ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πένθος στο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Σέζαρ Λουίς Μενότι
Ρόμα – Γιουβέντους: Όλα μοιρασμένα στο «Ολίμπικο», κοιτάζουν πίσω τους οι Ρωμαίοι (vid)
ΚΕΡΑΥΝΟΣ του Πέλκα από τα 30 μέτρα «χτύπησε» τον Γιαννιώτη! (vid)
Τεράστια νίκη η Άλκμααρ με «clutch» Παυλίδη και όνειρα για Champions League! (vid)
Λάρισα… εμπιστευτικό με Χρήστο Παπαδόπουλο να «οργώνει» την Ιταλία (vid)
Από την Premier League στον Παναθηναϊκό: Έκλεισε Μπάλντοκ το «τριφύλλι»!
«Τορπίλισε» τη Βιγιαρεάλ ο εορτάζων Δουβίκας και έσωσε τη Θέλτα! (vid)
Έδωσε δικαιώματα η Μίλαν, ατσαλάκωτη η Τζένοα στο «Σαν Σίρο» με ντεμπούτο Παπαδόπουλου (vid)
Ξέφρενο πάρτι στη Φρανκφούρτη η Λεβερκούζεν εν τη απουσία του Τσάμπι Αλόνσο! (vid)
Η Λίβερπουλ καθάρισε σαν (πασχαλινό) αυγό την Τότεναμ! (vid)
Σώζει τα προσχήματα η Τότεναμ στο «Άνφιλντ» με Σον και Ριτσάρλισον (vid)
Μαγική ΓΚΟΛΑΡΑ από τον Έλιοτ και 4-0 η Λίβερπουλ! (vid)
Τέλος η ατυχία και η αστοχία για τον Σαλάχ: Σκόραρε κόντρα στην Τότεναμ! (vid)
Μαγική προσπάθεια από Σαλάχ: Το δοκάρι του στέρησε το γκολ της σεζόν! (vid)
Κιν εναντίον Χάαλαντ «Σαν κακομαθημένο παιδί κάνει…»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Forgotten Legends

Ο ξεθωριασμένος μύθος no.369!

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα ήταν ο Παουλίνο Αλκάνταρα με τα 369 γκολ του και κρατούσε το ρεκόρ, μέχρι που το κατέρριψε ο Λιονέλ Μέσι.

Ο ξεθωριασμένος μύθος no.369!

Τι κοινό μπορεί να έχουν δύο χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Ισπανία, πέραν του ποδοσφαίρου; Δύο χώρες που έχουν χαοτικές διαφορές; Που τις χωρίζουν περίπου επτά χιλιάδες μίλια; Έναν ξεθωριασμένο μύθο, που ακούει στο όνομα Παουλίνιο Αλκάνταρα.

Ήταν μέχρι πρότινος ο πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα (ο Λιονέλ Μέσι κατέρριψε το ρεκόρ του με 369+ γκολ). Η εποχή στην οποία αγωνίστηκε όμως έκανε τον μύθο που δημιούργησε αυτός ο τεράστιος παίχτης, να ξεθωριάσει και να κινδυνέψει με εξαφάνιση.

Η αρχή και το ντεμπούτο στην Μπαρτσελόνα

Γεννήθηκε στο Λοίλο των Φιλιππίνων, ένα λιμάνι του νησιού Πανάι. Έζησε στην Ισπανία και το ταλέντο του δεν πήγε ανεκμετάλλευτο. Γράφτηκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και στις 25 Φεβρουαρίου του 1912 πάτησε για πρώτη φορά το χορτάρι του γηπέδου φορώντας την φανέλα των Καταλανών.

Ήταν μόλις 15 χρονών, τεσσάρων μηνών και 18 ημερών (!) κι όμως, το μέλλον του ανήκε. Το πρώτο του παιχνίδι έγινε κόντρα στην Καταλά, πετυχαίνοντας χατ-τρικ. Ήταν το πρώτο από τα 33 που πέτυχε συνολικά στην καριέρα του. paoulino5

Η «αναγκαστική» επιστροφή στην πατρίδα

Το 1916 έμελλε να είναι μια δύσκολη χρονιά για τον Αλκάνταρα. Οι γονείς του επέστρεψαν στην πατρίδα τους, τις Φιλιππίνες και πήραν μαζί τους και τον 20χρονο τότε άσο της Μπαρτσελόνα. Εκείνος εντάχθηκε στο δυναμικό της Μποέμιαν Σπόρτινγκ Κλαμπ, ενώ συνέχισε τις σπουδές στην αγαπημένη του Ιατρική. Με την τότε ομάδα του έλαμψε και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1917-1918), ενώ είχε ηγετικό ρόλο και στην Εθνική των Φιλιππίνων, την ημέρα που πέτυχε την μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της με 15-2 κόντρα στην Ιαπωνία.

Επιστροφή και… τίτλος για τους Καταλανούς

Την χρονιά που ο Παουλίνιο Αλκάνταρα απουσίασε από την Μπαρτσελόνα, οι “μπλαουγκράνα” δεν κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Αυτό το γεγονός τους ανάγκασε να βρουν άμεσα λύση για την ερχόμενη σεζόν. Ο ισπανοφιλιππινέζος δεν μπόρεσε να έρθει αμέσως μόλις του ζητήθηκε διότι προσβλήθηκε από ελονοσία.

Τον Φλεβάρη του 1918 όμως ξαναπάτησε τον ισπανικό χλοοτάπητα, καθώς εντάχθηκε στο δυναμικό της “Μπάρτσα”, την οποία «οδήγησε» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Καταλονίας εκείνη τη σεζόν.

«Σουτάρει, σκοράρει και… σκίζει τα δίχτυα!» 

Λίγο καιρό αργότερα, ήρθε η στιγμή που στιγμάτισε θετικά την καριέρα του επιθετικού της Μπαρτσελόνα. Έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, όλοι μίλαγαν για εκείνον. Σε ένα παιχνίδι μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας, ο Αλκάνταρα κεραυνοβόλησε τον αντίπαλο τερματοφύλακα, σκόραρε και έσκισε τα δίχτυα της εστίας των Γάλλων! Βλέπετε, η δύναμη του σουτ ήταν τέτοια που ούτε το πλεχτό δεν μπόρεσε να αντισταθεί.

Η μεγάλη του ευκαιρία και το δίλημμα ζωής  

Ο ισπανοφιλιππινέζος αγωνίστηκε με τρεις Εθνικές ομάδες. Των Φιλιππίνων, της Ισπανίας και της Καταλονίας. Είχε τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920, αλλά είπε όχι. Σε ένα δίλημμα ζωής, «πρόδωσε» το ποδόσφαιρο για την μεγάλη του αγάπη, την Ιατρική. Ήθελε να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γινόταν διότι πλησίαζαν οι τελικές εξετάσεις. Έτσι, έχασε την ευκαιρία να προσθέσει ακόμα ένα μετάλλιο στην συλλογή του, το ασημένιο που κατέκτησε τότε η Εθνική Ισπανίας. paoulino4

Το τέλος της καριέρας του και η «μεταγραφή» στην ιατρική

Ο Αλκάνταρα αποφάσισε να βάλει τέλος σε μια πλούσια ποδοσφαιρική καριέρα στην ηλικία των 30 (!). Οι λόγοι μάλλον ασυνήθιστοι για τα δεδομένα του ποδοσφαίρου. Ούτε τραυματίστικε σοβαρά, ούτε βαρέθηκε. Ήθελε απλά να αφοσιωθεί στην ιατρική. Επόμενος σταθμός της ζωής του λοιπόν, μια ιδιωτική κλινική στη Βαρκελώνη, όπου καθημερινά γέμιζε από εκατοντάδες φίλους της “Μπάρτσα” που ήθελαν να τον δουν και να ακούσουν τις ιστορίες του.

Τα ρεκόρ του

Ο επιθετικός που μάτωνε τα αντίπαλα δίχτυα, Παουλίνιο Αλκάνταρα, σκόραρε 369 φορές σε 357 παιχνίδια, φιλικά και επίσημα. Αυτό ήταν το ρεκόρ που μέχρι πρότινος του ανήκε, καθώς ο Λιονέλ Μέσι κατάφερε και του το «πήρε».

Παρόλα αυτά, παρέα με τους Σάγκι, Πιέρα, Θαμόρα και άλλους αστέρες του ποδοσφαίρου τότε, κατέκτησε 5 φορές το Κόπα ντελ Ρέι (τη μοναδική επίσημη διοργάνωση μέχρι την ίδρυση της Ισπανικής Λίγκας το 1928), ενώ πανηγύρισε και 19 πρωταθλήματα Καταλονίας. paoulino3

Θα τους μείνει αξέχαστος…

Έφυγε από τη ζωή το 1964, μα είναι η ελπίδα πως το φιλιππινέζικο ποδόσφαιρο μπορεί να κάνει μεγάλα βήματα. Το σίγουρο είναι ένα. Πως οι ισπανοφιλιππινέζοι (και όχι μόνο) δεν πρόκειται να τον ξεχάσουν ποτέ. Ήταν το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ταλέντο που πέρασε ποτέ από τις Φιλιππίνες. Με την τεχνική και το ένστικτό του για γκολ μάτωνε τα αντίπαλα δίχτυα. Ήταν ο παίχτης που τα είχε… 369! paoulino2

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ