ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Μπαρτσελόνα: Ο αρχηγός της αποχωρεί για… μικρομεσαία ομάδα της La Liga!
Τούχελ: «Οι οπαδοί με θέλουν για πάντα στην Μπάγερν, αλλά…»
Από… κλεισμένος στον πάγο – Η Ρεάλ αλλάζει στρατηγική για την ενίσχυση της άμυνας
Μια ανάσα πριν την ανακοίνωση προπονητή η Λίβερπουλ
Η Παρί Σεν Ζερμέν ορέγεται την αποκάλυψη της φετινής Serie A
Κρίσταλ Πάλας: Η Μπράιτον του φετινού καλοκαιριού
Ο Μουσιάλα απάντησε στο δίλημμα Μέσι ή Κριστιάνο – «Ένας είναι ο GOAT»
Σαν το καλό κρασί: Μόντριτς και Κρόος κάνουν και φέτος τη διαφορά στη La Liga (stats)
Μετά τον Τσάβι πάμε για… κωλοτούμπα και με Τούχελ στην Μπάγερν
Ο Σεσκ Φάμπρεγκας δημιούργησε την απόλυτη ενδεκάδα της Premier League
Μπαρτσελόνα: Στον… πάγο ο Μπερνάρντο Σίλβα – Η θέση που «καίει» τον Τσάβι
Τα τρία μεγαθήρια που μπαίνουν… σφήνα στην εξίσωση Ρεάλ Μαδρίτης – Λούνιν
TIMES: «Προσωπική επιλογή του Κλοπ ο Νούνιες. Άλλον ήθελε η Λίβερπουλ»
Η «BILD» έβγαλε στη… σέντρα την τοξική συμπεριφορά του Κριστιάνο!
Πεπ Γκουαρντιόλα, 2024
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Γιουβέντους

Ο φοβικός κύριος Αλέγκρι

Από τον τελικό απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, μέχρι την ανατροπή της Μάντσεστερ στο Τορίνο, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι προδίδεται από την πίεση και το άγχος για άμεσες επιτυχίες.

Ο φοβικός κύριος Αλέγκρι

Τι συνδέει τον τελικό του Κάρντιφ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης με τα τελευταία 10 λεπτά του αγώνα απέναντι στη Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο; Μα φυσικά η φοβικότητα του προπονητή της Γιουβέντους, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι.

«Η Γιουνάιτεντ είναι πολύ τυχερή ομάδα» ήταν τα όσα δήλωσε ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι μετά την εντός έδρας ήττα της Γιουβέντους από τους «κόκκινους διαβόλους». Μπορεί όντως κάτι τέτοιο να συνέβη στον αγωνιστικό χώρο, όμως και η τύχη είναι μέρος του παιχνιδιού. Το θέμα είναι, ποιος ο λόγος να φοβηθεί ένα παιχνίδι ομίλων, την ώρα που για 80 λεπτά οι πρωταθλητές Ιταλίας ήταν σαφώς ανώτεροι από τον αντίπαλό τους.

Η αλλαγή του συστήματος από το 83′ με την είσοδο του Μπαρτζάλι στη θέση του Ντε Σίλιο, έδειξε πως ο Αλέγκρι φοβήθηκε το παιχνίδι, επιστρατεύοντας τον έμπειρο αμυντικό, μετατρέποντας το σύστημα από 4-3-3 σε 3-5-2. Κάτι ανάλογο είχε πράξει και στην Αγγλία, όμως τότε η Γιουνάιτεντ δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά και η Γιούβε δεν το πλήρωσε. Βεβαίως, λάθος που επαναλαμβάνεται, είναι δεδομένο πως θα τιμωρηθεί και η τιμωρία ήρθε με έναν τρόπο που πόνεσε πολύ.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού έλεγαν οι αρχαίοι, όμως στην περίπτωση του Αλέγκρι, το λάθος έγινε και πάλι και τιμωρήθηκε ξανά. Κάποιος θα σκεφτεί πως είναι απλά μια ήττα που στο κάτω κάτω μπορεί να μην επηρεάσει καν την κατάσταση στον όμιλο, καθώς η Γιούβε με 2 νίκες στα παιχνίδια με Βαλένθια (εντός) και Γιούνγκ Μπόις (εκτός), τερματίζει πρώτη. Από την άλλη όμως, ήταν αρκετό αυτό το στραπάτσο για να καταλάβει ο Αλέγκρι πως πρέπει να επιτέλους να είναι τόσο φοβικός;

Στα δύσκολα…«λιποθυμάει»

Στον τελικό του Champions League τον Ιούνιο του 2017, η Γιουβέντους κατέβηκε με 3-5-2 απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Για όποιον δεν είχε παρακολουθήσει την πορεία της Γιούβε εκείνη τη σεζόν, θα έμοιαζε απολύτως φυσιολογικό. Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Ο Ιταλός τεχνικός κατέβαζε όλη τη σεζόν την ομάδα με σύστημα 4-3-3, το οποίο απέδιδε εξαιρετικά, μετατρέποντας τους «μπιανκονέρι» σε απόλυτο φαβορί του τελικού. Ενώ άπαντες λοιπόν περίμεναν η ομάδα να κατέβει με τη δοκιμασμένη συνταγή, ο Αλέγκρι είχε άλλη άποψη. Αποφάσισε εν μια νυκτί να κατεβάσει την ομάδα με σαφέστατο αμυντικό προσανατολισμό, χρησιμοποιώντας 3 κεντρικούς αμυντικούς. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, με την ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν να κάνει «πάρτι», κάνοντας απλά τα βασικά.

Το τελικό 4-1, ήταν ένα τεράστιο και ηχηρό «χαστούκι» που πίκρανε τους οπαδούς, ενώ την ίδια στιγμή δημιούργησε πολλά προβλήματα στους κόλπους της ομάδας. Η ευθύνη βάραινε αποκλειστικά τον Αλέγκρι, καθώς «εξαφάνισε» από τον τελικό τον Πάουλο Ντιμπάλα, που έμοιαζε να τα έχει χαμένα, μη μπορώντας να προσαρμοστεί στο νέο σύστημα.

Ο ιταλικός Τύπος, κατηγόρησε αρκετά τον Αλέγκρι για την απαράδεκτη εμφάνιση, όμως ο Ανιέλι αποφάσισε να τον στηρίξει και μαζί του να δημιουργήσει τη νέα Γιουβέντους. Την αμέσως επόμενη χρονιά, η Γιούβε αντιμετώπισε και πάλι τη Ρεάλ, με το πρώτο παιχνίδι να είναι ένας θρίαμβος των «μερέγχες», που επιβλήθηκαν με 3-0 μέσα στο Τορίνο. Ενώ όλα έμοιαζαν τελειωμένα, η Γιουβέντους κατάφερε να πάρει προβάδισμα με 3-0 στη Μαδρίτη, με το παιχνίδι να βαδίζει προς την παράταση. Ο Αλέγκρι είχε αλλαγή, όμως δεν την έκανε ποτέ, καθώς προτίμησε να κρατήσει στο παιχνίδι τον «σκασμένο» Ιγκουαΐν, αντί να περάσει τον Κουαδράδο. Η φοβία του, οδήγησε και πάλι σε αποτυχία, με την Ρεάλ να κερδίζει πέναλτι στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης και τον Ρονάλντο να δίνει την πρόκριση στη «Βασίλισσα».

Οι περισσότεροι, στάθηκαν στη φάση του πέναλτι, καθώς θεώρησαν πως ήταν τραβηγμένο. Όσοι όμως κοίταξαν το πρόβλημα σε βάθος, διαπίστωσαν το λάθος του Αλέγκρι την κρίσιμη στιγμή. Όταν τα πράγματα είχαν φτάσει σε τεντωμένο σκοινί, αυτός λιποθύμησε.

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και…το ξανάκανε! 

Ενώ την πάτησε δυο συνεχόμενες χρονιές, τελικά μυαλό δεν έβαλε ο Αλέγκρι. Αν τις δυο προηγούμενες ήταν απέναντι του η «Βασίλισσα» Ρεάλ, τώρα ήταν η Γιουνάιτεντ που ακόμη «ψάχνεται». Φέτος, ο Ιταλός δεν έχει καμία δικαιολογία. Διαθέτει μια από τις καλύτερες και πληρέστερες ομάδες όλων των εποχών. Έχει την τύχη να προπονεί τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που πλέον έχει πάρει το όπλο του. Διαθέτει ένα από τα κορυφαία αμυντικά δίδυμα της ιστορίας, με τους Κιελίνι και Μπονούτσι να διδάσκουν την άμυνα, ενώ στο κέντρο Κεντίρα, Ματουιντί, Τσαν και Μπεντανκούρ είναι μέσοι υψηλοί επιπέδου. Τέλος, Ντιμπάλα, Κουαδράδο, Κόστα και Μαντζούκιτς, είναι πολυτέλεια και ευλογία για κάθε προπονητή.

Το καρπούζι και το μαχαίρι είναι πλέον στα χέρια του Αλέγκρι. Ο ίδιος πρέπει να καταλάβει πως έχει στη διάθεσή του πυρηνικά όπλα και να τα στρέψει στους αντιπάλους του και όχι στον εαυτό του. Πρέπει να σταματήσει να είναι φοβικός και να αφήσει την ομάδα να ξεδιπλώσει τις αρετές της. Θα είναι πραγματική αποτυχία αν η χρονιά της Γιουβέντους καταστραφεί εξαιτίας του φόβου του προπονητή της. Ήρθε η ώρα να βγει μπροστά και να αποδείξει σε όλους πως μπορεί να διαχειριστεί την πίεση και το άγχος της άμεσης επιτυχίας που επιζητούν άπαντες στο στρατόπεδο των «μπιανκονέρι».

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ