ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Τότεναμ: Νέο «πλήγμα» ενόψει του ντέρμπι με την Άρσεναλ!
Ο νέος «Βασιλιάς» της Ρεάλ της έδωσε το τρίποντο κόντρα στη Σοσιεδάδ! (vid)
Οριστικό: Νέος προπονητής της Λίβερπουλ ο Σλοτ!
Η Ντόρτμουντ περιμένει με… ανοιχτές αγκάλες τον Γιούργκεν Κλοπ!
Ρεάλ: Σκοράρει ο Γκουλέρ στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στη La Liga! (vid)
Ντε Ρόσι: «Δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω…»!
«Ο Βιρτζ της Λεβερκούζεν θα γίνει όπως ο Μέσι»!
Ρεάλ Μαδρίτης: Κάθε καλοκαίρι χάνει τον αρχηγό της!
Πανηγυρίζει α λα Κριστιάνο και στο… μπιλιάρδο ο Γκαρνάτσο! (vid)
Ανέλπιστο δώρο στην Παρί από τη Γερμανία!
«Μες στη βδομάδα η Μπάγερν θα έχει απόφαση για προπονητή»
Φιγουρίνι ο Μανδάς στη συλλεκτική επετειακή φανέλα της Λάτσιο! (pics)
Λοιδορούν συνεχώς τον Ράσφορντ, έτσι αντιδρά ο Τεν Χαγκ!
Το πιστεύει ο Τούχελ: «Ο Γκνάμπρι θα παίξει με Ρεάλ και θα σκοράρει κιόλας»
Γιουνάιτεντ, χάνεις και τους… τέσσερις – Ξεπουλάει όλη την άμυνα!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Άγιαξ

Άγιαξ: Το μοντέρνο ποδόσφαιρο «σκότωσε» μια σπουδαία ομάδα

Ο Άγιαξ της περσινής σεζόν κέρδισε τους πάντες με το ποδόσφαιρο που έπαιξε. Ένα χρόνο μετά ο «Αίαντας» είναι αναγκασμένος ξεκινήσει από την αρχή.

Άγιαξ: Το μοντέρνο ποδόσφαιρο «σκότωσε» μια σπουδαία ομάδα

Ο Άγιαξ είναι ένα τεράστιο μέγεθος. Ένα κλαμπ με μεγάλη ιστορία και μια από τις πιο βαριές φανέλες στην Ευρώπη. Η ομάδα του στην δεκαετία του 70 είναι μια από τις κορυφαίες όλων των εποχών και συνέβαλε τα μέγιστα στο να πάει το παιχνίδι ένα βήμα πιο κάτω. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90 ο Άγιαξ είχε το «δικαίωμα» να είναι μια ομάδα της ελίτ που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία άλλη ομάδα. Όσο τα χρόνια πέρανε όμως το ποδόσφαιρο γίνεται υπόθεση των μεγάλων και δυνατών χωρών. Οποιαδήποτε ομάδα εκτός των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων είναι καταδικασμένη να χάνει τους κορυφαίους παίκτες της γιατί απλά οι άλλοι έχουν το χρήμα. Κάπως έτσι η περσινή ομάδα του Άγιαξ έχει σχεδόν διαλυθεί. Μια ομάδα που αν έμενε ενωμένη μπορούσε να καταφέρει τα πάντα.

Όλοι αγάπησαν τον περσινό Άγιαξ

Παρά τους περιορισμούς που θέτει το σημερινό ποδόσφαιρο ο Άγιαξ κατάφερε πέρυσι να χτίσει μια εξαιρετική ομάδα. Ένα σύνολο που εκτός από τα αποτελέσματα έπαιζε παράλληλα ένα πολύ όμορφο και στρωτό ποδόσφαιρο. Οι εμφανίσεις του Αίαντα κόντρα σε Μπάγερν, Ρεάλ και Γιουβέντους στο περσινό Τσάμπιονς Λιγκ δεν ήταν εμφανίσεις ενός δυνατού αουτσάιντερ κόντρα στα μεγάλα φαβορί. Οι Ολλανδοί δεν κρύφτηκαν. Έπαιξαν όλα τα ματς στα ίσα. Κέρδισαν παίζοντας μπάλα και όχι με κλεφτοπόλεμο.

Ακόμη και κόντρα στην Τότεναμ ήταν καλύτεροι για 150 λεπτά στα δύο ενενηντάλεπτα. Αν δεν είχαν πάθει εκείνο το ολικό μπλακ άουτ κι αν ο θεός του ποδοσφαίρου δεν είχε μπει στο σώμα του Λούκας Μοόυρα αυτό το βράδυ ο Άγιαξ θα είχε φτάσει στον περσινό τελικό του Τσάμπιονς Λικγ.  Και δεν νομίζω ότι με την εικόνα που είχε υπήρχε κάποιος που μπορούσε να τον φοβίσει. Επειδή όμως με τα αν δεν γράφεται ιστορία ας μείνουμε στο ότι ο Άγιαξ ήταν μια πραγματικά καλή ομάδα με μεγάλες προοπτικές. Βέβαια όλοι ξέραμε ότι δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να δούμε που πραγματικά μπορεί να φτάσει.

Ο λόγος; Στη σημερινή εποχή είναι αδύνατο τόσο ταλέντο να μείνει συγκεντρωμένο σε μια ομάδα εκτός των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων. Ήδη από τα μέσα της περασένης σεζόν τα μεταγραφικά σενάρια για πάνω από τη μισή εντεκάδα του Άγιαξ είχαν πάρει φωτιά. Όλοι οι μεγάλοι βάλανε στο μάτι τα διαμαντάκια του «Αίαντα» και από τη στιγμή που συνέβη αυτό υπήρχε μόνο ένας δρόμος για αυτή την ομάδα. Η αγωνιστική της διάλυση! Αν αυτή η παρέα έμενε ενωμένη μπορούσε να καταφέρει πολλά. Ειδικά με την προσθήκη και 2-3 παικτών του φετινού ρόστερ όπως οι νεαροί Γκράβενμπαχ,  Ντεστ, Μαρτίνεζ και ο έμπειρος Πρόμες ο Άγιαξ θα ήταν πανίσχυρος αλλά…

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Περίπτωση διατήρησης της περσινής ομάδας στο ακέραιο δεν υπήρχε και αυτό το ήξεραν όλοι στο Άμστερνταμ. Και που κατάφεραν να κρατήσουν τους περισσότερους πρωταγωνιστές τους ήταν μεγάλο και δύσκολο κατόρθωμα για τους Ολλανδούς. Ο Ντε Λιγκτ και ο Ντε Γιονγκ ήταν απλά αδύνατο να παραμείνουν. Τα δύο πιο λαμπρά αστέρια του περσινού Άγιαξ έβγαζε μάτι ότι είναι παίκτες κορυφαίου επιπέδου. Το γεγονός ότι ο ένας παίζει βασικός στη Γιουβέντους και ο άλλος στη Μπαρτσελόνα αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι αυτά τα δύο παιδιά είναι από άλλο… ανέκδοτο.

Παρόλα αυτά το περσινό ρόστερ του Άγιαξ περιείχε και άλλους πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, οι οποίοι απασχόλησαν μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ. Ζίγιεχ, Φαν ντε Μπεκ, Νέρες, Ονάνα, Ταγκλιαφίκο ακόμη και ο 30+ Τάντιτς μπήκαν στο στόχαστρο των μεγάλων. Ο Άγιαξ μπορεί να κατάφερε να τους διατηρήσει στο ρόστερ του τη φετινή χρονιά αλλά οι περισσότεροι αν όχι όλοι θα αποτελέσουν παρελθόν του χρόνου.

Ο Ζίγιεχ έχει ήδη ανακοινωθεί από την Τσέλσι και σε λίγους μήνες θα είναι κάτοικος Λονδίνου. Ο Φαν Ντε Μπεκ εμφανίζεται ως κλεισμένος από τη Ρεάλ Μαδρίτης από την αρχή της σεζόν. Ο ίδιος διέψευσε το σενάριο αλλά δεν τον πίστεψε σχεδόν κανείς! Ο Ονάνα δήλωσε πρόσφατα ότι αύτη θα είναι η τελευταία του χρονιά στον Άγιαξ. Τσέλσι, Ντόρτμουντ και Μπαρτσελόνα καραδοκούν. Ο Ταγλιαφίκο είναι και αυτός στη λίστα των «Μπλαουγκράνα» καθώς ο Τζόρντι Άλμπα μεγαλώνει, έχει ανάγκη ένα back up και ο Τζούνιορ Φίρπο δεν έχει πείσει μέχρι στιγμής.

Στην περίπτωση του Νέρες ο σοβαρός του τραυματισμός μπορεί να αλλάξει κάπως τα δεδομένα. Πριν χτυπήσει πάντως ο Βραζιλιάνος φλέρταρε έντονα με μια μεταγραφή στην Μπάγερν Μονάχου. Ο Τάντιτς το πιο πιθανό είναι να παραμείνει αφού ο Σέρβος στα 32 του πια έχει βρει στο Άμστερνταμ τον ποδοσφαιρικό του παράδεισο. Παίζει την καλύτερη μπάλα της ζωής του, κερδίζει τρόπαια, είναι αρχηγός. Δεν έχει το κίνητρο που έχουν οι υπόλοιποι για το μεγάλο βήμα στην καριέρα τους.

Παλιά είχε περισσότερη «πλάκα»

Το ποδόσφαιρο όπως όλα τα πράγματα στον κόσμο εξελίσσεται και αλλάζει. Βέβαια η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά έχει θετικό πρόσημο σε όλους τους τομείς. Σίγουρα το παιχνίδι παίζεται πλέον σε απίστευτα υψηλό τέμπο από αθλητές που μοιάζουν με υπεράνθρωπους. Είναι πιο εντυπωσιακό πιο γρήγορο πιο ελκυστικό.

Καλά όλα αυτά. Η συγκέντρωση όμως σχεδόν όλων των κορυφαίων παικτών σε 7-8 ομάδες έχει κάνει το παιχνίδι κάπως… μονότονο. Το στοιχείο της έκπληξης και της μεγάλης ανατροπής εξαφανίζεται όλο και περισσότερο. Η περσινή παρουσία του Άγιαξ στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ για παράδειγμα θεωρήθηκε μια τεράστια έκπληξη. Του Άγιαξ των έξι τελικών και των τεσσάρων τροπαίων Τσάμπιονς Λιγκ. Τα προημιτελικά και κυρίως τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ έχουν γίνει αποκλειστική υπόθεση ενός κλειστού κλαμπ ομάδων. Ναι δεν λέω πολύ ψηλό το επίπεδο. Κάθε χρόνο παρακολουθούμε ματσάρες με τεράστιο ανταγωνισμό και θέαμα.

Το ποδόσφαιρο όμως ήταν πάντα ένα παιχνίδι που λατρεύει τα αουτσάιντερ. Είναι έτσι δομημένο που επιτρέπει σε μια ομάδα ακόμη κι αν υστερεί σε ταλέντο και ποιότητα να πάρει ένα ματς με σωστή τακτική και πλάνο. Όσο του αφαιρείς αυτές τις πιθανότητες τόσο περισσότερο χάνει την άγρια ομορφιά του.  Τα -όχι και τόσο περασμένα- χρόνια οι καλοί παίκτες ήταν πολύ περισσότερο διασκορπισμένοι. Δένονταν με τις ομάδες τους, σήμαινε κάτι για αυτούς να παίζουν εκεί.

Στην περίπτωση του περσινού Άγιαξ για παράδειγμα θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να βλέπαμε πως θα εξελισσόταν αυτή η ομάδα αν δεν την αποδεκάτιζαν οι μεγάλοι. Δεν λέμε να έμεναν για πάντα μαζί αλλά τουλάχιστον για 2-3 χρόνια ακόμα για παράδειγμα. Τώρα δεν θα το μάθουμε ποτέ και τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι της ομάδας θα περιμένουμε την επόμενη καλή φουρνιά μπας και πετύχουν ξανά κάποια… έκπληξη. Κρίμα δεν είναι;

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ