Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Euro 2024: Είμαστε σοβαροί; Είναι αυτή η Αγγλία φαβορί;
EURO 2024

Euro 2024: Είμαστε σοβαροί; Είναι αυτή η Αγγλία φαβορί;

Η εθνική ομάδα της Αγγλίας πιο πολύ γέννησε ερωτήματα για την ποιότητά της, παρά έκλεισε στόματα, νικώντας στην πρεμιέρα της στο Euro 2024.

18.06.2024 | 14:47

Το Euro 2024 ξεκίνησε. Είναι εδώ. Όπως ξεκίνησε και η αντίστροφη μέτρηση, μέχρι να μπούμε στην τελική ευθεία του. Το τελευταίο αργεί λίγο -για την ώρα- όμως δεν απέχει και πολύ μακριά. Προς το παρόν όλοι βλέπουμε και παίρνουμε μία πρώτη γεύση από τα «πιάτα» της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης που γίνεται αυτό το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας.

Κάποια φαβορί έπαιξαν καλά. Κάποια νίκησαν και ούτε καν ίδρωσαν. Κάποια απλά… ίδρωσαν και ένα από αυτά τα έκανε σχεδόν όλα. Η Αγγλία υπέταξε τη Σερβία με το ισχνό 1-0 στην πρεμιέρα της στο Euro και ξεκίνησε ιδανικά τις υποχρεώσεις της, αφού ήδη οι τρεις βαθμοί την φέρνουν στην πρώτη θέση του ομίλου της.

Το Euro 2024 ξεκίνησε, όμως, με πολλές απαιτήσεις και όνειρα για τους Άγγλους διεθνείς, αφού για τους πιο πολλούς -και ειδικά τις στοιχηματικές εταιρείες- ήταν και παραμένουν το μεγαλύτερο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Αλλά η εικόνα τους κόντρα στη μαχητική και πολύ καλά στημένη Σερβία έδειξε ακριβώς το αντίθετο και κάνει όλους εμάς να αναρωτιόμαστε:

«Είμαστε σοβαροί; Είναι αυτή η Αγγλία φαβορί;».

Πολλοί σπουδαίοι παίκτες. Όχι σπουδαία ομάδα

Είναι ποδοσφαιρικό κλισέ; Ναι. Βασίζεται, όμως, στην πραγματικότητα και έχει βγει τόσες και τόσες φορές αληθινό; Επίσης, ναι. Η εθνική ομάδα της Αγγλίας -όχι μόνο φέτος- αλλά και σε άλλες μεγάλες διοργανώσεις έχει αποδείξει ότι έχει μερικούς από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου σε πολλές θέσεις του γηπέδου. Κάποτε ήταν οι Λάμπαρντ- Σκόουλς- Μπέκαμ- Τζέραρντ που έκαναν ένα κέντρο που θύμιζε περισσότερο ομάδα στο Football Manager, παρά κέντρο εθνικής ομάδας.

Ωστόσο, τα παραδείγματα είναι πολλά. Όχι μόνο σε συλλογικό, αλλά και διεθνές επίπεδο. Ακόμα και 11 σπουδαίους παίκτες να έχει αυτό δεν σημαίνει ότι η χημεία μεταξύ τους θα είναι τόσο καλή, ώστε να δημιουργήσουν και ένα αντίστοιχο σύνολο. Το ρόστερ των «λιονταριών» στο Euro 2024 πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα με άλλα -όπως της Γαλλίας ή της Γερμανίας- ενώ μπορεί να μπει άνετα στα κιτάπια της ιστορίας ως ένα από τα καλύτερα των Άγγλων ever.

Παρόλα αυτά στο ματς με τη Σερβία ο τρόπος ανάπτυξης της Αγγλίας όχι μόνο ήταν αργός, αλλά και κακός. Στο πρώτο ημίχρονο ξεχώρισαν δύο παίκτες. Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ και ο Μπουκάγιο Σάκα, ενώ στο δεύτερο οι παίκτες του Σαουθγκέιτ ήταν ακόμα πιο προβλέψιμοι, έδιναν συνεχώς την μπάλα πίσω για να μην κάνουν λάθη και έβγαιναν μπροστά με… γιώμες του Τζόρνταν Πίκφορντ. Κρίμα από ένα σύνολο που έχει τους Φιλ Φόντεν, Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ και όλους τους παραπάνω να μην μπορεί να παράγει θέαμα.

Γκάρεθ Σαουθγκέιτ: Ένα άλυτο πρόβλημα

«Ξέρω ότι αν δεν κατακτήσουμε το Euro είναι πολύ πιθανό να φύγω από την εθνική ομάδα της Αγγλίας». Αυτή ήταν η ατάκα του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ που έδειξε ότι γνωρίζει ότι έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης γύρω από το όνομά του. Πλέον δεν υπάρχει χρόνος για «ναι μεν, αλλά…». Πλέον είναι του «it’s coming home» ή «you are going home».

Η πίεση για αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη στο πρόσωπο του έμπειρου τεχνικού. Όπως και στον τρόπο που αγωνίζεται η εθνική Αγγλίας. Τα «λιοντάρια» στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στη Σερβία όχι μόνο έγιναν… γατάκια, αλλά, δεν μπορούσαν με τίποτα να κρατήσουν την μπάλα υπό την κατοχή τους, να βγουν σωστά και με αξιώσεις στην επίθεση και αν δεν είχαν τον Πίκφορντ μάλλον δεν θα έπαιρναν τη νίκη με σκορ 1-0.

Το κακό για τον Σαουθγκέιτ είναι ότι προσπαθεί να τους χωρέσει όλους στα πλάνα του. Να το παίξει καλός με όλους, ώστε να μην δει τον Τύπο να τον «σκίζει». Μέγα λάθος. Ένα λάθος που έφερε τον Άρνολντ σε ρόλο εσωτερικού μέσου και εκείνον να μοιάζει τελείως έξω από τα νερά του. Πέραν τούτου ο Άγγλος προπονητής άργησε πολύ να κάνει τις αλλαγές του και παράλληλα δεν κατάφερε να βοηθήσει τους παίκτες του με κάποια διορθωτική κίνηση. Το να βγάζεις έναν από τους πιο δραστήριους παίκτες σου, όπως ο Σάκα, για τον Μπόουεν δείχνει ότι δεν το πας καλά το… πλοίο καπετάνιε.

Μένει να δούμε στα επόμενα ματς τι πειράματα θα κάνει!

Και που να ξεκινήσουν τα δύσκολα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε πει κάτι θετικό για την Αγγλία, μέχρι και σε αυτό το σημείο του κειμένου μας (αν και εφόσον έχετε φτάσει ως εδώ). Γι’ αυτό και θα το κάνουμε τώρα. Οι παίκτες του Σαουθγκέιτ είχαν το πιο δύσκολο έργο κόντρα στη Σερβία αναλογικά με τη Γερμανία και την Ισπανία. Μάλιστα, οι Βαλκάνιοι είχαν σκοπό να τους δυσκολέψουν όσο περισσότερο γινόταν και να πάνε το ματς στην ένταση, τις δυνατές μονομαχίες και τα νεύρα από το πρώτο κιόλας λεπτό. Απόδειξη; Οι πέντε αμυντικοί που χρησιμοποιήθηκαν και γενικότερα το «σφιχτό» σύστημά τους.

Το γεγονός ότι η Αγγλία από νωρίς είχε το προβάδισμα και γενικότερα έδειξε -κατά κύριο λόγο στο πρώτο ημίχρονο- θέληση για να παίξει επιθετικά πρέπει να της πιστωθεί. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι το mentality των «λιονταριών» θα παραμείνει ίδιο και όταν ξεκινήσουν τα νοκ- άουτ. Όταν θα έρθουν τα πρώτα ζόρια και οι πιο ποιοτικοί και πιο δυσκολοκατάβλητοι αντίπαλοι. Ή αν μείνει πίσω στο σκορ η Αγγλία θα μπορεί να παραμείνει αναπόσπαστη στο παιχνίδι της και να βγει μπροστά με την ίδια άνεση;

Αυτές είναι ερωτήσεις που θα απαντηθούν όταν ξεκινήσουν τα πραγματικά ζόρια!

Τελικά τι φταίει;

Άλλες φορές σε άλλες χρονιές και σε άλλες διοργανώσεις η εθνική Αγγλίας είχε ανάλογη ποιότητα από παίκτες. Εμπειρία και γενικότερα όλα τα συστατικά να πάει ψηλά. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν κάθε φορά κάτι είναι εκείνο που τους αφήνει πίσω. Ξεπερασμένους. Στο καλοκαίρι του 1966, όπου και κατέκτησαν το πρώτο και μοναδικό για την ώρα τους τίτλο που ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η νοοτροπία των Άγγλων, από τους οπαδούς μέχρι και τον Τύπο, τους παίκτες μέχρι και το προπονητικό επιτελείο, ότι «είμαστε εμείς οι καλύτεροι και δεν σας βλέπουμε ΚΑΝ» βγαίνει προς τα έξω. Είτε με τις δηλώσεις, είτε με τον τρόπου που αγωνίζονται. Μιας και αυτός είναι υπεροπτικός σε μερικές περιπτώσεις. Οι Άγγλοι πρέπει να καταλάβουν -ειδικά αυτή η γενιά- ότι για να μην μείνει μόνο με την ταμπέλα του «Golden Generation» πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει τον σεβασμό όλων και να κερδίσει το χειροκρότημα με την αξία της. Και όχι απλά να το περιμένει επειδή τραγουδάει «It’s coming home».

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

EURO 2024
Exit mobile version