ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Ίντερ πήρε το πρωτάθλημα και… χαλάρωσε! (vid)
«Έκαψε» τους νησιώτες από νωρίς η Ατλέτικο! (vid)
Ξεκάθαρος ο Τσάβι: «Ας ξεχάσουμε γρήγορα τη φετινή σεζόν που ήταν σκέτη ντροπή»
Δυνάστης της Ρεάλ ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ξεπέρασε τον αείμνηστο Σαντιάγο Μπερναμπέου!
«Τάπωσε» τον Ρόι Κιν ο Χάαλαντ με απαξιωτική ατάκα!
Μεγάλη κίνηση από την Μπαρτσελόνα: Υποκλίθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης! (pic)
Αλ Νασρ: On fire o Κριστιάνο με το «τέλειο» χατ-τρικ! (vids)
Στη Ρεάλ Μαδρίτης πρώτα γέλασαν με τα χάλια της Μπαρτσελόνα και μετά πανηγύρισαν το πρωτάθλημα! (pic)
Διπλό δώρο* Πάσχα από την Betsson
Με «ντόρτια» στην Μπαρτσελόνα έστεψε πρωταθλήτρια τη Ρεάλ η Χιρόνα και πέρασε στο Champions League! (vid)
Ο Χάαλαντ ΓΛΕΝΤΗΣΕ τη Γουλβς και «βλέπει» το Πρωτάθλημα! (vid)
Χιρόνα – Μπαρτσελόνα: Μαγικός Πόρτου και η Ρεάλ ήδη πανηγυρίζει! (vids)
Στην Premier League η Ίπσουιτς μετά από 22 χρόνια!
Χατ-τρικ στο ημίχρονο από τον Χάαλαντ και «καθαρίζει» η Σίτι τη Γουλβς! (vids)
Και ποιος δεν δάκρυσε με τη χειρονομία του Ρόις στο τέλος! (vids)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Retro Stories

Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)

Ο Γιόχαν Κρόιφ ήρθε στον κόσμο μία ημέρα σαν σήμερα το μακρινό 1947 και φρόντισε με το έργο του να μνημονεύεται αιώνια!

Γιόχαν Κρόιφ: Η αρχή ενός θρύλου του ποδοσφαίρου! (vid)

Υπάρχουν ημερομηνίες και στιγμές που άλλαξαν τον κόσμο. Την ανθρωπότητα. Το ποδόσφαιρο έμελλε να αλλάξει και να γίνει καλύτερο χάρη σε έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες που το υπηρέτησαν από κάθε πόστο. Τον Γιόχαν Κρόιφ. Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» χάρη στο ταλέντο του και την διορατικότητά του έμελλε να πετάξει σε άλλες διαστάσεις το άθλημα.

Ήταν βασικό στέλεχος και πρωτεργάτης του «total football». Δηλαδή του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου. Κάτι που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίες του ’70. Μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του στον Άγιαξ και στην εθνική ομάδα της Ολλανδίας έμελλε να παίξουν καθοριστικό ρόλο για όλα αυτά που θα βλέπαμε και βλέπουμε ως σήμερα.

Ο Γιόχαν Κρόιφ γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα το 1947 στο Άμστερνταμ. Από τα πρώτα του χρόνια έδειξε ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με την μπάλα στα πόδια του. Γι’ αυτό τον λόγο δεν γύρναγε σπίτι, παρά τη νύχτα για να φάει και να κοιμηθεί, αφού όλη την υπόλοιπη ημέρα ήταν έξω και έπαιζε στους δρόμους της ολλανδικής πρωτεύουσας ποδόσφαιρο με τους φίλους του. Ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα έβγαζε το ψωμί του στο μέλλον όντας επαγγελματίας παίκτης!

Ωστόσο, λίγοι ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα γινόταν θρύλος με τον Άγιαξ και την Μπαρτσελόνα. Τόσο σαν παίκτης, όσο και σαν προπονητής. Ήταν αυτός που έφερε την επανάσταση στον χώρο του αθλητικού marketing και η μεταγραφή του από την ολλανδική ομάδα στους Καταλανούς το καλοκαίρι του 1974 ήταν η πρώτη στα χρονικά που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο δολάρια σε αξία! Γιόχαν Κρόιφ: Το ποδόσφαιρο του χρωστάει τόσα πολλά!

Γιόχαν Κρόιφ: Το ποδόσφαιρο του χρωστάει τόσα πολλά!

Ό,τι και αν γράψει ή πει κανείς για εκείνον τον νεαρό με τη χαίτη και το μακρύ που έκανε τη μία επέλαση μετά την άλλη με την μπάλα στα πόδια θα είναι λίγο. Πολύ λίγο. Είναι άδικο να προσπαθήσουμε να βάλουμε το μεγαλείο του Γιόχαν Κρόιφ σε μερικές αράδες. Σε μερικά κενά λόγια.

Ωστόσο, επειδή «τα γραπτά μένουν» εκείνος ο τύπος με το 14 στην πλάτη ήταν αυτός που άλλαξε την μοίρα και την ιστορία του Άγιαξ. Όπου μαζί του κατέκτησε οκτώ πρωταθλήματα, τρία πρωταθλητριών και πέντε Κύπελλα. Το ίδιο έκανε και στην Μπαρτσελόνα. Κυρίως για τις ιδέες που φύτεψε στους Καταλανούς και ας κατέκτησε μαζί τους μόλις ένα πρωτάθλημα (1974). Χάρη σε εκείνον δημιουργήθηκε η πασίγνωστη ακαδημία του συλλόγου «Μασία».

Ο Κρόιφ επηρέασε το ποδόσφαιρο σημαντικά. Σαν παίκτης. Σαν προπονητής. Σαν άνθρωπος του αθλήματος. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν 77 ετών. Αλλά κανείς δεν τον έχει ξεχάσει και δεν πρόκειται!

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ