ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Δάκρυσε και το… ποδόσφαιρο – Το συγκλονιστικό βίντεο του Βαράν για το «αντίο» του (vid)
Έκρηξη Γκουαρντιόλα: «Το ανακοινώνω! Θα παίξουμε με την δεύτερη ομάδα μας»
Ρεάλ: Εκνευρισμός με τους διαιτητές – Τιμωρούν για «πλάκα» τους παίκτες!
Ηχηρό άκυρο Άρσεναλ σε Ρεάλ: «Μην κάνετε όνειρα, δεν τον πουλάμε»
Μάγκας Γκουαρντιόλα: «Έτσι θα καλύψω το κενό του Ρόντρι…»
Μίκελ Αρτέτα: Διεθνής γκρανμέτρ σκακιστής και όχι προπονητής!
Άσχημα νέα για Ρεάλ και Μπαπέ – Τα ματς που χάνει ο Γάλλος σταρ!
Βρήκε λύση η Μπαρτσελόνα – Απέσπασε το «ναι» του Σέζνι
Επίσημη η μεγάλη πληγή της Μάντσεστερ Σίτι με Ρόντρι
To λαμπερό στατιστικό που συντροφεύει την γκολάρα του Μπαπέ κόντρα στην Αλαβές
Μπαρτσελόνα: Το όνειρο του Ντέκο για τη θέση του τερματοφύλακα
Λονδρέζος ο διάδοχος του Φαν Ντάικ στη Λίβερπουλ
Οι τέσσερις μέσοι που τσεκάρει η Μάντσεστερ Σίτι για αντί – Ρόντρι
Αποσύρθηκε στα 31 του από την ενεργό δράση ο Ράφαελ Βαράν (pic)
Συναγερμός στη Ρεάλ Μαδρίτης – Τραυματίστηκε ο Μπαπέ… και «παίζεται» για Ατλέτικο
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
FACE CONTROL

Μίκελ Αρτέτα: Διεθνής γκρανμέτρ σκακιστής και όχι προπονητής!

Ο Μίκελ Αρτέτα έδειξε απέναντι στον πιο δύσκολο αντίπαλο (Μάντσεστερ Σίτι) πόσο δύσκολο είναι για την ομάδα του να χάσει.

Μίκελ Αρτέτα: Διεθνής γκρανμέτρ σκακιστής και όχι προπονητής!

Όταν κάποιος ακούει τις λέξεις «διεθνής γκρανμέτρ» τις πιο πολλές φορές το μυαλό του δεν πάει στο σκάκι. Αλλά σε κάποιον… μετρ σε κάποιο πολύ καλό εστιατόριο. Θα μπορούσε να είναι και έτσι. Μιας και ο Μίκελ Αρτέτα πρέπει και αυτός να προβλέπει τι ανάγκες υπάρχουν και να ικανοποιεί τους «πελάτες» (σ.σ οπαδούς) αναλόγως.

Αλλά στη δική μας περίπτωση ο γκρανμέτρ είναι όταν ένας σκακιστής… τερματίζει το άθλημα. Όταν είναι στο top επίπεδο. Πλέον ανήκει αργά και σταθερά σε αυτό και ο Βάσκος τεχνικός. Όχι τόσο βάσει των τίτλων που (δεν) έχε κατακτήσει με την Άρσεναλ ακόμα. Μα πιο πολύ για το σύνολο που έχει φτιάξει. Ένα σύνολο που έχει αναγεννηθεί υπό τις οδηγίες του και μία ομάδα που έχει βρει και πάλι τον αγωνιστικό της χαρακτήρα. Έχει τη δική της ταυτότητα.

Στην… σκακιέρα του «Έτιχαντ» ο Μίκελ Αρτέτα παρέδωσε ένα πραγματικό master class. Όχι μόνο απέναντι στον Πεπ Γκουαρντιόλα. Μα περισσότερο σε αυτούς που δεν πίστευαν εκείνον και την ομάδα του. Έφτασε πολύ κοντά στο να κάνει κίνηση ματ αλλά ο Βασιλιάς της Premier League σώθηκε από έναν πύργο του. Ωστόσο, μην ξεγελιέστε… Αυτή δεν ήταν η πρώτη (αλλά ούτε η πρώτη) παρτίδα που έχει να δώσει ο Αρτέτα φέτος.

Trust the process

Από την ώρα και τη στιγμή που ο Μίκελ Αρτέτα ανέλαβε τα ηνία της Άρσεναλ οι «κανονιέρηδες» δεν έχουν κάνει μόνο βήματα, αλλά άλματα προόδου. Κάτι που για να συμβεί χρειάστηκε χρόνο και χρήματα. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά και μάλιστα μεγάλη, αφού ακόμα και ο χρόνος με το χρήμα δεν εγγυούνται την επιτυχία σε κάποιον αν δεν υπάρχει ένα πλάνο που πρέπει να γίνει με σωστή προσέγγιση.

Ο Βάσκος από την πρώτη στιγμή μίλησε στη διοίκηση της Άρσεναλ για το master plan που είχε κατά νου. Η αρχή ήταν δύσκολη. Τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν και αυτό φαινόταν τη σεζόν 2022-2023 όπου για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια οι «κανονιέρηδες» μπήκαν στο κόλπο της διεκδίκησης του τίτλου. Ωστόσο, οι δύο ήττες από τη Μάντσεστερ Σίτι στο πρωτάθλημα (η μία μάλιστα με 4-1 στο «Έτιχαντ») και αυτή στο Κύπελλο με σκορ 1-0 έδειξαν ότι η διαφορά των δύο συλλόγων παραμένει μεγάλη.

Στον τελικό του Community Shield η Άρσεναλ έκανε ένα μικρό βήμα προς τα εκεί που ήθελε ο Αρτέτα. Νίκησε στα πέναλτι το σύνολο του Γκουαρντιόλα. Ακόμα και αν χρειάστηκε ένα γκολ με καραμπόλα σε σουτ του Τροσάρ στις καθυστερήσεις. Μετά ήρθε η επιβεβαίωση. Νίκη με σκορ 1-0 για το πρωτάθλημα με σκόρερ τον Μαρτινέλι. Μέχρι που οι «πολίτες» μπλόκαραν για τα καλά στο δεύτερο παιχνίδι με το 0-0 του Μαρτίου του 2024 να επιβεβαιώνει ότι τα πράγματα αλλάζουν.

Οι παίκτες του Αρτέτα στο πιο πρόσφατο παιχνίδι με τους «πολίτες» όχι μόνο μπήκαν μουδιασμένα. Αλλά από το 8ο λεπτό έχαναν με σκορ 1-0. Υπό άλλες συνθήκες και άλλες εποχές αυτό θα ήταν αρκετό για να τους παραλύσει. Να πνιγούν σε μία κουταλιά νερού. Να σκεφτούν αν πρέπει να βγουν μπροστά ή να παίξουν άμυνα. Το δοκάρι του Γκουντογκάν τους ταρακούνησε για τα καλά. Ωστόσο, ο τραυματισμός του Ρόδρι και το εκπληκτικό γκολ του Καλαφιόρι ήταν αρκετά για να αλλάξουν το… φύλλο! Μετά το 1-1 η Άρσεναλ όχι μόνο βγήκε μπροστά αλλά είχε φάσεις για το 2-1 που εν τέλει ήρθε στο 45′ με την κεφαλιά του Γκάμπριελ. Τι και αν έπαιζε με δέκα από τις καθυστερήσεις του πρώτου 45λεπτου; Τι και αν ήταν όλοι οι παίκτες της έξω από την περιοχή του Ράγια; Το 2-2 σίγουρα φαίνεται σαν… νίκη για τη Σίτι μιας και ήρθε στην τελευταία φάση του αγώνα, αλλά, πριν από μερικά χρόνια ποιοι θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι η Άρσεναλ δεν θα λύγιζε υπό τέτοιες συνθήκες; Μόνο αυτοί που έλεγαν «Trust the process». Και όσοι πίστεψαν στο πλάνο του Μίκελ Αρτέτα.

Ένα (ένα) με τους παίκτες του

Ο Μίκελ Αρτέτα έχει πολύ καλές σχέσεις με τους παίκτες του. Είναι δίπλα τους. Όχι μόνο για να τους δίνει οδηγίες και συμβουλές. Αλλά για να ακούει τι δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Τι τους ενοχλεί, τι τους κάνει τη ζωή πιο δύσκολη. Βέβαια από την άλλη μπορεί να τους μάθει τόσο καλά και να γνωρίζει καλύτερα και από εκείνους τα αδύναμα σημεία τους. Ο Βάσκος τεχνικός θα… πέθαινε για τους ποδοσφαιριστές του, όπως και εκείνοι το ίδιο γι’ αυτόν.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο εκτός έδρα ματς με τη Μάντσεστερ Σίτι για το πρωτάθλημα. Ο Ρικάρντο Καλαφιόρι βάζει το γκολ της… ζωής του και κάνει το 1-1. Θα μπορούσε να το πανηγυρίσει με πολλούς τρόπους. Αλλά εκείνος ήθελε να πάει καρφί στην αγκαλιά του Αρτέτα. Μιας και του είχε δώσει μόλις την ευκαιρία να παίξει βασικός για πρώτη φορά φέτος. Όταν ο Τροσάρ αποβλήθηκε -άλλη κουβέντα αυτή- ο Ισπανός τεχνικός θα μπορούσε να έχει νεύρα με τον παίκτη του μιας και δεν ήταν τόσο ψύχραιμος όσο θα έπρεπε. Αντί αυτού πήγε δίπλα του και τον πήρε αγκαλιά για να τον παρηγορήσει. Κάτι που έδειξε και αργότερα με τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου.

Ωστόσο, άπαξ και του μπει η ιδέα στο μυαλό ότι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα θέλω του και σε αυτό που έχει στο μυαλό του τότε τους «τρώει» η μαρμάργκα. Αργά, αλλά και σταθερά. Με τρόπο. Συνέβη σε πολλές περιπτώσεις. Με τον Άαρον Ράμσντεϊλ. Με τον Εμίλ Σμιθ Ρόου. Με τον Ρις Νέλσον και τον Έντι Ενκέτια. Και σίγουρα η λίστα είναι πιο μεγάλη και μπορεί να γίνει μεγαλύτερη στο μέλλον με πρώτους υποψήφιους τους να είναι ο Ολεξάντερ Ζιντσένκο και ο Γκάμπριελ Ζεσούς.

Μία μηχανή ποδοσφαίρου. Μία μηχανή νίκης

Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά για την Άρσεναλ για την απόδοσή της στο εκτός έδρας ματς του πρωταθλήματος με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Σίτι. Τόσο πέρυσι, όσο και φέτος. Για το πόσο προσεκτική ήταν στην άμυνα. Ειδικά φέτος για το πόσο κυνική ήταν για να κρατήσει το 2-1 υπέρ της που είχε μέχρι και έξι παίκτες στην άμυνα και τρεις στο κέντρο. Αυτό δεν απασχολεί καθόλου τον Μίκελ Αρτέτα. Δεν ιδρώνει το… αυτί του.

Ο Ισπανός προπονητής έχει δείξει (και πλέον έχει πει πολλές φορές) ότι η ομάδα του πρέπει να ξεκινήσει να κατακτά τίτλους. Πρέπει να παίρνει μεγάλες νίκες. Δεν θα τον πειράξει αν αυτό γίνει με… μισό μηδέν. Δεν θα τον νοιάξει αν έρθει ένα «διπλό» με -σχετικά- κακό ποδόσφαιρο και κεφαλιά-γκολ από έναν στόπερ του. Η Άρσεναλ δείχνει ολοένα και περισσότερο ότι όταν πρέπει να παίξει παιχνίδι κατοχής και επίθεσης θα το κάνει. Είτε όταν θέλει, είτε όταν μείνει πίσω στο σκορ.

Επίσης, δείχνει ολοένα και πιο καθαρά ότι αν χρειαστεί να θυσιάσει το θέαμα για τη νίκη ή για μία κούπα θα το πράξει επίσης. Και μάλιστα χωρίς δισταγμό. Οι Λονδρέζοι πλέον είναι μία μηχανή παραγωγής νικών. Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι δεν έχουν χάσει ακόμα εκτός έδρας μέσα στο 2024 στην Premier League και ας έχουν παίξει δύο φορές με την Τότεναμ, δύο με τη Μάντσεστερ Σίτι, με την Άστον Βίλα και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όχι πια ακόμη ένας μαθητής του Πεπ Γκουαρντιόλα

Ο Ένζο Μαρέσκα πήγε στη Λέστερ και στην πρώτη του χρονιά την επανέφερε στα σαλόνια. Ο Βινσέντ Κομπανί πήρε… άκλαφτος με την Μπένρλι. Αλλά η εικόνα της ομάδας του και γενικότερα το βιογραφικό του τον έστειλαν στην Μπάγερν Μονάχου. Ο Μίκελ Αρτέτα; Αυτός είναι άλλη ιστορία.

Ο πρώτος -και ίσως καλύτερος για την ώρα- μαθητής του Πεπ Γκουαρντιόλα ανέλαβε μία αποστολή αυτοκτονίας τον Δεκέμβριο του 2019. Ένα mission imposible θα λέγαμε αν ήταν ταινία με τον ίδιο να κάνει κασκαντεριλίκια που θα ζήλευε μέχρι και ο Τομ Κρουζ. Στην αρχή είχε να μάθει πολλά από τον μέντορά του. Εδώ και ένα χρόνο -τουλάχιστον- δείχνει ότι μπορεί να τον κοιτάξει στα μάτια. Ότι μπορεί να του κάνει τη ζωή δύσκολη.

Φάνηκε στο 1-1 του Καλαφιόρι όταν ο Γκουαρντιόλα ξεκίνησε να θυμίζει… karate kid στον πάγκο του με τις κλωτσιές που έριχνε. Κάτι που σίγουρα δεν θα έδειχνε ο Μιγιάγκι στον Λαρούσο. Αλλά δεν αποκλείεται να δείχνει και κάτι παραπάνω, μιας και ο μαθητής βάζει δύσκολα στον δάσκαλο.

Δάσκαλε που δίδασκες…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ