Αυτό που είδαν οι τηλεθεατές (και όχι μόνο) το βράδυ της Δευτέρας κόντρα στη Σουηδία δεν ήταν Ισπανία. Ή μάλλον για να το διατυπώσουμε καλύτερα, δεν ήταν ποδόσφαιρο επιπέδου Ισπανίας. Η μπάλα γύρω-γύρω αλλά ποτέ στα δίχτυα. Αυτός που συγκέντρωσε όμως τα περισσότερα παράπονα ήταν (ξανά) ο Αλβάρο Μοράτα. Χάνοντας πλέον περισσότερα γκολ από όσα βάζει, αξίζει να αναρωτηθούμε: Αξίζει να ξεκινάει βασικός με τους «ρόχας»;
Ο Μοράτα δεν είναι το φορ-δολοφόνος
Από το στυλ που εμφανίζουν οι Ισπανοί στο γήπεδο μπορούμε να καταλάβουμε τον τύπο επιθετικού που ζητάει ο Ενρίκε στους «ρόχας». Δυνατός, που μπορεί να παίξει με την πλάτη στην περιοχή και να μοιράσει στους συμπαίκτες του. Οι αριθμοί του Μοράτα μαρτυρούν πως αυτό μπορεί να το κάνει. Με 6,5 επαφές στην αντίπαλη περιοχή και ως αποδέκτης 10,5 προωθητικών ενεργειών, ο Ισπανός φορ τα καταφέρνει καλά σε αυτό τον ρόλο. Με 9 ασίστ την περασμένη περίοδο, ο 28χρονος ήταν καλός στο να δημιουργεί φάσεις για τους συμπαίκτες του στη Γιουβέντους.
Ωστόσο, ο Μοράτα… χωλαίνει στο κυριότερο καθήκον ενός επιθετικού. Φυσικά αυτό είναι το σκοράρισμα. Ένας από τους λόγους που ο φορ της Γιουβέντους δεν σκοράρει είναι γιατί δεν σουτάρει αρκετά. Με μόλις 2,4 σουτ ανά αγώνα, βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο.
Ακόμη όμως και όταν του παρουσιάζεται η ευκαιρία, δεν έχει αποδείξει πως είναι ο φορ-κυνηγός. Αυτός που θα αξιοποιήσει στο έπακρο όποια ευκαιρία του παρουσιαστεί. Με μόλις 11 γκολ και 10,9 αναμενόμενα τέρματα, ο Μοράτα απείχε πολύ από αυτό που λες… killer περιοχής. Δεν είναι απογοητευτικός, απλά δεν είναι αυτός που θα κάνει την… μισή ευκαιρία γκολ.
Ο Μορένο κάνει ακριβώς ό,τι δεν μπορεί ο Μοράτα
Και όταν αγωνίζεσαι σε μια Ισπανία που ψάχνει υπομονετικά να βρει ένα άνοιγμα, αυτό δεν λειτουργεί υπέρ σου. Η «ρόχα», με το απελπιστικά αργό τέμπο παιχνιδιού και το γύρω γύρω της μπάλας, δεν βοηθάει ιδιαίτερα τον Μοράτα να βγάλει τις αρετές του στο σκοράρισμα. Ακόμα και όταν χθες βρέθηκε δυο φορές σε πλεονεκτική θέση, ο φορ της Γιουβέντους απέτυχε να σκοράρει. Κάτι που λογικά έφερε την δυσαρέσκεια των Ισπανών.
Το πραγματικό ερωτηματικό βρίσκεται στην εκλογή του Ενρίκε να ξεκινήσει με τον Μοράτα στην κορυφή της επίθεσης. Ο Ισπανός δεν βρίσκεται σε καλή περίοδο και η ψυχολογία του βρίσκεται πολύ χαμηλά. Την ίδια ώρα, στο ρόστερ βρίσκεται ο αρχισκόρερ της Βιγιαρεάλ, Ζεραρ Μορένο. Φέτος, ο επιθετικός του «κίτρινου υποβρυχίου» έκανε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Ένας από τους καλύτερους σκόρερ στην Πριμέρα και το Γιουρόπα Λιγκ, ο 29χρονος κυνηγός ήταν καταλυτικός για την μυθική χρονιά της Βιγιαρεάλ.
Ο τελικός απολογισμός των 23 τερμάτων (από 19,1 αναμενόμενα τέρματα) και οι 7 ασίστ δείχνουν πως ο Μορένο είχε βάθος στο παιχνίδι του. Επιχειρώντας περίπου 3 σουτ ανά αγώνα, ο 29χρονος επιθετικός είχε ποσοστά ευστοχίας όμοια με τους Κέιν και Μπεν Γεντέρ. Μπορεί να μην είναι ο επιθετικός-στόχος που είναι ο Μοράτα, όμως στη δημιουργία είναι εξίσου καλός (αν όχι καλύτερος). Για την εκτέλεση δεν τίθεται καν ερώτημα. Ακόμα, οι 2,5 επιτυχημένες ντρίπλες και οι 3,8 πάσες προώθησης ανά 90 λεπτά τον φέρνουν πάνω από Μπενζεμά, Κριστιάνο, Λουκάκου και Λεβαντόφσκι.
Γιατί συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο ο Ενρίκε;
Στα λίγα λεπτά που αγωνίστηκε χθες, ήταν εμφανές ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ στον τρόπο λειτουργείας της ομάδας. Ενώ με τον Μοράτα η ομάδα ήταν απελπιστικά αργή, ο Μορένο έφερε μια σπιρτάδα. Σε ελάχιστα λεπτά είχε δύο προσπάθειες προς την αντίπαλη εστία, με τον Όλσεν να του αρνείται το γκολ. Ακόμα και εκτός αυτής, ήταν πολύ πιο χρήσιμος από ότι ο φορ της Γιουβέντους. Με μερικές δικές του ατομικές ενέργειες έβαλε σε πιο δύσκολες καταστάσεις την αντίπαλη άμυνα από ότι ο Μοράτα σε 70 λεπτά.
Η συμπαγής αμυντική γραμμή των Σουηδών, δεν επέτρεπε στους Ισπανούς να βρουν ανοίγματα. Οι δύο ευκαιρίες του Μοράτα ήρθαν περισσότερο από μεγάλο λάθος των αμυντικών, παρά χάρη στην αποτελεσματικότητα των Ισπανών. Αυτό άλλαξε όμως με την είσοδο του Μορένο στην κορυφή και την διαφορετική προσέγγιση που απέκτησε όλη η ομάδα. Παίρνοντας ένα πιο άμεσο στυλ παιχνιδιού, η Ισπανία στα τελευταία 10 λεπτά απείλησε περισσότερο από ότι σε όλο το παιχνίδι. Με βαθιές μπαλιές στην πλάτη της σουηδικής άμυνας και γενικά πιο… εμπνευσμένο παιχνίδι, οι Ίβηρες μπορεί να απέτυχαν να σκοράρουν, όμως σημείωσαν καλύτερες φάσεις.
Το αργό και υπομονετικό στυλ για την Ισπανία δυστυχώς έχει πεθάνει. Ολοένα και περισσότερες ομάδες βρίσκουν τον τρόπο να το διαβάσουν. Μετά την Ελλάδα και η Σουηδία κατάφερε να περιορίσει τις απειλές των «ρόχας». Αν δεν υπάρξει αλλαγή σε αυτό, ο Μοράτα δεν θα είναι ο μόνος υπαίτιος για ενδεχόμενη νέα αποτυχία της Ισπανίας και στο φετινό Euro.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας