ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Τσέλσι βρήκε τον αντικαταστάτη του Τιάγκο Σίλβα!
Μπαρτσελόνα: Ο Τσάβι βρήκε τον «μαέστρο» που έψαχνε!
Η Μπάγερν βρήκε τον επόμενο Ντέιβις στην Άρσεναλ!
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο Τεν Χαγκ μίλησε για όλους και για όλα στον Γκάρι Νέβιλ!
Ίντερ: Τα μεταγραφικά της πλάνα για το καλοκαίρι!
Μικρό καλάθι κρατά ο Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει κριθεί τίποτα»
Ολυμπιακός: Αποθέωση για τους θριαμβευτές του Μπέρμιγχαμ στο «Ελ. Βενιζέλος»
PODCAST: Θρυλικό έπος στο «Βίλα Παρκ» and more…
Το ερυθρόλευκο πάρτι υπό το βλέμμα των Πρίγκηπα Ουίλιαμ και Βαγγέλη Μαρινάκη (vids)
«Buzzer-beater» ο Ενζολά και προβάδισμα ενόψει τελικού η Φιορεντίνα (vid)
ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ Ολυμπιακός, ταπείνωσε τη Βίλα μες στο χωριό της και βλέπει τελικό! (vid)
Νέο… πάρτι της Λεβερκούζεν – Όλα ανοι«Χ»τά στην Μασσαλία! (vids)
Killer ο Βιρτς που «εκτέλεσε» και τη Ρόμα! (vid)
ΑΠΙΘΑΝΟ σουτ ο Έσε, 4-2 ο Ολυμπιακός! (vid)
Η Τσέλσι «πάτησε» την Τότεναμ στο ντέρμπι του Λονδίνου! (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
FACE CONTROL

Έντιν Τέρζιτς: Προσωρινά… μόνιμος στην Μπορούσια Ντόρτμουντ

Ο Έντιν Τέρζιτς είναι αυτός που ήρθε από το... πουθενά στον πάγκο της Μπορούσια Ντόρτμουντ και δεν φεύγει με τίποτα από εκεί!

Έντιν Τέρζιτς: Προσωρινά… μόνιμος στην Μπορούσια Ντόρτμουντ

Δεν είχε εμπειρία. Δεν είχε κάποιο σημαντικό βιογραφικό. Μόνο μερικές καλές συστάσεις για το πόσο μπορεί να διαβάσει τους αντιπάλους και ότι μπορεί εύκολα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών. Ο Έντιν Τέρζιτς δεν είχε τίποτα να χάσει όταν έκατσε στον πάγκο της Μπορούσια Ντόρτμπουντ. Το ίδιο και οι Βεστφαλοί.

Ο Γερμανοκροάτης είχε σκοπό να μείνει μέχρι να βρεθεί κάποιος άλλος. Το ήξερε αυτό. Έλα, όμως, που από προσωρινός προπονητής της Ντόρτμουντ έγινε μόνιμος. Έγινε εκείνος που την πήγε μία ανάσα πριν το πρώτο πρωτάθλημα μετά τον Γιούργκεν Κλοπ. Αυτός που έστειλε τη γερμανική ομάδα και πάλι στα ημιτελικά του Champions League, μετά το 2013!

Ο Τέρζιτς δεν δείχνει μόνο ότι έχει φτιάξει μία καλή ομάδα. Αλλά ότι ήρθε για να… μείνει!

Πραγματικός… επιστήμονας

Από μικρός ήθελε να κάνει δύο πράγματα. Το ένα ήταν να βλέπει και να παίζει ποδόσφαιρο. Παντού. Είτε στον δρόμο, είτε στο σπίτι του, είτε στο γήπεδο, είτε με την ομάδα της γειτονίας του, είτε με τους φίλους του. Το δεύτερο ήταν να διαβάζει. Όταν η μπάλα δεν ήταν στα πόδια του τότε κάποιος μπορούσε εύκολα να τον βρει με ένα βιβλίο στα χέρια. Ήθελε να μεγαλώσει πιο γρήγορα. Να εξελιχτεί όσο πιο πολύ μπορούσε.

Το μάτι του «έκοβε». Μπορούσε να δει πράγματα που για άλλους δεν υπήρχαν. Ωστόσο, όσο μεγάλωνε η απόφαση που έπρεπε να πάρει ερχόταν προς τα πάνω του ολοένα με μεγαλύτερη ταχύτητα. Να παίζει ποδόσφαιρο σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο ή να αφοσιωθεί στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ του Μπόχουμ, όπου μελετούσε Αθλητικές Επιστήμες; Ένα δίλημμα που στην ουσία δεν απάντησε… ποτέ, αλλά απάντησε με το πτυχίο που πήρε, ενώ δεν σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο, χωρίς όμως να καταφέρει να κάνει το κάτι παραπάνω, φορώντας εξάταπα και σορτσάκι.

Η αγάπη του για το διάβασμα δεν σταμάτησε να σιγοκαίει μέσα του και έτσι το 2018, μετά από μελέτη και τις σχετικές εξετάσεις, πήρε και το δίπλωμα της UEFA για να μπορεί να κάθεται σε πάγκους. Απόφοιτοι μαζί του ήταν οι Γκράχαμ Πότερ, Νεμάνια Βίντιτς και Νίκι Μπατ.

Το αγαπημένο παιδί του Μπίλιτς

To Τέρζιτς το πάλεψε όσο μπορούσε. Όμως, κατάλαβε ότι από μία ηλικία και έπειτα δεν… μπορούσε. Οπότε κρέμασε τα παπούτσια του το 2013. Αλλά δεν άργησε να πατήσει και πάλι χορτάρι. Αυτή τη φορά όχι για την Μπορούσια Ντροσέντε (ήταν η ομάδα όπου έκλεισε την καριέρα του), αλλά για την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ωστόσο, για τους «κιτρινόμαυρους» του Ρουρ ήταν σκάουτερ και βοηθός προπονητή της δεύτερης ομάδας των Βεστφαλών.

Παρόλα αυτά είχε άμεση επαφή και πάρε- δώσε με τον Γιούργκεν Κλοπ, όπου ήταν εκείνη την εποχή προπονητής της Ντόρτμουντ και ήθελε να ξέρει όσο το δυνατόν περισσότερο για τη νέα «φουρνιά» που ερχόταν. Όμως, όλα άλλαξαν για τον Τέρζιτς όταν είχε την ευκαιρία να βοηθήσει τον Σλάβεν Μπίλιτς. Ο Κροάτης τεχνικός είχε ζητήσει από εκείνον να του κάνει μία ανάλυση για την Ιρλανδία που ήταν ο αντίπαλος της Κροατίας.

Το «σκανάρισμα» του Τέρζιτς ήταν τόσο καλό που άρεσε όσο τίποτα στον Μπίλιτς, ο οποίος τον ήθελε δίπλα του στη Λοκομοτίβ Μόσχας σαν βοηθό του, παρά το γεγονός ότι δεν είχε εμπειρία σε αυτό το πόστο. Όμως, λίγο πριν ολοκληρωθεί το deal οι δύο πλευρές κάπου τα χάλασαν μεταξύ τους και δεν κατάφεραν να συνεργαστούν στην Ρωσία. Αλλά τα κατάφεραν λίγο αργότερα στην Μπεσίκτας, ενώ ήταν μαζί και στο Δυτικό Λονδινό, όπου ο Μπίλιτς έκατσε στον πάγκο της Γουέστ Χαμ το 2015, μέχρι και το 2017! Όπου και απολύθηκε με τους δύο άνδρες να κρατάνε, μέχρι και σήμερα πολύ καλή επαφή μεταξύ τους.

Ένας πιστός στρατιώτης για την Ντόρτμουντ

Όπως γράψαμε και πιο πάνω ο Έντιν Τέρζιτς ήταν μέλος της οικογένειας της Μπορούσια Ντόρτμουντ από το 2010 ως το 2013. Οι Βεστφαλοί δεν τον ξέχασαν και έτσι δεν τον… έχασαν. Μιας και μετά το πέρασμά του από την Αγγλία και τον πάγκο της Γουέστ Χαμ, ως βοηθός του Σλάβεν Μπίλιτς, επέστρεψε στη γερμανική ομάδα ως βοηθός του Λουσιάν Φαβρ το 2018.

Ο Τέρζιτς πρώτα πέρασε μία συνέντευξη από τον έμπειρο τεχνικό και εφόσον εκείνος άναψε το πράσινος φως δεν υπήρχε κανένα θέμα για να μην συνεργαστούν. Όμως, ο Γερμανοκροάτης δεν ήταν ο μοναδικός βοηθός του Φαβρ, αφού μαζί του είχε και τον Μάνφρεντ Στέφες. Ο Τέρζιτς έκανε το ντεμπούτο του σαν πρώτος προπονητής της Ντόρτμουντ όταν ο Φαβρ ήταν άρρωστος και έπρεπε να τον αναπληρώσει σε ένα παιχνίδι με την Μπόχουμ.

Ωστόσο, η κακή αγωνιστική εικόνα των Βεστφαλών και οι απανωτές γκέλες έστειλαν στον Φαβρ στο ταμείο ανεργίας και τον Τέρζιτς σε ρόλο προσωρινού προπονητή τον Δεκέμβριο του 2020 με σκοπό να μείνει σε αυτό το πόστο ως το τέλος εκείνης της σεζόν, όπου τον βρήκε να πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου. Όχι και άσχημα για έναν άνθρωπο που απλά έπρεπε να δώσει χρόνο στη διοίκηση του συλλόγου, μέχρι να βρει κάποιον καλύτερο και πιο έμπειρο προπονητή. Αυτός ήταν ο Μάρκο Ρόουζ.

Παρόλα αυτά ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας ήταν και παρέμενε χρήσιμος για την Ντόρτμουντ που δεν ήθελε να τον χάσει. Και έτσι του παραχώρησε τη θέση του τεχνικού διευθυντή. Αλλά ο Ρόουζ δεν έμελλε να μείνει για καιρό στον πάγκο της γερμανικής ομάδας, όπου έφερε εκ νέου στον πάγκο της τον Τέρζιτς, όπου υπέγραψε μαζί της συμβόλαιο που έχει ισχύ ως το καλοκαίρι του 2025.

All the way long

H Μπορούσια Ντόρτμουντ δεν είναι από τις ομάδες που έχουν μάθει να σηκώνουν τη μία κούπα, μετά την άλλη. Αλλά μάλλον το αντίθετο. Έχει μάθει να χάνει με κάθε τρόπο από την Μπάγερν Μονάχου. Ή να φτάνει στην πηγή και να μην πίνει νερό. Ακόμη ένα χαρακτηριστικό των Βεστφαλών.

Ο Έντιν Τέρζιτς όλα αυτά θέλει να τα αλλάξει. Όχι τώρα. Όχι τόσο άμεσα. Μα με σταθερά και αργά βήματα. Να μετατρέψει το αδύναμο σημείο των «κιτρινόμαυρων» στο πιο δυνατό τους. Το ιδανικό θα ήταν με την κατάκτηση του πρωταθλήματος της σεζόν 2022-2023. Ωστόσο, τόσο η δική του απειρία, όσο και των ποδοσφαιριστών του ήταν κάτι παραπάνω από μεγάλη. Αποτέλεσμα; Ο τίτλος του πρωταθλητή να κριθεί στο νήμα και υπέρ των Βαυαρών.

Ο Γερμανοκροάτης τεχνικός γνωρίζει ότι το έργο του δεν είναι απλό. Είναι σύνθετο και έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Γι’ αυτό μία από τις σταθερές του πλέον είναι η άμυνα και πως η ομάδα θα δέχεται λιγότερα γκολ και όχι πως θα σημειώνει απαραίτητα +1 από τον αντίπαλο για να νικάει. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει μία από τις καλύτερες άμυνες στη Γερμανία (έχει δεχτεί 34 γκολ και στα ίδια επίπεδα παίζουν Μπάγερν Μονάχου, Λειψία, Στουτγκάρδη). Κάτι που έχει επηρεάσει το αλέγρο και επιθετικό ποδόσφαιρο. Όμως, το πρώτο βήμα προς την επιτυχία είναι η αλλαγή.

Ο Τέρζιτς θέλει να αφήσει το στίγμα του στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Την πιστεύει και τον πιστεύουν. Όπως και οι παίκτες του που δεν «λύγισαν» στο όμιλο του θανάτου του Champions League, όπου είχαν την Παρί Σεν Ζερμέν, τη Μίλαν και τη Νιούκαστλ. Όπως δεν λύγισαν και όταν βρέθηκαν με δύο γκολ πίσω στο «Μετροπολιτάνο» απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι Βεστφαλοί για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, δείχνουν ότι μπορούν να το πάνε μέχρι τέρμα. All the way long. Ότι δεν θα λυγίσουν στην σκέψη και μόνο. Και ας μην κατακτήσουν τίποτα. Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει!

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ