Μέσα σε ένα χρόνο το VAR μπήκε στην ποδοσφαιρική μας ζωή φέρνοντας μεγάλες αλλαγές. Με εξαίρεση την Πρέμιερ Λιγκ και το Γιουρόπα Λιγκ στα υπόλοιπα 4 μεγάλα πρωταθλήματα και στο Τσάμπιονς Λιγκ, η βιντεοδιαιτησία εφαρμόζεται κανονικά. Η μεγαλύτερη συνεισφορά της τεχνολογίας στο άθλημα είναι η απονομή δικαιοσύνης που προσφέρει σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση. Παράλληλα, βάζει τέλος σε θεωρίες συνωμοσίας καθώς το αποτέλεσμα σχεδόν παύει πια να επηρεάζεται από οτιδήποτε άλλο πέρα από την απόδοση των ποδοσφαιριστών.
Οι πολέμιοι της τεχνολογίας
Όπως κάθε καινοτομία έτσι και αυτή έχει τους πολέμιους της. Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο ρυθμός του αγώνα “σπάει” από την κατάχρηση του VAR. Επίσης, η συχνότητα χρήσης του καθώς και η καθυστερημένη λήψη της τελικής απόφασης μειώνουν το ενδιαφέρον του κοινού. Τέλος για κάποιους ρομαντικούς αλλοιώνεται ο ανθρώπινος χαρακτήρας του ποδοσφαίρου καθώς και τα διαιτητικά λάθη είναι μέρος του παιχνιδιού. Τα πρώτα δύο επιχειρήματα έχουν βάση αλλά είναι θέμα χρόνου να βελτιωθούν. Εξάλλου, χρόνο με το χρόνο θα εξετάζονται οι αδυναμίες του συστήματος και θα βελτιώνονται. Το τελευταίο επιχείρημα περί απώλειας της ανθρώπινης διάστασης δε στέκει γιατί τα οφέλη από τη χρήση της βιντεοδιαιτησίας είναι πολύ μεγαλύτερα αναλογικά με τη συγκεκριμένη ζημιά.
Το επιχείρημα, όμως, των εχθρών του VAR με τη μεγαλύτερη υπόσταση είναι το εξής: Η άμεση χρήση του μετά από ένα τέρμα που επιτεύχθηκε στερεί το μεγαλύτερο συναίσθημα που μπορεί να έχει ένας ποδοσφαιριστής. Αναφερόμαστε φυσικά στη συγκίνηση που προσφέρει ο πανηγυρισμός. Η σύντομη ιστορία της βινετοδιαιτησίας έχει αποδείξει ότι πολλοί παίκτες πανηγυρίζουν με μικρότερη ένταση ή και καθόλου μετά από τα γκολ τους, καθώς τα περισσότερα τέρματα επανεξετάζονται. Αυτή η αναμονή μέχρι την τελική κατακύρωση του γκολ στερεί συναισθήματα χαράς από τον ποδοσφαιριστή. Ακόμα και αν μετρήσει το γκολ η ένταση της στιγμής έχει χαθεί σε ένα βαθμό.
Η αποθέωση του VAR στο “Έτιχαντ”.
Στην πρόσφατη ρεβάνς της Μάντσεστερ Σίτι με την Τότεναμ, η βιντεοδιαιτησία πρωταγωνίστησε όσο ποτέ άλλοτε. Στην κορυφαία σκηνή του ποδοσφαίρου, η τεχνολογία αξιοποιήθηκε σε 2 περιπτώσεις κρίνοντας τον αγώνα. Σε αμφότερες τις φάσεις επωφελήθηκαν δικαίως τα “σπιρούνια”. Στο γκολ του Στέρλινγκ δεν υπάρχει συζήτηση. Πρόκειται για καθαρή περίπτωση οφσάιντ. Χωρίς το VAR, η Μάντσεστερ Σίτι θα είχε προκριθεί στα ημιτελικά εξαιτίας μίας λανθασμένης απόφασης.
Πάμε τώρα στη πιο δύσκολη φάση του Γιορέντε. Με βάση τους τωρινούς κανονισμούς για το χέρι και αυτή η απόφαση ήταν ορθή. Και αυτό γιατί ο ισχύων κανονισμός αναφέρει ότι το γκολ δε μετράει αν η μπάλα καταλήξει αμέσως μετά το κολλητό χέρι στα δίχτυα. Ωστόσο, η μπάλα πρώτα χτύπησε στο κολλητό χέρι του Γιορέντε και μετά στο μηρό για να φτάσει στα δίχτυα. Από την επόμενη σεζόν αυτό το γκολ δε θα μετράει.
Mακάρι να γυρνούσα το χρόνο πίσω
Εκεί που θα ήθελα να σταθώ, όμως, ήταν στη άνευ προηγουμένου συγκίνηση που χάρισε στους φιλάθλους των δύο ομάδων το VAR. Είναι βέβαιο ότι κάθε ποδοσφαιρόφιλος έχει νιώσει τo απελπιστικό συναίσθημα να δέχεται η ομάδα του γκολ στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης. Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται μετά την επίτευξη του τέρματος είναι μήπως αυτό που βίωσε δεν είναι αλήθεια. Τη στιγμιαία άρνηση να αποδεχτεί το μοιραίο ακολουθεί ένα αίσθημα μεταφυσικό. Εύχεται να είχε μία μαγική δύναμη έτσι ώστε να άλλαζε την τύχη της ομάδας του. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, συνειδητοποιεί ότι καμία απόφαση του διαιτητή δεν αλλάζει μετά το σφύριγμά του. Όσες διαμαρτυρίες και αν ακολουθήσουν το σφύριγμα είναι τελεσίδικο.
Όχι πια με τo VAR. Mέσα σε 30 δευτερόλεπτα οι φίλοι της Μάντσεστερ Σίτι βρέθηκαν από την κόλαση στον παράδεισο και ξανά στην κόλαση. Την αντίθετη διαδρομή πραγματοποίησαν οι φίλοι της Τότεναμ. Το δράμα που πρόσθεσε η βιντεοδιαιτησία σε συνδυασμό με χρονικό σημείο της αναμέτρησης δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα συγκινήσεων. Χάρη στο VAR, δηλαδή, προστέθηκε μία ακόμη διάσταση στη βιωματική εμπειρία της παρακολούθησης ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Η εναλλαγή συναισθημάτων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα επιβεβαίωσε γιατί το ποδόσφαιρο θεωρείται ο βασιλιάς των σπορ.
Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, δέχθηκε μεγάλο πλήγμα το επιχείρημα των εχθρών του VAR. Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις η βιντεοδιαιτησία να αφαιρεί συγκινήσεις αλλά στα τελευταία στάδια μεγάλων διοργανώσεων και στα τελευταία λεπτά των παιχνιδιών μπορεί να εξελιχθεί σε ρόλερ κόστερ συναισθημάτων μετατρέποντας την έκσταση σε απελπισία και το αντίθετο.
https://twitter.com/BleardMunishi7/status/1118621458241064960?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.givemesport.com%2F1469282-man-city-fan-on-snapchat-lost-it-after-raheem-sterlings-disallowed-goal-v-tottenham
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας