ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Άμυνα για κλάματα η Μπαρτσελόνα χάρισε δυο γκολ στη Βαλένθια (vid)
Μόνο έναν παίκτη θέλει τόσο πολύ ο Τσάβι για την επόμενη σεζόν στην Μπαρτσελόνα!
Γκιουλέρ: «Πήγα στη Ρεάλ για να γίνω ο διάδοχος του Μόντριτς»
Ο Σάκα πρώτα έβγαλε ασίστ και μετά γέλαγε μπροστά στους οπαδούς της Τότεναμ! (vid)
Λεβαντόφσκι: «Άξιζα Χρυσή Μπάλα! Αυτοί είναι οι δύο κορυφαίοι της φετινής σεζόν»
Ο Νταβίντ Λουίζ ταπείνωσε τον Κάραγκερ: «Αστείο! Δεν πήρες ποτέ τίτλο, αλλά…»
Ακραία πρόβλεψη Ματέους: «Ρεάλ κόντρα στην Μπάγερν! Έχουμε φαβορί….»
Η τεχνολογία μίλησε – Εκεί θα καταλήξει ο τίτλος της Premier League… και η τελική βαθμολογία!
Έκτακτο: Οριστική συμφωνία της Λίβερπουλ – Έπεσαν υπογραφές! (pic)
Ακραία πρόβλεψη Ματέους: «Ρεάλ κόντρα στην Μπάγερν! Έχουμε φαβορί….»
Ηχηρές αποχωρήσεις σε Ίντερ και Μίλαν – Χαιρέτησαν οι πρώτοι δύο!
«Μικρή» η Μπάγερν μπροστά στη… Ρεάλ – Η δήλωση Τούχελ τους ξέρανε!
Θα μας τρελάνει ο Τιάγκο Σίλβα – Βρήκε νέα ομάδα… και λέει το «ναι»!
Μπαρτσελόνα ξύπνησες – «Άρρωστη» ανανέωση στον νέο… Πουγιόλ!
To συγκινητικό αντίο του Τιάγκο Σίλβα στην Τσέλσι (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Γκράνιτ Τζάκα: Η εξιλέωση

Ο Τζάκα αποχώρησε μετά από επτά χρόνια από την Άρσεναλ πέρσι το καλοκαίρι, με προορισμό τη Λεβερκούζεν, με πολλούς να μιλάνε για το "τέλος" της καριέρας του.

Γκράνιτ Τζάκα: Η εξιλέωση

Το να αφήσει κάποιος στα 30 του την Premier League και μάλιστα όντας βασικός σε μία ομάδα με τεράστιο project, για να πάει στη Bundesliga σε μία ομάδα που δεν είχε κατακτήσει ποτέ της τίποτα και μάλιστα ήταν αρκετά πίσω από Μπάγερν Μονάχου, Ντόρτμουντ, Λειψία στα φαβορί του πρωταθλήματος, γεννά αμφιβολίες.

Ο Τζάκα είναι ένας από τους πολλούς λόγους που οι “ασπιρίνες” κατέκτησαν το πρώτο τους πρωτάθλημα και έκλεισε τα στόματα όσων έλεγαν πως πήγε εκεί για τα τελεύταια του ένσημα. Άλλωστε ήταν το δικό του γκολ που έβγαλε όλο το άγχος στη τελευταία νίκη της ομάδας του.

Σε μόνιμη αμφισβήτηση

Όλα αυτά ήταν συνηθισμένα για τον Ελβετό μέσο. Ο ίδιος σε όλη του την καριέρα διαβάζει αναλυτές να τον κρίνουν για το παιχνίδι του και τις επιλογές του. Από πολύ νωρίς, όταν επέλεξε να αγωνιστεί με τα χρώματα της εθνικής Ελβετίας κι όχι με αυτά της Αλβανίας. Όταν άφησε τη Γκλάντμπαχ για την Άρσεναλ, ενώ είχε δείξει ενδιαφέρον η Μπάγερν Μονάχου και η Ντόρτμουντ. Ακόμα κι όταν ο Ουνάι Έμερι τον επέλεξε για αρχηγό των “κανονιέρηδων”. Τέλος, αφήνοντας το λαμπερό project της Άρσεναλ, στην οποία ήταν βασικός μέχρι πέρσι, για να επιστρέψει στη Γερμανία(είχε αγωνιστεί για τρεις σεζόν με τη φανέλα της Γκλάντμπαχ).

Μια καριέρα σε αμφισβήτηση, με τον ίδιο ωστόσο να έχει απάντηση σε όλες του τις επιλογές. Στην Άρσεναλ ανδρώθηκε, έμεινε επτά χρόνια στα οποία η ομάδα του Λονδίνου δεν είχε επιτυχίες κι ενώ ήταν πάντα στο στόχαστρο, κατάφερε να αντιστρέψει την εικόνα του και να αγαπηθεί τελικά από τους φίλους της ομάδας, οι οποίοι τον γιούχαραν σχεδόν κάθε φορά όταν έβγαινε αλλαγή.

Η αλλαγή στη νοοτροπία

Σε μία από εκείνες τις φορές, ο Τζάκα έβγαλε τη μπλούζα, έριχνε “γαλλικά” βγαίνοντας και πήγε κατευθείαν στα αποδυτήρια. “Τελείωσε για την Άρσεναλ”, σκέφτηκαν οι περισσότεροι. Ο Ελβετός όμως εκεί ήταν που πάτησε το κουμπί και επέστρεψε πιο δυνατός από ποτέ.

Με την έλευση του Αρτέτα, ενός ανθρώπου που έχει δείξει αρκετές φορές ότι δε χαρίζεται σε τέτοιες κινήσεις και προτιμάει να δουλεύει με νεαρούς ποδοσφαιριστές, ο Τζάκα έγινε αναντικατάστατος στο κέντρο της Άρσεναλ και οι φίλοι της ομάδας έφτασαν να τον αποθεώνουν και να ζητάνε την παραμονή του.

Σε μια μαγική σεζόν για την Άρσεναλ στην οποία διεκδίκησε μετά από χρόνια το πρωτάθλημα και βγήκε στο Champions League αρκετά εύκολα, ο Τζάκα είχε 37 συμμετοχές σε 38 αγωνιστικές, σημειώνοντας επτά τέρματα και ισάριθμες ασίστ. Η διαφορά στη νοοτροπία του όμως φαίνεται στο ότι δέχθηκε μόλις πέντε κίτρινες και καμία κόκκινη ενώ τις προηγούμενες έξι σεζόν μετρούσε 52 κίτρινες και τέσσερις κόκκινες μόνο στην Premier League.

Ο ρόλος του Αλόνσο

Στα 30 του λοιπόν, αποφάσισε να γυρίσει στη Bundesliga και μάλλον την μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό την έχει ο Τσάμπι Αλόνσο. Ο τεχνικός της Μπάγερ, έπεισε τον Τζάκα για το μέλλον του και τα σχέδια που είχε στη Λεβερκούζεν, του έδωσε ένα ρόλο παρόμοιο με εκείνον που είχε ο ίδιος στο γήπεδο όταν αγωνιζόταν και μαζί κατέκτησαν το πρωτάθλημα και πάνε για ένα ιστορικό τρεμπλ θέλοντας πέντε νίκες για να το κάνουν(τέσσερις στην Ευρώπη και μία στο τελικό Κυπέλλου κόντρα στη Καϊζερσλάουτερν).

Μπορεί ο Ελβετός να μην έχει τα γκολ και τις ασίστ του Γκριμάλντο και του Φρίμπονγκ, να μην έχει τη λάμψη και το ταλέντο του Βιρτζ, όμως η ηγετικότητά του έχει ανεβάσει επίπεδο τη Λεβερκούζεν και έχει παίξει τεράστιο ρόλο για τη μέχρι τώρα πορεία της.

Χρυσή γενιά

Μπορεί το μυαλό του τώρα να είναι στους εναπομείναντες σημαντικούς αγώνες, όμως ο Τζάκα έχει και το καλοκαίρι μια δουλειά. Έχοντας φορέσει 123 φορές τη φανέλα της Ελβετίας, θα είναι ο αρχηγός της στα γήπεδα της Γερμανίας για το Ευρωπαϊκό, όντας σε ένα όμιλο που της δίνει ελπίδες για συνέχεια στο τουρνουά, αφού θα παλέψει με Σκωτία, Ουγγαρία και την οικοδέσποινα.

Αυτή είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες της γενιάς του Τζάκα, η οποία μπορεί να μην έχει κατακτήσει κάποιο τίτλο, ωστόσο έχει συμμετάσχει σε όλα τα μεγάλα τουρνουά της τελευταίας δεκαετίας, με ποδοσφαιριστές όπως τον Σακίρι, τον Σόμερ και τον Ρικάρντο Ροντρίγκεζ, να βρίσκονται ήδη στα πρώτα -άντα. Το σύνολο της ομάδας είναι αρκετά ελπιδοφόρο για τη χώρα τους αφού συμπληρώνεται από παίκτες όπως ο Οκαφόρ και ο Ακάντζι.

Δε θα είναι το τελευταίο μεγάλο τουρνουά του Τζάκα, όμως είναι μια καλή ευκαιρία για μια ιστορική πορεία.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ