ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ράγισε καρδιές ο Φερνάντες: «Πονούσα για έξι μήνες! Ήμουν με ενέσεις και φάρμακα, δεν άντεξα…»
Premier League για τις παραβάσεις της Σίτι: «Ετοιμαστείτε! Θα λυθεί άμεσα…»
Ο Κλοπ διέλυσετο πλάνο της Τσέλσι – Είπε «όχι» και τον κράτησε στο Άνφιλντ!
Μπαρτσελόνα: Ο αρχηγός της αποχωρεί για… μικρομεσαία ομάδα της La Liga!
Τούχελ: «Οι οπαδοί με θέλουν για πάντα στην Μπάγερν, αλλά…»
Από… κλεισμένος στον πάγο – Η Ρεάλ αλλάζει στρατηγική για την ενίσχυση της άμυνας
Μια ανάσα πριν την ανακοίνωση προπονητή η Λίβερπουλ
Η Παρί Σεν Ζερμέν ορέγεται την αποκάλυψη της φετινής Serie A
Κρίσταλ Πάλας: Η Μπράιτον του φετινού καλοκαιριού
Ο Μουσιάλα απάντησε στο δίλημμα Μέσι ή Κριστιάνο – «Ένας είναι ο GOAT»
Σαν το καλό κρασί: Μόντριτς και Κρόος κάνουν και φέτος τη διαφορά στη La Liga (stats)
Μετά τον Τσάβι πάμε για… κωλοτούμπα και με Τούχελ στην Μπάγερν
Ο Σεσκ Φάμπρεγκας δημιούργησε την απόλυτη ενδεκάδα της Premier League
Μπαρτσελόνα: Στον… πάγο ο Μπερνάρντο Σίλβα – Η θέση που «καίει» τον Τσάβι
Τα τρία μεγαθήρια που μπαίνουν… σφήνα στην εξίσωση Ρεάλ Μαδρίτης – Λούνιν
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κάνε subscibe στο κανάλι μας στο Youtube
Retro Stories

Ερίκ Καντονά: 27 χρόνια από την πιο γνωστή κλωτσιά στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Η στιγμή που ο Ερίκ Καντονά γκρεμίζει έναν ναζί οπαδό της Κρίσταλ Πάλας με την πλέον γνωστή... κλωτσιά κουνγκ φου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Ερίκ Καντονά: 27 χρόνια από την πιο γνωστή κλωτσιά στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Όσες φορές και αν δει κάποιος την εμβληματική πλέον φωτογραφία του Καντονά να κλωτσά τον ναζί οπαδό της Κρίσταλ Πάλας, Μάθιου Σίμονς, βλέπει και κάτι καινούριο. Δεκάδες διαφορετικές εκφράσεις και ένας ξεκάθαρος συμβολισμός κατά του ναζισμού και του ρατσισμού. Η εικόνα αυτή θα μπορούσε να ανήκει σε κάποιο μουσείο τέχνης.

Απαράδεκτη κίνηση επαγγελματία; Σίγουρα. Υπερβολική αντίδραση για ένα… light (σύμφωνα με τα αγγλικά δεδομένα των γηπέδων) ρατσιστικό σχόλιο; Ίσως. Θα θέλαμε να γυρίζαμε πίσω το χρόνο να αλλάζαμε αυτό το περιστατικό. Μάλλον όχι. Μετανιώνει ο Καντονά που το έκανε. Ναι, γιατί «δεν το έκανε με περισσότερη δύναμη». Μετά από 27 χρόνια από τη διασημότερη κλωτσιά (όχι σε μπάλα) στην ιστορία του ποδοσφαίρου, θυμόμαστε τον Καντονά και το cult πλέον… kung fu kick

Το ιστορικό πίσω από το ανήκουστο συμβάν

Σε ένα παιχνίδι που σχεδόν κανένας δεν θυμάται το αποτέλεσμα (ή οτιδήποτε άλλο), η κατάσταση στη Γιουνάιτεντ δεν ήταν ιδιαίτερα καλή. Λίγο πριν το επεισοδιακό παιχνίδι του «Σέλχαρστ Παρκ», οι «κόκκινοι διάβολοι» έτρεχαν να προλάβουν το… τρένο της Μπλάκμπερν. Τόσο στο Λιγκ Καπ, όσο και στο Champions League, η Γιουνάιτεντ είχε μείνει από νωρίς εκτός. Στο πρωτάθλημα, οι «ρόβερς» έκαναν παρέλαση, με όλους τους άλλους απλά να προσπαθούν να συμβαδίσουν.

Με πολλά ζόρια λοιπόν στο κεφάλι της, στις 25 Ιανουαρίου 1995, η Γιουνάιτεντ ταξίδευε στο Λονδίνο για να αντιμετωπίσει την Κρίσταλ Πάλας. Παρά τη μεγάλη νίκη λίγες ημέρες νωρίτερα επί της Μπλάκμπερν (με γκολ του Καντονά), το παιχνίδι δεν ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο. Ο αμυντικός της Πάλας, Ρίτσαρντ Σο, έχει καταφέρει να «εξαφανίσει» τον Γάλλο σταρ της Γιουνάιτεντ. Τα νεύρα του Ερίκ ήταν τόσα, που σε μια τελείως αψυχολόγητη κίνηση, ξάπλωσε κάτω τον Άγγλο αμυντικό.

Η κλωτσιά του, δεν θα ήταν καν η δυνατότερη που έριξε εκείνο το απόγευμα. Ο διαιτητής της αναμέτρησης, έχοντας δει όλη τη φάση βγάζει άμεσα την κόκκινη κάρτα και στέλνει τον Γάλλο στα αποδυτήρια. Ενώ ο κορυφαίος παίκτης της Γιουνάιτεντ βρισκόταν δίπλα στις εξέδρες, πλησιάζοντας τη φυσούνα των αποδυτηρίων, έγινε κάτι που κανείς δεν κατάλαβε τα πρώτα δευτερόλεπτα.

Η κλωτσιά στον ρατσισμό του βασιλιά Ερίκ!

Σε εκτός έδρας παιχνίδι, το να αποβληθείς είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορούν να σου συμβούν στο ποδόσφαιρο. Περνώντας κοντά από την εξέδρα, ξέρεις πως δεν πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία σε αυτά που θα ακούσεις. Πράγμα που κατάφερε να κάνει σε κάποιο βαθμό. «Δεν αντέδρασε στις βρισιές που του έριχναν όλοι» έχουν δηλώσει μετά από αρκετά χρόνια παίκτες που βρισκόντουσαν μέσα στο γήπεδο για τον Καντονά. «Μαλ@@α, γα@@@@νε κτλ ήταν μερικές βρισιές που άκουσε εκείνο το απόγευμα. Όμως δεν αντέδρασε.

Ωστόσο, όταν ένας «αλήτης» όπως αναφέρεται ακόμα και σήμερα στον Σίμονς ο Καντονά, κατέβηκε έντεκα (!) σειρές καθισμάτων και επιτέθηκε ρατσιστικά στον Ερίκ, χάθηκε κάθε ψυχραιμία. Όπως αναφέρουν οι περισσότεροι μάρτυρες του συμβάντος, ο Σίμονς έβαλε ρατσιστικό χαρακτήρα στα μπινελίκια. Και Άγιος να ήταν κάποιος (ο Ερίκ δεν ήταν ακριβώς παπαδοπαίδι) με γαϊδουρινή υπομονή (που δεν είχε ο Καντονά), δύσκολα θα κρατιόταν. Έτσι, δευτερόλεπτα αργότερα, ο σούπερ σταρ της Γιουνάιτεντ είχε… οριζοντιοποιηθεί στον αέρα, κλωτσώντας τον ένθερμο χούλιγκαν. Πριν τρέξουν πάνω του άνθρωποι του σταφ της ομάδας, αλλά και παίκτες από τον αγωνιστικό χώρο να τον μαζέψουν, ο Άγγλος πρόλαβε να μαζέψει μερικές ψιλές ακόμα από τον μαινόμενο Καντονά.

Η υπόθεση φυσικά ήταν αδύνατο να μην οδηγηθεί στα δικαστήρια. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν το συμβάν, ο Σίμονς θέλησε να προβάλει τον εαυτό του ως το θύμα της υπόθεσης. Και σε κάποιο βαθμό κατάφερε να το πετύχει. Τα αγγλικά Μέσα, η ομοσπονδία ποδοσφαίρου και ο απλός κόσμος, όλοι «έβραζαν» τον Καντονά. Ακόμα και όταν αποδείχθηκε πως ο χούλιγκαν ήταν ναζί, αλλά και γνωστός στις αστυνομικές Αρχές. Η παρουσία ενός Γάλλου που έφερε την αλλαγή στο «αγγλοκρατούμενο» ποδόσφαιρο της Premier, ήταν κάτι που πολλοί το… φυσούσαν και δεν κρύωνε.

Η πατρική φιγούρα του Φέργκιουσον ήταν και πάλι στο πλευρό του Καντονά

Αυτός που φρόντισε να βρεθεί πιο κοντά στον Καντονά από κάθε άλλον ήταν ο προπονητής του και πραγματικός μέντορας του, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Οι δύο τους είχαν μια άριστη σχέση καθ’ όλη τη συνεργασία τους στο Μάντσεστερ. Ο Σκωτσέζο στήριξε με κάθε τρόπο τον Γάλλο επιθετικό, τη στιγμή που όλοι είχαν… κάτι κακό να πουν για αυτόν. Παρότι η κίνηση του έφερε την αποβολή του από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για εννιά μήνες και κόστισε στη Γιουνάιτεντ το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Υπενθυμίζουμε πως παίκτες του Φέργκιουσον έχουν «τελειώσει» από την ομάδα για πολύ μικρότερα παραπτώματα

Όταν αποκαλύφθηκε πως ο Γάλλος είχε παίξει σε ένα φιλικό παιχνίδι της ομάδας, ο Τύπος έπεσε ξανά να «φάει» τον Καντονά. «Ήταν μονάχα ένα φιλικό χωρίς θεατές» δήλωσε χρόνια μετά ο Γάλλος. «Όμως ένας δημοσιογράφος είχε σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο από έξω και έβγαλε φωτογραφία. Δυστυχώς δεν έπεσε από αυτό και την επόμενη μέρα η εικόνα κυκλοφόρησε παντού. Η FA ήθελε να με τιμωρήσει ακόμα περισσότερο, όμως ο Φέργκιουσον βρήκε πάλι τα σωστά λόγια. Τον αγαπούσα και τον σεβόμουν σαν πατέρα μου».

Η ίδια η αντίδραση του Σκωτσέζου μετά τον αγώνα ήταν αφύσικα ήρεμη (για τον Καντονά) Όπως ανέφεραν οι τότε παίκτες της Γιουνάιτεντ, Λι Σαρπ και Ντέιβιντ Μέι, τα αποδυτήρια έβραζαν. Όχι όμως από την κίνηση του Καντονά, αλλά από την συνολική εικόνα του αγώνα. Όταν η κουβέντα πήγε στον Ερίκ, ο Φέργκιουσον απλά είπε κάτι ιδιαίτερα απλό. «Γαμώτο αγόρι μου, δεν γίνεται να κάνεις τέτοια πράγματα. Είμαι απογοητευμένος μαζί σου». Και αυτά σε ιδιαίτερα χαμηλότερο τόνο από όπως μιλούσε στους υπόλοιπους.

Η πράξη που έφερε τον πρόωρο επίλογο του Καντονά

Τελικά, η τεράστια ποινή του Καντονά έφτασε στο τέλος της. Ξενερωμένος και χωρίς ιδιαίτερη όρεξη για ποδόσφαιρο, ο Γάλλος παρέμεινε στη Γιουνάιτεντ μετά από παράκληση του προπονητή του. Ενώ πολλοί θεωρούσαν πως δεν θα άντεχε ούτε μήνα στην Αγγλία μετά από όσα ακολούθησαν, αυτός έμεινε δύο χρόνια, κατακτώντας ισάριθμα πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

Τελικά, στα 30 του ο Ερίκ αποφάσισε να αποσυρθεί. Λίγα χρόνια μετά, το μένος των Μέσων είχε σβήσει. Αναγνωρίζοντας πλέον την αξία του, το 2002 μπαίνει τους θρύλους της πρώτης κατηγορίας και το 2021 στο Hall of Fame της Premier League. Ακόμα και σήμερα παραμένει μυθική φιγούρα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και η κίνησή του να κλωτσήσει στα μούτρα τον ναζί οπαδό, σύμβολο για κάθε αντιρατσιστή φίλο του ποδοσφαίρου. Και όχι μόνο…

Κάνε subscibe στο κανάλι μας για να βλέπεις πρώτος αφιερωματικά βίντεο και συνεντεύξεις

loading...

Ακολούθησε το sportsking.gr στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Κάνε Like στη νέα μας σελίδα στο Facebook και μάθε πρώτος τα νέα της αγαπημένης σου ομάδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ