ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ο Αμορίμ με δυο κουβέντες έβαλε τέλος σε όλα τα σενάρια
Θύμισε χρυσές εποχές Μπενφίκα η Λεβερκούζεν, αλλά ο Αλόνσο δεν εφησυχάζεται!
Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας η Τότεναμ!
Αποθέωση και συγκίνηση στην επιστροφή του Σβεν-Γκόραν Έρικσον στην έδρα της Σαμπντόρια! (vid)
Βάζει «λάδι στη φωτιά» ο Νούνιες, διέγραψε φωτογραφίες του με τη Λίβερπουλ στο Instagram! (pic)
Σταράτος ο μάνατζερ του Ρόκε: «Δεν φεύγει δανεικός από την Μπαρτσελόνα, άλλοι μας έδιναν τα διπλά»
Έχασε η Μπενφίκα, σήκωσε το 20ό η Σπόρτινγκ, πράσινη η Λισαβόνα! (vids)
Στην Αγγλία γράφουν για «φλερτ» Μπαρτσελόνα με Νούνιες!
Πένθος στο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Σέζαρ Λουίς Μενότι
Ρόμα – Γιουβέντους: Όλα μοιρασμένα στο «Ολίμπικο», κοιτάζουν πίσω τους οι Ρωμαίοι (vid)
ΚΕΡΑΥΝΟΣ του Πέλκα από τα 30 μέτρα «χτύπησε» τον Γιαννιώτη! (vid)
Τεράστια νίκη η Άλκμααρ με «clutch» Παυλίδη και όνειρα για Champions League! (vid)
Λάρισα… εμπιστευτικό με Χρήστο Παπαδόπουλο να «οργώνει» την Ιταλία (vid)
Από την Premier League στον Παναθηναϊκό: Έκλεισε Μπάλντοκ το «τριφύλλι»!
«Τορπίλισε» τη Βιγιαρεάλ ο εορτάζων Δουβίκας και έσωσε τη Θέλτα! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Home Page

Θέμα Σάλκε: Βασιλικοί…ερασιτέχνες

Μια από τις ιστορικότερες ομάδες της Γερμανίας, η Σάλκε, κινδυνεύει με υποβιβασμό και συγχρόνως με διάλυση, αφού τα χρέη της φτάνουν 165 εκατομμύρια ευρώ.

Θέμα Σάλκε: Βασιλικοί…ερασιτέχνες

Οι «βασιλικοί μπλε», όπως είναι το παρατσούκλι της Σάλκε, έχουν φτάσει σε σημείο να φοβούνται για το μέλλον της ομάδας, αφού τα χρέη εμποδίζουν τη συμμετοχή ακόμα και στη τρίτη κατηγόρια της Γερμανίας. Τι έφταιξε όμως και έφτασε σε αυτό το σημείο, μία ομάδα που πριν πέντε χρόνια και συγκεκριμένα τη σεζόν 2018-19, έφτανε στους «16»του Champions League;

Η αρχή του κακού

Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της όλης ιστορίας, μπορεί απλά να διαβάσει τα παρακάτω νούμερα. Επτά πρωταθλήματα Γερμανίας(τέταρτη στη σχετική λίστα), δέκα φορές δεύτερη(μία φορά λιγότερη από τη Ντόρτμουντ), με περίπου 178(!) χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη. Αυτή η ομάδα λοιπόν, είναι κοντά στη διάλυση.

Πως έφτασε ως εδώ; Φυσικά ακολουθώντας έναν άλλο, από αυτόν που έχουν συνηθίσει όλες οι γερμανικές ομάδες, δρόμο. Ξόδεψε αλόγιστα για μεταγραφές που ποτέ δε βγήκαν, αλλά κυρίως, δεν εκμεταλλεύτηκε τη χρυσή γενιά των ακαδημιών της, χάνοντας ποδοσφαιριστές ως ελεύθερους.

Το 2016 ήταν η χρονιά που οι άνθρωποι της Σάλκε πήραν την απόφαση να βάλουν το χέρι στη τσέπη, ή καλύτερα το μέλλον τους σε χρέη. Μπενταλέμπ, Κονοπλιάνκα, Ντι Σάντο, Γκάις, Ρούντι, Εμπολό, αποκτήθηκαν με γύρω στα 90 εκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιοι ποδοσφαιριστές, πουλήθηκαν τα επόμενα χρόνια με 13,5, με τον Εμπολό να φέρνει στα ταμεία τα 11 από αυτά. Φυσικά κανείς από αυτούς δεν οδήγησε τη Σάλκε εκεί που ονειρεύονταν οι άνθρωποί της. Αντιθέτως…

Η χρυσή γενιά της Σάλκε

Πέρα από το να ψωνίζει όμως, η Σάλκε διέθετε μία από τις καλύτερες ακαδημίες στη Γερμανία, βγάζοντας ποδοσφαιριστές με το τσουβάλι. Όμως είτε τους άφηνε ελεύθερους χωρίς να τους δίνει χρόνο συμμετοχής, είτε πάντα κάποια άλλη ομάδα τους πλησίαζε και τους έπειθε λίγο πριν τη λήξη του συμβολαίου τους.

Ο Μάτιπ λογίζονταν ως ο επόμενος αρχηγός των μπλε, ωστόσο όταν η Λίβερπουλ τον κάλεσε το 2015, εκείνος άφησε πίσω του τη Βεστφαλία, όντας ελεύθερος. Ο Κολάσινατς αποχώρησε για την Άρσεναλ στην ίδια ηλικία με τον Μάτιπ, δύο χρόνια αργότερα. Κι αυτός ως ελεύθερος. Ο Μάιερ μπορεί να μην έκανε κάτι ιδιαίτερο στην καριέρα του, αφού δεν προσαρμόστηκε ποτέ στην Premier League και δε τα κατάφερε με τα χρώματα της Κρίσταλ Πάλας, όμως ούτε αυτός έφερε χρήματα στα ταμεία της πρώην ομάδας του.

Μη ξεχνάμε φυσικά και τους δύο που έμειναν στη Γερμανία αλλά φορώντας τα χρώματα της Μπάγερν Μονάχου. Γκορέτζκα και Νούμπελ έφυγαν έχοντας χρηματηστηριακή αξία κοντά στα 30 εκατομμύρια ο καθένας, όμως η Σάλκε δεν πήρε τίποτα και πάλι.

Μοναδική εξαίρεση και ρεκόρ μεταγραφής, ο Σανέ, με τη Μάντσεστερ Σίτι να δίνει γύρω στα 50 εκατομμύρια για την απόκτηση του. Όμως ακόμα κι έτσι, οι βασιλικοί μπλε ήταν στα μείον.

Προπονητική αβεβαιότητα

Η Σάλκε βγήκε δεύτερη το 2018 πίσω από τη Μπάγερν και την επόμενη σεζόν αποκλείστηκε στους «16» του Champions League από τη Μάντσεστερ Σίτι. Το 2020 έφτασε να μετρά 31 παιχνίδια (σχεδόν ένα χρόνο) χωρίς νίκη με αποτέλεσμα να πέφτει στη δεύτερη κατηγορία. Κατάφερε ωστόσο να ανέβει αμέσως στη Bundesliga, όσο αμέσως κατάφερε να ξαναπέσει.

Πόσοι προπονητές ήταν στον πάγκο της αυτά τα πέντε χαοτικά χρόνια; Εννιά, συν ένας(ο Ματίας Κρέτζερ)που κάθισε στον πάγκο ως υπηρεσιακός μετά τις απολύσεις των Κράμερ και Ράις.

Από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Ειδικά αν σκεφτείς ότι μιλάμε για μια χώρα που δεν είναι συνηθισμένη σε τόσες αλλαγές.

Τι ακολουθεί

Η Σάλκε είναι αυτή τη στιγμή στη 15η θέση της δεύτερης κατηγορίας, όντας ισόβαθμη με τις Μπράουνσβαϊγκ και Χάνσα Ροστόκ που είναι από κάτω λόγω διαφοράς τερμάτων. Έχει μπροστά της σχεδόν ένα γύρο ακόμα για να σωθεί βαθμολογικά και το πιθανότερο είναι πως θα τα καταφέρει, καθώς το ρόστερ της είναι καλύτερο από των άλλων ομάδων που παλεύουν για τη σωτηρία. Ωστόσο ακόμα κι έτσι, τα 165 εκατομμύρια ευρώ χρέη που έχει, την κρατούν δέσμια για οποιαδήποτε μεταγραφική κίνηση, ενώ και τα συμβόλαια όσων καλών ποδοσφαιριστών είναι στο ρόστερ, είναι δύσκολο να ανανεωθούν.

Αν δεν καταφέρει να σωθεί βαθμολογικά, ίσως θα μιλάμε για το τέλος μιας ομάδας που έχει χαρίσει σπουδαία πράγματα στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου. Αν όμως σωθεί, θα έχει κερδίσει χρόνο για να στρώσει και τα οικονομικά της αλλά και το μέλλον της. Άλλωστε έχοντας κοντά της, 178 χιλιάδες φίλους της, είναι σχεδόν βέβαιο πως μόνη δε θα νιώσει ποτέ.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ