Η μεταγραφή του Έιμπραχαμ έμοιαζε εξ αρχής με μια εξαιρετική κίνηση για τη Ρόμα. Ο Άγγλος φορ ερχόταν στην Ιταλία προκειμένου να αποδείξει σε όλους ότι μπορεί να γίνει ένας πραγματικά κορυφαίος φορ. Μπορεί στο ξεκίνημά του να μην σκόραρε όσο θα ήθελε, όμως όσο περνάει ο καιρός η επαφή του με τα δίχτυα γίνεται όλο και πιο συχνή. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι ένας από τους πιο φορμαρισμένους φορ των ευρωπαϊκών γηπέδων και βρίσκεται σε τροχιά για μια σεζόν εκτόξευσης. Μήπως στην Τσέλσι έπρεπε να επιμείνουν λίγο περισσότερο μαζί του;
Καλό το διάβασμα. Αλλά μήπως να μας… καμαρώσεις και στο κανάλι μας στο Youtube;
Βρίσκει το γκολ και τον καλό του εαυτό
Ο Τάμι Έιμπραχαμ είναι ένας ποδοσφαιριστής με εξαιρετικά στοιχεία και υψηλές προοπτικές. Φιλοδοξεί να καθιερωθεί στο κορυφαίο επίπεδο και να φορτώνει με γκολ τις αντίπαλες εστίες για πολλά χρόνια ακόμη. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε δεν συμβιβάστηκε με τη θέση αναπληρωματικού και έφυγε από την Τσέλσι το περασμένο καλοκαίρι. Η επιλογή της Ρόμα ξάφνιασε αρκετούς, όμως μια πιο ψύχραιμη ματιά έβγαζε αρκετό νόημα. Στους «Τζιαλορόσι» ο 24χρονος Άγγλος ήξερε ότι θα πάρει τη φανέλα βασικού σπίτι του.
Ο Μουρίνιο του έκανε ξεκάθαρο ότι θα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πλάνα του και όλα έγιναν εύκολα. Ο Έιμπραχαμ διψούσε για ποδόσφαιρο. Σε μια ομάδα που θα αποτελούσε σημείο αναφοράς, θα μπορούσε να δείξει όλες τις αρετές του παιχνιδιού του. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ιταλική πρωτεύουσα, μπήκε στην αρχική εντεκάδα και δεν βγήκε ποτέ ξανά. Η αλήθεια είναι πως στο ξεκίνημά του δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα. Είχε διάθεση, βοηθούσε την ομάδα με πολλούς τρόπους, αλλά δεν έκανε το σημαντικότερο. Δεν σκόραρε αρκετά.
Βέβαια για να λέμε την αλήθεια, η τύχη δεν ήταν ακριβώς με το μέρος του. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως στα πρώτα εφτά παιχνίδια της σεζόν, είδε το δοκάρι να τον σταματά έξι φορές. Σε κάθε περίπτωση το κίνητρο του Έιμπραχαμ ήταν πολύ μεγάλο για να του βάλουν φρένο τα… δοκάρια. Με δουλειά και επιμονή συνέχισε να δίνει τα πάντα και σταδιακά αυτό βγαίνει και μέσα στο γήπεδο. Στα τελευταία 12 παιχνίδια του με τους «Τζιαλορόσι» μετράει ισάριθμα γκολ.
Με συνολικά 17 γκολ σε 30 συμμετοχές είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας και ο πέμπτος στο ιταλικό πρωτάθλημα. Η φόρμα του είναι εξαιρετική και αν συνεχίσει με ανάλογους ρυθμούς είναι δεδομένο πως θα ξεπεράσει το προσωπικό του ρεκόρ σκοραρίσματος που είναι τα 26 γκολ. Έστω και με μια μικρή καθυστέρηση, ο πρώην παίκτης της Τσέλσι καταφέρνει αυτό για το οποίο πήγε στην Ιταλία. Δείχνει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Λατρεύει η ομάδα να παίζει για εκείνον
Ο Έιμπραχαμ είδε το status του στο ρόστερ της Τσέλσι να μεταβάλλεται πολύ γρήγορα. Από εκεί που, επί Φρανκ Λάμπαρντ, ήταν βασικός και αναντικατάστατος, βρέθηκε να αποτελεί τρίτη επιλογή για την κορυφή της επίθεσης. Ακόμη και πριν έρθει ο Λουκάκου, ο Τόμας Τούχελ συχνά προτιμούσε τον Ολιβιέ Ζιρού αντί του Έιμπραχαμ. Όταν στην εξίσωση προστέθηκε και ο Βέλγος, η φυγή έγινε μονόδρομος για τον 24χρονο Άγγλο. Με του που έγινε διαθέσιμος στην αγορά η μισή Premier League ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του. Γνώστης του αγγλικού ποδοσφαίρου, ταλαντούχος, αξιόπιστος σκόρερ και με κίνητρο να αποδείξει πράγματα.
Όντως η παραμονή στο εγχώριο πρωτάθλημα έμοιαζε με την πιο σωστή κίνηση για τον ίδιο. Έχουμε δει άλλωστε πως οι Άγγλοι παίκτες δύσκολα εγκαταλείπουν το Νησί, ενώ ακόμα και όταν το κάνουν, συχνά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Η Ρόμα ήταν πρόκληση για εκείνον. Έφτανε σε ένα ξένο πρωτάθλημα που δεν έχει καμία σχέση με ό,τι είχε μάθει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Δίχως να έχει παίξει ποτέ εκτός Αγγλίας, το βήμα αυτό δεν ήταν και το πιο ασφαλές που μπορούσε να κάνει.
Τελικά αποδεικνύεται πως ο Έιμπραχαμ είναι ένας παίκτης που του αρέσουν οι προκλήσεις. Εντυπωσίασε στους δύο δανεισμούς του σε Μπρίστολ Σίτι και Άστον Βίλα, εντυπωσίασε στην πρώτη του χρονιά στην Premier League με την Τσέλσι, εντυπωσιάζει και στη Ρόμα. Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις περιπτώσεις; Όλες οι ομάδες έπαιζαν για εκείνον.
Πρόκειται για έναν σέντερ φορ που αρέσκεται στο να τελειώνει τις φάσεις. Δεν είναι ένας παίκτης που θα τραβηχτεί αρκετά εκτός περιοχής για να ανοίξει χώρους σε παίκτες που έρχονται από πίσω. Ο Έιμπραχαμ είναι finisher. Εκείνος που θα πάρει τη μπάλα -είτε ψηλά, είτε χαμηλά- μέσα στο κουτί και θα την κάνει γκολ. Όταν οι προπονητές του τον χρησιμοποιούν έτσι αποδίδει καλά. Στην περσινή Τσέλσι, η θέση του φορ ήταν πολύ πιο ευέλικτη και η αλήθεια είναι πως τα χαρακτηριστικά του δεν ταίριαζαν. Φέτος όμως;
Μήπως η απόφαση της Τσέλσι ήταν κάπως επιπόλαιη;
Η μεταγραφή του Λουκάκου έγινε ακριβώς με αυτό το σκοπό. Να γεμίσει η περιοχή και να παίρνει η ομάδα το εύκολο γκολ από το σέντερ φορ της. Ο Βέλγος είναι ο ορισμός του «θωρηκτού» και προερχόταν από δύο καταπληκτικές σεζόν με την Ίντερ. Ο Βέρνερ μπορεί να μην πρόσφερε τα αναμενόμενα στο σκοράρισμα, όμως παραμένει ένας πολύ χρήσιμος ποδοσφαιριστής με την ικανότητα να προσφέρει σε πολλές θέσεις. Η συνύπαρξη του Βέλγου και του Γερμανού δεν άφηνε κανένα περιθώριο στον Έιμπραχαμ. Ήταν δεδομένο πως οι ευκαιρίες που θα έπαιρνε θα ήταν περιορισμένες.
Η Τσέλσι λοιπόν έσκασε 115 εκατομμύρια και έφερε στο «Στάνφορντ Μπριτζ» τον Λουκάκου, σε μια από τις πιο εντυπωσιακές μεταγραφές του καλοκαιριού. Πέντε μήνες μετά ο Βέλγος έχει απογοητεύσει τόσο με τις αγωνιστικές του επιδόσεις, όσο και με τα εξωαγωνιστικά του τερτίπια. Αντίθετα ο Έιμπραχαμ όλο και βελτιώνεται στην Ιταλία. Σημαίνει αυτό ότι είναι καλύτερος παίκτης από τον Λουκάκου; Όχι σε καμία περίπτωση. Σημαίνει όμως πως δεν είχε την ίδια στήριξη με άλλα παιδία που ήρθαν από τις ακαδημίες και μονιμοποιήθηκαν στην πρώτη ομάδα.
Ο Έιμπραχαμ είχε μια -παραπάνω από συμπαθητική- πρώτη χρονιά στην Τσέλσι, σκοράροντας 18 γκολ σε 47 εμφανίσεις. Έγινε διεθνής με την εθνική Αγγλίας και όλα έδειχναν ότι θα καθιερωθεί στους «Μπλε». Τη δεύτερη χρονιά του μπορεί να σκόραρε μόλις 12 γκολ, όμως αυτά ήρθαν σε 32 συμμετοχές, εκ των οποίων αρκετές ως αλλαγή. Την ίδια στιγμή ο Βέρνερ σκόραρε τα ίδια γκολ σε είκοσι παραπάνω συμμετοχές. Δεχόμαστε ότι ο καθένας θα προτιμούσε τον Λουκάκου (και ίσως τον Βέρνερ) έναντι του Έιμπραχαμ.
Όταν όμως η μεταγραφή του κοστίζει ένα καράβι χρήματα, τότε τα δεδομένα αλλάζουν κάπως. Ακόμη περισσότερο όταν η μεταγραφή αυτή «τελειώνει» ένα παιδί που προέρχεται από τα σπλάχνα του συλλόγου και έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Οι άνθρωποι της Τσέλσι πιθανόν να το είχαν αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού τους, καθώς τοποθέτησαν ρήτρα επαναγοράς του παίκτη, ύψους 70 εκατομμυρίων. Κάτι μας λέει ότι αργά ή γρήγορα θα σκεφτούν να την ενεργοποιήσουν. Εσείς τι λέτε;
https://www.youtube.com/watch?v=0ITUM8Vp_O4
Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις
Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας