεχώριζε για ένα πράγμα επειδή το έκανε πολύ καλά. Δεν ήταν ας πούμε τρομερά τεχνίτης, ούτε άπιαστος όταν έτρεχε. Και σε καμία περίπτωση δεν σημείωνε το ένα γκολ, μετά το άλλο. Ήταν κάτι μεταξύ «εξαριού» και «οχταριού». Έκανε λίγο πιο νόστιμο το παιχνίδι των Άγγλων.

Όμως, η πορεία του στην Άρσεναλ ως τεχνικός διευθυντής φαίνεται ότι μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντική. Πολύ πιο καθοριστική σε σχέση με τότε που φορούσε εξάταπα και σορτσάκι. Ο Λατίνος είναι συνέχεια με ένα τηλέφωνο στο χέρι από τότε που έγινε τεχνικός διευθυντής του συλλόγου. Ο πρώτος στην ιστορία του μάλιστα! Πολλές από τις μεταγραφικές κινήσεις που έχουν γίνει έχουν την δική του υπογραφή. Έχουν τη δική του σφραγίδα, μιας και είναι εκείνος που πρέπει να περνάει από «συνεντεύξεις» τους παίκτες για να δει στα μάτια τους αν είναι πρόθυμοι να δώσουν το κάτι παραπάνω στην ομάδα. Αν είναι αυτό που ψάχνει ο Μίκελ Αρτέτα.

Οι ώρες με το κινητό στο χέρι αμέτρητες. Το ίδιο και ο χρόνος που περνάει μπροστά από μία οθόνη Η/Υ βλέποντας αναλύσεις και συγκρίνοντας στατιστικά ποδοσφαιριστών. Αν αξίζει το ρίσκο κάποιος ή ένας άλλος. Αλλά και ο χρόνος στα αεροδρόμια δεν είναι λίγος. Εκείνος περνάει καλύτερα στον κήπο του σπιτιού του, όμως. Εκεί που είναι όλοι. Φίλοι, συγγενείς, παιδιά, γυναίκα. Εκεί που πάντα μία καρέκλα είναι κενή για την αδερφή του που έχασε πολύ νωρίς το 2001 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη Βραζιλία.

Ο Εντού δεν είναι σεφ. Αλλά ένας καλός ψήστης και έχει ήδη ξεκινήσει από το 2019 να φτιάχνει με ωραίες και λεπτές κινήσεις το πιο ωραίο πιάτο της… ζωής του. Και αυτή είναι η Άρσεναλ και οι μεταγραφές που έχει κάνει μαζί της!

Στην αρχή τσιγαρίζουμε…

Από το καλοκαίρι του 2018 η Άρσεναλ έδειχνε ότι έχει σκοπό να ρίξει πολύ χρήμα στην αγορά. Όμως, δεν υπήρχε ένας άνθρωπος με σχέδιο. Υπήρχε το μέσο για να φτάσουν κάπου οι Λονδρέζοι, όχι όμως και οι οδηγίες για κάτι τέτοιο. Μιας και αποκτήθηκαν παίκτες με λαμπρό μέλλον. Αλλά και όχι τόσο δυνατόν. Μία κάπως περίεργη μίξη που, όπως φάνηκε και στον αγωνιστικό χώρο δεν ήταν το κατάλληλο κοκτέιλ.

Ο Εντού ξεκίνησε να φτιάχνει -και συνεχίζει μέχρι και σήμερα- από το 2019 ένα σχέδιο. Ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να φέρει επιτυχίες στην Άρσεναλ. Μεταγραφές που θα -κυρίως- ορίζοντα το μέλλον και ανανεώνοντας σημαντικά το κορμό, χωρίς παράλληλα να πέφτει η ποιότητα.

Μετά ανακατεύουμε πολύ καλά

Καλώς ή κακώς τα αποτελέσματα -ειδικά στο ποδόσφαιρο και ειδικά σε έναν οργανισμό όπως η Άρσεναλ- έπαιζαν και παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Το καλοκαίρι του 2021 ο Εντού Γκασπάρ έχοντας πάρει το “ΟΚ” από τη διοίκηση και έχοντας ήδη μιλήσει με τον Μίκελ Αρτέτα παίζει τα… ρέστα του. Προχωράει σε μερικές πολύ σημαντικές -όπως αποδείχτηκε στο μέλλον- και δαπανηρές μεταγραφές. Οι Λονδρέζοι από εκεί που δεν ξόδευαν σχεδόν καθόλου έφτασαν να έχουν δώσει τα περισσότερα χρήματα. Όχι μόνο εντός της Αγγλίας, αλλά και γενικά στην Ευρώπη.

Οι «κανονιέρηδες» έντυσαν στα χρώματά τους παίκτες όπως: ο Μάρτιν Όντεγκαρντ (30 εκ. λίρες), Άαρον Ράμσντεϊλ (25 εκ. λίρες), Μπέν Γουάιτ (50 εκ. λίρες), Σαμπί Λοκόνγκα (20 εκ. λίρες), Τακεχίρο Τομιγιάσου (10 εκ.λίρες), Νούνο Ταβάρες (7 εκ. λίρες). Σύνολο 142 εκ. λίρες… ζημιά. Τη μεγαλύτερη μουρμούρα από τους οπαδούς την άκουσαν ο Μπεν Γουάιτ και ο Άαρον Ράμσντεϊλ, αφού οι ειδικοί του πληκτρολογίου θεωρούσαν ότι τα χρήματα που ξοδεύτηκαν ήταν πολλά.

Και όχι μόνο αυτό. Στην αρχή εκείνη της σεζόν η Άρσεναλ κάνει τρεις ήττες σερί (Μπρέντφορντ εκτός, Τσέλσι εντός, Σίτι εκτός) και η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Από εκεί και πέρα, όμως, τα πράγματα πάνε καλύτερα και εν τέλει οι κινήσεις του Εντού δίνουν τη γεύση που πρέπει στην ομάδα!

Λίγο πριν το τέλος ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά

To νερό είχε ήδη μπει στο… αυλάκι. Η Άρσεναλ μετά τα δύσκολα και αφού ήπιε… νερό λίγο πριν το τέλος της σεζόν 2021-2022 και έχασε την έξοδο στο Champions League την τελευταία αγωνιστική δεν τα γκρέμισε όλα. Απλά έκανε λίγες και σημαντικές προσθήκες. Το καλοκαίρι ο Εντού Γκασπάρ, μετά τις ευλογίες του Μίκελ Αρτέτα, κινήθηκε άμεσα και συστηματικά. Τι κατάφερε;

Μέσα σε λίγες ημέρες οι Λονδρέζοι είχαν αποκτήσει τους Αλεξάντερ Ζιντσένκο και Γκάμπριελ Ζεσούς. Σίγουρα όχι οι μεταγραφές που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον… χαμό στα social media. Όμως, η πορεία της επόμενης αγωνιστικής χρονιάς (2022-2023) έδειξε στην πράξη πόσο καλές ήταν οι δύο προσθήκες. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς να σπαταληθούν πολλά χρήματα.

Ακόμη δύο ήταν τον Ιανουάριο που πέρασε οι μεταγραφές της Άρσεναλ με τον Εντού να δείχνει ότι εκτός από γρήγορα αντανακλαστικά έχει και πλάνο. Μιας και ο Μιχαΐλο Μούντρικ και ο Καϊσέδο που ήταν οι δύο βασικοί στόχοι δεν έκλεισαν, όμως αυτό μόνο κακό δεν έκανε στους Λονδρέζους, αφού ο Λεάντρο Τσοάρ και ο Ζορζίνιο έδειξαν πόσο σημαντικοί είναι. Μάλιστα, ο Βέλγος μεσοεπιθετικός έκανε πράγματα και θαύματα, έχοντας δέκα ασίστ και ένα γκολ σε 6 μήνες με τη νέα του ομάδα. Σημαντική πρέπει να θεωρηθεί και η προσθήκη του Γιάκουμπ Κίβιορ που είναι μία κίνηση για το μέλλον.

Και τώρα φτιάχνουμε το πιάτο μας

Για να φτιάξεις το πιο καλό πιάτο ή το πιο γευστικό πρέπει να έχεις αγνά υλικά. Κάποιες φορές αυτά κοστίζουν και κάτι παραπάνω. Η Άρσεναλ στην καλοκαιρινή μεταγραφική αγορά ήξερε ποιους ήθελε από την πρώτη στιγμή. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ο Εντού Γκασπάρ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να κλείσει η μεταγραφή του Ντέκλαν Ράις. Του ανθρώπου που θα γίνει η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Άρσεναλ (θα κοστίσει 105 εκατομμύρια λίρες συν τα όποια bonus).

Ο Βραζιλιάνος τεχνικός διευθυντής είχε επαφές μαζί του από τον Ιανουάριο. Και όχι μόνο αυτό. Του έδειξε και του ξεκαθάρισε πόσο σημαντικός είναι για το project του συλλόγου. Ένα project που τον κέρδισε ακόμη και μπροστά στην πρόκληση της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Εντού ακόμα και εκείνες τις ώρες που ήταν δύσκολες και… σκοτεινές δεν έπαψε να πιστεύει και να ελπίζει σε ό,τι είχε χτίσει με τον παίκτη και το κοντινό του περιβάλλον.

Ο παλαίμαχος μέσος της αγγλικής ομάδας ήταν εκείνος που έπεισε -με πιο χαμηλό δείκτη δυσκολίας- τόσο τον Χάβερτς, όσο και τον Τίμπερ να πιστέψουν στο όραμα που έχει εκείνος και η διοίκηση του συλλόγου για αυτούς! Με το κόστος να μην είναι μικρό βέβαια με τον Γερμανό να κοστίζει 65 εκατομμύρια λίρες και τον Ολλανδό κοντά στα 40! Ωστόσο, αμφότεροι μπορούν να παίξουν σε πολλές θέσεις και να λύσουν τα χέρια του Αρτέτα αν υπάρχει πρόβλημα.

Οι μεταγραφές των Κάι Χάβερτς, Ντέκλαν Ράις και Γιούριεν Τίμπερ δείχνουν ότι η Άρσεναλ ετοιμάζει το πιο γευστικό πιάτο για τη σεζόν που θα μπει με master chef τον Εντού Γκασπάρ.

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

FACE CONTROL
Exit mobile version