ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τέρμα οι διακοπές για τον Κριστιάνο – Ξεκινάει προπονήσεις!
Η Αθλέτικ Μπιλμπάο κάνει μία πολύ ποιοτική μεταγραφή: Παίρνει Λαπόρτ
«Σε κρίσιμη κατάσταση ο πατέρας του Γιόκερες»
Τεχνική που θύμισε Ροναλντίνιο: Η ΤΡΕΛΗ κούρσα του Κούντους! (vid)
Δεν είναι παράλογο: Το νούμερο που δείχνει ότι ο Μαντουέκε κοιτάει στα μάτια τον Σαλάχ! (pic)
Δεν τρελάθηκε η Λίβερπουλ: Απλά τα δίνει ΟΛΑ για Ετικιτέ
Αυτό δείχνει μεγαλείο: Η Ρεάλ άλλαξε κανόνες για τον Κουρτουά!
Άρσεναλ – Μεταγραφές: Η «Record» αποκάλυψε το ποσό που… κολλάει τον Γιόκερες!
Ρεάλ Μαδρίτης: O Πέρεθ έχει πολλά νεύρα με τον Βινίσιους!
Από… αόρατος έγινε στη Σέλτικ μαγικός: Απίθανη ασίστ Τίρνεϊ! (vid)
Αυτό είναι το μέλλον του Ίσακ: Το αποκάλυψε ο προπονητής του!
Μπαρτσελόνα – μεταγραφή: Έκλεισε τον Ράσφορντ
Πέρασε στο… παρασύνθημα η Μπαρτσελόνα – Επίσημη κρούση για εξτρέμ
Γιουνάιτεντ: Πήρε επιθετικούς ο Αμορίμ και τώρα… χαφ επιπέδου
H Γαλατασαράι διέλυσε όλα τα ρεκόρ στην Τουρκία
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Retro Stories

Εθνική 2004: Το «πειρατικό» έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει! (vid)

Σαν σήμερα συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από εκείνο το βράδυ, όπου η Εθνική μας ομάδα νίκησε την Πορτογαλία και κατέκτησε την Ευρώπη!

Εθνική 2004: Το «πειρατικό» έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει! (vid)

Κάθε χρόνο όταν το ημερολόγιο δείχνει την τέταρτη ημέρα του Ιουλίου το μυαλό όλων των Ελλήνων πάει σε ένα πράγμα: στο Euro 2004. Όταν εκείνο το βράδυ το «πειρατικό» έφτασε στο τέλος του, αφού, όμως, πρώτα είχε κατακτήσει όλη την Ευρώπη, επικρατώντας στον τελικό της διοργάνωσης της Πορτογαλίας με σκορ 1-0.

Όσοι έζησαν αυτές τις στιγμές δεν πρόκειται να τις ξεχάσουν. Όσα χρόνια και αν περάσουν και ας έχουμε φτάσει αισίως τα 21 από εκείνο το βράδυ.

Διαβάστε επίσης: Τα δάκρυα του μεγάλου αρχηγού της Λίβερπουλ για τον Ζότα

Η Εθνική Ελλάδος έχει γράψει τη δική της ιστορία. Όχι μόνο στην καρδιά και το μυαλό των Ελλήνων, αλλά και στο διεθνές στερέωμα. Μιας και όσο καλό ή έμπειρο ήταν το σύνολο που είχε δημιουργήσει ο Ότο Ρεχάγκελ κανείς δεν έδινε βάσιμες πιθανότητες ότι μπορεί να φτάσει μέχρι εκεί. Πόσο μάλλον να επικρατήσει της διοργανώτριας ομάδας, της Πορτογαλίας, για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο το τουρνουά και δη στον τελικό, όπου θα είχε την έδρα αλλά και τον κόσμο μαζί της.

Ωστόσο, η Εθνική ομάδα του 2004 δεν πήγε μόνο κόντρα στις πιθανότητες. Πήγε κόντρα μέχρι και στην ίδια την ποδοσφαιρική λογική με την πορεία της και όλα αυτά που πέτυχε μέσα σε εκείνο το Euro.

Euro 2004: Η πορεία της Εθνικής ως τον τελικό

Όταν το καλοκαίρι του 2004 η Εθνική ομάδα έδωσε το «παρών» στα γήπεδα της Πορτογαλίας ήταν από μόνο του κάτι σπουδαίο και κάτι μοναδικό. Μιας και ήταν μόλις η δεύτερη φορά στα χρονικά, μετά την πρώτη του 1980. Ωστόσο, μόνο… ψαρωμένοι δεν ήταν οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ.

Στην πρεμιέρα ήμασταν ανώτεροι και νικήσαμε την Πορτογαλία με σκορ 2-1. Στο δεύτερο ματς του ομίλου φέραμε 1-1 με την Ισπανία που ήταν και παραμένει μία υπερδύναμη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Τα δεδομένα παραλίγο να αλλάξουν απέναντι στη Ρωσία, όπου μας έφτανε μέχρι και η ισοπαλία. Παρόλα αυτά ηττηθήκαμε με σκορ 2-1. Ένα αποτέλεσμα που μας έστειλε στα νοκ- άουτ με το γκολ του Ζήση Βρύζα να χαρακτηρίζεται δίκαια «χρυσό».

Από εκεί και έπειτα δεν μίλησε μόνο το ταλέντο. Μίλησε η ψυχή και η ικανότητα των Ελλήνων ποδοσφαιριστών στα δύσκολα και όταν δεν τους υπολογίζει κανείς. Στα προημιτελικά η Γαλλία των Ζινεντίν Ζιντάν και Τιερί Ανρί έχασε με σκορ 1-0 με τον Άγγελο Χαριστέα να στέλνει στα ουράνια όλη την Ελλάδα με το γκολ του. Ωστόσο, πριν από αυτό είχε προηγηθεί μία απίθανη προσπάθεια του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Στα ημιτελικά το… θύμα ήταν η Τσεχία. Η ομάδα που έπαιζε το καλύτερο -κατά γενική ομολογία- και πιο ποιοτικό ποδόσφαιρο στη διοργάνωση. Οι Τσέχοι είχαν ένα σύνολο γεμάτο αστέρια: Πετρ Τσεχ, Τόμας Ροζίσκι, Μιλαν Μπάρος, Γιαν Κόλερ και φυσικά ο αρχηγός τους, Πάβελ Νέντβεντ, ξεχώριζαν. Οι πιο πολλές και πιο σημαντικές φάσεις της βραδιάς ήταν δικές τους. Αλλά καμία προσπάθεια δεν κατέληξε στα δίχτυα του Αντώνη Νικοπολίδη. Έτσι, λοιπόν, το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, όπου στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου η Εθνική μας βρήκε το γκολ που τόσο πολύ ήθελε.

Κόρνερ του Βασιλή Τσιάρτα και κεφαλιά του Τραϊανού Δέλλα και η Εθνική πέρασε στον τελικό της διοργάνωσης!  Euro 2004: Κεφαλιά... κανονιά από τον Χαριστέα και τάβλα οι Γάλλοι

Εθνική 2004: Αγγελικό… ποδόσφαιρο

Κακά τα ψέματα. Ο τελικός δεν ήταν ένας αγώνας που διεκδικούσε δάφνες ποιότητας. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Πορτογαλία εκείνο το βράδυ έδωσαν προτεραιότητα πως θα σταματήσουν τον αντίπαλο, παρά το πώς θα σκοράρουν εκείνες. Οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ έδειχναν και έμοιαζαν να είναι πνευματικά, αλλά και σωματικά σε καλύτερη κατάσταση από τους αντιπάλους τους.

Έτσι, λοιπόν το γκολ του Άγγελου Χαριστέα στο 56′, μετά από κόρνερ του Άγγελου Μπασινά, ήταν αυτό που οδήγησε την Εθνική να κάνει το 1-0. Αλλά και να πάρει τη νίκη και παράλληλα να κατακτήσει την κορυφή. Από εκείνο το βράδυ δεν έχουν μείνει μόνο τα δάκρυα χαράς από τους Έλληνες παίκτες. Μα και εκείνα του Κριστιάνο Ρονάλντο, όπου άγουρος ακόμα τότε, 18 ετών, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι έχασε μία τόσο μεγάλη ευκαιρία.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ