ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ρεάλ Μαδρίτης: Η «άρρωστη» ντρίπλα του Γκιουλέρ! (vids)
Τότεναμ: Νέο «πλήγμα» ενόψει του ντέρμπι με την Άρσεναλ!
Ο νέος «Βασιλιάς» της Ρεάλ της έδωσε το τρίποντο κόντρα στη Σοσιεδάδ! (vid)
Οριστικό: Νέος προπονητής της Λίβερπουλ ο Σλοτ!
Η Ντόρτμουντ περιμένει με… ανοιχτές αγκάλες τον Γιούργκεν Κλοπ!
Ρεάλ: Σκοράρει ο Γκουλέρ στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στη La Liga! (vid)
Ντε Ρόσι: «Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω…»!
«Ο Βιρτζ της Λεβερκούζεν θα γίνει όπως ο Μέσι»!
Ρεάλ Μαδρίτης: Κάθε καλοκαίρι χάνει τον αρχηγό της!
Πανηγυρίζει α λα Κριστιάνο και στο… μπιλιάρδο ο Γκαρνάτσο! (vid)
Ανέλπιστο δώρο στην Παρί από τη Γερμανία!
«Μες στη βδομάδα η Μπάγερν θα έχει απόφαση για προπονητή»
Φιγουρίνι ο Μανδάς στη συλλεκτική επετειακή φανέλα της Λάτσιο! (pics)
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Ντόρτμουντ

Η Ντόρτμουντ κινδυνεύει να χάσει τη σαλατιέρα μέσα από τα χέρια της

Η Ντόρτμουντ καταρρέει στην πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος και ο Βασιλιάς αναλύει τα αίτια της πτώσης της.

Η Ντόρτμουντ κινδυνεύει να χάσει τη σαλατιέρα μέσα από τα χέρια της

Δέκα στροφές πριν από το πέσιμο της καρό σημαίας στη Μπουντεσλίγκα, η μέχρι πρότινος πρωτοπόρος Ντόρτμουντ είδε το προβάδισμά των 6 βαθμών που είχε στα τέλη Ιανουαρίου από την Μπάγερν Μονάχου να εξανεμίζεται μέσα σε 6 αγωνιστικές. Έτσι, η σαλατιέρα διεκδικείται επί ίσοις όροις πια αλλά το μομέντουμ και η προϊστορία δείχνουν ότι οι “βαυαροί” θα είναι αυτοί που θα “καπαρώσουν” τον τίτλο.

Πως, όμως, κατάφερε η αρμάδα του Λουσιάν Φαβρ να αποκαθηλωθεί από την κορυφή και να χάσει μέσα σε ένα μήνα το προβάδισμα τίτλου που είχε χτίσει από την αρχή της σεζόν;

Τα νιάτα και η απειρία πάνε μαζί

Ο μέσος όρος των 16 παικτών της Ντόρτμουντ με τις περισσότερες συμμετοχές στη φετινή Μπουντεσλίγκα δε ξεπερνάει τα 24,5 χρόνια. Επόμενως, πρόκειται για μία άκρως νεανική ομάδα, η οποία διαθέτει στις τάξεις της παίκτες, οι οποίοι για πρώτη φορά στην καριέρα τους κάνουν πρωταθλητισμό. Παίκτες, όπως ο Σάντσο, ο Ζαγκαντού, ο Ακάντζι, ο Ντιαλό και ο Φίλιπ με εξαίρεση τον τελευταίο αποτελούν βασικά γρανάζια στη μηχανή του Φαβρ και βιώνουν για πρώτη φορά το κόστος ορισμένων ατομικών λαθών για μία ομάδα που έχει βάλει πλώρη το πρωτάθλημα. Δυστυχώς για τους Βεστφαλούς αυτοί οι παίκτες πρέπει να περάσουν αυτό το στάδιο προκειμένου να ωριμάσουν ποδοσφαιρικά. Αυτή η διαδικασία ποδοσφαιρικής ενηλικίωσης, όμως, κοστίζει βαθμολογικά στην Ντόρτμουντ, η οποία στα τελευταία παιχνίδια έχει πληγωθεί από τέτοια λάθη απειρίας.

Από την άλλη πλευρά η έξυπνη επιλογή της διοίκησης του συλλόγου να στελεχώσει αυτό το νεανικό ρόστερ με έτοιμους παίκτες, όπως ο Βίτσελ, ο Ρόις, ο Γκέτσε, ο Μπούρκι και ο Ντιλέινι έχει εξισορροπήσει σε ένα βαθμό την έλλειψη εμπειρίας. Στην ουσία είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ντόρτμουντ βρίσκεται ακόμα στην κορυφή της βαθμολογίας έστω και ισόβαθμη με τη Μπάγερν Μονάχου.

Το αμυντικό κίτρινο τείχος μπάζει

Λένε ότι μία καλή επίθεση κόβει πολλά εισιτήρια αλλά μία καλή άμυνα σου φέρνει πρωταθλήματα. Αυτό το ρητό επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση των Βεστφαλών, οι οποίοι αν και συνεχίζουν να διαθέτουν την καλύτερη επίθεση πληγώνονται από την προβληματική τους άμυνα. Μέχρι την 18η αγωνιστική η ομάδα του Λουσιάν Φαβρ είχε δεχθεί 18 γκολ και μετρούσε 6 ανέπαφες εστίες στο γερμανικό πρωτάθλημα, μία επίδοση αρκετή για να τη συντηρήσει στην κορυφή. Ωστόσο στις τελευταίες 6 αγωνιστικές του πρωταθλήματος έχει δεχθεί 9 τέρματα και μετράει μόλις ένα clean sheet.

Το χειρότερο για τους Βεστφαλούς στις τελευταίες 6 αγωνιστικές είναι το γεγονός ότι αφήνουν τους αντιπάλους τους να απειλούν πολύ συχνά και με καλές αξιώσεις την περιοχή τους. Ειδικότερα, μετράνε 7,5 XgAgainst την ώρα που υπάρχουν 7 ομάδες που δέχονται λιγότερες καλές ευκαιρίες από τον αντίπαλό τους. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι την 18η αγωνιστική, μόνο η Μπάγερν Μονάχου δεχόταν λιγότερες απειλητικές φάσεις, αντιλαμβάνεται ότι η άμυνα της Ντόρτμουντ ήταν αυτή που χειροτέρεψε και της έκανε τη ζημιά. Συγκεκριμένα, μέχρι την 18η αγωνιστική οι Βεστφαλοί είχαν την καλύτερη άμυνα και δέχονταν 20 ΧgAgainst από τα οποία τα 18 κατέληγαν στα δίχτυα, καθώς ο Μπούρκι είχε βγάλει τα άπιαστα. Ωστόσο, ορισμένα τραγικά ατομικά σφάλματα των Χακίμι, Ζαγκαντού, Ακάντζι και Ντιαλό οδήγησαν στην αύξηση της ποιότητας αλλά και της ποσότητας των επικίνδυνων φάσεων που δημιουργούσαν οι αντίπαλοι της ομάδας και κατά συνέπεια έδωσαν την ευκαιρία στους “βαυρούς” να εκμηδενίσουν τη διαφορά στη βαθμολογία.

Κεφάλαιο επίθεση

Επιθετικά η Ντόρτμουντ συνεχίζει να βρίσκει δίχτυα σχεδόν σε κάθε αναμέτρηση της (με εξαίρεση την εκτός έδρας αναμέτρηση με αντίπαλο τη Νυρεμβέργη). Αυτό που έχει αλλάξει είναι η ρέντα των παικτών της και η αποτελεσματικότητά της. Ειδικότερα, μέχρι την 18η αγωνιστική, οι Βεστφαλοί είχαν σκοράρει σχεδόν 12 παραπάνω τέρματα σε σχέση με αυτό που υπαγόρευε η ποιότητα των ευκαιριών που δημιουργούσαν. Μετρούσαν, δηλαδή 45 τέρματα την ώρα που είχαν φτιάξει 33 XGoals.

Στις επόμενες 6 αγωνιστικές μέτρησαν 11ΧGoals. Ένας αριθμός ικανοποιητικός για μία ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Το πρόβλημα ήταν ότι οι Βεστφαλοί σκόραραν 13 τέρματα στο ίδιο διάστημα, καθώς είτε δεν είχαν την ίδια τύχη με το μέρος τους είτε ο Πάκο Αλκάθερ, ο Σάντσο και ο Ρόις σταμάτησαν να σκοράρουν ορισμένα δύσκολα τέρματα, όπως το είχαν κάνει στο παρελθόν.

Ένα ακόμη στοιχείο που πρέπει να προβληματίζει τον Λουσιάν Φαβρ είναι το γεγονός ότι οι Βεστφαλοί τα βρήκαν σκούρα κόντρα σε κλειστές άμυνες. Ειδικότερα, η Ντόρτμουντ ηττήθηκε από την 15η Άουγκσμπουργκ και αναδείχθηκε ισόπαλη με τη ουραγό της βαθμολογίας, Νυρεμβέργη. Σε αυτά τα δύο παιχνίδια η Ντόρμουντ δεν μπόρεσε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις από τον άξονα και με κάθετο παιχνίδι, με συνέπεια να δημιουργήσει ελάχιστες καλές ευκαιρίες. Από τη στιγμή, μάλιστα, που οι Βεστφαλοί δεν έχουν κάποιο ψηλό κορμί στην επίθεση τους, τότε οι όποιες σέντρες στη μεγάλη περιοχή δε συνιστούν κάποιο αποτελεσματικό πλάνο και γι αυτό ξεμένουν από λύσεις.

Συνοψίζοντας, το νεανικό ρόστερ της Ντόρτμουντ μοιάζει να μην μπορεί να διαχειριστεί την πίεση που δημιουργεί ο πρωταθλητισμός. Αυτό αποτυπώνεται στον αγωνιστικό χώρο μέσω των μεγάλων χαμένων ευκαιριών και των ατομικών λαθών στην άμυνα. Έτσι, η Μπάγερν μοιάζει το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο αυτήν την περίοδο, καθώς έχει την υπομονή και το know how προκειμένου να μην παρασυρθεί από τον ενθουσιασμό της και να εκμεταλλευτεί τα στραβοπατήματα των Βεστφαλών.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ