ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μαθήματα άμυνας από τον Μπαστόνι: «Έσβησε» τον Χάαλαντ! (vid)
Μια Σέλτικ να την πιείς στο ποτήρι, η Σλόβαν όμως το γκολ της βραδιάς! (vid)
Άνοιξε τα… ρολά του στο τέλος ο Γκαζανίγκα, νίκη στο 90′ η Παρί! (vid)
Γκίτενς… έκπληξη και γλυκό «διπλό» για την Ντόρτμουντ! (vids)
Η Ίντερ σίγησε την πολυδιαφημισμένη επίθεση της Σίτι! (vids)
Κρύος ιδρώτας στη Σίτι: Πρόβλημα με Ντε Μπρούιν και βγήκε αλλαγή! (vids)
Ποιες Παρί, Σίτι, Ίντερ; Η Σέλτικ τραβά ΟΛΑ τα βλέμματα στην Ευρώπη! (vids)
Μάντσεστερ Σίτι – Ίντερ: «Βράζει» στον πάγκο του ο Ιντζάγκι! (vid)
Μπριζ – Ντόρτμουντ: Δραστήριος ο Τζόλης, απίθανο δοκάρι οι Βέλγοι! (vids)
Το πιστεύει ο Φλικ: «Μπορούμε να κατακτήσουμε το Champions League»
Στα… περιστέρια το σουτ του Σαβίνιο από πολύ καλή θέση! (vid)
Champions League: Το είδαμε ΚΑΙ αυτό… Έγινε «καμίνι» το «Έτιχαντ» (vid)
Έφτασε Αθήνα για την ΑΕΚ ο Μαρσιάλ! (vid)
«Στο Ρέντη έμαθε να σουτάρει»: Απολαυστικό το πρώτο γκολ του Λάτσι στο Champions League! (vid)
Αγανάκτησε ο Κουντέ: «Πρέπει να απεργήσουμε!»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
FACE CONTROL

Γκάμπριελ Μαγκαλάες: Ο Κολοσσός της άμυνας της Άρσεναλ!

Ο Γκάμπριελ Μαγκαλάες δείχνει σε όλη την Αγγλία και σε όλη την Ευρώπη πως ανήκει πλέον στην ελίτ των καλύτερων αμυντικών του κόσμου!

Γκάμπριελ Μαγκαλάες: Ο Κολοσσός της άμυνας της Άρσεναλ!

Ο Γκάμπριελ Μαγκαλάες από τότε που ξεκίνησε να κλωτσάει κατάλαβε ότι ήταν διαφορετικός από τους φίλους του. Όχι μόνο, γιατί κλώτσαγε μία μπάλα. Αλλά ακόμα και τα… πόδια των αντιπάλων του. Ήθελε να γίνει αμυντικός. Δεν ήθελε να σκοράρει. Δεν ήθελε να ντριμπλάρει -ασχέτως που μερικές φορές μπορεί να το κάνει με ιδιαίτερη ευκολία- ήθελε να είναι μόνος εναντίον όλων. Ξεχωριστή περίπτωση. Ίσως και… κλινική θα μπορούσε να πει κάποιος.

Οι εμφανίσεις του με τη φανέλα της Λιλ τον οδήγησαν να πάρει το αεροπλάνο και να συνεχίσει την καριέρα του στην Άρσεναλ. Εκεί που τίποτα δεν ήταν εύκολο εν έτει 2020. Εκεί που όλοι ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Ο Μίκελ Αρτέτα πίστεψε σε αυτόν ευλαβικά. Εύκολα και άμεσα. Τόσο πολύ όσο πιστεύουν εκατομμύρια Βραζιλιάνοι στο τεράστιο άγαλμα του «Ιησού του λυτρωτή».

Ο Γκάμπριελ Μαγκαλάες ήταν και αυτός… λυτρωτής για τους «κανονιέρηδες» στο εκτός έδρας ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου με αντίπαλο την Τότεναμ. Το γκολ του ήταν αρκετό για να δώσει τη νίκη στην ομάδα του. Μία νίκη… δήλωση. Μία νίκη που ήρθε με πολλές απουσίες, με κλεφτοπόλεμο σε μερικές περιπτώσεις. Ένα αποτέλεσμα και μία εμφάνιση που δείχνουν γιατί πρέπει ολοένα και περισσότεροι να μιλάνε με… ευλάβεια όταν αναφέρονται στον Βραζιλιάνο στόπερ που εδώ και χρόνια είναι ένας πραγματικός Κολοσσός στην άμυνα της Άρσεναλ!

Ακόμη μία μέρα στη…δουλειά!

Ήταν πανταχού «παρών». Τον έβλεπε κάποιος και δεν μπορούσε να καταλάβει τι έχει πάθει. Ο Γκάμπριελ Μαγκαλάες στο εκτός έδρας ματς της Άρσεναλ απέναντι στην Τότεναμ έκανε ματς καριέρας. Αυτό θα μπορούσε να το πει κάποιος αν δεν τον ήξερε. Από την ώρα και τη στιγμή που ο Βραζιλιάνος έχει πατήσει το πόδι του στο Βόρειο Λονδίνο τέτοια παιχνίδια είναι… βούτυρο στο ψωμί του. Μία ακόμα ημέρα στη  δουλειά!

Δεν ήταν μόνο το γκολ του που έδωσε τη νίκη στην ομάδα του Μίκελ Αρτέτα. Ήταν το γεγονός ότι σε κάθε μονομαχία έβγαινε πρώτος στην μπάλα. Σε κάθε κόντρα ήταν νικητής. Τόσο στο έδαφος, όσο και στον ουρανό. Μία φορά δεν… απογειώθηκε και παραλίγο να  γίνει η ζημιά. Στο 38′ με τον Σολάνκε με τον Άγγλο στράικερ να παίρνει την κεφαλιά, όμως, η μπάλα για λίγα εκατοστά δεν καρφώθηκε στην εστία του Ράγια.

Λογικό και επόμενο οι δημοσιογράφοι να τον αναδείξουν MVP της αναμέτρησης. Τι άλλο έπρεπε να κάνει; Να καταπιεί σπαθιά; Αν και μάλλον θα το έκανε μέχρι και αυτό για να νικήσει η ομάδα του!

Ο Σέρχιο Ράμος της Άρσεναλ

Δεν είναι μόνο ότι παίζουν στην ίδια θέση. Δεν είναι μόνο το στιλ τους και ότι και οι δύο είναι… χτιστοί. Ο Σέρχιο Ράμος στην καριέρα του έγραψε ιστορία γιατί ήταν εκεί που έπρεπε τη στιγμή που έπρεπε. Όταν η Ρεάλ Μαδρίτης -κατά κύριο λόγο- τον χρειαζόταν περισσότερο από τον καθένα. Τα γκολ του έμειναν στην αιωνιότητα. Όχι μόνο επειδή ήταν πολλά, μα γιατί ήταν και σημαντικά.

Ο Γκάμπριελ Μαγκαλάες σίγουρα δεν είναι ακόμα σε αυτό το επίπεδο. Αλλά φαίνεται ότι είναι απλά θέμα χρόνου. Η Άρσεναλ μαζί του ξέρει ότι έχει ένα… κτήνος. Και στις δύο περιοχές. Όχι μόνο στη δική της. Ο Βραζιλιάνος στόπερ χάρη σε δικό του γκολ πριν δύο σεζόν έδωσε τη νίκη στην Άρσεναλ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» κόντρα στην Τσέλσι. Το ίδιο έγινε και με το τέρμα του σε εντός έδρας ματς κόντρα στη Φούλαμ την ίδια σεζόν. Και αυτό μάλιστα ήταν στα χασομέρια!

Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2020 και έπειτα -όταν δηλαδή πήρε μεταγραφή στην Άρσεναλ- κανείς άλλος αμυντικός στα κορυφαία πέντε πρωταθλήματα στην Ευρώπη δεν έχει περισσότερα γκολ από εκείνον με τον Λατίνο κεντρικό αμυντικό να μετράει ήδη 15!

Κύλισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι του!

Όποιος παρακολουθεί χρόνια την Άρσεναλ ξέρει και θυμάται πόσο μεγάλο ήταν το κενό της στην άμυνα. Όχι μόνο τη χρονιά του Ουνάι Έμερι, αλλά και λίγο πιο πριν επί του Αρσέν Βενγκέρ την παρουσία. Ο Μίκελ Αρτέτα είχε βάλει από καιρό στο μάτι το… θηρίο της Λιλ μέχρι να τον κάνει δικό του, όπως και έπραξε.

Ωστόσο, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο αν δίπλα του δεν είχε και μία Rolls Royce… Ο λόγος για τον Γουίλιαμ Σαλιμπά. Ο Γάλλος είναι μαζί με τον Βραζιλιάνο με διαφορά το καλύτερο αμυντικό δίδυμο. Κάτι που δεν έγινε από τη μία στιγμή στην άλλη. Μιας και όταν πάτησε το πόδι του στο Βόρειο Λονδίνο ο Γκάμπριελ ο Σαλιμπά ήταν δανεικός αριστερά και δεξιά, μέχρι να κάνει το αγροτικό του.

Οι δυο τους όταν ξεκίνησαν να παίζουν μαζί έγιναν άμεσα ένα ξεχωριστό δίδυμο. Μπορούν να βρεθούν και να τα βρουν με κλειστά τα μάτια. Η επικοινωνία τους εντός και εκτός γηπέδου είναι εξαιρετική. Ένα από τα… μυστικά τους είναι η γαλλική γλώσσα. Μιας και κανένας από τους δύο δεν το… έχει τόσο πολύ με τα αγγλικά. Όπως είχε αποκαλύψει με δηλώσεις του ο Σαλιμπά με τον Γκάμπριελ μιλάνε στα γαλλικά. Μιας και ο Βραζιλιάνος τα γνωρίζει πολύ καλά από το πέρασμά που έκανε στη Λιλ, ενώ για τον έτερο στόπερ των Gunners είναι η μητρική του γλώσσα!

Ακόμα και στους πανηγυρισμούς είναι… αχώριστοι αυτοί οι δύο!

Ο φόβος και ο τρόμος

Ένας από τους λόγους που η Άρσεναλ έχει ανέβει επίπεδο και έχει καταφέρει να κοντράρει τα τελευταία χρόνια στα ίσα τη Μάντσεστερ Σίτι είναι η αμυντική της λειτουργία. Η προσήλωση που έχουν όλοι -όχι μόνο οι τέσσερις της άμυνας- για το πως πρέπει να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους. Ότι δεν φτάνουν μόνο τα γκολ μπροστά. Όσα και αν είναι αυτά. Πρέπει να υπάρχει το μηδέν πίσω. Clean sheet για τον Νταβίντ Ράγια.

Ο Γκάμπριελ Μαγκαλάες και ο Γουίλιαμ Σαλιμπά είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται. Ωστόσο, είναι κάτι ομαδικό. Κάτι που φάνηκε και στο εκτός έδρας ματς της Άρσεναλ με την Τότεναμ. Οι «κανονιέρηδες» επικράτησαν με σκορ 1-0. Αλλά αν κοιτάξει κανείς τα στατιστικά τους θα δει ότι έχουν δεχτεί ΜΟΛΙΣ τρία γκολ στα εκτός έδρας παιχνίδια που έχουν αγωνιστεί μέσα στο 2024!

Και για την ώρα σε τέσσερα ματς στην Premier League έχουν τρεις νίκες χωρίς να έχουν «φάει» κανένα γκολ. Και το μοναδικό που ήρθε ήταν απέναντι στην Μπράιτον. Και αυτό με παίκτη λιγότερο. Οπότε με ευκολία μπορεί να πει κάποιος ότι η άμυνα της Άρσεναλ είναι ο φόβος και ο τρόμος των αντιπάλων των Λονδρέζων. Ειδικά μακριά από το «Έμιρεϊτς».

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ