Μπορεί να ακούγεται λιγάκι περίεργο, αλλά ο Αντόνιο Κόντε δέχθηκε να γίνει ο διάδοχος του Νούνο Εσπίριτο Σάντο στον πάγκο της Τότεναμ. Από τις απανωτές… χυλόπιτες του Ιταλού το καλοκαίρι, στην επίτευξη συμφωνία λίγους μήνες αργότερα. Τι άλλαξε όμως και ο Κόντε είπε τελικά το ναι; Και κυρίως, τι θα φέρει στο Λονδίνο και σε μια σχεδόν… ακίνδυνη ομάδα ο 52χρονος προπονητής;
Το καλοκαίρι η Ίντερ θύμιζε αρκετά την Τότεναμ
Δεν είναι κρυφό πως από την πρώτη ημέρα που η Τότεναμ έψαχνε νέο προπονητή, ο Αντόνιο Κόντε βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των υποψήφιων τεχνικών. Η λύση συνεργασίας του Ιταλού με την πρωταθλήτρια της Serie A, Ίντερ, άναψε αμέσως πράσινο φως στους Λονδρέζους. Όμως εκείνη τη στιγμή, η αλήθεια είναι πως η κίνηση του Κόντε να αφήσει τους «νερατζούρι» για την Τότεναμ δεν είχε καμία λογική. Όχι από άποψη δυναμικότητας των ομάδων, αλλά πολύ απλά επειδή η κατάσταση των δύο συλλόγων ήταν σχεδόν η… ίδια!
Ο κύριος λόγος που οι σχέσεις του Κόντε με την πρωταθλήτρια Ιταλίας κατέρρευσαν ήταν η αλλαγή πλεύσης του συλλόγου. Η κρίση που χτύπησε την κινεζική αγορά τον χειμώνα του 2021, επηρέασε και την Σούνινγκ. Την εταιρία χρηματοδότησης πίσω από την Ίντερ. Με τις ζημιές να είναι τεράστιες κάθε μήνα, η θέση των ιδιοκτητών ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Απλήρωτοι παίκτες και προσωπικό κατάφεραν να μην προσηλωμένοι στον στόχο τους μέχρι τέλους, φτάνοντας πάλι στην κορυφή της Serie A. Κάπου εκεί τα καλά νέα τελείωσαν για τους «νερατζούρι», οι οποίοι έπρεπε να πουλήσουν ακριβά για να σωθούν.
Βλέποντας ό,τι έχτιζε για περίπου δύο χρόνια να ετοιμάζεται να γκρεμιστεί, ο Κόντε δεν μπορούσε να δώσει την συγκατάθεσή του σε αυτό. Σε ένα διαζύγιο από κοινού, ο Ιταλός αποχώρησε από το Μιλάνο. Όντας ελεύθερος πλέον, η Τότεναμ θέλησε να τρέξει για να τον αποκτήσει. Και αυτή όμως βρισκόταν σε μια κρίση, με τον Χάρι Κέιν να θέλει να φύγει. Ακόμα, η παλιά φρουρά της ομάδας μεγάλωνε πολύ σε ηλικία, ενώ ο κατά πολλούς τσιγκούνης, Ντάνιελ Λίβι, δεν φαινόταν πρόθυμος να ξοδέψει. Έτσι, το πρότζεκτ των «πετεινών» φαινόταν πολύ δύσκολο και αρκετά μακριά από όσα έχει συνηθίσει ο Ιταλός.
Ο Νούνο «έστρωσε» κατάλληλα τη δουλειά
Τι άλλαξε όμως μέσα σε τέσσερις μήνες; Πως από το «όχι ευχαριστώ» ο Κόντε πήγε στο «ναι, πάμε να τα καταφέρουμε. Εδώ θα χρειαστεί να δώσουμε ένα μεγάλο μπράβο στον προκάτοχο του Ιταλού στον πάγκο, Νούνο. Μπορεί αγωνιστικά η ομάδα του να μην έπεισε, όμως οι κινήσεις του Πορτογάλου με τον Φάμπιο Παρατίτσι ήταν καίριες.
Για αρχή, κατάφερε αυτό που φαινόταν αδύνατο, πείθοντας τον Χάρι Κέιν να παραμείνει στην ομάδα. Ναι, μπορεί ακόμα και σήμερα ο Άγγλος να απέχει πάρα πολύ από αυτό που μας προσέφερε τα τελευταία χρόνια, όμως δεν είναι μια κατάσταση μη αναστρέψιμη. Στα 28 του, ο Κέιν έχει ακόμα πάρα πολλά να προσφέρει στην Τότεναμ και είμαι σίγουρος πως η τωρινή φάση ύφεσης του αρχηγού της θα περάσει.
Με τον τίμιο και σταθερό Αλντερβάιρελντ να φτάνει τα 32 και τον Γιορίς μια ανάσα πριν τα 35, μερικές σημαντικές θέσεις είχαν ως βασικούς πολύ έμπειρους ποδοσφαιριστές. Σε αυτό το κομμάτι υπήρξε άμεση ενίσχυση με την καλή πώληση του Βέλγου (περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ) και την απόκτηση του παίκτη-αποκάλυψη της Αργεντινής, Κριστιάν Ρομέρο. Ένας παίκτης που πολύ δύσκολα δεν θα αρέσει στον Κόντε. Παράλληλα, ο Γκολίνι ως αλλαγή του Γάλλου κίπερ είναι μια από τις καλύτερες αλλαγές στη θέση του τερματοφύλακα.
O Έμερσον που ήρθε από τη Μπαρτσελόνα για να κλείσει το σχεδόν μόνιμο πρόβλημα της Τότεναμ στα δεξιά, ήταν μια πολύ καλή προσθήκη. Ενώ, ο Μπράιαν Χιλ των ακαδημιών της Σεβίλλης είναι ένα πρότζεκτ με το βλέμμα στο μέλλον, στο οποίο εναποθέτουν πολλές ελπίδες οι Λονδρέζοι. Ένα υλικό, το οποίο αν και σίγουρα δεν είναι άριστο, είναι τουλάχιστον αξιοπρεπές.
Τι φέρνει στην Τότεναμ ο Κόντε;
Βεβαίως και το υπάρχον ρόστερ της Τότεναμ είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι πριν λίγους μήνες. Ακόμα ένας παράγοντας που βοήθησε στην πρόσληψη του Κόντε. Όσο ο Ιταλός παρέμεινε εκτός δράσης, είχε αρκετό χρόνο να μελετήσει τις αλλαγές που υπήρξαν στο ποδόσφαιρο. Παράλληλα, σίγουρα θα κατάφερε να εντοπίσει τις αρκετές αδυναμίες που είχε εμφανίσει στα παιχνίδια της η νυν ομάδα του. Κάτι που θα τον έχει οδηγήσει όλο και σε κάποια λύση αυτών.
Γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την αγάπη του στις παρατάξεις με τρεις αμυντικούς, ο Κόντε δύσκολα θα αποφύγει αυτή την τακτική και στην επιστροφή του στο Λονδίνο. Το ίδιο σύστημα χρησιμοποίησε με απόλυτη επιτυχία στην Τσέλσι, το ίδιο και στην Ίντερ. Γιατί να αλλάξει τώρα; Το δίδυμο στην άμυνα απέτυχε παταγωδώς. Ρομέρο, Ντάβιντσον, Ντάιερ και Τανγκάνγκα δεν μπόρσαν να κρατήσουν μια σφιχτή άμυνα. Η τριάδα στα σέντερ μπακ είναι ίσως η καλύτερη λύση, με τους Ρομέρο και Ντάιερ πιθανότερους να ξεκινούν. Η τρίτη θέση θα μπορούσε να δοθεί είτε στον ταλαντούχο Σκιπ σε πιο δημιουργικό ρόλο, ή σε κάποιον που θα έρθει με μεταγραφή.
Στα άκρα, δύο από τις πιο πολύτιμες θέσεις στα συστήματα του Κόντε, υπάρχουν ήδη κατάλληλοι παίκτες. Ο Ρεγκιλόν από τα αριστερά είναι ένας εξαιρετικός μπακ, ενώ ο Έμερσον αν και θα χρειαστεί δουλειά στην επίθεση, μπορεί να προσφέρει πολλά με την κατάλληλη καθοδήγηση. Παράλληλα, ο Κόντε όντας γνωστός για την άριστη αξιοποίηση των μέσων του, σίγουρα θα μπορέσει να βρει τη λύση στο αίνιγμα που λέγεται Τανγκί Ντομπελέ. Όπως κατάφερε να «ξεκλειδώσει» και τους Πογκμπά, Μπαρέλα και Βιδάλ πριν μερικά χρόνια.
Στον Κόντε αρέσουν οι προκλήσεις!
Η επίθεση είναι ένα ακόμα σημείο που ο Ιταλός δίνει τεράστια βάση. Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία δύο χρόνια η Ίντερ ήταν η δεύτερη παραγωγικότερη επίθεση του Καμπιονάτο. Ο Κέιν είτε με τον Σον δίπλα του, είτε κάποιον άλλο, μόνο καλύτερα μπορεί να τα καταφέρει. Άλλωστε πέρσι μας έδειξε πως και στο δημιουργικό κομμάτι μπορεί να συνεισφέρει. Αυτή τη στιγμή η επίθεση των πετεινών είναι για… κλάματα, με μόλις 9 γκολ σε 10 αναμετρήσεις στην Premier League.
Η πρόκληση για τον Κόντε είναι ίσως μεγαλύτερη από αυτή που είχε ανάγκη ο ίδιος. Μόνος του δέχεται να πάρει μια από τις πιο ζόρικες καταστάσεις στα χέρια του και να αλλάξει την ιστορία ενός συλλόγου που… διψά πολύ. Σίγουρα θα υπάρχουν διαβεβαιώσεις της διοίκησης πίσω από τη συμφωνία, κυρίως για μεταγραφική ενίσχυση. Όμως η αγάπη του Ιταλού για την καθημερινή δράση, είναι ίσως αυτό που τον έφερε σε αυτή τη θέση.
Για μια διετία (2014-16) πέρασε από τον πάγκο της εθνικής Ιταλίας, σε ένα πολύ δύσκολο στάδιο. Αν και άφησε τους «ατζούρι» σε καλύτερη κατάσταση από ότι τους βρήκε, ο λόγος που εγκατέλειψε τη θέση του ήταν απλός: Η έλλειψη της καθημερινής δράσης τον πονάει. Μπορεί τα αποτελέσματα να αργήσουν λιγάκι να έρθουν, όμως με τον Κόντε η υπομονή είναι απαραίτητη. Τα έργα του μιλούν από μόνα τους, από όπου και αν πέρασε. Ο 52χρονος μπορεί να έχει το όνομα του ειδικού στους τίτλους, όμως οι Λονδρέζοι πρέπει να έχον υπομονή.
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας