ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Η Ρεάλ έκανε πραγματικότητα τον… εφιάλτη του Τούχελ! (pic & vid)
Η Ίντερ θέλει να κάνει δικό της το «διαμάντι» της Σκωτίας!
Επική «σακούλα» του Σάντσο, αλλά ο Φούλκρουγκ έστειλε την μπάλα στα… πουλιά! (vid)
Ρεσιτάλ αστοχίας η Παρί, με βραχεία κεφαλή η Ντόρτμουντ για τελικό! (vids)
Μίλαν: Οι πέντε κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει ο νέος προπονητής!
Φοβερή και τρομερή πρόταση για τον Φαν Ντάικ από τη Σαουδική Αραβία!
«Παίκτης της Ρεάλ έχει συμφωνήσει με την Ατλέτικο»!
Ντόρτμουντ – Παρί: ΔΥΟ δοκάρια σε λίγα δευτερόλεπτα από Μπαπέ και Χακίμι! (vid)
Η Ρεάλ ήδη ετοιμάζει φιέστα στη Μαδρίτη για το πρωτάθλημα πριν την Μπάγερν!
Το πρώτο μεγάλο stop του Ντοναρούμα κόντρα στην Ντόρτμουντ! (vid)
Ντόρτμουντ – Παρί: Θύμισε Χάαλαντ η γκολάρα του Φύλκρουγκ! (vid)
Ο κόσμος της Ντόρτμουντ έδωσε… ρέστα στο ματς με την Παρί! (vid)
O Κόντε θέλει την μεγάλη επιστροφή στην Τσέλσι!
Μαρτύρησε τον Ζιρού ο προπονητής του: «Φεύγει για MLS»
Νέος θρίαμβος της Ρεάλ Μαδρίτης: Έπεισε τον Κρόος να πάρει τη μεγάλη απόφαση!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Retro Stories

Η «τσέχικη οργή» κατακτά τη “Χρυσή Μπάλα”

Σαν σήμερα το 2003 ο Πάβελ Νέντβεντ, ή αλλίως ο «furia ceca» (δλδ τσέχικη οργή) κατακτά τη "Χρυσή Μπάλα".

Η «τσέχικη οργή» κατακτά τη “Χρυσή Μπάλα”

Σαν σήμερα το 2003 ο Πάβελ Νέντβεντ κατακτά την Χρυσή Μπάλα. Ένας παίκτης που απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας αλλά έκανε εντύπωση για το ταλέντο του και…για το χαρακτηριστικό ξανθό μαλλί του που αποτελούσε σήμα κατατεθέν καθ’όλη την καριέρα του.

Χρησιμοποιούσε εξίσου και τα δύο του πόδια. Ταχύς, εκρηκτικός, με απίστευτη τεχνική αποτελεί σίγουρα έναν από τους πιο ολοκληρωμένους επιθετικούς χαφ των τελευταίων δεκαετιών.

Τα πόδια του μαγεία, ο ίδιος μείγμα πάθους και ταλέντου… Έδινε πάντα το 100% του ακόμα κι αν έβλεπε οτι ένα ματς δεν του έβγαινε στο χορτάρι.

Ο Πάβελ Νέντβεντ γεννήθηκε πστις 30/8/1972 στο Τσεμπ της Τσεχοσλοβακίας. Έπαιξε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και είχε φανατικούς θαυμαστές και έχαιρε τον θαυμασμό των αντιπάλων του.  Στα 19 του, πήγε στην Ντούκλα Πράγας και έπαιξε στην ανδρική ομάδα. Μόλις ένα χρόνο μετά πήγε στην συμπολίτισσα, Σπάρτα. Εκεί έπαιξε από το 1992 μέχρι το 1996, με αποκορύφωμα το EURO ’96 στην Αγγλία όπου έγινε ευρέως γνωστός.

Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την ακτή.” λέει Γάλλος Νομπελίστας συγγραφέας και ο Νέντβεντ θα αφήσει τις ομάδες της πατρίδας του για τα μεγάλα σαλόνια της Ευρώπης.

Αϊντχόφεν, Λάτσιο έδειξαν αμέσως διάθεση να κάνουν δικό τους τον Τσέχο με νικητές του Ιταλούς. Στη Λάτσιο έγινε ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής που μπορούσε να κάνει τα πάντα στο γήπεδο. χορτάρι ενώ αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν το πάθος και η όρεξη του στο γήπεδο και τα 90′.

Το 1997-98 κατέκτησε με την ομάδα της Ρώμης το Κύπελλο και λίγους μήνες μετά το Σούπερ Καπ με αντίπαλο τη Γιουβέντους . Το ίδιο και τον Αύγουστο του 1999, όπου η Λάτσιο πήρε το Σούπερ Καπ Ευρώπης απέναντι στην κάτοχο του Champions League, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το 1999-2000, η Λάτσιο τα πήρε όλα (νταμπλ και  Σούπερ Καπ). Ο ίδιος ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της επιτυχίας αλλά την επόμενη αγωνιστή περίοδο θα μετακομίσει στη “Μεγάλη Κυρία” για να απογειώσει την καριέρα του. Με την φανέλα της “Βέκια Σινιόρα” η οποία έδωσε πάνω από 40.000.000 ευρώ. Ο Νέντβεντ έμεινε εκεί μέχρι το φινάλε της καριέρας του, το 2009 στα 37 του. Την ακολούθησε μέχρι και στη Serie B το 2006 παρότι το 2003 κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα και έφτασε και ένα βήμα πριν την κατάκτηση του Champions League.

Μεταξύ άλλων την ίδια χρονιά, κέρδισε τον τίτλο του Καλύτερου Παίκτη στην Serie A, τον τίτλο του Καλύτερου Ξένου Ποδοσφαιριστή στο πρωτάθλημα και τον τίτλο της Αθλητικής Προσωπικότητας στην πατρίδα του. «Στο μυαλό μου έχω ένα στόχο: Το Champions League. Ήρθα στη Γιούβε μ’ αυτή την ιδέα», εξομολογείτε ο ίδιος και όλοι μας θυμόμαστε τον αξέχαστο θρίαμβο με 3-1 εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στον επαναληπτικό ημιτελικό του Τορίνου το 2003, όταν τιμωρήθηκε  λίγο πριν από τη λήξη με κίτρινη κάρτα, γεγονός που του στέρησε τη συμμετοχή στον τελικό και ξέσπασε σε δάκρυα γονατιστός.

Όσον αφορά την διεθνή του καριέρα το 1996 η Τσεχία έφτασε μέχρι τον τελικό του EURO, ενώ οκτώ χρόνια μετά ο  Δέλλας  έστειλε στο καναβάτσο την ομάδα του Κάρελ Μπρούκνερ και την Εθνική. Στο EURO 2000, η Τσεχία δεν πέρασε από τους ομίλους. Το 2006 αγωνίστηκε στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Μετράει 91 συμμετοχές και 18 γκολ.

Ο Νέντβεντ ήταν ο ποδοσφαιριστής που ναι μεν είχε τόσα προσόντα, αλλά έπαιζε λες και ήθελε να το αποδείξει σε κάθε ματς. Ίσως να ευθύνεται η δήλωση του Κάρολ Ντόμπιας, βετεράνου σλοβάκου ποδοσφαιριστή, όταν ακόμα ο Πάβελ ήταν στην Πράγα, όπου είχε πει: «Δεν βλέπω κάτι ιδιαίτερο σε αυτόν τον νεαρό. Δεν θα πόνταρα τα χρήματα μου πως θα έχει σπουδαίο μέλλον”. 

Ο πατέρας του του είχε πει:«Είσαι ένας κανονικός άνθρωπος, απλά τις Κυριακές παίζεις 90 λεπτά ποδόσφαιρο», και αυτό το ακολούθησε στην καριέρα του.Ένας παίκτης άναρχος και προσεγμένος ταυτόχρονα.

Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι περισσότερες μεγαλοφυΐες με μετριοφροσύνη” κι αυτό ακριβώς ήταν ο Νέντβεντ μια μεγαλοφυΐα του ποδοσφαίρου, μετριόφρων και ταπεινός.

Διακρίσεις:

Με την Σπάρτα Πράγας: 3 Πρωταθλήματα (1992-93, 1993-94, 1994-95), 1 Κύπελλο (1995-96)

Με τη Λάτσιο: 1 Κύπελλο Κυπελλούχων (1998-99), 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης (1999), 1 Πρωτάθλημα Ιταλίας (1999-00), 2 Κύπελλα Ιταλίας (1997-98, 1999-00) και 2 εγχώρια Σούπερ Καπ (1998, 2000).

Με τη Γιουβέντους: 4 πρωταθλήματα Ιταλίας (2001-02, 2002-03, 2004-05, 2005-06) αν και τα δύο τελευταία αφαιρέθηκαν, 2 Σούπερ Καπ Ιταλίας (2002, 2003) και 1 πρωτάθλημα Serie B (2006-07) Είναι μέλος της λίστας “FIFA 100” με τους καλύτερους εν ζωή ποδοσφαιριστές όλων των εποχών

Έχει κερδίσει 6 φορές τη Χρυσή Μπάλα Τσεχίας (1998, 2000, 2001, 2003, 2004, 2009).

Κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, το 2003

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ