ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Από… κλεισμένος στον πάγο – Η Ρεάλ αλλάζει στρατηγική για την ενίσχυση της άμυνας
Μια ανάσα πριν την ανακοίνωση προπονητή η Λίβερπουλ
Η Παρί Σεν Ζερμέν ορέγεται την αποκάλυψη της φετινής Serie A
Κρίσταλ Πάλας: Η Μπράιτον του φετινού καλοκαιριού
Ο Μουσιάλα απάντησε στο δίλημμα Μέσι ή Κριστιάνο – «Ένας είναι ο GOAT»
Σαν το καλό κρασί: Μόντριτς και Κρόος κάνουν και φέτος τη διαφορά στη La Liga (stats)
Μετά τον Τσάβι πάμε για… κωλοτούμπα και με Τούχελ στην Μπάγερν
Ο Σεσκ Φάμπρεγκας δημιούργησε την απόλυτη ενδεκάδα της Premier League
Μπαρτσελόνα: Στον… πάγο ο Μπερνάρντο Σίλβα – Η θέση που «καίει» τον Τσάβι
Τα τρία μεγαθήρια που μπαίνουν… σφήνα στην εξίσωση Ρεάλ Μαδρίτης – Λούνιν
TIMES: «Προσωπική επιλογή του Κλοπ ο Νούνιες. Άλλον ήθελε η Λίβερπουλ»
Η «BILD» έβγαλε στη… σέντρα την τοξική συμπεριφορά του Κριστιάνο!
Πεπ Γκουαρντιόλα, 2024
Όλοι στη Μαδρίτη μιλάνε για τις δηλώσεις του Βινίσιους!
Γκουαρντιόλα: «Μην ξεγράφετε ποτέ τη Λίβερπουλ… Εγώ την υπολογίζω!»
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Champions League

Ντούσαν Τάντιτς, αυτός ο αλήτης

Έχει περάσει μία εβδομάδα από το μαγικό ματς του Ντούσαν Τάντιτς με τη φανέλα του Άγιαξ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου".

Ντούσαν Τάντιτς, αυτός ο αλήτης

Την Τρίτη που μας πέρασε (5/3) ο Ντούσαν Τάντιτς έδωσε μια μοναδική παράσταση επιθετικού, εντυπωσιακού και συνάμα απλού ποδοσφαίρου. Το έκανε μάλιστα στην κορυφαία και πιο απαιτητική σκηνή.

Στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”. Μέσα στο σπίτι της “Βασίλισσας” του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ο Σέρβος ντύθηκε Βασιλιάς και έκανε ό,τι ήθελε θυμίζοντάς μας ότι η ποδοσφαιρική «αλητεία» είναι κάτι που δεν θα βαρεθούμε ποτέ.

Μια καριέρα χωρίς «χρυσόσκονη»

Η καριέρα του Ντούσαν Τάντιτς δεν περιέχει φανταχτερά κλαμπ. Oύτε τίτλους, ούτε ατομικές διακρίσεις. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Βοϊβοντίνα και μετά από τέσσερα χρόνια μεταπήδησε στη Γκρόνινγκεν. Εκεί μετά από δύο καλές χρονιές πήρε την πρώτη του «καλή» μεταγραφή στη Τβέντε.

Τότε ήταν και η πρώτη φορά που συστήθηκε στον ευρύτερο ποδοσφαιρικό κόσμο. Μέχρι την επόμενη φυσικά. Μετά από δύο χρόνια που μέτρησε συνολικά 32 γκολ και 36 ασίστ, όντας το Α και Ω στην επιθετική λειτουργία της Τβέντε μεταπήδησε στην Πρέμιερ Λιγκ και τη Σαουθάμπτον τη σεζόν 14/15.

Εκείνη την εποχή οι  «Άγιοι» είχαν καθιερωθεί ως μία από τις καλές ομάδες της Αγγλίας που έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο, κυνηγούσε την Ευρωπαϊκή έξοδο και παράλληλα «έβγαζε» παίκτες. Ο Τάντιτς αποτέλεσε βασικότατο μέλος της Σαουθάμπτον και τα τέσσερα χρόνια που υπήρξε κάτοικος της νότιας Αγγλίας. Το καλοκαίρι μετά από μια κακή χρονιά (μετά από χρόνια) που το κλαμπ κινδύνεψε με υποβιβασμό ο Τάντιτς αποχωρεί.

Ο Άγιαξ σε μια κίνηση τελείως κόντρα στη φιλοσοφία της ομάδας –που συνηθίζει να επενδύει σε νεαρούς ποδοσφαιριστές- αποφασίζει να ξοδέψει περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ και να αγοράσει τον 30χρονο Σέρβο.

Η μεταγραφή αυτή μπορεί να μην έκανε πολύ θόρυβο αλλά όσοι ήξεραν τι χτίζεται στον Άγιαξ και τι παίκτης είναι ο Τάντιτς κατάλαβαν ότι με την προσθήκη του Σέρβου ο «Αίαντας» πέτυχε διάνα. Δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν.

Ο Τάντιτς στην πρώτη του χρονιά σε μία πραγματικά μεγάλη ομάδα κάνει όργια, πραγματοποιώντας την καλύτερη χρονιά της καριέρας του. Άλλωστε με 26 γκολ και 15 ασίστ σε 40 εμφανίσεις δε μπορεί να αμφιβάλλει κανείς περί αυτού. Η εμφάνιση κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

‘’Τι κάνει αυτός με το 10’’;

Πρώτο γκολ Άγιαξ έχει ως εξής. Ο Τάντιτς κατεβαίνει την δεξιά πλευρά. Ο αμυντικός που τον επιτηρεί περιμένει ότι στο ένας με έναν θα συγκλίνει για να σουτάρει με το αριστερό. Ο Σέρβος παίρνει το χρόνο του περιμένει την κίνηση του Ζιγέχ μέσα στην περιοχή και την κατάλληλη στιγμή πασάρει –σαν σε προπόνηση- ακριβώς εκεί που πρέπει. Όπως θα ήθελε. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Πάμε στο δεύτερο γκολ Άγιαξ. Ο Τάντιτς παίρνει τη μπάλα στο κέντρο! Την προστατεύει με το σώμα από τον πρώτο αντίπαλο και μετά με μια ντρίμπλα αλά Ζιντάν και μια κάθετη αλά Ινιέστα κάνει σμπαράλια όλοι την άμυνα της Ρεάλ και δίνει πάρε-βάλε γκολ στον Νέρες.

Τρίτο γκολ Άγιαξ έχει ως εξής. Ο έμπειρος χαφ παίρνει τη μπάλα στα όρια της μεγάλης περιοχής με μισό κοντρόλ και μίση ντρίμπλα βρίσκει το χώρο που χρειάζεται. Η συνέχεια γνωστή. Με ένα σουτ… δυναμίτη στέλνει τη μπάλα στο παράθυρο του Κουτρουά.

Τα κάνει… όλα ο Τάντιτς!

Ο Σέρβος χρησιμοποιήθηκε στην κορυφή της επίθεσης σαν ψευτοεννιάρη και εκτός από τη συμμετοχή του σε 3 από τα 4 γκολ του Άγιαξ έκανε ότ,ι ήθελε μέσα στο γήπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ξεκινώντας τις προσπάθειες του λίγο μπροστά από το κέντρο έκοβε και έραβε κινούμενος με απόλυτη άνεση λες και επρόκειτο για οικογενειακό διπλό. Η γαλλική εφημερίδα “L’ Equipe”  τον βαθμολόγησε για την απόδοσή του  με 10/10 κάτι που συμβαίνει μόλις για 6η φορά στην ιστορία και αποτελεί μέγα παράσημο για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή.

Παρακολουθώντας χθες το παιχνίδι σε μια καφετέρια διαπίστωσα ότι σχεδόν όλοι οι θαμώνες που παρακολουθούσαν και αυτοί το ματς δεν γνώριζαν τον Ντούσαν Τάντιτς (και κανέναν παίκτη του Άγιαξ). Στο τρίτο γκολ μάλιστα κάποιος αναφώνησε. ‘’Τι κάνει ρε αυτός με το 10’’;. Πριν μερικά χρόνια ο καλύτερος παίκτης του Άγιαξ θα ήταν ένας παγκοσμίου φήμης σταρ που θα τον ήξεραν όλοι. Σήμερα είναι αυτός με το 10. Σημεία των καιρών.

Έχουμε ανάγκη περισσότερους… Τάντιτς

Η συσσώρευση όλων των αστέρων του ποδοσφαίρου σε έναν περιορισμένο αριθμό ομάδων έχει κάνει τον “βασιλιά των σπορ” κάπως πιο προβλέψιμο και μονοδιάστατο. Το στοιχείο της έκπληξης ολοένα και εκλείπει και τα κουκιά μοιάζουν μετρημένα.

Κάθε χρόνο στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ φτάνουν λίγο πολύ οι ίδιες ομάδες. Είναι σχεδόν απίθανο να δούμε μια Πόρτο ή έναν Άγιαξ να κατακτούν την κούπα ή έστω να φτάνουν στο τελικό. Δεν υπάρχει πια ένας Τότι, ένας Μπατιστούτα, ένας Σίρερ, ένας Λιτμάνεν ή ακόμα πιο πίσω που ο τεράστιος Μαραντόνα που αφιέρωσε τα καλύτερά του χρόνια στη Νάπολη.

Φυσικά ο Τάντιτς δεν βρίσκεται στο επίπεδο αυτών των ιερών τεράτων του ποδοσφαίρου. Την Τρίτη (5/3) όμως έστω για ένα βράδυ έδειξε ότι έχει την κλάση να κάνει άνω κάτω ολόκληρη Ρεάλ Μαδρίτης και να την εκθρονίσει μετά από 1000 και πλέον μέρες ως πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ένας αρτίστας από τη… γειτονιά μας!

Αν ο Τάντιτς ήταν 4-5 χρόνια μικρότερος είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το καλοκαίρι οι «μεγαλοκαρχαρίες» θα τον άρπαζαν όπως έκαναν με τον Ντε Γιόνγκ, όπως θα κάνουν με τον Ντε Λιχτ. Ο Σέρβος παικταράς είναι ό,τι πιο κοντινό στους αρτίστες που κατά καιρούς έχουν βγάλει τα Βαλκάνια.

Χρίστο Στόιτσκοφ, Γκιόργκι Χάτζι, Ζβόνιμιρ Μπόμπαν όλοι τους μεσοεπιθετικοί, όλοι τους με απαράμιλλη τεχνική κατάρτιση. Με την καλώς εννοούμενη ποδοσφαιρική αλητεία και τον τσαμπουκά που συνοδεύει τους λαούς των Βαλκανίων να τους χαρακτηρίζουν έχουν προσφέρει μπόλικες στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας τα χρόνια που αγωνίστηκαν. Ο Τάντιτς μπορεί να άργησε να παίξει σε μία μεγάλη ομάδα. Ε και; Την Τρίτη (5/3) έδειξε κάτι παραπάνω από ικανός να σηκώσει αυτή τη βαριά κληρονομιά.

Τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του κέρδισαν τον σεβασμό και την προσοχή μας. Το σίγουρο είναι ότι στον επόμενο γύρο κανείς δεν θα τα βγάλει εύκολα πέρα μαζί τους.

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ