Πόσο σπουδαία ήταν τα μέσα της δεκαετίας των 00’s για την Ισπανία; Οι «ρόχας» κυριάρχησαν πραγματικά στα πάντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, πετώντας την ρετσινιά των «losers» που τους είχε κολλήσει. Η ιβηρική αρμάδα κατέκτησε ό,τι υπήρχε, μένοντας αήττητη για αριθμό αγώνων-ρεκόρ στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο, το στυλ παιχνιδιού άλλαξε, η παλιά φρουρά αποσύρθηκε και η στασιμότητα επέστρεψε. Οι underachievers -ή οι υποεπιτυχημένοι ελληνιστί- Ισπανοί επέστρεψαν, δείχνοντας να τα… χάνουν στις μεγάλες διοργανώσεις. Θα καταφέρουν να το αλλάξουν αυτό φέτος; Η λογική λέει όχι.
Πολλές «περίεργες» αποφάσεις
Τα τελευταία χρόνια, οι Ισπανοί είχαν συνηθίσει να κατεβαίνουν στις μεγάλες διοργανώσεις ως ένα από τα μεγάλα φαβορί. Παρ’ όλα αυτά, οι πορείες τους δεν ήταν άξιες του ντόρου που γινόταν γύρω από το όνομα τους, με χαρακτηριστικότατο παράδειγμα το περασμένο Μουντιάλ. Στην Ρωσία, οι Ίβηρες απέτυχαν παταγωδώς. Φτάνοντας… αγκομαχώντας στους «16», ο αποκλεισμός από τους Ρώσους ήταν αυτό που τους άξιζε. Σίγουρα η… ελληνική απόλυση του Λοπετέγκι μερικές μέρες πριν την έναρξη έπαιξε ρόλο, δείχνοντας τα λάθη που έγιναν από μέσα.
Πλέον, ως ένα από τα αουτσάιντερ που μπορούν να κάνουν έκπληξη, οι Ισπανοί φίλαθλοι έχουν λιγότερες προσδοκίες. Με σαφώς πιο αδύναμο ρόστερ από τα περασμένα χρόνια, ο Λουίς Ενρίκε θα πρέπει να κάνει θαύματα. Ωστόσο, μερικές από τις επιλογές του Ισπανού τεχνικού μπορούν να κριθούν τουλάχιστον αμφιλεγόμενες. Ναι, το γνωστό πλέον «κανένας παίκτης από τη Ρεάλ» κάνει εντύπωση. Οι παίκτες όμως από τη «βασίλισσα» που άξιζαν κλήση φέτος είναι μετρημένοι στο… ένα δάχτυλο. Ο λόγος για τον Σέρχιο Ράμος, ο οποίος αν και τραυματίας φέτος, σίγουρα άξιζε μια θέση στο τελικό ρόστερ. Η εμπειρία του, η ηγετικότατα του και ο σεβασμός που έχει από τους ομοεθνείς του θα έδιναν σίγουρα περισσότερα στην αποστολή των «ρόχας». Ειδικότερα, όταν ο άπειρος και χωρίς πολλά παιχνίδια στα πόδια του (μόλις 858′ συμμετοχής), Έρικ Γκαρσία, πήρε τη θέση του.
Την ίδια ώρα, μερικές επιλογές φαίνονται εκτός λογικής. Ο Ντε Χέα με το… βεβαρημένο ιστορικό στην εθνική, «πήρε» τη θέση του εξαιρετικού φέτος Άλεξ Ρεμίρο. Ακόμα ένας παίκτης που μάλλον… ξεχάστηκε, είναι ο Μικέλ Μερίνο της Σοσιεδάδ. Με την αποχώρηση του Μπούσκετς από το ρόστερ λόγω κορωνοϊού, η αντικατάσταση του από τον Βάσκο θα έπρεπε να είναι δεδομένη. Όμως ο… Μπράις Μέντεθ ήταν αυτός που πήρε τη θέση του πολύπειρου μέσου. Ένας παίκτης ακόμα που πρέπει να νιώθει αδικημένος είναι ο Κάρλος Σολέρ, ο οποίος κόπηκε από το τελικό ρόστερ, παρά τις εμφανίσεις που τον έκαναν να ξεχωρίσει στην πολύ κακή φέτος Βαλένθια.
Το φορ που λείπει πονάει τους «ρόχας»
Όποιος έχει παρακολουθήσει έστω ένα παιχνίδι της Ισπανίας τα τελευταία χρόνια, μπορεί να καταλάβει γρήγορα ποια είναι η θέση που πονάει ιδιαίτερα. Μπορεί ο Ντε Χέα (θα μιλήσουμε αργότερα για αυτό) να είναι η αδυναμία που όλοι βλέπουν, όμως η θέση του κεντρικού επιθετικού είναι η Αχίλλειος πτέρνα των Ιβήρων.
Τα προηγούμενα χρόνια, Πάκο Αλκάθερ και Ροδρίγο Μορένο διένυαν καλή περίοδο φόρμας, ωστόσο η πτωτική τους πορεία ήταν αρκετή για να τους αφήσει εκτός αποστολής. Ο Αλβάρο Μοράτα φάνηκε να είναι ο εκλεκτός για την θέση του φορ. Ωστόσο οι αποτυχίες σε Euro 2016 και το Μουντιάλ της Ρωσίας έδειξαν πως δεν είναι ικανός ψυχολογικά να σηκώσει αυτό το βάρος στους ώμους του. Ο φορ της Ατλέτικο είναι τρομακτικά… ασυνεπής μπροστά στην εστία, σπαταλώντας καθαρές ευκαιρίες για γκολ. Στο πρόσφατο φιλικό με την Πορτογαλία, ο Μοράτα έχασε τόσες ευκαιρίες, που ο Τύπος της χώρας των… δίκασε άσχημα.
Την ίδια ώρα, στο ρόστερ ως καθαρόαιμος επιθετικός βρίσκεται μόνο ο Ζεράρ Μορένο. Στα 29 του, ο φορ της Βιγιαρεάλ έκανε σεζόν καριέρας, οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ. Πιο συνεπής και με καθαρότερο μυαλό, ο Μορένο λογικά θα πρέπει να είναι ο βασικός φορ της Ισπανίας στο επερχόμενο Euro. Ωστόσο, όσο καλός και αν είναι, η σύγκριση με Βίγια ή Τόρρες δείχνει το πόσο πολύ λείπε από τους «ρόχας» ένας φορ παγκοσμίου κλάσης.
Η Ισπανία πρέπει να πάει κόντρα στον κακό της εαυτό
Από τις θεωρητικά «μεγάλες» του Euro, οι Ισπανοί είναι αυτοί που ξεχωρίζουν ως οι πιο αδύναμοι. Μια γρήγορη ματιά στο ημερολόγιο τους και τα τελευταία αποτελέσματα μας εξηγούν εύκολα το γιατί. Με μόλις 3 νίκες στα τελευταία 8 επίσημα παιχνίδια, οι Ίβηρες κάνουν τα εύκολα… δύσκολα. Όποιος παρακολούθησε το παιχνίδι της εθνικής μας με την Ισπανία, καταλαβαίνει πιο είναι το τρανταχτό πρόβλημα τους. Παιχνίδι αργό, χωρίς έμπνευση και προβλέψιμες πάσες. Ομάδες που αμύνονται μαζικά, μπορούν εύκολα να περιορίσουν τους Ίβηρες. Ακόμα και αν η μπάλα φτάσει στην κορυφή της επίθεσης, η εκτελεστική δεινότητα του Μοράτα δεν είναι αρκετή να μετατρέψει την μισή ευκαιρία σε γκολ.
Το 2021 είναι το χειρότερο έτος από άποψη αμφισβήτησης στο στρατόπεδο των Ισπανών, την τελευταία 15ετία. Μπορεί να υπάρχει αρκετό ταλέντο στην ομάδα, όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό. Βέλγιο, Γαλλία και Ιταλία, δείχνουν να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και η Ισπανία μάλλον θα περάσει πιο… απαρατήρητη. Εκτός φυσικά, αν οι «ρόχας» «ξυπνήσουν» και πραγματοποιήσουν μεγάλη αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο. Πράγμα ιδιαίτερα χλωμό βέβαια.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας