ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πρώην φορ της Άρσεναλ συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών!
Ο Σμάιχελ ξεφτίλισε τους οπαδούς της Σίτι: «Πω, πω… νέκρα το στάδιο!» (vid)
Κουρτουά: «Αυτοί οι δύο χάνουν στις προπονήσεις και δεν… μιλιούνται!»
Υποκλίθηκε ο Κριστιάνο: «Αυτά που κάνει ο Γιαμάλ, δεν τα έκανα εγώ με τον Μέσι»
SPORTBild: Ρεάλ και Λεβερκούζεν πάνε για την «τράμπα» του αιώνα
Καπέλο VS Ζλάταν: «Λες πως είσαι το αφεντικό! Τότε εσύ φταις για την Μίλαν….»
Τσέλσι: Η νέα της μεταγραφή – «Σώζει» την Μπαρτσελόνα με… 60 εκατ. ευρώ!
Γκουαρντιόλα: «Σε αυτόν τον τομέα η Ίντερ είναι πολύ καλύτερη από την Σίτι»
Έκτακτο: Η ποινή που θα διαλύσει την Σίτι – Τεράστιο άγχος στους πρωταθλητές
Η Μπαρτσελόνα μπαίνει στο κόλπο για τον «ζεματιστό» Γιόκερες
Εθνική Ελλάδος: Εκτοξεύθηκε με Γιοβάνοβιτς, +6 θέσεις στο Ranking της FIFA
Πήρε ανάποδες ο Μαρέσκα – Οι τέσσερις… πανάκριβοι «κομμένοι» της Τσέλσι
Η καλύτερη φετινή μεταγραφή της Premier League… κρύβεται στην Άστον Βίλα
Οι Ιταλοί… τρώνε τον Φονσέκα – To ιταλικό Gazzetta ξέρει τον επόμενο προπονητή της Μίλαν
Η απάντηση – έπος του Χάαλαντ στον Ατσέρμπι όταν του ζήτησε τη φανέλα του (vid)
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Topics

Αντονί Μαρσιάλ: Με ταλέντο Ανρί, αλλά καριέρα… Πογκμπά!

Ο Αντονί Μαρσιάλ πρόκειται να γίνει άμεσα και τυπικά παίκτης της ΑΕΚ και εμείς θυμόμαστε στιγμές από την καριέρα του.

Αντονί Μαρσιάλ: Με ταλέντο Ανρί, αλλά καριέρα… Πογκμπά!

Ο Αντονί Μαρσιάλ, όπως όλα δείχνουν για την ώρα, θα είναι το επόμενο μεταγραφικό ΜΠΑΜ της ΑΕΚ. Μετά τον Έρικ Λαμέλα η ελληνική ομάδα έφερε ακόμη έναν πρώην αστέρα της Premier League στα γήπεδά μας.

Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια κανείς δεν θα πόνταρε σε κάτι τέτοιο όσον αφορά την καριέρα του Γάλλου στράικερ. Όλα έδειχναν ότι θα έφτανε πολύ ψηλά. Και αν ακόμη δεν έφτανε τα μεγάλα νούμερα άλλων σπουδαίων ποδοσφαιριστών θα μπορούσε να μείνει σε κάποιο από τα κορυφαία πρωταθλήματα μέχρι να πάρει… σύνταξη.

Όμως, οι τραυματισμοί του, η όχι και τόσο μεγάλη όρεξη για δουλειά όχι μόνο δεν τον οδήγησαν στο πάνθεον, αλλά, στα πιο παραγωγικά του χρόνια θα βρίσκεται στη Super League. Μία καριέρα που είχε όλα αυτά που θα μπορούσε να έχει στην αρχή της για να φτάσει εκείνη του Τιερί Ανρί, εν τέλει αποδείχτηκε αντάξια εκείνης του Πολ Πογκμπά.

Στα πόδια του Αντονί Μαρσιάλ είναι να κάνει ένα restart και να την δει… αλλιώς! Και να θυμίσει σε όλους τον παίκτη που κατέκτησε τον τίτλο του «Golden Boy» το 2015!

Τα χρόνια στη Μονακό!

Όλοι έχουν να λένε και να θυμούνται για τον Μαρσιάλ τις δύο πολύ καλές σεζόν που έκανε με τη φανέλα της Μονακό. Και είναι αλήθεια αυτό. Παρόλα αυτά λίγοι ως ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Λιόν ήταν εκείνη που τον… τσίμπισε πρώτη.

Ο Μαρσιάλ ξεκίνησε την καριέρα του σε μία μικρή ομάδα στο Παρίσι. Εκεί όπου έτυχε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα τόσο ο Τιερί Ανρί, όσο και ο Πατρίς Εβρά. Οι σκάουτερ των «γκον» ήταν εκείνοι που τον ανακάλυψαν λίγο μετά τα 15 και έπεισαν τη διοίκηση να τον αποκτήσει.

Μάλιστα, με τη Λιόν έκανε και το επαγγελματικό του ντεμπούτο στις 6 Δεκεμβρίου του 2012 για το Europa League κόντρα στη Χάποελ Ιρόνι. Ωστόσο, έκλεισε τη σεζόν με μόλις τρία παιχνίδια και όλα έδειχναν πως το μέλλον του στο «Ζερλάν» μόνο σίγουρο δεν θα ήταν. Από εκεί και πέρα η Μονακό έκανε μία από τις πιο έξυπνες μεταγραφές της.

Ειδικά από την ώρα και τη στιγμή που ο Φαλκάο δεν ήταν πια ο ίδιος, μετά τον τραυματισμό του στο γόνατο, ο Γάλλος στράικερ ήταν εκείνος που πήρε από το… χεράκι την ομάδα του Πριγκιπάτου. Χάρη σε εκείνον η Μονακό σημείωσε αρκετές και σημαντικές νίκες. Από πλευράς του ο Μαρσιάλ πανηγύρισε έντεκα γκολ και οκτώ ασίστ και έτσι έκανε το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Η μεγάλη μεταγραφή και η ρήτρα για τη «Χρυσή Μπάλα»

Καλοκαίρι 2015 και ήδη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ότι μπορεί να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη αν βρει κάποιον ταλαντούχο Γάλλο παίκτη (ουπς…κάναμε spoil για τη μελλοντική μεταγραφή του Πογκμπά ένα καλοκαίρι αργότερα). Οι «κόκκινοι διάβολοι» ναι μεν προσπαθούσαν να βρουν τον βηματισμό τους, μετά την απομάκρυνση του Σερ Άλεξ, αλλά σε καμία περίπτωση το περιβάλλον σε αυτούς δεν ήταν τοξικό, όπως τώρα.

Γι’ αυτό τον λόγο η Μονακό απάντησε θετικά στην πρόταση της αγγλικής ομάδας που έφτανε τα 36,7 εκατομμύρια λίρες και μαζί με τα bonus (που ήταν πολλά) άγγιξε τα 44! Κάτι που δεν άρεσε στον τότε προπονητή της ομάδας, Λουίς Φαν Χάαλ, που θεώρησε ότι αυτά γίνονται επειδή η Γιουνάιτεντ είναι η μεγαλύτερη ομάδα του κόσμου και οι άλλοι σύλλογοι προσπαθούν να την… ξεζουμίσουν.

Ένας από τους όρους που έμελλε να μείνει στην ιστορία ήταν αυτός για τη «Χρυσή Μπάλα». Η Μονακό εν έτει 2015 πίστευε τόσο πολύ στον Μαρσιάλ που η ρήτρα έλεγε ότι αν και εφόσον έκανε δικό του το εν λόγω βραβείο, ως το 2019 οι Γάλλοι θα λάμβαναν αρκετά εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Κάτι που δεν έγινε ποτέ τελικά.

Από το κάπου στο… τίποτα

Λούπα. Εκεί έπεσε η καριέρα του Αντονί Μαρσιάλ από την ώρα και τη στιγμή που πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όποιος και αν ήταν ο προπονητής του (και πέρασαν αρκετοί η αλήθεια είναι) η πορεία του ήταν ως εξής: ξεκινούσε πολύ καλά τη σεζόν, συνέχιζε αναλόγως με γκολ και καλές εμφανίσεις. Κάπου στα μέσα είχε κάποιον τραυματισμό, επέστρεφε και δεν ήταν καλός στο τέλος κάποιος άλλος του είχε πάρει τη θέση.

Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ήταν βασικός και αναντικατάστατος. Κανείς δεν θα μπορούσε να πει ότι δεν υπάρχει… ζωή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χωρίς εκείνον. Παρόλα αυτά με την τεχνική του, την ταχύτητά του μπορούσε με σχετική άνεση να κάνει τη διαφορά. Ειδικά στα δύσκολα ματς του αγγλικού συλλόγου.

Γι’ αυτό το 2019 του προσφέρθηκε νέο συμβόλαιο με διάρκεια ως το καλοκαίρι του 2024. Μία κίνηση που μάλλον ήταν λάθος, αφού όσο περνούσαν τα χρόνια ο χρόνος συμμετοχής του γινόταν ολοένα και λιγότερος. Μέχρι που ξεκίνησαν οι δανεισμοί. Ο πρώτος, αλλά και τελευταίος ήταν στη Σεβίλλη, τον Ιανουάριο του 2022, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αφού αγωνίστηκε σε 15 ματς, έβαλε ένα γκολ και έβγαλε θέματα τραυματισμού.

Όταν επέστρεψε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν περισσότερο τραυματίας, παρά ενεργό μέλος της ομάδας. Γι’ αυτό και οι «κόκκινοι διάβολοι» τον άφησαν ελεύθερο το καλοκαίρι του 2024.

Τα λόγια του Ανρί…

Ο Αντονί Μαρσιάλ είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Τιερί Ανρί στην αρχή της καριέρας του. Πριν την εμφάνιση του Κιλιάν Μπαπέ οι Γάλλοι είχαν δώσει την ταμπέλα του «επόμενου Ανρί» στον νυν παίκτη της ΑΕΚ.

Και οι λόγοι είναι λίγο ως πολύ προφανείς. Αρχικά η κοψιά του ήταν ίδια. Ο εν ενεργεία επιθετικός ως μεγάλο του όπλο είχε την ταχύτητά του, την τεχνική του και τα τελειώματα με το πλασέ. Κάτι που αν μη το άλλο θυμίζει… Τιτί.

Παράλληλα και αυτός τα καλύτερα ματς του τα έκανε -πριν πάρει μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- στη Μονακό. Όπως και ο Τιερί Ανρί που ξεκίνησε από το Πριγκιπάτο την σπουδαία του καριέρα. Εκτός των άλλων μερικά χρόνια ήρθε η ατάκα του Ανρί που έλεγε: «Ο Μαρσιάλ έχει περισσότερο ταλέντο από εμένα. Αν δουλέψει σκληρά σίγουρα θα καταφέρει να με ξεπεράσει».

Κάτι που δεν συνέβη και σίγουρα δεν θα γίνει!

…αλλά η πορεία που θύμισε Πογκμπά

Ο Μαρσιάλ πέρασε και δεν… ακούμπησε το μεγαλείο του Ανρί. Αλλά αν η καριέρα του θυμίζει κάποιον Γάλλο μπορούμε να πούμε με ασφάλεια είναι εκείνη του Πολ Πογκμπά. Οι δύο… σειρούλες επί σειρά ετών ήταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και όσο και αν προσπάθησαν δεν κατάφεραν να βγάλουν τον αγγλικό σύλλογο από τον αγωνιστικό βούρκο.

Ίσα- ίσα που από την ώρα και τη στιγμή πάτησαν το πόδι τους στο Νησί η καριέρα τους κάθε χρόνος που περνούσε πήγαινε από το κακό στο χειρότερο αντί να έχει ανοδική πορεία. Αποτέλεσμα; Να μείνουν στο τέλος και οι δύο ελεύθεροι, έχοντας… ματώσει τα ταμεία της Γιουνάιτεντ.

Ο Πογκμπά το καλοκαίρι του 2022 και ο Μαρσιάλ δύο χρόνια αργότερα.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ